Nyhed
Læsetid: 4 min.

Kronvidne kendte ikke til terrortiltalt syrers konkrete planer

Det var fredag blevet forsvarerens tur til at afhøre hovedvidnet i sagen om terrorforsøg i Københavns Byret. Under afhøringen fortalte vidnet, at han ikke havde talt med den tiltalte syrer om de konkrete terrorplaner. I retten var en ekspert også indkaldt til at tolke IS-videoer og sange, som tiltalte havde hørt og set på sin computer
Det var fredag blevet forsvarerens tur til at afhøre hovedvidnet i sagen om terrorforsøg i Københavns Byret. Under afhøringen fortalte vidnet, at han ikke havde talt med den tiltalte syrer om de konkrete terrorplaner. I retten var en ekspert også indkaldt til at tolke IS-videoer og sange, som tiltalte havde hørt og set på sin computer

Sofie Holm Larsen

Indland
2. marts 2019

Da syreren Dieab Khadigah nogle timer før sin afrejse fra Tyskland til Danmark i november 2016 ringede den 31-årige syrer MZ op, nævnte ingen af dem konkrete detaljer om terrorplaner i København.

Sådan lød forklaringen i Københavns Byret fredag, da det var blevet forsvarerens tur til at stille spørgsmål til Dieab Khadigah i sagen mod MZ. Det skete via en videoafhøring fra Tyskland.

MZ er tiltalt for sammen med Dieab Khadigah at planlægge et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker.

De nåede dog aldrig at mødes og udføre angrebet. Under sin tur fra Tyskland til Danmark den 19. november blev Khadigah stoppet og nægtet indrejse i landet. Han afsoner nu en seks et halvt år lang fængselsstraf i Tyskland for forsøg på terror.

MZ nægter sig skyldig og har forklaret, at han kom til at køre forkert med toget, den dag han ifølge anklagemyndigheden skulle mødes med sin medsammensvorne i København.

Under specialanklager Sonja Hedegaards afhøring af Khadigah mandag fortalte han, at det var hans opgave at udlevere tingene til MZ på togstationen i Danmark, mens MZ skulle gennemføre angrebet. Fredag kunne Khadigah dog ikke svare MZ’s forsvarer, Karin Dawson Svenningsen, på, præcis hvad der var MZ’s rolle i terrorplanerne. Dem havde han nemlig ikke diskuteret direkte med tiltalte.

Kendte ikke til MZ’s rolle

Under sidste retsmøde forklarede Dieab Khadigah, at han tog til Danmark for »planlæggelse af en bombeaktion. Det var Islamisk Stat, som skulle påtage sig skylden.«

Fredag spurgte forsvareren Dieab Khadigah, om han havde talt med MZ om sit formål med turen til København den 19. november 2016.

»Det var der ikke nogen grund til. Det var tydeligt,« svarede han.

Dieab Khadigah havde fået besked fra en tredje mand i Syrien om at købe materialerne til bomberne. Det var også denne mand, der havde sat ham i kontakt med MZ.

Forsvareren ville høre, hvordan formålet med turen fremgik »tydeligt« af samtalen med MZ. Hun spurgte, om det var, fordi han allerede havde talt med den tredje mand i Syrien.

»Korrekt.«

»Så du vidste ikke, om MZ havde talt med (den tredje mand i Syrien, red.) om det?«

»Nej.«

»På den måde kunne det være, at det ikke var tydeligt for MZ, hvad der skulle ske?« fortsatte Karin Dawson Svenningsen.

»Sandsynligt. Og sandsynligt vidste han det,« svarede Khadigah.

Det var Dieab Khadigah, som skulle ankomme med alle ingredienserne til bomberne, og han vidste altså ikke, om MZ havde fået at vide, hvad der skulle ske. Khadigah vidste heller ikke, om MZ vidste, hvor de skulle producere en bombe, opsummerede forsvareren.

»Nej, jeg spurgte ham heller ikke,« sagde Khadigah.

Forsvareren ville også høre, om de havde lagt konkrete planer for, hvad der skulle ske, når han havde mødt MZ i København. Her svarede Khadigah nej. Hun spurgte også, om de havde drøftet, hvor de skulle opholde sig, indtil aktionen efter planen skulle finde sted 20 dage senere.

»Nej,« svarede han.

Bomben skulle ifølge anklageskriftet produceres ud fra en opskrift publiceret i IS-magasinet Inspire. Forsvareren pointerede, at når man dømmer ud fra manualen, så er det en kompliceret sag at fremstille en bombe:

»Man skal opløse tændstikker i vand, det skal koges, man skal bruge gryder og kogebrænder. Så jeg går ud fra, at det ikke er noget, man bare kan foretage sig i et rum på Hovedbanegården?«

»Det er korrekt,« svarede vidnet.

»Du havde ingen instrukser om, hvor I kunne tage hen, eller hvad I kunne gøre?« fortsatte hun sin afhøring.

»Nej, slet ikke. Jeg havde ikke kendskab til Danmark.«

Således kom forsvareren frem til sin pointe:

»Du skulle komme med alle ingredienser, og du skulle skaffe dem, der manglede. Hvad var det helt konkret, MZ’s opgave skulle være?«

»Jeg vidste det ikke,« svarede Dieab Khadigah.

Videoer til rekruttering

Ud over afhøringen var professor Jakob Skovgaard-Petersen fra Københavns Universitet fredag indkaldt af anklagemyndigheden som vidne. Han har studeret IS og var kommet for at give sin vurdering af IS-propagandavideoer og de såkaldte nasheed-sange, som MZ havde hørt og set op til den 19. november.

Videoerne viser blandt andet henrettelser og selvmordsaktioner udført af IS-krigere.

Jakob Skovgaard-Petersen forklarede, at Islamisk Stat har produceret mange videoer, hvor formålet har været at rekruttere mænd til at slutte sig til jihad.

»Det er svært at se, hvor succesrige de har været, men da IS vandt store sejre, så var der mange, der meldte sig under fanerne, og de havde ikke mindst over internettet fået besked eller opsøgt propaganda fra IS,« sagde han.

I retten blev der afspillet en nasheed (sang, red.), som MZ havde hørt, på et tidspunkt op til at han ifølge anklagemyndigheden skulle mødes i København med Dieab Khadigah. Linjerne i den lød blandt andet:

»Min søn er savnet på sorgens sti
Din begravede søn døde som martyr
Oh mor, hold sukkene og tårerne tilbage
Oh mor, sig ej, han er gået bort 
Oh sikke en glæde, da jeg opsteg i rang
Jeg døde for guds sag
For at blive dræbt adskillige gange som martyr.«

Jakob Skovgaard-Petersen forklarede, at nasheed handler om, at man skal gå i jihad og være klar til at ofre sig.

»De bliver produceret af jihadister,« sagde han og forklarede, at Islamisk Stat står bag mange af sangene.

Specialanklageren fremlagde også en chat, som MZ havde haft med en anden person, hvor han skriver, at han »er en soldat hos dem«:

»Og krigen er nu på sit højeste,« skrev han.

»Hos hvem,« svarede den person, han chattede med.

»Hos staten,« skrev MZ tilbage.

I chatbeskeden forklarede MZ, at han ikke var kommet til Europa for at sikre sig selv.

»Jeg er kommet for at lave jihad.«

I retten udlagde Jakob Skovgaard-Petersen chatbeskederne og forklarede, at han forstod det, som om MZ var optaget af, at IS var i krig, og at han kom til Europa med samme hensigt.

»Nemlig at foretage jihad.«

Serie

Tændstikssagen

I november 2016 forsøgte to syriske asylansøgere ifølge Anklagemyndigheden at begået et terrorangreb i København. Planerne involverede en eller flere bomber fremstillet af svovl fra 17.460 tændstikker. Men det mislykkedes, da den ene syrer blev nægtet indrejse i Danmark. Han afsoner nu en dom i Tyskland. Den anden syrer sidder i disse dage på anklagebænken i Københavns Byret tiltalt for at forberede et terrorangreb på dansk jord. Den endelige dom ventes at blive afsagt i maj.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Beskyldningerne virker som ren ønsketænkning eller tankespind. Og i praksis er enhver uskyldig til det modsatte er bevidst.

Så man må da håbe for de sigtede, at det danske retssystem fungere bedre end Udlændingestyrelsen og Udlændingenævnet. For de er jo rent politiske styrede parodier på et retssamfund.