Læsetid: 3 min.

Nyborg Kommune: Ministerie gav forkert vejledning om skolegang for somaliske børn

Ifølge Nyborg Kommune gav Undervisningsministeriet tilbage i december forkert vejledning om kommunens pligt til at sørge for undervisning for somaliske børn, hvis forældre havde fået inddraget opholdstilladelsen. Det afviser ministeriet
Da rektor Henrik Stokholm fra Nyborg Gymnasium i december gav to somaliske piger lov til på gymnasiets regning at fortsætte i 10. klasse, vakte det stor offentlig opmærksomhed.

Da rektor Henrik Stokholm fra Nyborg Gymnasium i december gav to somaliske piger lov til på gymnasiets regning at fortsætte i 10. klasse, vakte det stor offentlig opmærksomhed.

Peter Nygaard Christensen

21. marts 2019

I sagen om de somaliske børn fra Nyborg, der fik afbrudt deres folkeskole, fordi deres forældre fik inddraget opholdstilladelsen, mener Nyborg Kommune, at den i december fik en forkert vejledning fra Undervisningsministeriet. Det fremgår af sagsfremstillingen forud for et møde i kommunens Skole- og Dagtilbudsudvalg her i marts.

Ifølge kommunen fik de fra ministeriet tilbage i december telefonisk vejledning om, at »hvis der er tale om børn, der har søgt asyl, er de omfattet af udlændingeloven, og så gælder folkeskoleloven ikke«.

Men det viste sig ikke at være rigtigt, og derfor har undervisningsminister Merete Riisager (LA) bebudet et såkaldt hyrdebrev om kommunernes undervisningspligt over for flygtningebørn.

»På baggrund af sagen i Nyborg vil jeg nu sørge for, at alle landets kommuner modtager informationer om reglerne, så vi undgår lignende situationer,« sagde ministeren for nylig til Fyens Stiftstidende og fortsatte:

»Det er meget uheldigt, at der i Nyborg Kommune har været usikkerhed om, hvad der gælder i forhold til de pågældende børn i den undervisningspligtige alder, der bor og opholder sig i kommunen, mens deres asylsag behandles.«

Men ifølge Nyborg Kommune bærer ministeriet også en del af skylden for forvirringen. Kommunens jurist Christine Stæhr Andersen bekræfter, at »det er min oplevelse af samtalen med Undervisningsministeriet«, at kommunen i december fik en forkert vejledning.

På det tidspunkt havde kommunen stoppet skolegangen for de tre mindste børn i familien. Men da rektor Henrik Stokholm fra Nyborg Gymnasium, som Information tidligere har beskrevet, gav familiens to ældste døtre lov til på gymnasiets regning at fortsætte i 10. klasse, vakte det stor offentlig opmærksomhed.

Det gjorde det også, da gymnasiets elever igangsatte en indsamling for, at den somaliske familie kunne blive boende i Nyborg, og da familiens tre mindste børn, som ikke længere måtte gå i kommuneskolen, blev privat undervist af pensionerede lærere.

Rektorens beslutning fik DF-politikeren Alex Ahrendtsen til at stille spørgsmål i Folketinget, fordi han mente, at rektorens beslutning burde få ansættelsesmæssige konsekvenser.

Udlændingeloven havde ikke forrang

Den 18. december kontaktede kommunen Udlændinge- og Integrationsministeriet for at være helt sikker på, hvad der var det rigtige at gøre. Svaret fra Inger Støjbergs ministerium lod vente på sig.

Først i februar svarede ministeriet, og nu fik kommunen ifølge sin udlægning en anden besked, end den i december havde fået fra Undervisningsministeriet: Hvis børn i den skolepligtige alder opholder sig i en kommune og ikke har ladet sig indkvartere på et asylcenter, så er barnet ikke omfattet at asylcentrets undervisningstilbud, og »dermed er barnet omfattet af folkeskolelovens regler om undervisningspligt«‚ som det formuleres i den sagsfremstilling, som kommunens Skole- og Dagtilbudsudvalg har fået.

Det var altså ikke korrekt, at udlændingeloven havde forrang frem for folkeskoleloven for asylbørn, som kommunen var blevet vejledt om midt i december.

»Vi havde fået en anvisning, og den fulgte vi. Nu har vi fået en ny anvisning, der bestemmer noget andet. Den følger vi selvfølgelig, og det er sat i gang,« sagde Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) til Fyens Stiftstidende, da kommunen havde modtaget svaret i februar.

Både i Nyborg Kommune og i Undervisningsministeriet blev der skrevet telefonnotater om samtalen. Ifølge kommunens notat, som Information har fået aktindsigt i, »oplyser« ministeriets sagsmedarbejder, »at udlændingelovens regler har forrang. Hvis der er tale om børn, der har søgt om asyl, er de omfattet af udlændingeloven, og så gælder folkeskoleloven ikke (…) Hun henviser i øvrigt til, at kommunen må kontakte Udlændinge- og Integrationsministeriet for nærmere vejledning«.

Men ifølge ministeriets telefonnotat sagde medarbejderen, at »området reguleres dels af udlændingeloven og dels af reglerne i folkeskoleloven«, hvorfor hun opfordrede kommunen til at kontakte Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Information har spurgt Undervisningsministeriet, om Nyborg Kommunes sagsfremstilling er korrekt. Det ønsker ministeriets presseafdeling ikke at forholde sig til. I stedet skriver presseafdelingen, at »det vigtige i den sammenhæng er, hvorvidt børnene er omfattet af anden lovgivning eller ej. Undervisningsministeriet har ikke vejledt Nyborg Kommune om dette spørgsmål, da det vedrører lovgivning på Udlændinge- og Integrationsministeriets område«.

Rektor for Nyborg Gymnasium, Henrik Stokholm, har nu fået grønt lys til at fortsætte undervisningen af to somaliske piger fra både minister og styrelse.
Læs også
De to søstre Ruwayda og Roda kom med deres familie til Danmark i 2014-15, men her i efteråret fik både faren og moren inddraget deres opholdstilladelse, og der blev fastsat en udrejsefrist senest den 17. november.
Læs også

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Carsten Mortensen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Dorte Sørensen
Christian Mondrup, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Simonsen

Hyrdebrev!? Er ikke så stiv i religion, så kan nogen forklare?
Har indtrykket af, at rektor er det anstændige menneske.

Dorte Sørensen

Hvorfor har undervisnings og Støjbergs "udrejseministeriet" ikke orienteret Nyborg kommune. De kan ikke have undgået at høre om den nu kaldte misforståelse.
Men mon ikke, at de ikke ønskede at give de somaliske børn undervisning. Hvis ikke rektoren på Nyborgs Gymnasium var gået ind i sagen så havde "vi" nok ikke hørt om den og børnene havde været uden undervisning den dag i dag.

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, Werner Gass, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen, Arne Thomsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Der er vist efterhånden maget, der ikke fungerer med den nuværende regering, eller hvad vi skal kalde den?

Werner Gass, Benta Victoria Gunnlögsson, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Både i Nyborg Kommune og i Undervisningsministeriet blev der skrevet telefonnotater om samtalen"

Det er åbenbart ikke nok at skrive telefonnotater, når kommunerne skal verificere at de har talt med og fået vejledning fra ministerier og styrelser.
Ellers plejer notater at række fint i afgørelser af sager med kontanthjælpsmodtagerne og andre mistænkelige individer..

Kommunerne må simpelthen til at benytte sig af digitaliseringens strålende overvågningsmuligheder, og igang med at optage enhver samtale med andre øvrigheder som valid dokumentation, (ligesom mange kontanthjælpsmodtagere i øvrigt er begyndt at gøre i mødet med kommunens sagsbehandlere) for ellers er det jo umuligt at bevise man har retten på sin side ;-)

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, Werner Gass, jørgen djørup, Dorte Sørensen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Eva Schwanenflügel 21. marts, 2019 - 05:02

;-)
fra dit læserbrev

Betyder ovenstående et smil ??

Hvis det betyder et smil, så er det helt overflødigt.

En kommune må aldrig lade sig nøje med en telefonisk konsultation med tilhørende ikke-godkendt selvnoteret referat. Som et absolut minimum skal telefonnotatet sendes til samtalepartneren til godkendelse.