Baggrund
Læsetid: 7 min.

Oversigt: Her er pensionsselskabernes investeringer i atomvåbenselskaber

14 ud af 17 pensionsselskaber, som Information har undersøgt, har investeret i virksomheder, der er involveret i atomvåben. Få hele oversigten her
14 ud af 17 pensionsselskaber, som Information har undersøgt, har investeret i virksomheder, der er involveret i atomvåben. Få hele oversigten her

Sofie Holm Larsen

Indland
30. marts 2019

Som Information skriver i dag, investerer danske pensionsselskaber store summer i virksomheder, der er involveret i atomvåben.

Samlet set har de aktier for 2,5 milliarder kroner i firmaer, der er leverandører til de amerikanske, britiske og franske atomvåbenprogrammer, og som andre pensionsselskaber derfor har sat på den sorte liste over virksomheder, de ikke vil investere i.

Særligt fire pensionsselskaber – Industriens Pension, PensionDanmark, Pædagogernes Pension og Lægernes Pension – skiller sig ud med relativt store investeringer. Som de eneste har de investeret mere end en procent af deres aktiebeholdninger i virksomheder, der er involveret i atomvåben.

Vi bringer her en oversigt over de enkelte pensionsselskabers investeringer.

Industriens Pension

664,8 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om Airbus (70,6 mio.), Booz Allen Hamilton (22,3 mio.), BWX Technologies (65 mio.), Fluor (13,2 mio.), Honeywell International (171,4 mio.), Jacobs Engineering (16 mio.), Lockheed Martin (33,3 mio.), Rolls-Royce (91,6 mio.), Safran (73 ,1 mio.) og United Technologies (108,3 mio.).

Industriens Pension skriver i et svar til Information, at »de pågældende selskabers ageren er i tråd med Danmarks og NATO’s forsvarspolitiske linje samt internationale konventioner«.

»Derfor ekskluderer vi ikke virksomheder, der som en del af deres produktportefølje har komponenter, der kan indgå i atomvåben, fra lande som Storbritannien, Frankrig og USA,« skriver pensionsselskabet til Information.

PensionDanmark

451,2 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om BAE Systems (39,5 mio.), Booz Allen Hamilton (32,4 mio.), Harris (29,3 mio.), Lockheed Martin (42,8 mio.), Northrop Grumman (40,3 mio.), Raytheon (40,8 mio.), Safran (77,8 mio.), Thales (55 mio.) samt United Technologies (93,3 mio.).

PensionDanmark ser intet problematisk i at investere i selskaberne.

»Danmark er medlem af NATO, og en del af dette forsvarssamarbejde er brugen af atomvåben som afskrækkelsesmiddel. Vi ser ikke nogen grund til at stille spørgsmålstegn ved NATO-samarbejdet og kan derfor også have investeringer i virksomheder, der producerer atomvåben,« skriver kommunikationsdirektør Ulrikke Ekelund til Information.

Pædagogernes Pension

289,8 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om Aerojet Rocketdyne (28,8 mio.), Boeing (24,9 mio.), Booz Allen Hamilton (5,6 mio.), Honeywell International (58 mio.), Huntington Ingalls (8,7 mio.), Lockheed Martin (7,8 mio.), Moog (4,2 mio.), Northrop Grumman (27,6 mio.), Raytheon (20,3 mio.), Safran (99,3 mio.) samt United Technologies (4,7 mio.).

Pædagogernes Pension skriver i et svar til Information, at de er »bekendt med, at de omtalte virksomheder har involvering i atomvåben«, men at pensionsselskabet ikke betragter det som kontroversielt, da Danmark ikke har tilsluttet sig traktaten om forbud mod atomvåben.

Lægernes Pension

267,2 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om Airbus (39,8 mio.), BAE Systems (4,3 mio.), Boeing (77,3 mio.), Fluor (1,3 mio.), Harris (30,2 mio.), Honeywell International (20,9 mio.), Huntington Ingalls (3,1 mio.), Jacobs Engineering (2,1 mio.), Rolls-Royce (4,5 mio.), Safran (43,4 mio.), Serco Group (1,1 mio.), Thales (3,4 mio.) og United Technologies (35,9 mio.).

Lægernes Pension ser ikke noget problem i investeringerne. De »tager udgangspunkt i den officielle danske politik«, som er, at NATO skal råde over atomvåben.

»Så længe der er tale om producenter fra lande, der har underskrevet ikkespredningstraktaten, forbyder vi derfor ikke eller modarbejder selskabernes udvikling og produktion af atomvåben,« skriver kommunikationschef Sofie Randrup i et svar til Information.

P+ (DIP og JØP)

245,1 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om BAE Systems (12,7 mio.), Boeing (58,9 mio.), Fluor (2,3 mio.), Harris (14,3 mio.), Honeywell International (32,6 mio.), Huntington Ingalls (5 mio.), Jacobs Engineering (4,7 mio.), Lockheed Martin (1,2 mio.), Northrop Grumman (0,9 mio.), Raytheon (3,2 mio.), Rolls-Royce (12,3 mio.), Safran (16 mio.), Serco Group (3 mio.), Thales (11,6 mio.) samt United Technologies (66,3 mio.).

P+ oplyser, at deres politik for ansvarlige investeringer tager udgangspunkt i de retningslinjer, konventioner og traktater, som Danmark støtter.

Da traktaten om ikkespredning af atomvåben tillader fem lande at have atomvåben, kan pensionsselskaberne godt investere i selskaber, som er involveret i atomprogrammer i f.eks. USA og Frankrig, skriver kommunikationschef Anne Møgelvang i et svar til Information.

AP Pension

144 mio. kr. i firmaer, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om United Technologies (90,6 mio.), Fluor (48,5 mio), Boeing (2,4 mio.), Honeywell International (1,2 mio.), Raytheon (0,9 mio.) BAE Systems (0,2 mio.), Safran (0,1 mio.) samt en række små investeringer i Rolls-Royce, Northrop Grumman, Rockwell Collins, Harris, Huntington Ingalls og Jacobs Engineering.

AP Pension fremhæver, at traktaten om ikkespredning af atomvåben tillader fem lande – Kina, Frankrig, Rusland, England og USA – at producere atomvåben. Ingen af de nævnte virksomheder ligger i andre lande, påpeger pensionsselskabet i et svar til Information.

Topdanmark

117,5 mio. kr. i ét selskab, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om Airbus, der bl.a. producerer det franske M51-missil, som er beregnet til brug med atomsprænghoveder.

Topdanmark fremhæver over for Information, at cirka 80 procent af Airbus’ omsætning kommer fra produktion af passagerfly.

»At Airbus har en Defence and Space-division, der blandt andet producerer militært udstyr, herunder, som Information henviser til, missiler der skal løfte atomsprænghoveder i det franske, og hermed NATO’s, atomforsvar, er vi bekendt med. Det er dog ikke på grund af denne aktivitet, vi har en position i Airbus, men vi er trygge ved, at Airbus er paneuropæisk og underlagt demokratisk kontrol, ligesom det franske – og NATO’s – atomvåbenprogram også er underlagt et internationalt regelsæt og demokratisk kontrol,« skriver selskabet i en kommentar til Information.

MP Pension

101 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om United Technologies (85,2 mio.) og Rolls-Royce (15,8 mio.).

MP Pension oplyser, at de har en politik om ikke at investere i kernekomponenter til atomvåben. Hidtil har det ikke været pensionsselskabets vurdering, at de to selskabers aktiviteter var i strid med det. Men i slutningen af 2018 opkøbte United Technologies et selskab, der bl.a. udvikler et nyt affyringssystem til de amerikanske atommissiler. Og for nylig fik Rolls-Royce en kontrakt på vedligehold af de britiske atomubåde.

Derfor vil investeringerne nu blive diskuteret i MP Pensions komité for ansvarlige investeringer, oplyser pensionsselskabet til Information.

ATP

83,4 mio. kr. i ét selskab, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om selskabet Booz Allen Hamilton, der er underleverandør til Pantex Plant og Y-12 National Security Complex i USA. Pantex Plant er USA’s primære facilitet for vedligehold af atomvåben, mens Y-12 fremstiller dele til og opbevarer atomvåben.

ATP fremhæver i et svar til Information, at USA er en af verdens fem anerkendte atommagter, og at Booz Allen Hamiltons samarbejde med konsortiet bag Pantex Plant og Y-12 dermed er »inden for rammerne af ikkespredningstraktaten og ATP’s investeringspolitik«.

»Det kan dog i øvrigt påpeges, at den eksterne våbenekspert, som ATP benytter til at vurdere de ofte meget tekniske aspekter af selskabers involvering i kontroversielle våben, ikke har vurderet, at Booz Allen Hamilton bør ses som involveret i atomvåben, da selskabets aktiviteter ikke lever op til de typiske kriterier for involvering,« skriver ATP’s ESG-chef, Ole Buhl, til Information.

PFA

55 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det drejer sig om Booz Allen Hamilton (10 mio.), Harris (3 mio.), Rolls-Royce (1 mio.) og Thales (41 mio.).

PFA investerer ikke i virksomheder, der bidrager til »produktionen« af atomvåben, skriver pensionsselskabet i et svar til Information. Den politik mener pensionsselskabet ikke, at de nævnte investeringer er i strid med. For »vedligeholdelse af militære anlæg eller ubåde vurderes ikke som værende brud på vores politik«, skriver ESG-chef Andreas Stang i et svar til Information.

Pensam

50,4 mio. kr. i selskaber, der er involveret i atomvåben. Det gælder Harris (44,1 mio.) og Rolls-Royce (6,3 mio.).

Pensam mener, det er problematisk at investere i virksomheder, der »producerer eller udvikler atomvåben eller leverer delkomponenter, der kun kan bruges til disse våbentyper«, oplyser pensionsselskabet til Information.

Den politik er de to investeringer ifølge pensionsselskabet ikke i strid med. Rolls-Royce har en kontrakt på vedligehold af de britiske atommissil-ubåde, men de komponenter, firmaet leverer, er ifølge pensionsselskabets oplysninger ikke specifikt tilpasset atomvåben. Harris er involveret i vedligehold af det amerikanske atomvåbenarsenal, men Pensam mener ikke, der er tale om systemer og support af »vital karakter eller tilpasset til anvendelsen af atomvåben«.

PKA

8 mio. kr. i ét selskab, der er involveret i atomvåben. Der er tale om Booz Allen Hamilton, som er underleverandør til Pantex Plant og Y-12 National Security Complex i USA. Pantex Plant er USA’s primære facilitet til vedligehold af atomvåben, mens Y-12 fremstiller dele til og opbevarer atomvåben.

PKA skriver i et svar til Information, at de ikke ønsker at investere i virksomheder, der producerer atomvåben. Pensionsselskabet vil nu undersøge investeringen i Booz Allen Hamilton nærmere.

Danica Pension

3,6 mio. kr. i ét selskab, der er involveret i atomvåben. Der er tale om United Technologies, som i slutningen af 2018 opkøbte firmaet Rockwell Collins, der har kontrakt på at udvikle et nyt affyringssystem til de amerikanske atommissiler.

Danica oplyser, at de har en politik om ikke at investere i virksomheder, der er »direkte involveret i forskning eller produktion af atomsprængladninger eller har aktiviteter relateret til kernekomponenterne i atommissiler«.

Dog anerkender pensionsselskabet, at »vedligeholdelse og service« er nødvendig for at sikre »en passende sikkerhed i relation til eksisterende atomvåbensystemer«. Derfor er investeringen i United Technologies ikke i strid med politikken, mener pensionsselskabet.

Lærernes Pension, Sampension og Velliv

Ingen af de tre pensionsselskaber ser ud til at have investeringer i selskaber, der er involveret i atomvåben.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her