Nyhed
Læsetid: 3 min.

Realdania uddeler penge til at afbøde klimaproblemer, men investerer selv i de firmaer, der skaber dem

Realdania uddeler millioner til projekter, der blandt andet skal sikre danske byer mod stigende vandstande og andre negative konsekvenser af den globale opvarmning. Men samtidig investerer Realdania selv penge i verdens mest CO2-udledende selskaber, der er med til at forårsage problemet
Pengene til Realdanias klimaindsats bliver blandt andet tjent på aktier i nogle af de mest CO2-udledende selskaber i verden. Det viser en gennemgang af Realdanias aktieliste, som mediet Danmarks Fonde har foretaget.

Pengene til Realdanias klimaindsats bliver blandt andet tjent på aktier i nogle af de mest CO2-udledende selskaber i verden. Det viser en gennemgang af Realdanias aktieliste, som mediet Danmarks Fonde har foretaget.

Søren Gylling/Ritzau/Scanpix

Indland
19. marts 2019

Den danske forening Realdania har sat gang i et initiativ, der blandt andet skal give millionstøtte til de danske byer, der er mest udsatte for stigende vandstande som følge af klimaforandringerne. Og i sidste uge annoncerede Realdania, at man vil give økonomisk støtte til 20 danske kommuner, der formår at udvikle klimaplaner, der lever op til Parisaftalens mest ambitiøse mål om at holde temperaturstigningerne under 1,5 grader.

»Klimaudfordringerne er et af de allerstørste samfundsmæssige problemer, vi har i øjeblikket, og det er afgørende nødvendigt, at hele verden står sammen og handler nu,« udtalte Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania i en pressemeddelelse.

Men pengene til klimaindsatsen bliver blandt andet tjent på aktier i nogle af de mest CO2-udledende selskaber i verden. Det viser en gennemgang af Realdanias aktieliste, som mediet Danmarks Fonde har foretaget. Aktielisten viser, at Realdania har penge i blandt andet olieselskaberne ExxonMobil, Shell, Chevron og Total samt mineselskaberne Anglo American og RioTinto, der er ansvarlige for en mærkbar del af CO2-udledningen fra verdens børsnoterede selskaber.

Og det er inkonsekvent, lyder det fra foreningen Ansvarlig Fremtid, der i årevis har ført kampagne for at få kommuner, pensionsselskaber og andre aktører til at frasælge deres fossile investeringer.

»Det harmonerer ikke. Realdania er med til at støtte nogle selskaber, som modarbejder klimamålsætningerne. Med den ene hånd siger Realdania, at man gerne vil være med til at gøre det rigtige, men med den anden hånd, gør de det modsatte,« siger Thomas Meinert Larsen, der er talsperson i Ansvarlig Fremtid til Danmarks Fonde.

Bevidst valg

Realdania offentliggør ikke beløb for den enkelte investering, men oplyser til Danmarks Fonde, at investeringerne i energiselskaber udgør under én procent af de samlede investeringer på 21 milliarder kroner.

Ifølge Realdanias direktør Jesper Nygård er det et helt bevidst valg, at man ikke har nogen sammenhæng mellem målsætningerne med den filantropiske uddeling af midler, og de penge man tjener ved investeringer på blandt andet aktiemarkedet.

»Vi har i dag ikke en kobling mellem vores filantropiske mission og vores investeringsmæssige mission. Vi havde en række eksempler på det i 00’erne, som var ekstremt mislykkede og meget, meget omkostningsfulde. Så vi har været i en fase her i 10’erne, hvor vi har været som et brændt barn, der skyr ilden. Og vi har haft en meget skarp opdeling mellem vores investeringer og vores filantropiske virksomhed,« siger han til Danmarks Fonde.

Flere af de kommuner, som Realdania kan komme til at samarbejde med om at udvikle mere ambitiøse klimaplaner eller sikre mod oversvømmelser, har allerede besluttet, at deres formue ikke skal placeres i de store CO2-udledende fossilselskaber. Det gælder blandt andet Københavns Kommune, Roskilde Kommune og Aalborg Kommune.

’Ærgerligt’

Ifølge Danmarks Fonde er også Villum Fonden gået en lignende vej. Her har man sortlistet de mest CO2-udledende selskaber og forsøger samtidig at øge sine investeringer i alternative klimavenlige investeringer.

Ifølge Jesper Nygård overvejer Realdania, om foreningen skal tage initiativer, der skal gøre investeringerne mere »missionsrettede« – så der kommer en større overensstemmelse mellem målsætninger med filantropien, og det man genererer sine indtægter på baggrund af. Men de foreløbige erfaringer fra andre fonde viser ifølge Realdania-direktøren, at det er kompliceret.

»Det er jo nemt nok at investere i noget, der har et formål, men det skal også give et afkast, hvis man skal kunne drive resten af butikken. Vi har jo et dobbelt hensyn til både at beskytte egenkapitalen og samtidig skabe så højt et afkast som muligt med en bevidst justeret risiko i forhold til at skabe penge til filantropi,« siger Jesper Nygård til Danmarks Fonde.

Roskilde Kommune, der har flere samarbejder med Realdania, var den første kommune herhjemme, der besluttede at ekskludere fossilselskaberne fra aktieporteføljen. Og Jeppe Trolle (R), der er næstformand i byrådets klima- og miljøudvalg, opfordrer Realdania til at gå samme vej.

»Det er da ærgerligt for dem, at de ikke er kommet i gang med en investeringspolitik, der matcher klimaambitionerne. Det er klart, at det er noget, der tæller på den negative side, at Realdania ikke også har fået renset ud i de klimaskadelige aktier. Det ødelægger deres eget brand, og de ville da helt sikkert have en større stjerne hos os, hvis de var kommet med på vognen og havde divested (frasolgt, red.),« siger Jeppe Trolle til Danmarks Fonde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Sørensen

Er det ikke bare det, man kalder cirkulær økonomi? ;-)

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Kim Houmøller og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Ja morten sikkert. eller dobbelt moral kunne fint også presset ned i det sylteglas. det er jo trods alt den bedste arbejdsmoral,. bare spørg venstre eller samtlige partier i folketinget.

Britta Hansen, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

De er jo fint i overensstemmelse med idioten der forleden skrev at det er forkert at forvente moral fra virksomheder i et kapitalistisk samfund.

Måske skal man finde selskabets betændte moral i Realdania´s ejerforholdet.

Som bekendt er Realdania en erhvervsdrivende forening, der via Realkredit Danmark og BG-Bank er relateret til Danske Bank.

Joakim Rasmussen

Realdania gør et stort og vigtigt arbejde, men der er plads til forbedringer. Udover deres investerings politik oplyser Realdania heller ikke om deres egen organisations miljømæssige fodaftryk, selv om de gør meget ud af bæredygtighed i forhold til de projekter de finansierer. Så et internt miljøregnskab og åbenhed om deres investeringer i Realdanias regnskaber vil klart være en forbedring.