Nyhed
Læsetid: 3 min.

Regeringen vil ikke blande sig i, om kommuner nedlægger busruter på landet

Transportministeriet vil ikke garantere, at busruter i tyndt befolkede yderdistrikter vil fortsætte, hvis regionsrådene bliver nedlagt, men siger blot, at det er op til de kommunale trafikselskaber, om ruterne skal lukkes eller ej
Transportministeriet vil ikke garantere, at busruter i tyndt befolkede yderdistrikter vil fortsætte, hvis regionsrådene bliver nedlagt, men siger blot, at det er op til de kommunale trafikselskaber, om ruterne skal lukkes eller ej

Jakob Boserup

Indland
29. marts 2019

Det er et lokalt valg, om de regionale busruter skal fortsætte, hvis regionsrådene bliver nedlagt. Det skriver Transport-, Bygnings- og Boligministeriet i en mail til Information. Som Information kunne beskrive i går, frygter regionerne, at regeringens sundhedsreform betyder, at en række busruter rundt om i landet nu er i farezonen for at blive lukket.

Det indgår i sundhedsreformen, at regionsrådene skal nedlægges, men ud over ansvaret for sundhedssektoren, har regionerne også ansvar for den regionale kollektive bustrafik. Det ansvar skal fremover ligge hos kommunerne. De lukningstruede busruter dækker i dag nogle af landets tyndest beboede landdistrikter.

En analyse fra regionerne viser, at alene i Region Midtjylland er 14 busruter i fare for at forsvinde.

Information har spurgt både Finansministeriet og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, om de nævnte busruter risikerer at blive lukket. Finansminister Kristian Jensen (V) ønsker ikke at svare på, om sundhedsreformen betyder, at der bliver længere mellem busserne på landet, men har blot via sin rådgiver sendt en sms med ordlyden:

»Kristian Jensen henviser til Transportministeriet.«

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet svarer i en længere mail, at de penge, som regionerne i dag har til drift af kollektiv trafik, vil blive overført til kommunerne, når regionerne bliver nedlagt. Planlægningen af busruterne bliver overladt til de kommunale trafikselskaber. Der vil altså brutto være de samme penge til rådighed til busdrift, som der er i dag. Men det betyder ikke nødvendigvis, at busruterne vil fortsætte:

»Hvorvidt man i trafikselskaberne fremadrettet vælger at anvende midlerne på samme busruter som i dag, er et lokalt valg,« hedder det i det skriftlige svar.

– Men I svarer ikke på, om de nævnte busruter risikerer at blive lukket. Gør de det?

»Som det fremgår af vores tidligere svar, så er det et lokalt valg, hvorvidt man i trafikselskaberne fremadrettet vælger at anvende midlerne på de samme busruter som i dag.«

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet understreger i det skriftlige svar, at det ikke altid er »hensigtsmæssigt at tilbyde en fladedækkende rutetrafik, hvor efterspørgslen er meget lav eller slet ikke til stede«. I stedet henviser ministeriet til flexbusser som et kollektivt trafiktilbud til borgere uden for byerne.

En af de busruter, der ifølge regionerne er i fare for at blive lukket, er Rute 13, der kører mellem Herning og Skive. I dag koster en billet fra endestation til endestation 82 kroner. Samme tur med det private alternativ Flex koster ifølge busselskabet Midttrafiks prisberegner 742 kroner.

Johannes Vesterby, der ud over at sidde i Viborg Byråd for Venstre også er i bestyrelsen i Midttrafik, afviser, at flexbusser kan løse alle behov, hvis ruter bliver nedlagt. Han fortæller, at kommunerne vil gøre, hvad de kan for at opretholde busruter, og er tilfreds med, at det fremgår af Transport-, Bygnings- og Boligministeriets svar til Information, at buspengene bliver flyttet over til kommunerne, hvis regionsrådene ryger.

»Når der bare følger finansiering med, så imødeser jeg det med en vis tryghed. Men det er klart, at der bliver mindre og mindre dør til dør-trafik. Vi kan ikke bare se på, at busser kører med to eller tre passagerer midt på dagen. Vi forsøger at opretholde et net af busruter ud over landet, men netværket bliver mindre og mindre fintmasket,« siger Johannes Vesterby.

Han fortæller, at det er en svær og økonomisk tung opgave at sikre, at der er kollektiv trafik til landområderne.

»Vi har hovederne i blød og forsøger med delebiler og med at stille små busser til rådighed, hvor frivillige chauffører kan sørge for, at de ældre borgere har mulighed for at komme til købmand og læge,« siger Johannes Vesterby.

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann forventer, at kommunerne vil videreføre de truede busruter.

»Det vil undre mig meget, hvis man i kommunerne ikke har interesse i at videreføre lokale busruter – også de ruter, som går på tværs. Det er i alles interesse, at for eksempel pendlere og studerende nemt kan komme fra A til B.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Og så gentager vi lige:
Det er jo krystalklart, at regeringen og dansk folkeparti ønsker at afskaffe den kollektive trafik.
det ses både af ovenstående, og af deres nye trafikaftale.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Steen K Petersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Torben K L Jensen, Nette Skov, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Typisk borgerligt:
Vi vil ha det som vi vil ha det og skulle vi have ødelagt lidt muligheder så er det sgu jeres ansvar!
Vi der bestemmer har jo ingen problemer men bil alle sammen

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Nette Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Herdis Weins, Torben Skov og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Efter min ringe mening er det faktisk noget regeringen bør blande sig i, i det det burde være regeringens ansvar, at der er mulighed for offentlig transport i hele landet. Uanset om det umiddelbart er decideret rentabelt.

Lilli Wendt, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Steffen Gliese, Nette Skov, Arne Lund, Thomas Tanghus, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow, Britta Hansen, Herdis Weins og Torben Skov anbefalede denne kommentar

@Katrine Damm, så lad os da nedlægge kommunerne og centralisere det hele i Folketinget.

Finn Jakobsen

Det er horribelt at høre på den her regering med den 'nye' kanin i hatten - sundhedsreformen - efter at have sultet al offentlig aktivitet i enhver sammenhæng i massevis af år, skal vi nu tro på, at, vupti, væk med regionerne, så skal vi nok få en bedre service allesammen. Skrækkeligt at høre på - hvordan kan de dog være så dumme at tro, at der er menesker - vælgere nok - der vil tro dem over en dørtærskel? Og når man så alligevel har fået sovlen under regionerne, kan den kollektive trafik og bekæmpelsen af jordforureningen lige få en over nakke også... Tak, skæbne, det er flovt at være dansker i vore dage.

Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Kim Houmøller, Nette Skov og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Jeg tror du bevidst misforstår mig Jens Winther.

Min pointe er at alle ligegyldigt, hvor man bor bør have ret til at det er muligt at blive transporteret. Også hvis man ikke har bil.
Ligesåvel som det ikke bør være en kommunes gode eller ikke så gode økonomi eller politiske sammensætning, der afgør hvilken hjælp en familie med et handicappet barn kan få. eksempelvis.

Lilli Wendt, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Vivi Rindom, Helene Kristensen, Nette Skov, Thomas Tanghus og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Hvorfor går alle rundt om den varme grød. Selvfølgelig skal UdkantsDanmark lukkes. Udbygningen af Danmark skal da ske ud i Øresund mod Sverige.

@Kartine Damm, hvis ikke man vil sikre muligheden for lokale afgørelser (med deraf følgende forskelle), men derimod ønsker "ens for alle" indenfor Danmark, så er der jo ikke noget argument for lokalt selvstyre, dvs. kommuner. Så burde det hele styres fra Christiansborg.

Hvis ikke kommunerne selv kan styre deres "forretning" bør folketinget "hjælpe" dem med med at gøre det rigtige.

Jeg tror, man skal gøre sig det helt klart, at hele Danmark skal leve - også i yderområderne. Dette har man f.eks,. løst i det norske samfund, hvor de yderste Klavs-kludder-samfund er langt mere marginale end noget man ser i Danmark.

Men i det Danske samfund har man til gengæld ganske problemer med at få de veluddannede ud i provinsen. - Se blot på ingeniør- og lægemangelen, der ikke blot findes i yderområderne, men kendes i hele provinsen.

Løsningen kan muligvis være helt anderledes i Danmark end i Norge, Sverige og Finland. Men i de omtalte lande har man bl.a. gjort yderområderne attraktive for alle, - også højtuddannede, ved at give dem udvidet service på en lang række områder. Og her er den danske model, - altså nedlæggelse af busruter, skoler, biblioteker, butikker, tankstationer, lægekonsultationer og alt muligt andet simpelt hen det stik modsatte af det man bruger i de ovenfor omtalte lande.

Lilli Wendt, Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen, Vivi Rindom, Flemming Berger, Helene Kristensen, Heidi Larsen, Herdis Weins, Katrine Damm og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Mht. til rute 34 - Herning-Skive hvor bussen risikerer at forsvinde. Regeringen har i Aftale om et sammenhængende Danmark - Investeringsplan 2030, igangsættes en VVM-undersøgelse af kapacitetsforbedringer på strækningen af Rute 34 mellem Haderup og Skive. Aftaleparterne har besluttet at afsætte 609 mio.kr. (2019-pl inkl. 40 pct. reserve) til kapacitetsforbedringer på strækningen Haderup-Skive. Udgangspunktet er en udbygning af strækningen til 2+1 sporet motortrafikvej med 90 km/t.
Udbygningen Haderup-Skive er første etape af rute 34, siden følger en udbygning Haderup-Herning.
Udbygningen er vist det Ole Birk Olesen kalder for rettidig omhu: "Nu forringer vi den kollektive trafik i området - dvs. vi lader kommunerne gøre det for os - men så er det da godt, at vejnettet udbygges så folk fortsat kan komme omkring, hurtigt og bekvemt. Og til de få, der ikke har bil, da vil en privat vognmand sikkert oprette en hurtigbusrute fx Skive-Vejle.
Andre steder i Jylland, er der gang i kassetænkningen. Fx skændes Århus og Silkeborg kommune om hvem, der skal betale for bussen mellem de to byer. Kassetænkning så det vasker, og det var det man ville undgå (det siger den lille svindler i hvert fald) ved at lave regionerne. Thorning-regeringen ændrede det til, at de busser, der kørte i to eller flere kommuner, dem skulle de regionale trafikselskaber tage sig af. Gennemføres regeringens og Frikadellepartiets planer, så skrues tiden tilbage til før Thorning-regeringen dvs. 2011, hvor kommuneegoismen bliver styrende for den kollektive trafik.
Det gav sig bl.a. udslag i, at Hillerød kommune ikke ville betale sin adel af en række oplandsbusser - der er jo ikke vore borgere, der sidder i de busser, sagde den socialdemokratiske borgmester, der i dag er forkvinde for Movia. At de pågældende oplandsbusser både bragte elever til Hillerøds mange uddannelsesinstitutioner, og patienter, pårørende og ansatte til Nordsjællands Hospital i Hillerød - det var hun og hendes byrådsflertal ligeglade med. Før kunne mange, der havde ærinde på hospitalet nøjes med én bus, der kørte lige til hospitalet. I dag skal mange af os skifte 2-3 gange undervejs. Og Nordsjælland er ikke noget yderområde, så hvordan ser det ikke ud når man kommer længere fra det østdanske "smørhul".
Nå, men folk kan jo bare stemme på partier, der ikke forringer den kollektive trafik - plus alt det andet, der også forringes.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Estermarie Mandelquist, Katrine Damm, Viggo Okholm og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Kommunernes eneste problem er regeringens sparekrav - hvis de igen kunne bestemme deres egne indtægter indenfor en bred margin, ville velfærdssamfundet kunne blomstre igen, med masser af selvstyr og initiativ.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins, Steen K Petersen, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Efter snart sammenhængende 8 år i regering, kunne regeringen have uddannet tilstrækkelig mange læger, sygeplejersker, IT folk, håndværkere, ingeniører og så videre til de stillinger der mangler akut i sundhedsvæsenet og andre steder i samfundet.

De har sovet i timen deres regeringstid. De har brugt hele deres tid på at tilfredsstille DF i udlændingespørgsmålene. I virkeligheden har Venstre siddet i regering fra 2001 med et kort interval af en SRV regering i 4 år.

Sundhedsreformen er og bliver en spareøvelse. De manglende penge skal findes i kommunerne og det er her man må spare.

De er fuldstændig ligeglade med kollektiv trafik og miljøspørgsmål. De er kun grønne på en måde og det er ikke i miljøspørgsmål.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Arne Lund, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Torben Bruhn Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse.
De har sovet i timen i deres regeringstid.

Steffen Gliese - "min" kommune der ret gennemsnsitlig i størrelse - har pt. en kassebeholdning på ca. 300 mio kr. Dem må kommunen ikke bruge på flere pædagoger, bedre ældreforsorg, bedre normering i skoler (fx flere støttepædagoger), reparation af alt i den kommunale bygningsmasse der forfalder, større miljøindsats - you name it.
Nej, siger Labil Alliances geni af en indenrigsminister hr. Bille - de penge skal bruges til skattelettelser. Her ser han med vanlig sans for selvbedrag bort fra, at det stort set kun er hans egne vælgere, der vil have skattelettelser. Og den vælgerskare er jo kraftigt på skrump for tiden, hvilket vel indikerer, at ikke ret mange vælgere vil have skattelettelser på bekostning af mere og bedre velfærd. Forhåbentlig ryger Team Saxo Bank ud af Folketinget ved næste valg.

Karsten Aaen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Herdis Weins anbefalede denne kommentar