Nyhed
Læsetid: 1 min.

Se dokumentaren ’Krigskampagnen’ om Foghs beslutning om at gå i krig mod Irak

’Krigskampagnen’ viser, hvordan daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og VK-regeringen strammede oplysninger om Irakkrigen og dermed vildledte Folketinget og den danske befolkning. Du kan se hele filmen her
Indland
5. marts 2019
’Krigskampagnen’ viser, hvordan daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og VK-regeringen strammede oplysninger om Irakkrigen og dermed vildledte Folketinget og den danske befolkning. Du kan se hele filmen her

Rod Aydelotte, Ritzau Scanpix

»Du har blod på dine hænder«, råber aktivisten på gangen i Christiansborg. Han har netop hældt rød maling ud over daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Sådan starter dokumentaren ’Krigskampagnen’ af filminstruktør Boris Bertram. Vi befinder os i dagene op til, at den daværende danske regering beslutter at gå i krig sammen med USA imod Irak.

Formålet med krigen er at afvæbne Irak for deres masseødelæggelsesvåben, hævder regeringen gang på gang. Men dokumentaren ’Krigskampagnen’ undersøger, om der i virkeligheden var helt andre formål med krigen, og om hvorvidt de mange påstande om Iraks masseødelæggelsesvåben reelt var påskud, der skulle bruges til at manipulere de vestlige befolkninger til at acceptere krigen mod Irak.

Dokumentarfilmen bygger blandt andet sit indblik i krigsbeslutningen på interviews med højtstående embedsmænd og whistleblowere, der befandt sig bag linjerne i optakten til krigen, der blev indledt i 2003, men som trækker ufredens tråde frem til Mellemøsten den dag i dag.

’Krigskampagnen’ er som film et vigtigt historisk dokument, der viser, hvordan daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og VK-regeringen strammede oplysninger om Irakkrigen og dermed vildledte Folketinget og den danske befolkning.

Den viser også hvorfor det danske beslutningsgrundlag B118 – der begrunder krigen med at Saddam ikke vil samarbejde aktivt med FN's våbeninspektører – ikke holder vand.

Se hele filmen her:

’Bush, Blair og Fogh – Krigskampagnen’. dansk prisvindende dokumentarfilm fra 2013. Instruktør: Boris Benjamin Bertram. Producent: Lise Lense Møller, Magic Hour Films.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

gad vide, hvordan den mand kan sove om natten uden at høre skrigende fra de utallige civile, hans handlinger har været med til at myrde eller såre?

Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
olivier goulin

De to slyngler synes oprigtigt at kunne lide hinanden.
Mænd, der ikke er hæmmet af etik.

/O

Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

En rystende dokumentar om optakten og gennemførelsen af den ulovlige krig i 2003 i Irak fra vestens stormagter, - Amerika, England og med lille Danmarks medvirken.

Over 1 mio. dræbt i Irak, mænd, kvinder, børn og bedsteforældre og andre nærstående i familierne, samt ødelæggelse af et land i et omfang der har sendt det tilbage til stenalderen.

Alene begrundet en opdigtet løgn underbygget med endnu mere løgn og falske beviser fra såvel amerikansk og engelsk side bedrog de sammen verdenssamfundet og FN.

Amerikas efterretningstjeneste har mistet sin troværdighed ved sin enegang, hvilket burde være læren for Europæiske lande, og Amerika som ledende for fred og frihed er tabt for evigt, efter den neoliberalistiske fløj gennemførte sit politiske kup mod disse idealer.

Den "nye verdensorden" som Bush sr. udråbte efter Kuwaitkrigen mod Saddam Hussein, er ingen god "verdensorden" baseret på sunde amerikanske idealer, men derimod en verdensorden der operer med underkastelse overfor neoliberalismen, hvor krigsødelæggelse af lande og drab på civilbefolkninger hører til "verdensordenen" i amerikansk liberal forståelse.

Fred og frihed er ikke er ikke truet i Amerika eller i vesten som postuleret, det er derimod andre menneskers fred og frihed som skal underlægges den neoliberale kulturs krav på særrettigheder for Amerika, og kun den militære underkastelse skal sikre dette globalt for neoliberalismen.

Vasalstater kalder man den slags, og i Sydamerika kaldes det "bananrepublikker", lande der er ofre for Amerikansk geopolitik, og har fået frataget deres selvbestemmelsesret og er underlagt den neoliberalistiske verdensorden, med de rettigheder og sandheder som neoliberalismen vil have gælder for undersåtterne.

Vi ser en dansk statsminister der blindt lukker øjnene og føjer og følger Amerika i sin beundring for det amerikanske system, og til det uundgåelige indtræffer - sandheden om disse "Masseødelæggelsesvåben", der ikke findes, skifter sin forklaring ud, uden den mindste følelse af skyld - hverken overfor alle drabene der de kommende år fylder mere og mere på civilebefolkningen, - for det skete i freden og friheden tjeneste.

- NEJ, og atter NEJ, det skete ikke i freden og frihedens tjeneste for verden, men derimod i liberal selvforståelse af vestlige rettigheder, og hvor motivet var underkastelse helt fra begyndelsen.

Kun en grum lurvet tankegang kan leve uden skyldfølelse, og alligevel samtidig fortsat være sikker i sin sag offentligt, - trods behovet for at skifte begrundelsen for krigen ud, som en renselse for sin samvittighed, ved sine efterrationaliseringer.

Over 1 mio. dræbte, og et land efterladt i sønderskudte ruiner; "tilbage til stenalderen" kan ikke efterrationaliseres sådan, uden erkendelse af fejlen, det gør skruppelløse individer, der gør den slags, - og ikke mennesker med en ordentlig samvittighed.

Harald Strømberg, Peter Beck-Lauritzen, olivier goulin, Niels Borre og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Dicks marionet-dukke og en dansk bedrager=1 mill.dræbte! Hvordan kan ministerier, embedsmænd og politikere dække over det?
Fyr hele bundtet, uden fratrædelse etc., så et minimum af anstændighed kan opretholdes!

Karsten Nielsen

Tak til Information for at bringe denne film! Håber at DR vil tage sit ansvar seriøst og udsende den i bedste sendetid. Jeg er rystet - men overrasket over den tilsyneladende ærlighed, som topfolkene - undtagen de politisk ansvarlige - lægger for dagen. Vi er blevet manipuleret og misbrugt af en aggressor (USA), der mener sig berettiget til at "regimeskifte" efter egne interesser. Bush og Blair burde kunne dømmes i en krigsret, og vi har gjort os medansvarlige i drab på flere hundredetusinde irakere. Om det burde kunne medføre retsligt ansvar for vores politikere ved jeg ikke, men i hvert fald har AFR været "nyttig idiot" i sin iver efter at gøre Bush tilpas. Det vigtige er det manglende opgør. For vi fortsætter jo ad samme spor - med stadig deltagelse i krig "mod terror" - mens vi i virkeligheden støtter verdens største terrorist. Det er forfærdeligt, at vi ikke fatter vores egen rolle i splid og strid - men mener os berettiget til at fare frem i falsk selvforstået retfærd. Også nu følger vi USA i dets krav om oprustning og i dets manipulation for fjendebilleder. Vi må gøre op og revurdere vores sikkerhedspolitik. Der er ingen vej udenom.

Niels Duus Nielsen og Vagn Gerhard Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Fogh troede (ligesom Blair) at han vidste Irak havde masseødelæggelsesvåben. Det er ikke noget vi tror, det er noget vi ved og derfor er der ikke er noget at komme efter og hvis der endelig var, havde det nok vist sig allerede første gang filmen blev vist. Men det gjorde det som bekendt ikke, så lad os nu se fremad, evt. med godt glas vin. De der ikke er til krig og den slags kan jo bare blive militærnægtere, mens resten og sikkert langt flere øver sig i Counterstrike, for alle tilfældes skyld. Det er jo altid godt at være forberedt, hvis der lige pludselig udbryder krig eller USA, på Trods af Trump arbejde for uafhængighed, igen har brug for vores hjælp.

Thomas Hjulmand

Skræmmende og deprimerende gensyn, og Fogh & Co's ugerninger skal naturligvis ikke glemmes! Men filmen kom i 2013, og blev sendt på DR i 2014. Hvad er grunden til reprisen?

Christian De Coninck Lucas

Buy-in til en af verdens farligste kriminelle karteller, førhen kontrolleret at George HW Bush, nu - ifølege vedvarende rygter - domineret af Dick Cheney. Så det kan ikke blive meget værre.

Dette kartel dukker ind imellem op til overfladen; f.eks. i forbindelse med Iran Contra skandalen, den såkaldte "Halloween Massacre at The White House" i 1975, October Surprise i 1980 og 9/11. De mest synlige medlemmer har været Rumsfeld og Cheney og i mindre grad Richaerd Sekord.