Nyhed
Læsetid: 3 min.

Sundhedsreform kan koste busruter til Udkantsdanmark

Nedlæggelsen af regionerne kan betyde, at flere af de busruter, der i dag dækker landets udkantskommuner kan ende med at blive lukket
Regionerne driver i dag en række busruter, der går på tværs af flere kommuner, og disse tværkommunale busruter er i fare med nedlæggelsen af regionerne. Det vil betyde dårligere busforbindelser for dem, som bor i udkanten af Danmark, frygter flere eksperter og regionerne

Regionerne driver i dag en række busruter, der går på tværs af flere kommuner, og disse tværkommunale busruter er i fare med nedlæggelsen af regionerne. Det vil betyde dårligere busforbindelser for dem, som bor i udkanten af Danmark, frygter flere eksperter og regionerne

Lars Skaaning

Indland
28. marts 2019

Mens alle snakker om nærhed i sundhedssektoren, kan den store sundhedsreform ende med at betyde, at busruter, der når ud til de mere tyndt befolkede egne af Danmark, ender med at lukke, når regionerne forsvinder.

Det frygter regionerne, og denne frygt bekræftes af flere forskere.

Regionerne driver i dag en række busruter, der går på tværs af flere kommuner, og det er lige præcis disse tværkommunale busruter der er i fare, mener man.

»Vi ved, at det er svært at få den offentlige trafik til at fungere på tværs af kommunerne. Vi ved, at kommunerne i forvejen er pressede, og vi frygter, at de ikke altid vil være interesseret i at sikre busruter til for eksempel uddannelsesinstitutioner i nabokommunerne,« siger Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Syddanmark og Formand for Danske Regioner.

»Det her vil ramme nogle af de borgere, der er afhængige af at køre med bus på tværs af de kommunale grænser, og det vil især ramme borgere, der bor ude ved de lange ruters endestationer, i de mere tyndt befolkede områder. Vi kan se en klar tendens til, at det vil ramme hårdere i udkantsområderne,« siger Stephanie Lose.

»Det rammer unge uddannelsessøgende og det rammer dem, der ikke har råd til for eksempel at købe en bil.«

Der er to udfordringer for de tværkommunale busruter efter en lukning af regionerne. For det første er der spørgsmålet om, hvordan regningen for driften skal fordeles mellem kommunerne. For det andet er der spørgsmålet om, hvordan den kommende, kommunale busdrift på tværs af landet skal organiseres.

Problematisk udvikling

I Region Midtjylland er det 14 regionale busruter, der er i fare for at blive nedlagt efter en lukning af regionerne, viser en analyse, som regionerne har foretaget.

Det er busruter, der i dag blandt andet dækker byer som Ørsted og Hornslet, Tranbjerg og Vejle, Holstebro og Skjern, fra Ringkøbing til Aarhus og fra Thisted ind mod Viborg.

Flere trafik- og planlægningsforskere, som Information har forelagt oplysningerne om den truende buslukning, bekræfter, at regionerne har noget at have deres frygt i.

»Jeg har den samme bekymring,« siger Claus Hedegaard Sørensen, der er forskningsleder ved Sveriges Nationale Videnscenter for Kollektiv Trafik, og som i dag arbejder for det svenske nationale trafikforskningsinstitut i Lund.

»Der er masser af tyndt befolkede områder, der er meget afhængige af den kollektive trafik. Det er organisatorisk enormt besværligt og trægt at få noget til at fungere på tværs af kommunerne, og det er i det perspektiv uheldigt, at regionerne nu forsvinder,« siger Claus Hedegaard Sørensen.

Hanne Tanvig er seniorrådgiver og studieleder ved IGN, Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning, Københavns Universitet:

»Det her er dybt problematisk. Der er masser af mennesker, der er afhængige af de her busruter. Det bliver ikke sjovt at være landsbybo i en udkant af en enkelt kommune. Det vil tvinge folk over i privatbiler, og de mange mennesker, der ikke har råd til privatbiler, de vil blive tvunget til at flytte.«

Mogens Fosgerau er professor i transportøkonomi ved DTU.

»Regionernes analyse udpeger de ruter, der er i størst fare for at blive skåret væk, og det gør deres frygt mere konkret, at man får identificeret nogle af de ruter, der er i farezonen,« siger Mogens Fosgerau.

– Hvad vil det betyde for de områder, der mister deres busruter?

»Det betyder mest for de borgere, der ikke har bil. De her ruter har en social funktion. Økonomisk giver de underskud, og de er der ikke for at flytte en masse mennesker rundt, de bliver drevet for, at man skal kunne komme rundt i landet, selv om man ikke har bil. Det handler om public service-aspektet i, at man skal kunne komme rundt i landet, også selv om man ikke har bil,« siger Mogens Fosgerau.

– Så det rammer folk med færre ressourcer end gennemsnittet?

»Ja. Det gør det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Det er jo krystalklart, at regeringen og dansk folkeparti ønsker at afskaffe den kollektive trafik.
det ses både af ovenstående, og af deres nye trafikaftale.

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Tue Romanow, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen, Malan Helge, Steen K Petersen, Per Klüver, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Del naturstyrelsen op i en række underafdelinge og placer en afdeling i hver af de nedlagte hospitaler.
Så kommer der nye statsvirksomheder til erstatning, decentralisering. Samtidig kommer naturstyrelsen tæt på naturen, grønt tiltag. Med så stor en satsing burde Lars Løkke være sikret genvalg.

Dorte Sørensen

Undskyld Peter Knap - men mener du at naturstyrelsen skal overtage den regionalebusdrift. Det kan da godt være at det er en god ide og det vil give statslige arbejdspladser i ydreområderne.

Det er da en okay ide at nedlægge busruter i yderområderne. Som det er p.t. kører de tomme busser rundt på vejene og brænder CO2 af til ingen verdens nytte.

Dorte Sørensen

Hvad så med alle de husstander , der ikke har bil - det er ca 40 pct. af alle husstandene ?

Var det ikke bedre at udbygge busdriften med mindre og energirigtige buser/biler til at køre rundt enten med teleopkald eller i hyppige ture så fok kan vide sig sikker på at kunne nå en anden kollektivforbindelse, tandlægen osv........

Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Viggo Okholm, Steen Sohn, Alvin Jensen, Niels Duus Nielsen og Malan Helge anbefalede denne kommentar

Dansk Folkepartis og regeringen sundhedsreform, hvor der over 6 år skal anvendes gamle penge fra regionerne, og hvor nogle af pengene faktisk allerede er anvendt.
- Hvordan vil det egentlig kunne koste busruter?

At skyde skylden på nedlæggelser af regionale busruter på den nye sundhedsreform, der nedlægger regionsrådene, er helt hen i skoven. Allerede nu, nedlægger Region Midtjylland, uden høring blandt borgerne, regionale busruter for 60 mio kroner fra 2019.

Forslaget om at nedlægge regionsrådene og føre ansvaret for den nære busdrift over på kommunerne er rigtig god, for så er vi sikre på, at det lokale islæt bliver prioriteret, i stedet for at pengene skal gå til at dække et stort hul i budgettet efter Letbanen i de store byer.

https://www.rm.dk/regional-udvikling/det-gode-liv-i-hele-regionen/mobili...

" føre ansvaret for den nære busdrift over på kommunerne er rigtig god, for så er vi sikre på, at det lokale islæt bliver prioriteret, "

Lad os tage et eksempel: Busruten Hadsund-Aalborg. Den starter i Hadsund (Mariager Fjord kommune), fortsætter ind gennem den østlige del af Rebild kommune og ender så i Aalborg.

Hvor interesseret tror du Aalborg kommune er i at sikre en busdrift til Rebild og Mariager Fjord kommuner?

Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar

Dorte Sørensen. Det var et åbenbart mislykket forsøg på at demonstrere regeringens tåbelighed.

Steffen Gliese

Men derfor må vi jo sørge for at stemme på nogen, der om muligt vil konsolidere og opprioritere det regionale niveau.