Læsetid: 4 min.

Uffe Elbæk om grøn omstilling: Vi kommer alle sammen til at mærke den

Debatten om klimaforandringer er stadig alt for banal, mener Alternativets politiske leder, der kritiserer sine politiske kolleger for stadig ikke at have forstået alvoren. »Vi skal forstå, at den planet, der er vores hjem, er ved at dø«
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, mener, at klimakrisen burde få statsministeren til at indkalde alle Folketingets partiledere til at lave en national handlingsplan for at imødegå klimaforandringerne.

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, mener, at klimakrisen burde få statsministeren til at indkalde alle Folketingets partiledere til at lave en national handlingsplan for at imødegå klimaforandringerne.

Peter Nygaard Christensen

7. marts 2019

Der er ingen vej udenom. Vi kommer alle sammen til at kunne mærke konsekvenserne af den grønne omstilling. Og det bliver alle på Christiansborg nødt til at indse.

Så hård er udmeldingen fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der er træt af alle de dårlige undskyldninger, som bremser klimakampen.

Først snakkede vi om, hvorvidt klimaforandringerne var menneskeskabte. Så handlede det om, at markedet og den teknologiske udvikling nok skulle løse problemet. Og nu er det argumentet om social skævhed, der står i vejen for grøn omstilling.

»Jeg hører det ofte fra mine politiske kolleger både i regeringen og oppositionen. Men diskussionen bliver for banal. Min frustration er: Vi ved det hele, vi har løsningerne, men vi gør ikke nok,« siger Uffe Elbæk.

Sidste år fastslog Mette Frederiksen over for DR:

»Vi er meget optagede af den grønne omstilling, men det er klart, at den ikke finansieres af fremtidens velfærd.« Omstillingen »skal ikke betales af folkeskolen og landets pensionister,« lød det fra S-formanden.

Det er den form for udmeldinger, der ifølge Uffe Elbæk er for uambitiøse. Der er brug for en helt anden alvor i klimadebatten, mener han.

»Det bliver dårlige undskyldninger for ikke at gøre det nødvendige. Det er ikke konsekvent nok. Jeg ser overhovedet ingen modsætning mellem den grønne omstilling og et rigere og sundere liv. Vi har jo heller ikke tænkt os at nedprioritere velfærden, for pokker.«

– Hvis der ikke er nogen modsætning, hvorfor så kritikken?

»Fordi det er ved at blive endnu et argument, der forsinker de nødvendige prioriteringer, vi skal gøre. Når vi siger, at vi vil investere 80 milliarder i grøn omstilling over fire år, og du sammenligner det med, hvad de andre partier har afsat, så kan du se, at der er markant forskel.«

– Men siger du, at den grønne omstilling kommer til at koste velfærd?

»Det afhænger af, hvordan du definerer velfærd. Forbruget skal ned, og livskvaliteten op. Vi skal bruge den her klimakrise til at få det samfund, vi gerne vil have. Derfor bliver vi nødt til at udfordre den måde, vi definerer frihed og rigdom og sætte spørgsmålstegn ved, hvad et lykkeligt liv er.«

– Nogle vil sige, at du er en del af ’caffe latte-segmentet’, som har en dyr livsstil og flyver mere end gennemsnittet. Er det ikke for nemt for dig at sige, at familier med lav- og mellemindkomster skal udfordre deres måde at forstå rigdom på?

»Jo, jo. Og vi skal da gøre alt for, at det ikke bliver socialt skævt. Men vi har jo også lavet et socialt afbalanceret udspil, hvor vi fordobler den grønne check, sænker skatten på lavindkomster og gør op med fattigdomsreformerne.«

Civilisationen på spil

Uffe Elbæk påpeger, at der allerede findes afgifter rundt omkring i samfundet. Men så snart det er i forbindelse med klimadiskussionen, så bliver afgifterne pludselig til et problem.

»Vi bliver simpelthen nødt til at komme over den mentale blokering. Vi kommer alle sammen til at mærke det her. Alle. Vores take på det er bare, at hvis du tager noget fra folk, skal du også give dem noget. Men det har omkostninger.«

– Så har dine kolleger vel også en pointe i forhold til de sociale konsekvenser?

»Det er ikke sådan, at jeg ikke anerkender deres legitime overvejelser og argumenter. Vi ønsker da også bedre normeringer i vuggestuerne og et løft i sundhedssektoren.«

»Men det er ikke moralsk troværdigt at flyve til Thailand flere gange om året. Vi bliver nødt til at lave en kobling om, at, ja, du skal give afkald på noget. Til gengæld får du højere livskvalitet, frihed og ejerskabsfornemmelse for det samfund og den arbejdsplads, du er en del af. Og frihed til at opleve naturen og være mere sammen med dem, du holder af.«

At nå 1,5 graders-målet i Parisaftalen vil kræve »hastige og vidtrækkende omstillinger uden fortilfælde af enhver side af samfundet,« fastslog FN’s Klimapanel sidste sommer. Det er konklusioner som denne, der får Uffe Elbæk til at konstatere, at vi står i en krisesituation, som slet ikke bliver taget alvorligt nok.

Flere gange under interviewet refererer han til præsident Franklin D. Roosevelt, som modvirkede 1930’ernes store globale recession med sin New Deal – et økonomisk og socialt reformprogram, der skulle løfte USA ud af krisen.

Det er en sådan banebrydende forandringsproces, som Uffe Elbæk efterlyser, hvis ikke vi skal pålægge de næste generationer en umådelig byrde.

»Vi skal definere et fælles projekt, hvor vi alle sammen løfter. Det er en stor psykologisk udfordring at forstå, at der skal handles nu, ikke om fem til ti år. Selv her i interviewet med dig tænker jeg: ’Vil det ikke lyde for voldsomt, hvis jeg siger, at det er civilisationen, som vi kender den, der er på spil.’ Men det er jo det, der er tilfældet.«

Planeten er ved at dø

Alternativets politiske leder mener, at klimakrisen burde få statsministeren til at indkalde alle Folketingets partiledere til at lave en national handlingsplan for at imødegå klimaforandringerne.

»Det er svært at snakke alvoren frem, og vi ser aldrig problemets alvor i øjnene. Det her er meget større end partipolitik. Det er et dybt følelsesmæssigt niveau. Jeg kan næsten ikke have det. At vi har al den nødvendige viden og løsninger, men at der ikke er en alvorlig handling bag det,« siger han.

Og en forklaring på den manglende handling kan ifølge Elbæk være, at mennesket gennem 200 år har adskilt sig så meget fra naturen, at det ikke længere påvirker os, at korallerne er ved at uddø, og at 75 procent af insekterne i Tyskland er døde. Derfor er der brug for det, han kalder en »planetarisk bevidstgørelse« – et »erkendelsesprojekt«.

»Før vi får genetableret det perspektiv, at vi er en del af naturen og kan begynde at mærke og føle det igen, så tror jeg ikke, at vi løser det, vi står over for. »Vi skal forstå, at den planet, der er vores hjem, er ved at dø,« siger Uffe Elbæk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Carsten Mortensen
 • Kurt Nielsen
 • John Hansen
 • Hilbert Larsen
 • Gert Romme
 • Christian Skoubye
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Viggo Okholm
 • Torsten Jacobsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Hans Larsen
 • Helle Preisler
 • Niels-Simon Larsen
 • Ejvind Larsen
 • Jørn Vilvig
 • Thomas Tanghus
Carsten Mortensen, Kurt Nielsen, John Hansen, Hilbert Larsen, Gert Romme, Christian Skoubye, Klaus Lundahl Engelholt, Viggo Okholm, Torsten Jacobsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Helle Preisler, Niels-Simon Larsen, Ejvind Larsen, Jørn Vilvig og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mangel på "grøn omstilling", altså forståelse for klimaændringerne betydning, koster allerede nu velfærd. Ikke så meget i Danmark, men rundt i verden få folk stadig hyppigere deres livsbetingelser smadret af klimatiske fænomener.
Vores velfærd hænger i en tynd tråd, fordi vi ikke respekterer vores overforbrugs faresignaler.
Der er stadig en solid tro på, at konsekvensen af at fortsætte ikke er nær så problematisk, som en opbremsning af vores forbrug vil være.
Problemet forsvinder heller ikke, fordi Uffe bliver fanget i at flyve og eller på anden måde ikke lever op til sine holdninger. Det viser snarer, at journalisten ikke har forstået situationens alvor, og ikke aktivt medvirker til vores overlevelse, for det er det det drejer sig om.

Helle Bovenius, Anna Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Hilbert Larsen, Hans Christian Molbech, Michael Svennevig, Helle Preisler og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Jeg synes, at Uffe får sagt noget væsentligt her. Et spørgsmål som: “Nogle vil sige, at du er en del af cafe latte-segmentet”, synes jeg trækker niveauet ned. Ja, ja, der er altid nogle, der siger et eller andet.
I svaret: “Der er ingen modsætning mellem den grønne omstilling og et rigere og sundere liv”, skal rigere, som jeg forstår det, ikke forstås som rigere på penge, men på livskvalitet. Ordet ‘afkald’bliver også nævnt et sted, og hvor mange politikere tør bruge det ord?

Anna Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Arne Albatros Olsen, Michael Friis, John Hansen, Hilbert Larsen, Hans Christian Molbech, Benta Victoria Gunnlögsson, Michael Svennevig, Søs Jensen, Viggo Okholm, Torsten Jacobsen, Hanne Pedersen og Helle Preisler anbefalede denne kommentar
Hannibal Knudsen

Det er klart og nødvendigt at vi som de første generationer af menneskeheden for alvor prøver at bremse den klimaændring vi som mennesker er hovedaktører i. Planeten skal formentlig nok overleve selv de værste klimaforandringer, men den vil blive ubeboelig for mennesker fordi klimaet og den stadig mindskede biodiversitet underminerer vores livsgrundlag. Og inden da har vi også fjernet livsgrundlag for mange dyre- og plantearter. Tilbage bliver en fattigere planet - uden mennesker.

Anna Sørensen, Viggo Okholm, Britta Hansen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Hilbert Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Peter Knap anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Og Uffe skal forstå at ingen meningsfuld omstilling kan ske ved kun at ændre forbrugsvaner. Der skal ny teknologi til, eller som minimum, thorium reaktorer som er en etableret videnskab.

Det er dybt frustrerende at en flok hipstere fra København tror de kan løse dette problerm med enorme afgifter, vindmøller og økologisk mandelmølk alene.

Man snakker - og snakker - ingen taler sammen? Man tænker, men mener man det? Kan være svært at vænne sig til.
Ballettrin med hånden i lommen gør det nok heller ikke.

Dagligt hører vi om problemerne med selvkørende biler og vejskilte? - Og planer for 2030 og 2040?
Kampen kommer til at stå mellem magt og penge og så behovet for de nødvendige ændringer for overlevelse i verden.
Den nødvendige viden er til stede omend i form af et kæmpe puslespil.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hilbert Larsen og Michael Svennevig anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Hykler- argumentet, hvor en fortaler for at ændre samfundet kritiseres, fordi vedkommende tillader sig at leve i det selv samme samfund, som ikke er blevet ændret endnu, er simpelthen udtryk for en særlig ondartet form for hjernedød, som eksporteres fra USA, og som nu tilsyneladende har ramt en af Informations journalister.

Argumentet er opfundet af kritikere af Bernie Sanders og Alexandria Ocasio-Cortez, som ikke ser sig i stand til at imødegå de mange gode argumenter for en Green New Deal med substantielle modargumenter, og derfor forsøger at fremstille miljøforkæmperne som inkonsekvente hyklere, fordi de bruger moderne transportmidler. Gå efter manden, hvis du ikke formår at gå efter bolden, er tankegangen.

Man må formode, at disse kritikere forventer, at Bernie Sanders skal spadsere fra Vermont til Washington DC, hver gang han skal i Senatet. Herhjemme er det så Uffe, der påstås ikke at være en "rigtig" miljøforkæmper. med mindre han cykler til Jylland, hver gang hans tilstedeværelse er påkrævet i Moderlandet.

Hvis man vil ændre samfundet, er man sgu da henvist til at betjene sig af de muligheder, der nu engang er til rådighed i dette samfund. At påstå andet er hjernedødt.

PS til Martin Bahn: Din rolle som journalist er at stille spørgsmål, herunder spørgsmål, som du selv finder er åndssvage, men som ikke desto mindre ofte stilles af folk, der ikke tænker sig om. Så jeg vil lade tvivlen komme dig til gode. Resten af spørgsmålene er jo udmærkede, for så vidt de får Uffe til at tegne og fortælle om Alternativets plan.

Helle Bovenius, Hans Larsen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kurt Nielsen, Viggo Okholm, Jens Kofoed, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Hilbert Larsen, Niels-Simon Larsen og Hans Christian Molbech anbefalede denne kommentar
Hilbert Larsen

For mig at se er der kun én effektiv vej ud af det morads, som vi har skabt: Vi skal vælge de politikere der som Uffe Elbæk vil gøre noget ved problemet.
At forvente at han og folk med grønne holdninger skal leve på en sten, mens andre nasser videre på samfundet, er urimeligt og kun en dårlig undskyldning for de bagstræberiske.
I første omgang er det vælgernes ansvar at vælge de politikere som ærligt vil handle proaktivt for den grønne omstilling.
Det ville måske hjælpe gevaldigt på politikernes ærlighed, hvis de kunne stilles til ansvar og dømmes for deres (skadelige) handlinger (forfatningsdomstol ell. lign.).

Hans Larsen, Anna Sørensen, Anne Eriksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Helene Kristensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Kurt Nielsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og John Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

I øvrigt mener jeg, det er dybt uretfærdigt at omtale Alternativets stifter, formand og fundraser som en københavnsk hippie og kaffe-lattesøster. Al den stund han først lod sig overtale til at forlade sin jyske hjemstavn og slå sine teltpæle op i København i forbindelse med tidligere RV-formand og nuværende EU-konkurrencekomisær Margrethe Vestagers tilbud om at placere ham på posten som kulturminister i S-SF-RV-regeringen i 2011.

Anne Eriksen, Kurt Nielsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Greta Thunberg skal også en masse steder hen for at holde taler og strejke.

Hun tager altså toget.

Niels Duus Nielsen

Bitta Hansen, det er korrekt, at Greta Thunberg tager toget eller kører i el-bil, men da produktionen af togstammer og elbiler ikke er co2-neutral,rammes hun alligevel af hyklerkritikken. Og hvad vil hun gøre, hvis hun bliver inviteret til USA? Blive hjemme? Du kan da ikke i fuld alvor mene, at vi skal afbryde forbindelsen til Nord- og Sydamerika og Australien?

Kravet om, at man ikke må slå en prut (drivhusgas!!!), hvis man vil kæmpe for et bedre miljø, er en form for purisme, som jeg troede vi havde forladt for mange år siden her i landet.

Og imens vi venter på, at Uffe får cyklet sig til konference i Århus, flyver modstanderne af den grønne omstilling på livet løs og får dermed en konkurrencefordel.

Britta Hansen

Det handler ikke om purisme, men om til dels at være troværdig og til dels at gøre en indsats, der svarer til situationens alvor. Ikke mindst, hvis man er forkæmper og står i rampelyset.

Der er flere måder, at deltage i forsamlinger på, man behøver ikke altid nødvendigvis være fysisk til stede. Hvis flere møder foregik virtuelle ville der ikke kun kunne spares uendelige mængder CO2, men også ufattelige pengebeløb, der ville kunne bruges på alt andet end rejser til møder, mødeaktiviteter, tilhørende middage, kæmpe diæter m.m. - så der er flere aspekter omkring det.

Da jeg nu bragte Greta Thunberg i spillet, synes jeg, jeg også vil lade hende besvare din kommentar. Hun mener det nemlig alvorlig!

Greta Thunberg
30. Dezember 2018

"After the COP24 I have been invited to speak in places like Panama, New York, San Francisco, Abu Dhabi, Vancouver, British Virgin Islands...

But sadly our remaining carbon budget will not allow any such travels.
My generation won’t be able to fly other than for emergencies in a foreseeable future, if we are to be the least bit serious about the 1.5 degree warming limit. Why? Because adult generations in countries like mine have used up our resources.

I will try to make it to as many places as possible without flying. And also participate via video link. Also tag your climate actions with me, so we can show the world what actions are going on for climate change.

And of course stop flying and go vegan alone is not the solution.
We have to aim for a zero carbon lifestyle as soon as possible. Political decisions are necessary. But as they do not exist yet we have to do what we can ourselves to make the political movement come alive.

(Photo by Anders hellberg)
#istayontheground #govegan #slowtravel
#climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/

Niels Duus Nielsen

Britta Hansen, du og Greta har skam en pointe, for man skal selvfølgelig prøve at bruge de mest bæredygtige transportformer, samtidig med at man arbejder på at afvikle de fossile brændstoffer. Men kender jeg Uffe ret, tager han cyklen til Christiansborg, og toget til Jylland, så jeg mener faktisk ikke, at det er det mest oplagte spørgsmål at stille til netop ham.

Man kunne langt mere passende stille det til folk som LLR og Hjorten, som flyver rundt i forsvarets fly, samtidig med at de intet - som i INTET - gør for miljøet og klimaet, tværtimod.

Anna Sørensen

ERKENDELSES-PROJEKT
Jeg er SÅ enig med Uffe Elbæk i hans afsluttende ord og i øvrigt i hele artiklen.
Erkendelse, bevidsthed om naturen, det er lige mine ord om igen!
Det er så tydeligt, at bevidstheden om vi selv er natur, at alle levende væsner også har et ligeværd, at alle og alt levende er unikt og enestående, den bevidsthed er stærkt dalende...!
Ganske simpel viden om det helt basale i naturen er væk hos både 'meningmand' og meget tydeligt blandt de journalister, der præger mediebilledet på DR og TV2. "Jeg kender knap nok en solsort", som jeg hørte en journalist sige for åben skærm. Den sætning siger desværre noget typisk om journalister generelt, er jeg bange for...
HELHED er et andet begreb, som vi lige glemmer lidt for ofte...
"En specialist er én, der ved mere og mere om mindre og mindre, og til sidst ved alting om ingenting".
Det morsomme citat siger så meget om vores måde at dele ting op og forstå verden i enkeltdele. Det er naturligt at dele op, det er en ret smart teknik, for at få overblik, men det kræver godt nok at man igen samler helheden, når der er indsamlet viden om enkeltdele!
Alting hænger sammen, og den regnorm, der ligger på fliserne og jeg redder ud i jorden igen, den laver altså al vores muldjord! Sammen med alle andre regnorme, forstås. ;o) Uden dem går det ikke. Uden insekter går det ikke. Hver gang vi udrydder en art, bliver mangfoldigheden og dermed mulighederne for at finde nye løsninger, nye fødevarer, nye idéer om alt muligt, de muligheder bliver mindre.
Så ja, det her er et genopdragelses-projekt, en naturgenopdragelse, hvor vi genopfrisker:
Viden om naturen, glæden ved naturen og husker at opleve alle de mange fine små og store naturoplevelser vi møder overalt. Gerne sammen med børn, de er særlig gode til at få øje på de små fine detaljer og vores fantastiske verden.
Kort sagt: Mere grønt, mere natur overalt, naturviden til alle (husstandsomdelt og på DR!!), NATUR-GENOPDRAGELSE, NATUR-ERKENDELSE.

det mor

Anna Sørensen

Simple living, gå en tur, sætte sit forbrug ned, vaske tøj lidt sjældnere og tørre det i vinden, spise lidt men godt, dyrke køkkenhave... Det er faktisk ret enkelt. ;o)

Niels Østergård

A pro pos Gretha Thunberg; hun lyder jo nærmest som Guy Mcpherson.
Her en video med Gretha vs Trunp.
https://www.youtube.com/watch?v=jUrkqNKjeyw
Ja, man siger jo at man skal høre sandheden fra børn og fulde mennesker.

Paraplyen Sam Carana tror jeg hverken er børn eller fulde, men her er Sam Caranas seneste forudsigelse. 18 grader Celsius opvarmning i 2026.
Så bliver trods alt fri for at flyve til Thailand for at få varmen.
http://arctic-news.blogspot.com