Nyhed
Læsetid: 4 min.

Venstre: Nye loves klimakonsekvenser skal vurderes på lige fod med økonomi

Der skal udarbejdes vurderinger af miljø- og klimakonsekvenserne af al ny EU-lovgivning, mener Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget Morten Løkkegaard
»Vi vil ophøje klima og miljø til at være et princip for at lave politik. Man skal indarbejde og vægte klima og miljø på lige fod med økonomi. Det er det vigtigste,« siger Morten Løkkegaard.

»Vi vil ophøje klima og miljø til at være et princip for at lave politik. Man skal indarbejde og vægte klima og miljø på lige fod med økonomi. Det er det vigtigste,« siger Morten Løkkegaard.

Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

Indland
4. marts 2019

Klima- og miljøvurderinger skal indarbejdes som princip på lige fod med økonomiske konsekvenser i al ny EU-lovgivning. Det foreslår Venstres spidskandidat til EU-parlamentet Morten Løkkegaard.

»Vi vil ophøje klima og miljø til at være et princip for at lave politik. Man skal indarbejde og vægte klima og miljø på lige fod med økonomi. Det er det vigtigste,« siger Morten Løkkegaard til Information.

Forslaget blev fremlagt i forbindelse med Venstres EU-landsmøde lørdag den 2. marts.

Morten Løkkegaard mener, at det vil få stor effekt, hvis det bliver indført som et overordnet krav, at al ny lovgivning skal ledsages med en vurdering af lovens konsekvenser for klimaet og miljøet:

»I det øjeblik, man introducerer et nyt princip, så får det helt automatisk indflydelse og konsekvenser på en lang række områder,« siger Morten Løkkegaard.

»Vi vil gerne introducere det som et princip for politik i EU, at man får en forståelse, en håndfæstning mellem regeringslederne på det her område. Det nye i vores forslag er, at man tager klima og miljø og gør det til et princip for lovgivning, så man ophøjer området fra at have en almindelig faglig sektorspecifik tilgang til at være en mere overordnet, horisontal vinkel for al lovgivning. Det er den langhårede udgave, men det er det vi mener.«

– Hvis det her forslag var blevet fremlagt for fem år siden, så ville man have sagt: ’Det er det rene Alternativet’. Men du er jo ikke lige pludselig konverteret til at være halalhippie?

»Det har du ret i.«

– Er det her forslag et tegn på, at klimaspørgsmålet er så presserende nu, så det bliver taget alvorligt over hele det politiske spektrum?

»Det korte svar er ja. Det mere nuancerede svar er, at vi har taget klimaspørgsmålet alvorligt i Venstre i en årrække. Men det er klart, at årsagen til, at du kan sætte det billede på, som du gør her, det er, at bare inden for det seneste år er klimadagsordenen for eksempel i Danmark blevet så presserende, at alle partier – måske lige bortset fra Dansk Folkeparti – har måttet se i øjnene, at klimaspørgsmålet ikke længere er et enkelt særskilt politikområde på linje med alle andre politikområder. Klimaet og miljøet er overordnet set så stor en udfordring, at vi bliver nødt til at ophøje det. Det er den forandring, der er sket.«

– Klimaet skal være en central del af alle politikområder, det er dét, der ligger i jeres forslag?

»Ja. Det er det, der ligger i det. Vi vil helt konkret gå ind og lave klima- og miljøvurderinger på al lovgivning. Vi foreslår, at EU-Kommissionen i forbindelse med de mange lovkomplekser og initiativer altid vedlægger en klima- og miljøvurdering. På samme måde, som der i dag vedlægges en vurdering, som handler om de økonomiske implikationer af en lov. De økonomiske vurderinger bliver lavet fuldstændig rutinemæssigt for al lovgivning i dag. Nu må vi sidestille klima og miljø med det økonomiske.«

Sidestille?

»Ja, sidestille,« siger Morten Løkkegaard.

»De notater, som administrationen forbereder i forbindelse med konkret EU-lovgivning har altid været vedlagt en økonomisk vurdering af, hvad det her forslag har af konsekvenser. Hvis lovforslaget ikke har økonomiske konsekvenser, så er det anført, men det er altid et punkt i de notater. Det er en måde at motivere til økonomisk realisme. Man kan ikke bagefter komme og undskylde sig med, at man ikke var klar over, hvad de mulige konsekvenser af det, man foretog sig, var.«

»Det er fuldstændig det samme, der skal gælde for klima og miljø. Det skal ikke være sådan, at man bagefter kan sige, at ’jeg fik da ikke noget at vide om, at det ville have de her konsekvenser’. Det er en måde at synliggøre den her proces på. Det lyder lidt småkedeligt, men jeg mener, at det er her, det batter. Det er her, du går ind i det politiske maskinrum og arbejder med nogle systemiske ting, som jeg tror vil få meget større konsekvenser end tilfældig sektorlovgivning.«

– Hvor meget gang på jord vil dit forslag have i forhold til de øvrige EU-lande?

»Det er ikke tilfældigt, at jeg foreslår det nu. Jeg har siddet i EU-Parlamentet i ti år, og jeg kan fornemme, at bare inden for det seneste år har tingene rykket sig rigtig meget politisk i forhold til stemningen omkring klimaspørgsmålet,« siger Morten Løkkegaard, der fortæller, at hans forslag er klappet af med Venstres ledelse i Danmark, inden det blev fremlagt:

»Jeg har spurgt min formand og regeringsleder, for det skal være noget, som han kan se sig selv i og føre frem i relevante fora. Det er vores fælles vurdering, at chancen for at komme igennem med det her forslag er større nu. Det er ikke det samme som at sige, at det vil være nemt. Men det er et udtryk for, at der er bevægelse, og den bevægelse er der grund til at udnytte og til at adressere. Det er ikke det samme som at sige, at det er nemt. Der er store lande, som det er svært at tumle med i de her spørgsmål. Men jeg mener helt klart, at det her er vejen frem. Det er min erfaring gennem ti år i europæisk politik, at det er fra toppen, tingene skal ske. Hvis først de store begynder at rykke, hvis den erkendelse sniger sig ind blandt lederne, så forplanter det sig gennem de politiske lag. Så kan ting pludselig lade sig gøre, der ikke kunne ske året før.«

Morten Løkkegaard blev valgt til Venstres spidskandidat til EU-Parlamentet ved landsmødet, der fandt sted lørdag. De øvrige kandidater er Linea Søgaard-Lidell, Asger Christensen, tidligere forsvarsminister Søren Gade og Venstreformand Lars Løkke Rasmussens søn Bergur Løkke Rasmussen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Palle Bendsen

Bedre sent end slet ikke.

ML siger: "Nu må vi sidestille klima og miljø med det økonomiske".
Lur mig om ikke der kommer en finger på den ene vægtskål, så "det økonomiske" igen får forrang.

Man kan sige det er en begyndelse, men - Morten Løkkegaard, hvorfor ikke gå hele vejen med det samme. Det bliver alligevel nødvendigt - og hvorfor ikke være avantgarde fremfor det modsatte. For en gangs skyld!

I NOAHs forslag til en klimalov (fra 2010) skrev vi en prioriteringsliste for de råd klimakommissionen (læs klimarådet) skulle give regeringen:

(1) den internationale videnskabelige viden om forhold vedrørende klimaændringer,
konsekvenserne af klimaændringer m.v.,
(2) den aktuelle tilgængelige teknologi og kendte teknologi, der er så udviklet, at den er
tæt på at kunne tages i anvendelse, herunder eventuelt under forudsætning af
iværksættelse af nye incitamenter,
(3) energipolitikken, især energiforsyningssituationen, import- og eksport af energi,
andelen af vedvarende energi i energiforsyningen, samt kulstof- og energiintensiteten i
den danske økonomi,
(4) miljømæssige forhold, herunder især biodiversitet, spørgsmål om arealanvendelse og
bæredygtig anvendelse af biomasse (jf. § 11),
(5) økonomiske forhold, især den danske økonomi, forholdene for små og mellemstore
virksomheder samt situationen på arbejdsmarkedet, herunder den aktuelle
beskæftigelsessituation,
(6) finansielle forhold, herunder især de skattemæssige indtægter, de offentlige udgifter
og den offentlige gæld,
(7) sociale forhold, især forholdene for de økonomisk dårligst stillede og særligt sårbare,
(8) særlige forhold der har betydning for erhvervsudvikling og livsbetingelserne i øvrigt i
det åbne land og/eller på øerne (dog ikke Fyn og Sjælland), og
(9) den europæiske og internationale lovgivning og politik.

http://klima-sos.dk/onewebmedia/Udkast-til-Klimalov-NOAH-26-3-2010-endel...

En anden side af det samme: politikere af den tunge slags (dem der kan blive finansministre osv) elsker regneark, embedsmændene gør det samme. Men der er én slags regneark, som de skyer som gåsen skyer vand: det er det som beregner vores retfærdige andel af et globalt drivhusgasbudget.

Det borgerforslag om en ny (stærkere) klimalov, som for nylig har været til førstebehandling i Folketinget har drivhusgas- (eller CO2-)budgettet som et af seks krav. Og det indgik i det beslutningsforslag som oppositionen fremlagde. Så der er et momentum lige nu.

MEN: pas på finansministeriet/-ministeren: det var utvivlsomt herfra, at benspændene kom i 2011-2014 frem til vedtagelsen af den nuværende klimalov, der kun blev til en lov om et klimaråd.

Så, Morten Løkkegaard: hvis du virkelig vil bide til bollen nu, så skal drivhusgasbudgetterne på bordet.

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Fint at Venstre tilsyneladende er kommet på bedre tanker.
Men jeg vil nu alligevel se det før jeg tror det.

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Helle Preisler, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Mogens Holme, Torsten Jacobsen, Kim Houmøller og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Kristian Spangsbo

Det er tydeligt at det er valgår... Den grønne omstilling går i stå når Venstre sidder i statsministeriet - for så handler det om 'økonomisk balance' for industri og landbrug...

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Christian Skoubye, Mogens Holme, Estermarie Mandelquist, Hans Larsen og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Gode takter fra Venstre, omend man som René Arestrup ovenfor nok bør krydre retten med lidt skepsis.

Selv hæfter jeg mig ved, at Morten Løkkegaard tilsyneladende kun ønsker en sådan 'klimakommentar' vedhæftet lovforslag på EU-niveau. Hvad med den danske lovgivningsproces? Ønsker Venstre her ligeledes, at "Nye loves klimakonsekvenser skal vurderes på lige fod med økonomi"?

I så fald vil der være tale om et hidtil uset hamskifte i dansk politik. En opmuntrende tanke, indtil man kommer til at tænke på tigre og striber..

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Olav Bach og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Leo Nygaard,

En god samvittighed er ikke at foragte. Man sover bedre om natten, og samtidig står man stærkere, hvis man sådan vil ud og anvise andre 'den rette vej'.. ;)

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Lars Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sidst ind - først ud, gælder også i politiske kovendinger.

Jørgen Møller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Asger Reinhardt Goth

Har Riskær ikke haft det på sit program hele tiden?

René Arestrup

Riskær sig i hvert fald, at DK skal være 'first mover' på den grønne omstilling - og at det kommer til at koste os i starten, men at vi vinder på den lidt længere bane.
Det forekommer at være et ret solidt rationale.

Henning-Buerup Jørgensen og Jørgen Møller anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Valgflæsk.
Venstre ville ikke tage borgerforslaget om en ny klimalov alvorligt, men de vil åbenbart gerne have at EU skal?

Henning-Buerup Jørgensen, Jørgen Møller, Palle Bendsen, Lars Jørgensen, Carsten Wienholtz, Mogens Holme og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Jørgen Møller

Fredag den 15. marts går 10.000´er af skoleelever og andre unge i strejke for klimaet i 500 byer (heraf 20 byer i Dk).
Indtil nu har disse børn og unge kun fra voksenverdenen - politikere, lærere og forældre - enten mødt hånende bemærkninger, eller: I har ikke forstand på politik, pas jeres skolegang og bliv klogere.
Så sent som i aftes i 'Debatten' blev Greta Thunberg af en ung MF´er fra Liberal alliance gjort nar af ved at blive kaldt en moderne popstar, og det ville ikke ændre klimaet.
Han ved åbenbart ikke, at hun i løbet af få måneder har skabt en verdensomspændende bevægelse af skolestrejkende børn og unge, mens alverdens politikere stiltiende har set på, at CO2-udledningen de seneste år er vokset med 2,5 % og antages at vokse mere i år. Stiltiende set på, at de rige er blevet endnu rigere og de fattige endnu fattige. Stiltiende set på, at 150 mia. kr er røvet fra skattevæsenet, og at denne verdens værste afskum har de sidste 12 år gjort den danske stat verdenskendt som stedet, hvor narkobaroner, våbensmuglere, menneskehandlere og mafiaen hvidvasker penge. Stiltiende set på, at danske politikere behandler flygtninge og indvandrere, der har fået UNHCR til at sende regeringen en skarp erklæring om overtrædelse af internationale konventioner.
Forståelig nok fremførte den unge Olivia Kløvedal Reich,'Den Grønne Studenterbevægelse', i gårsdagens 'Debat,' at hun ikke tror på politikerne og ved derfor ikke, hvilket parti hun skal stemme på.
I politikere forstår endnu ikke, hvilken afgrundsdyb kløft I har gravet mellem jer og ungdommen, og fortsætter dermed.
Til jer politikere anbefaler jeg, at spørge Børnepsykologer om deres møde med et stigende antal børn/unge og deres angstproblemer om fremtidens verden, hvorom de kun hører trusler om verdens undergang, men ikke et eneste udsagn fra ihvertfald politikere fra 'Blå blok' om konkrete forslag til løsninger, men derimod hån og latterliggørelse af Greta Thunberg og hendes medstrejkende kammerater.
Morten Lykkegård og hele Blå blok. Skynd jer ud for ikke blot at takke disse børn og unge for deres engagement for klimaet, men stil jer ved siden af dem for at opmuntre dem.
Skynd jer ud og bland jeg med folket om at protestere for klimaet. Måske vil dette også medføre, at langt flere af ældregenerationen vil blande sig i denne verdens forhold, der aldrig før har haft så fantastiske muligheder for hele verdens befolkning, men hvor virkeligheden desværre fortæller det modsatte.