Interview
Læsetid: 5 min.

Venstrefløjen afviser Støjbergs forklaring om integrationsydelsen: »Man kan ikke tale sig ud af samfundets ansvar«

I oppositionen er man ikke tilhænger af integrationsydelsen, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg forsvarer i dagens avis. Den svækker jobindsatsen og skaber en uacceptabel fattigdom i velfærdsstaten, lyder kritikken
SF’s leder, Pia Olsen Dyhr, mener, at den lave integrationsydelse skaber en uacceptabel fattigdom i velfærdsstaten: »Den betyder, at de ikke får deres medicin, at børnene ikke får regntøj, når de har brug for det. Og det betyder, at børnene har større risiko for at ende i helt samme system som deres forældre,« siger hun.

SF’s leder, Pia Olsen Dyhr, mener, at den lave integrationsydelse skaber en uacceptabel fattigdom i velfærdsstaten: »Den betyder, at de ikke får deres medicin, at børnene ikke får regntøj, når de har brug for det. Og det betyder, at børnene har større risiko for at ende i helt samme system som deres forældre,« siger hun.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
6. marts 2019

Når det kommer til flygtninge- og udlændingedebatten, er der i hvert fald én ting, som Pia Olsen Dyhr, formand for SF, er enig med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om: 

Vi skal have så mange flygtninge som muligt i arbejde.

Men her stopper deres enighed. For ifølge SF-formanden sker det ikke ved at indføre en lav ydelse målrettet flygtninge og indvandrere, som regeringen har gjort. Hun mener, at integrationsydelsen gør flygtninge fattige, mens der allerede er mere effektive redskaber til at få dem ud på arbejdsmarkedet.

»Der er alle mulige instrumenter på hylderne, som gør det muligt at få dem i arbejde inden for vores lovgivning. Man skal jo tage imod et arbejde, hvis man er kvalificeret til det og får et tilbudt. Hvis man ikke gør det, så mister man sin kontanthjælp,« siger hun.

I dagens avis lyder det fra Inger Støjberg, at integrationsydelsen er en succes. Den har ifølge ministeren virket på de to parametre, den skulle: Den har fået færre flygtninge til at søge til Danmark og fået flere i arbejde, mener hun. Imens køber ministeren ikke kritikken om, at ydelsen gør borgere i Danmark fattige.

Det mener derimod partierne i oppositionen. Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF vil afskaffe integrationsydelsen, mens Socialdemokratiet vil lave ydelsessystemet om og kompensere børnefamilier på integrationsydelse, så de får en bedre økonomisk situation.

Pia Olsen Dyhr mener, at den lave ydelse skaber en uacceptabel fattigdom i velfærdsstaten.

»Den betyder, at de ikke får deres medicin, at børnene ikke får regntøj, når de har brug for det. Og det betyder, at børnene har større risiko for at ende i helt samme system som deres forældre. Det synes jeg hverken, at børnene er tjent med, at deres forældre er tjent med, eller at Danmark er tjent med.«

En dårligere integration

Inger Støjberg påpeger, at der ikke er nogen, som »ligger og sulter på gaden« som følge af integrationsydelsen, og derfor er det misforstået at tale om fattigdom. Det er en forkert måde at se det på, mener Pia Olsen Dyhr.

»Man er fattig, hvis man ikke har råd til, at ens børn går til fritidsaktiviteter. Eller at man ikke har mulighed for at holde fødselsdag for sine børn eller at købe vintertøj til dem,« siger hun.

Hun bakkes op af politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper.

»Hvis Inger Støjberg mener, at det at gå til fodbold er en luksus, som man ikke kan kræve som barn i et velfærdssamfund, så er det selvfølgelig hendes holdning. Men jeg synes, at det er fuldstændig basalt, at man kan gå i seng om aftenen og vide, at hele ens verden ikke falder sammen, hvis køleskabet går i stykker. At man ved, at man nok skal kunne komme til tandlægen, hvis man får hul i tænderne – og at man har forsikringer, sådan at hvis der er en ildbrand, så står man ikke fuldstændig uden noget som helst,« siger Pernille Skipper.

Integrationsydelsen er ifølge den politiske ordfører med til at »cementere, at der er forskel på folk«.

»Det har de praktiske konsekvenser, at rigtig mange af de mennesker, som er nyankomne til Danmark, efter min mening er en del af det, der er på vej til at blive en ny underklasse i Danmark.«

Der er forskel på folk, fordi flygtninge ikke har bidraget til det danske velfærdssamfund endnu og dermed ikke har ret til de samme ydelser, selv om de har lovligt ophold i landet, mener Inger Støjberg. Men det er at udfordre velfærdsstatens principper, lyder svaret fra Pernille Skipper.

»Vi bidrager efter evne og modtager efter behov. Det er den grundlæggende samfundskontrakt, som gør vores samfundsmodel så særlig og så god, og som vi bør bygge videre på. Men det er den, man udfordrer på et meget principielt plan, når der er nogle, der får lavere ydelser end andre, når de er arbejdsløse.«

Begge partiledere mener også, at integrationsydelsen hæmmer flygtninges muligheder for at blive integreret.

»Hvis man ikke kan være en del af fællesskabet, gå til fritidsaktiviteter og holde fødselsdag, så bliver der endnu mere et ’dem og os’. Så jeg vil gerne diskutere udlændingepolitik og bedre integration, men det her skaber en dårligere integration,« siger Pia Olsen Dyhr.

Inger Støjberg mener, at det er forældrenes ansvar og ikke samfundets, når børn af forældre på integrationsydelse vokser op uden for eksempel at kunne holde børnefødselsdag eller gå til fodbold.

– Pia Olsen Dyhr, har forældrene ikke et ansvar?

»Børn er forældrenes ansvar, men forældrene kan jo ikke gøre mere for deres børn, hvis de har en meget lav indkomst og ikke kan få et arbejde, fordi de er syge, traumatiserede eller ikke har lært sproget. Vi har som samfund også et ansvar for, at de her børn får en ordentlig barndom. Vi kan ikke tale os ud af samfundets ansvar i den her forbindelse,« siger Pia Olsen Dyhr.

– Er man ikke nødt til at tage det værktøj i brug, hvor man skaber et meget stærkt økonomisk incitament for at forhindre, at flygtninge forbliver på passiv forsørgelse?

»Der er allerede et økonomisk incitament, for man får simpelthen flere penge, når man er i arbejde, end når man er på kontanthjælp,« siger SF-formanden.

Valg om lidt

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har ikke ønsket at stille op til interview i Information om fattigdom i velfærdsstaten, og hverken udlændingeordfører Mattias Tesfaye eller socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil er vendt tilbage på avisens henvendelser tirsdag.

Partiet er imod integrationsydelsen i sin nuværende form, fordi den skaber fattigdom. De vil dog ikke med det samme afskaffe den, hvis de får regeringsmagten efter et valg, men vil nedsætte en ydelseskommission. Den skal se på både integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet.

»Der er en hårfin balance mellem ret og pligt, hvor man på den ene side ikke ønsker at have så høj en ydelse, når folk endnu ikke har bidraget på arbejdsmarkedet, omvendt skal det ikke gå for hårdt ud over børnene. For børn skal ikke vokse op med så ringe levevilkår,« sagde Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Information i januar.

SF og Enhedslisten mener ligesom den øvrige opposition derimod, at man bør afskaffe ydelserne, hvis der kommer et nyt flertal efter folketingsvalget. SF har kun gjort afskaffelsen af kontanthjælpsloftet til et »ultimativt krav« til Socialdemokratiet, og ikke integrationsydelsen.

– Pia Olsen Dyhr, hvordan kan det være, at integrationsydelsen ikke er et ultimativt krav?

»Det er, fordi vi går til forhandlinger med alle vores krav. Integrationsydelsen er det også vores politik at afskaffe, men vi må også bare sige, at vi kommer til at kæmpe sten for sten, og vi starter med kontanthjælpsloftet. Herefter kommer turen til resten. Det handler bare om at tage det første skridt, og her rammer kontanthjælpsloftet bredt og mange.«

– Integrationsydelsen er en endnu lavere ydelse, end hvad kontanthjælpsloftet efterlader borgerne med. Hvordan kan det så være, at den ikke har jeres førsteprioritet?

»Vores udgangspunkt er helt klart at droppe den lave integrationsydelse. Især for familier med børn. Og vi kommer til at samarbejde benhårdt med dem, der er enige med os.«

Serie

Danmarks nye fattigdom

Den historisk lave integrationsydelse, som gives til flygtninge uden for arbejdsmarkedet, har skabt en fattigdom i det danske samfund, som af forskere beskrives som særligt dyb. Nu vil regeringen sænke ydelsen igen. I denne serie sætter Information fokus på, hvordan det er at leve på integrationsydelsen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tror Inger Støjberg (V) virkelig, at hele samfundet påtager sig ansvaret for hendes handlinger, der formidles af ren populisme og hendes noget betændte menneskesyn?

Bjarne Andersen

Man skal ikke forvendte hjælp fra S, som er centrum venstre når de er i opposition og langt ude på højre fløjen når de er i regering.