Læsetid: 8 min.

1. maj kan Socialdemokratiet fejre, at de igen ser ud til at være Danmarks største arbejderparti

Selv om det i dag er Socialdemokratiet, der i stor stil fejrer arbejdernes kampdag, har partiet længe kæmpet med Dansk Folkeparti om at være arbejdernes foretrukne parti. Men nu ser det ud til, at det gamle arbejderparti vinder stemmerne tilbage fra DF. Udlændingepolitik og tilbagetrækning er nogle af de vigtigste årsager, ifølge eksperter
Dansk Folkeparti har været arbejdernes foretrukne parti, men nu ser det ud til, at Socialdemokratiet med sin fremgang i meningsmålingerne er ved at vinde stemmerne tilbage. Her er vi ved tilbygningen til Panum-bygningen, Mærsk Tårnet, i København.

Dansk Folkeparti har været arbejdernes foretrukne parti, men nu ser det ud til, at Socialdemokratiet med sin fremgang i meningsmålingerne er ved at vinde stemmerne tilbage. Her er vi ved tilbygningen til Panum-bygningen, Mærsk Tårnet, i København.

Ulrik Jantzen

1. maj 2019

De seneste mange år har Dansk Folkeparti kunnet fejre 1. maj som det parti, der har nydt størst opbakning fra arbejderne. Men nu ser det ud til, at Socialdemokratiet er ved at genvinde titlen som Danmarks største arbejderparti.

Sådan lyder det fra valgforsker ved Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen, på baggrund af en vælgeranalyse lavet for Altinget.dk i marts måned.

»Det største arbejderparti er igen Socialdemokratiet. Der har været perioder, hvor de har stået lige med DF, og i perioder har DF haft en større andel, men sådan er det ikke lige nu,« siger Kasper Møller Hansen.

På arbejdernes kampdag sidste år viste målinger, at Dansk Folkeparti var det mest populære parti blandt ufaglærte og faglærte arbejdere. Siden har partiet ifølge analysen fra marts sendt én procent af det samlede vælgerkorps direkte i armene på Socialdemokratiet. Det svarer til cirka 35.000 vælgere, og ud af dem udgør arbejdervælgerne omkring 12 procent.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rikke Nielsen

Socialdemokratiet har got nok også solgt deres sjæl for at dette kunne lade sig gøre...

Tilbagetrækning for få udvalgte faggrupper er snarere diskrimination over for alle andre udsldte faggrupper.... en meget usolidarisk tankegang...

Lars Løfgren, Susanne Kaspersen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Thomas Andersen, Ebbe Overbye, Helene Kristensen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg se det da som EN positiv ting fra MF - efter hendes nyttejob osv. - at hun NU har indset at der må gøres noget for de syge og nedslidte kan trække sig tilbage med en smule værdighed.
Mon der er mange der tager tilbuddet, hvis de stadig har og kan arbejde , da folkepensionen er meget lavere end en normal løn.
Hvis hun ikke var kommet med forslaget så havde der ikke været nogen i hverken DF eller regeringen der ville forhandle om bedre forhold for de syge og nedslidte.
Derudover er det vel også positivt at MF vil forhandle med arbejdsmarkedets parter hvem og hvordan en værdig tilbagetrækning skal udformes.

Jeg var aktivt medlem i gennem en længere årrække. Men nu har jeg efterhånden svært ved at tage mit gamle parti alvorligt. Måske er jeg mest bange for, at det skader samfund, demokrati og menneskerettighederne.

Men man kan jo håbe på, at partiet sætter klima.kampen øverst og kampen mod skattesnylterne lige bag efter. - Herunder også de lovlige skattesnyltere, for det er simpelt hen en skandale, at der også findes lovlige former for misbrug af samfundets infrastruktur..

Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

S skal opsige velfærdsforliget 2006 der i realiteten blev brudt i 2011 af RV,V,C,DF med arbejds og pensionsreformerne og så lige for at få det hele med skal moderniseringsstyrelsen og finanspagten med EU den samme vej.

Jens Winther

I den periode, hvor Socialdemokratiet har ført en ansvarlig, fornuftig, realistisk og sammenhængende politik har tilslutningen til partiet været vigende. De tidligere socialdemokratiske vælgere har i stor udstrækning stemt på Dansk Folkeparti i stedet for. DF har - uanset at de har medvirket i et antal fornuftige forlig - i samme periode konsekvent nægtet at tage ansvar, har gennemtvunget ulækre ændringer på immigrations/flygtningeområdet og har haft et meget afslappet forhold til seriøsitet og ansvarlighed i den økonomiske politik.

Socialdemokratiet under Mette Frederiksens ledelse har åbenlyst besluttet at udskifte ansvarlighed, sammenhæng og ordentlighed med en kopi af Dansk Folkepartis måde at føre politik - og nu vender de frafaldne socialdemokratiske vælgere så tilbage fra deres midlertidige ophold hos Dansk Folkeparti.

Der er sgu ikke noget at fejre!

Mogens Holme, Rikke Nielsen, Katrine Damm, Niels Duus Nielsen, Thomas Andersen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

I virkeligheden undrer det mig, at - lad os sige mindst - en 20 - 25% ikke stemmer på Enhedslisten, det ville efter min ringe vurdering tjene deres interesser - situation - samfundet bedst.

Enhedslisten: Det nye Socialdemokrati!

Mogens Holme, Erik Winberg, Steffen Gliese og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Desværre ser det ud til at Mette F. har valgt det kun skal være for en periode, fordi hun ikke vil afstå fra at tage Sass Larsen med i sin regering.

Han er lige s å lidt socialdemokrat som Bjarne Corydon var. og når han ikke vil passe sit arbejde som rigsrevisor, hvordan vil hun så forvente han vil passe et ministerjob?

Jens Winther

@Katrine Damm, der er lige godt 90% af vælgerne, der ikke stemmer på Enhedslisten. EL bliver ikke "det nye socialdemokrati" - derimod var Dansk Folkeparti tæt på at blive det - men nu, hvor Mette Frederiksen i brede træk kopierer DF's politik, er den udvikling vendt. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har langt-langt mere til fælles end S og EL. Faktisk findes der næppe to partier, der har mere politisk sammenfald end S og DF - men det har vel også været Mette Frederiksens mål..

Katrine Damm

Det tror jeg såmænd du har ret i Jens Winther.
Det er så det, der er det triste. I min optik.

Min vurdering er så, at mange der stemmer på de to partier ikke ser, hvad der i virkeligheden er i deres egen interesse.
Og det er ikke at sparke nedad.

Thomas Andersen

@Katrine

Det ufattelige er at næsten 10 procent stemmer på det parti som baserer hele sin politik på en idiologi som med usvigelig træfsikkerhed har medført elendige vilkår for alle hver gang den har været forsøgt praktiseret. Et parti som råber og skriger hver gang en politikere går direkte ud i store stillinger, blot ikke når det gælder Morten eller Pernille. Et parti som råber og skriger om mere demokrati, men ikke lader vælgerne prioritere hvem fra Enhedslisten som kommer i folketinget. Som tordner mod EU og manglen på national selvbestemmelse men netop har foreslået at straffe EU lande økonomisk hvis de ikke lever op til Enhedslistens mærkesager. Et parti som bliver dybt forarget over skattespekulation, blot ikke når partiets forkvinde scorer en million skattefrit ved at videresælger den lejlighed hendes forældre stillede til rådighed. Et parti som drømmer sig tilbage til et Europa uden EU med ræset mod bunden og cowboy kapitalismen mellem landene som den helt sikre vinder. Et parti som helt grundlæggende er uden betydning og indflydelse, det eneste de kan true med er at vælte en rød regering for istedet af få en blå regering. Et parti som vil føre pensionsalderen tilbage for alle, noget som selv burhøns kan se er helt uholdbart når befolkningen bliver ældre og ældre, endda med stigende hast. Et parti som ønsker statens tilskud til privatskoler så langt ned som muligt, så netop kun de rige har mulighed for frit at vælge mellem alle skoletilbud. Et parti som de seneste år har stemt imod store besparelser på militæret, som har stemt imod milliarder til psykiatrien og senest har været kæmpe modstandere af øremærket barsel til mænd, blot fordi EU endelig begynder at rykke på det sociale område (som de sjovt nok har råbt og skreget om i årevis). Et parti som er arge modstandere af lovbestemt mindsteløn (man skulle jo nødig genere fagbevægelsen), selvom en anstændig mindsteløn ville være et kæmpe skridt i kampen mod social dumping. Og man skulle jo nødig blande sig i den danske model, dog gerne når det gælder de helt store lønninger!

Nej, Enhedslisten er og bliver folketingets mest ubetydelige parti...

Ebbe Overbye

Åh! Helt ubetydeligt kan det da ikke være i betragtning af hvor meget krudt du hele tiden bruger på at fortælle os hvor ubetydeligt det er.

Mogens Holme, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben Ernst

At socialdemokratiet ser ud til at blive de største ,som Arbedteparti , er et lån fra fortiden, da de længe har solgt ud at det der kendetegner oprindelsen , og i dagens Danmark højest, er et navn de misbruger ,da de i nutidens samfund, mere end underkender dets oprindelse ,og kun vil tilbage til magten ! deres største udfordring, er at tilbage rulle de dårligdomme som de har bragt ,for at få indflydelse ? ikke at de er de eneste,sor ser man på det Danske samfund som et Demokratisk samfund, så er det der fylder mest,at de generelt har for travlt med de respektive partiers merkesager , og bruger for magen energi på at bekæmpe hinanden, frem for at samarbejdet ,for at sikre helheden for at staten Landet Danmark ,ville kunne overleve ! Socialt set,både nationalt,og ikke mindst set i forhold til menneskerettigheder,stigmatiseringer,af visse befolkningsgrupper,og et uanstendigt menneskesyn, i en verden med 65 meloner flygtninge ,og involveret sig med ubegrundede krige ,Goldman sax , da har det danskefolkestyre spillet forladt ,da de ikke forholder sig til menneskerettigheder , bekæmpelse af fattigdom ,da de selv fejlagtigt nationalt med diverse nedskæringer,fattigørre masser af mennesker ? Set som dansk statsborger,har det Danske demokrati bevæget sig så langt ud,at det demokratiske,er blevet så undergravet,at det mere er en teori,at vi er,men desverre kun er et forhåndværende Demokrati ,da de gør hånt om både grundloven,, og bekræfter det ved at lade visse personer misbruge vores ytringsfrihed,på bekostning at grundlovens bestemmelser Religionsfriheden ? det eneste der kan og vil bringe vores forhåndværende Demokrati tilbage,er at demokratiet bliver så levende igen at det forholder sig til grundlovens bestemmelser,da det er det eneste der kan udrede lov og ret! MED LOV SKAL LANDET STYRES ? At vores Demokrati er blevet så udvandet at selv den regerende, og den udøvende, ikke overholder landets ypperste love ,da er det ren koliosionskurs ! da de ikke tager det ansvar ,men mere løber fra deres ansvar ? Ta det ansvar på jer som politikere/folkevalgte ! uden er der ingen frihed !