Nyhed
Læsetid: 2 min.

Efter afsløringer: Pensionsselskab vil frasælge aktier i besatte områder

Danske pensionsselskaber har aktier for 509 millioner kr. i virksomheder med aktiviteter i besatte områder. Kritik får nu Velliv til at forsøge at sælge de kontroversielle aktier fra
Investeringer i virksomheder, der arbejder i besatte områder som Vestbredden, forholder et stigende antal danske pensionsselskaber sig kritisk til.

Investeringer i virksomheder, der arbejder i besatte områder som Vestbredden, forholder et stigende antal danske pensionsselskaber sig kritisk til.

Mohamad Torokman

Indland
25. april 2019

Pensionsselskabet Velliv, der leverer pensionsløsninger til mere end 300.000 danskere, vil nu forsøge at skille sig af med sine aktier i virksomheder, der opererer i besatte områder.

Det sker som reaktion på, at Dagbladet Information torsdag kan afdække, at den danske pensionsbranche har aktier for 509,8 millioner kroner i ni virksomheder, som er sortlistet af et eller flere af de 17 største danske pensionsselskaber på grund af deres aktiviteter i besatte områder. Sammen med PKA skiller særligt Velliv sig ud. De to pensionsselskaber står med aktier for henholdsvis 306 mio. kr. og 98 mio. kr. for omkring 80 procent af investeringerne i de kontroversielle virksomheder.

Investeringerne vækker kritik fra Mellemfolkeligt Samvirke, og det gør »indtryk«, skriver Vellivs chef for ansvarlige investeringer, Thomas H. Kjærgaard, til Information.

Aktierne er ejet via en ekstern fond, som pensionsselskabet ikke selv kan bestemme direkte over. Men som Thomas H. Kjærgaard skriver til Information:

»Vi har meddelt forvalteren, at vi ikke finder, at investeringen skal indgå i investeringsuniverset.«

Det er ikke ulovligt for firmaer at have økonomiske aktiviteter i besatte områder, og det er heller ikke ulovligt for pensionsselskaberne at investere i dem. Men pensionsselskaberne bør vurdere investeringerne i forhold til en blødere grænse, som handler om, hvorvidt investeringerne bidrager til at forlænge besættelsen, mener forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke Helle Munk Ravnborg.

»Det følger af den ansvarlighedspolitik, som flere og flere af dem heldigvis har vedtaget,« siger hun til Information.

Størst er de danske pensionsselskabers investeringer i den amerikanske teknologivirksomhed Motorola Solutions. Derudover har de investeret i en række israelske banker, som blandt andet er involveret i byggeri i bosættelserne, og det tyske firma Heidelberg Cement, der driver et stenbrud på Vestbredden.

Som det første danske pensionsselskab offentliggjorde MP Pension i begyndelsen af 2019 en detaljeret begrundelse for, hvorfor de mener, at Heidelberg Cement og Motorola Solutions opererer i strid med blandt andet FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv og OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber.

I Motorolas tilfælde vurderer MP Pension, at firmaet med »sine leverancer af sikkerhedsudstyr, der anvendes som en kritisk del af infrastrukturen i de israelske bosættelser« bidrager »til den overtrædelse af den internationale folkeret, som bosættelserne vurderes at udgøre«.

Vurderingen baserer sig på principper og retningslinjer, som stort set alle danske pensionsselskaber har tilsluttet sig.

Underdirektør i pensionsselskabet PKA Dewi Dylander siger til Information, at MP Pensions analyse »selvfølgelig gør indtryk«.

»Men hvert pensionsselskab skal gøre deres eget hjemmearbejde først, og det tager tid,« siger hun til Information.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Danske pensionsselskaber forvalter aktieinvesteringer for flere hundrede milliarder kroner. Pengene skal sikre os i vores alderdom, men en del af dem er investeret i kontroversielle virksomheder og risikerer blandt andet at understøtte krænkelser af menneskerettighederne, våbensalg og udvinding af fossile brændsler. Flere af disse virksomheder er sortlistet af nogle af pensionsselskaberne, og andre burde måske blive det.

Informations undersøgende redaktion har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor dropper pensions-sparerne ikke bare disse giganter, der i øvrigt først og fremmest er ude på at tjene penge til sig selv. Der er jo masser af andre muligheder til pensions-opsparing, som man selv har hånd i.

Frederik Groth Nordstrøm

Ja, vi mangler stadig PÆDAGOGERNES pensionskasse. Pædagoger passer de danske børn og når de går på pension, finansieres denne bl.a. ved at have solgt udstyr til Israels hær, der så har slået palæstinensiske børn ihjel.
Jeg har skrevet til PBU, men de henviser til at man kan stille op til bestyrelsen for at få indflydelse. Det er ikke godt nok, PBU.