Læsetid: 6 min.

Arbejdermuseets direktør: Der er en parallel mellem det, der grundlagde arbejderbevægelsen, og klimakampen​​​​​​​

Det er arbejdernes kampdag, og de røde faner bliver hejst landet over. Men i dag er det ikke længere blot socialistiske plakater og røde faner, som kan sige noget om vores arbejderkultur. Information har besøgt Arbejdermuseet, der indsamler materiale om nutidens arbejderbevægelse – for eksempel bannere fra klimademonstrationer og vidnesbyrd fra DJØF’ere
Arbejdernes reaktion på klimaudfordringen er noget af det, der vil præge vores tid, når kommende generationer ser tilbage, siger direktør for Arbejdermuseet Søren Bak-Jensen.

Arbejdernes reaktion på klimaudfordringen er noget af det, der vil præge vores tid, når kommende generationer ser tilbage, siger direktør for Arbejdermuseet Søren Bak-Jensen.

Anders Rye Skjoldjensen

1. maj 2019

Hvad har en grå megafon, en gammel rygsæk og et klimapolitisk banner med hinanden at gøre?

Ud over at ligge i en lagerhal i Taastrup har genstandene det til fælles, at de er samlet ind de seneste år og skal være med til at dokumentere arbejderbevægelsens udvikling for fremtidige generationer.

Det er historisk materiale indsamlet af Arbejdermuseet.

Siden årtusindeskiftet er arbejderbevægelsen blevet kraftigt svækket. I Den Store Danske Encyklopædi kan man for eksempel læse, at Socialdemokratiet er i en politisk-ideologisk »orienteringskrise«, mens LO er under pres. Tidligere medlemmer søger til alternative fagorganisationer, og særligt yngre arbejdere afviser helt at være medlem af en faglig organisation. Samtidig bliver der færre klassiske arbejdere, blandt andet fordi mange har uddannet sig ud af arbejderklassen.

I dag fejrer politiske partier og organisationer arbejdernes kampdag landet over. Men hvad er overhovedet moderne arbejderkultur? Information er taget forbi Arbejdermuseet på Rømersgade i indre København for at finde ud af, hvordan man dokumenterer nutidens arbejderbevægelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Håber at artikler som denne og gerne med lidt mere fagligt indhold vil være med til at styrke det spirende sammenhold i de faglige organisationer - også mellem offentlig ansatte og privatansatte.

Ved KL - og Thornings-regeringens og vel også med et flertal i Folketingets accept af lockouten af lærerne var der ikke stor opbakning til lærernes fratagelse af deres møjsommeligt oparbejde arbejdstidsaftale - Det virkede mere som om andre tænkte det har de godt af de dovne lærer osv.
Men resultatet ses nu i undervisningen, at lærerne ikke har arbejdstid til at forberede sig ordentligt og der ved ikke kan give "vore" børn og unge en god og lærerig undervisning.

Krav om bæredygtighed i produktionen/arbejdet og ikke mindst gode arbejdsmiljøer bør også være et hovedmål i de faglige organisationer samt en udbygning af det internationale arbejde.

Inge Kryger Pedersen

Hej Inf
Hvorfor mon artiklen "Arbejdermuseets direktør: Der er en parallel mellem det, der grundlagde arbejderbevægelsen, og klimakampen" ikke er en del af min klimaabonnement?
Mvh Inge​​​​​​​

Inge Kryger Pedersen

Hej Inf
Hvorfor mon artiklen "Arbejdermuseets direktør: Der er en parallel mellem det, der grundlagde arbejderbevægelsen, og klimakampen" ikke er en del af mit klimaabonnement?
Mvh Inge​​​​​​​