Nyhed
Læsetid: 6 min.

Bestyrelse stemt ned: Pensionsmedlemmer i MP Pension kræver stop for lån til fossilselskaber

Det skal være slut med at yde lån til fossile selskaber. Det krævede et snævert flertal på generalforsamlingen i MP Pension i weekenden, trods bestyrelsen havde anbefalet det modsatte
Det skal være slut med at yde lån til fossile selskaber. Det krævede et snævert flertal på generalforsamlingen i MP Pension i weekenden, trods bestyrelsen havde anbefalet det modsatte

Jakob Dall

Indland
8. april 2019

»Det er mindst to tredjedele af de kendte fossile reserver, vi skal fastholde i jorden. I den sammenhæng er det vigtigt, hvad institutionelle investorer gør, herunder vores egen pensionskasse MP Pension,« siger Thomas Meinert Larsen fra talerstolen.

Bag ham kører en slide med en temperaturkurve, der viser kraftige stigninger og billeder fra tyfoner, der har ramt Filippinerne og Mozambique, som eksempler på de alvorlige konsekvenser, der allerede er af global opvarmning.

Det er lørdag – årets hidtil varmeste dag – og i salen i Tivoli Hotel & Congress Center i København sidder knap 500 medlemmer af pensionskassen for magistre, gymnasielærere og psykologer ved runde borde med hvid dug.

Thomas Meinert Larsen er medlem af MP Pension og talsperson for Ansvarlig Fremtid – en organisation, der i det seneste år har ført en ganske succesfuld kampagne for, at universiteter, kommuner og store kapitalforvaltere som pensionsselskaber skal frasælge deres aktiver i kul, olie og gasindustrien.

I dag er det lykkedes at mobilisere 121 medlemmer af MP Pension bag et forslag om frasalg af obligationer i selskaber, som udvinder kul, tjæresand og olie. Forslaget er alene en anbefaling til bestyrelsen, der efterfølgende selv skal finde ud af, hvordan anbefalingen skal implementeres i praksis.

Forslagsstillerne har set pensionskassens beholdning af virksomhedsobligationer igennem og har fundet for 1,5 milliarder kroner udstedt til fossile selskaber, »hvoraf manges nuværende forretningsplan modarbejder Paris-aftalen«, som der står i forslaget.

»Det er problematisk, at man stadigvæk har så store investeringer i fossil energi,« siger Thomas Meinert Larsen fra talerstolen.

MP Pension traf ifølge Thomas Meinert Larsen den rigtige beslutning, da man sidste år valgte at frasælge aktier i kul, olie og tjæresandsselskaber inden 2020. Det her forslag handler grundlæggende om at udvide den beslutning og gøre det samme med obligationerne, så man er konsekvent i sin tilgang, forklarer han.

For hvis man frasælger aktier i fossilselskaber med en begrundelse om at bakke op om den globale klimaaftale fra Paris, hvordan kan man så forsvare at låne den samme type selskaber 1,5 milliarder kroner i form af obligationer?

»Der skal være en sammenhæng mellem det, man siger, og det, man gør,« siger Thomas Meinert Larsen.

Jakob Dall

Ikke tid til at tøve

Bestyrelsesformand Egon Kristensen går på talerstolen for at forklare, hvorfor bestyrelsen mener, at forslaget skal stemmes ned.

»Vi lagde ikke skjul på sidste år, at det var aktierne vi koncentrerede os om i første omgang,« siger Egon Kristensen.

Baggrunden for at fokusere på aktierne er først og fremmest finansiel og handler om, at pensionskassen regner med, at det er værdien af aktierne i fossilselskaberne, der bliver ramt først, hvis Paris-aftalens målsætninger begynder at blive fulgt mere konsekvent fra politisk side.

»Der skal ikke være nogen tvivl om, at spørgsmålet omkring obligationerne vil vi selvfølgelig også gerne se på. Grunden til, at vi anbefaler at stemme nej til forslaget, er ikke, at vi er uenige. Vi vil sådan set bare gerne have tid til at gøre vores arbejde ordentligt,« siger han.

Pensionskassen har både en ny skattepolitik på vej og er i gang med at skulle have implementeret beslutningen med frasalg på over en milliard kroner i aktier i fossilselskaber.

At også begynde at se på obligationer nu vil være en for stor belastning, så det bør vente til, at de andre beslutninger inden for arbejdet med ansvarlige investeringer er ført ud i livet, argumenterer bestyrelsesformanden.

»Det er ikke fordi, vi er uenige i intentionerne. Det er simpelthen bare – som vi siger ovre i Jylland – tøv lige en kende,« siger Egon Kristensen.

»Vi skal huske på, at i investeringsafdelingen skal de først og fremmest lave penge til os. De skal lave et fornuftigt afkast. Så det at stemme nej er ikke fordi, vi er uenige i det, det er simpelthen et spørgsmål om, at vi skal have tid til at gøre arbejdet bedre.«

Susanne Blegaa – der også er fra Ansvarlig Fremtid – er næste medlem på talerstolen, og hun starter med at rose pensionskassen for den udvikling, der er i gang.

»Jeg er enig i, at de har gjort et rigtigt godt stykke arbejde med klimaspørgsmålet i MP Pension de seneste år. Det skal I have stor tak for. Men så siger du – og jeg er også fra Jylland – at vi skal tøve en kende. Problemet er bare, at det er der ikke tid til med klimaet,« siger hun.

»Hørt,« mumler en mand ved nabobordet.

»De globale energisystemer skal omstilles meget hurtigt. Det betyder, at meget store beløb meget hurtigt skal trækkes ud af kul, olie og gas og investeres i sol, vind og energieffektiviseringer. De beløb sidder pensionsselskaberne på, så de har et kæmpe ansvar,« siger Susanne Blegaa.

»Den CO2 vi sender op i atmosfæren, mens vi tøver en kende, vil også bidrage til opvarmning om mange hundrede år. Så den skade kan ikke gøres god igen. Derfor foreslår jeg, at vi stemmer for at frasælge obligationerne samtidig med, at aktierne bliver frasolgt.«

Arbejdet går i gang

Dirigenten har tidligere redegjort for, at de fremmødte i salen har mobiliseret omkring 500 fuldmagter til afstemningerne, mens bestyrelsen har samlet en smule flere.

Egon Kristensen får det sidste ord inden afstemningen til at argumentere for at udskyde beslutningen om obligationerne.

»Ansvarlig: ja. Tid til arbejdet: ja. Vi skal nok se på det,« siger han.

Men så tålmodige er medlemmerne ikke. 893 stemmer for forslaget og 838 stemmer imod

»Det er glædeligt at flertallet af medlemmerne er med os omkring det her. Det er en harmonisering af udmeldingen om aktier fra tidligere, og det gør det til en troværdig udmelding og et eksempel til efterfølgelse fra andre pensionsselskaber,« siger Thomas Meinert Larsen til Information, da generalforsamlingen er forbi.

– Hvorfor ikke give dem tid til at afvikle den ene beslutning først?

»Især ud fra en klimamæssig etisk betragtning: Hvis et givent selskab er problematisk på aktiesiden, så er det det vel også på obligationssiden. Om det er et lån, man giver dem, eller en aktieandel, man køber, det kan jeg ikke se gør en klimamæssig forskel.«

Egon Kristensen står i forhallen og taler med medlemmer, der får et glas vin efter de tre timers møde.

»Jeg havde håbet, at vi havde fået den tid til at undersøge det, som vi havde bedt om. Den tid havde generalforsamlingen ikke. Så derfor tager vi det naturligvis til efterretning og går i gang med at arbejde med det så hurtigt som muligt. Sådan er medlemsdemokratiet,« siger han til Information.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her

Dit pensionsselskab har investeringer i virksomheder, som andre pensionsselskaber har sortlistet og ikke vil investere i, eksempelvis fordi de understøtter krænkelser af menneskerettighederne og udvinding af kul og olie.

Vælg dit pensionsselskab og se nærmere på disse kontroversielle investeringer*. Du kan desuden sende en besked til dit pensionsselskab, hvis du finder anledning til det.

Se resultatet for dit pensionsselskab:
AP Pension
ATP
DANICA
DIP
Industriens
JØP
Lægernes
Lærernes
MP Pension
PenSam
PensionDanmark
PFA
PKA
Pædagogernes
Sampension
TopDanmark
VELLIV

Klik her for at læse om pensionsselskabernes samlede kontroversielle investeringer

De 17 største danske pensionsselskaber ejer aktier for 653.845.624.059 kr. Heraf er 42.158.357.542 kr. investeret i kontroversielle aktier. De fordeler sig sådan her:

Områder Beløb i DKK
Kul og minedrift 7.352.512.910
Olie-gas 6.968.783.540
Våben 5.259.453.576
Problemer med arbejdstagerrettigheder 4.234.478.107
Problemer med menneskerettigheder 4.010.589.083
Tobak 3.860.625.522
Tjæresand 564.976.985
Besatte områder 561.581.003
Andre 9.232.918.215

* Informations undersøgelse er baseret på aktielister, som pensionsselskaberne har offentliggjort eller udleveret til Information i perioden oktober 2018-februar 2019. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, og der kan være aktier, som siden er blevet købt eller solgt.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?
 

# har aktier for #, som vi har haft adgang til at analysere.

Heraf er #%, svarende til #, placeret i kontroversielle selskaber. Det er # gennemsnittet for hele branchen (6,43%).

Kontroversielle investeringer:

Med kontroversielle selskaber mener vi selskaber som ét eller flere andre af de 17 største danske pensionsselskaber har valgt at ekskludere fra deres investeringer. Det kan f.eks. være på grund af en konkret overtrædelse af menneskerettighederne, fordi et selskab baserer for stor andel af sin produktion på kul eller fordi de er involveret i våbenproduktion, der går imod pensionsselskabets politik.
 
Se pensionsselskabets bemærkninger her
 

Skriv til dit pensionsselskab

Hent hele datasættet eller vælg et andet pensionsselskab

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Danske pensionsselskaber forvalter aktieinvesteringer for flere hundrede milliarder kroner. Pengene skal sikre os i vores alderdom, men en del af dem er investeret i kontroversielle virksomheder og risikerer blandt andet at understøtte krænkelser af menneskerettighederne, våbensalg og udvinding af fossile brændsler. Flere af disse virksomheder er sortlistet af nogle af pensionsselskaberne, og andre burde måske blive det.

Informations undersøgende redaktion har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Charlotte Ardal

Det er jo problematisk, at almindelige mennesker skal minde bestyrelser (og politikere) om at tænke langsigtet. Økonomisk lever vi måske i parallelle verdener, men den fysiske verden har vi alle tilfælles. Jeg forstår ikke den kortsigtede, økonomiske tænkning.

Susanne Kaspersen, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Steffen Gliese, Hans Larsen, Gert Romme og Jacob Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er meget simpelt: det, der kan rejse investeringskapital, fremmes, og det, der ikke kan rejse kapital, må med tiden lukke. Det er kun i meget gamle dage, at det ikke var til at forudse, hvad der går, og hvad der falder; men desværre er det jo altid svært, når man har et nærsynet perspektiv, så derfor er 'investeringseksperter' måske de sidste, man skal lytte til.

Søren Kristensen

Fossilselskaber, se meget gammeldags selskaber.