Nyhed
Læsetid: 2 min.

»Jeg bruger snapchat 24 timer og 44 minutter om ugen«

Frida Clementsen, Cecilie Obel og Valdemar Bauder går alle i 8. klasse og er enige om, at de bruger for meget tid på de sociale medier. Vi møder dem i Høje Taastrup
»Jeg prøvede at holde et gennemsnit på tre timer om dagen i en uge, men i weekenden var det svært. Når jeg kedede mig lidt, var det nemt at gå på de sociale medier,« fortæller Frida Clementsen.

»Jeg prøvede at holde et gennemsnit på tre timer om dagen i en uge, men i weekenden var det svært. Når jeg kedede mig lidt, var det nemt at gå på de sociale medier,« fortæller Frida Clementsen.

Peter Nygaard Christensen

Indland
11. april 2019

I City2 i Høje Taastrup sidder de to 14-årige – Frida Clementsen og Cecilie Obel på gulvet over for Fastfood-kæden Sunset Boulevard. Deres tasker ligger ved siden af dem, og de har deres iPhones fremme, mens de venter på deres jævnaldrende ven Valdemar Bauder.

De tjekker deres telefoner, da Information spørger dem ind til, hvor meget de er på. Frida Clementsen bruger i gennemsnit fem timer og 23 minutter om dagen på de sociale medier. Cecilie Obel bruger fem timer og 17 minutter. Valdemar Bauder, der nu også er dukket op, bruger cirka fem timer.

»Jeg føler hurtigt, at de sociale medier får taget meget af min tid,« siger Frida Clementsen, og veninden Cecilie Obel bakker op:

»Hvis man bare hurtigt får en snap, bliver man fristet til at gå ind og tjekke den, og sådan bliver man ved.«

Information er taget til City2 i anledning af en stor undersøgelse af skolebørns trivsel og sundhed, der viser, at unge ofte bruger mange af deres frie timer på sociale medier.

Det er især snapchat, de tre 14-årige bruger en stor del af deres tid på. I løbet af den seneste uge har de alle tre brugt over 21 timer alene på dét sociale medie.

»Jeg bruger snapchat 24 timer og 44 minutter om ugen,« siger Cecilie Obel og griner, da hun går ind og tjekker sit forbrug mere detaljeret.

»Min mor synes, jeg bruger mine sociale medier alt for meget. Hun kan godt blive sur over, at jeg ikke prioriterer min familie så højt. Så har vi et lille skænderi om det,« siger Frida Clementsen.

Hos Valdemar Bauder er det dog anderledes.

»Mine forældre bruger selv deres telefoner meget, så de tænker ikke over det,« forklarer han.

Lukketid

Cecilie Obel fortæller, at hendes forældre nogle gange taler med hende om nogle af de dårlige ting ved sociale medier.

»Mine forældre siger, at de sociale medier kan påvirke en psykisk. Altså, hvis der sker noget, der gør en ked af det. Hvis man for eksempel bliver uvenner med nogen på de sociale medier,« forklarer hun, imens hun ligger på maven med mobilen på gulvet foran sig.

Hos både Cecilie Obel og Frida Clementsen har forældrene lavet reglen, der hedder ingen telefon efter klokken 22.

De tre venner har også tænkt over, hvilke konsekvenser det kan have at bruge for meget tid på sociale medier. De nævner blandt andet, at det kan gå ud over det sociale og læringen i skolen. Derfor har de også prøvet at skære ned på deres forbrug.

»Jeg prøvede at holde et gennemsnit på tre timer om dagen i en uge, men i weekenden var det svært. Når jeg kedede mig lidt, var det nemt at gå på de sociale medier,« fortæller Frida Clementsen.

Valdemar Bauder mener, det er et problem – og forsøger at gøre noget ved det.

»Jeg har skåret en hel time ned. Det gjorde jeg ved at spille på min computer i stedet, der har jeg aldrig Facebook eller andet åbent,« siger han.

Frida Clementsens telefon, der ellers var død for strøm, er sat til en medbragt hvid powerbank. Og selv om mobilerne er fremme, da Information forlader City2, går snakken samtidig løs om venner, snapchat og forskellige smartphones.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Måske på tide at sidestille nogle af de sociale apps med vanedannende stoffer. Apps bliver nemlig udviklet og justeret hele tiden for at tiltrække brugerens opmærksomhed.

Rune Stilling

Fem timer om dagen!! Det er jo vanvittigt

Jørgen Wind-Willassen

Når en hel del unge føler sig stresset i hverdagen - så er forklaringen ligetil.
Sluk for mobilen.
Ikke lydløs - nej sluk for den.
Den megen snak om nedskæringer i undervisningssektoren er fuldstændig ligegyldig når det kommer til læring.
Det er et helt andet sted udfordringen ligger.
Oplevet ved selvsyn gennem 30 år i gymnasieskolen.
Med fare for at få en over nakken:
- halvdelen af gymnasieeleverne kan ikke koncentrere sig mere end 5 minutter i en faglig problemstilling -
før de skal på de asociale medier for lige at følge med i den seneste sladder.
Måske vi skal vælge den franske vej - forbyd mobiltelefonerne på skolen område, ligesom med rygning.

Morten Larsen, Jens Jensen, Birte Pedersen, Jens Mose Pedersen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

# Jørgen,
Jeg tror du har fuldstændig ret!

Hvor meget tid bruger voksne på fjernsyn om ugen?

Rune Stilling

Hej Emil - Du kan slå den gennemsnitlig TV-forbrug for en dansker op på nettet, men det ligger på lige omkring 2 1/2 time om dagen.

Rune Stilling

Jeg har dog altid haft svært ved at tro på det tal. Jeg kender ikke nogen, der ser så meget TV hver eneste dag.