Nyhed
Læsetid: 6 min.

Fra ’dansk Che Guevara’ til generalsekretær i Red Barnet: Portræt af Johanne Schmidt-Nielsen

Efter næsten 12 år som folketingsmedlem for Enhedslisten har Johanne Schmidt-Nielsen fundet sig et nyt job: generalsekretær for Red Barnet. Hun får mange rosende ord med på vejen fra tidligere folketingskolleger i dette portræt
Johanne Schmidt-Nielsen skal være generalsekretær for organisationen Red Barnet, når hun forlader Folketinget i forbindelse med det kommende valg. »Der findes næppe en bedre sag, end at alle børn skal have det godt. I Danmark og i verden. Alt for mange børn lever liv, som slet ikke er for børn,« skriver hun på Facebook.

Johanne Schmidt-Nielsen skal være generalsekretær for organisationen Red Barnet, når hun forlader Folketinget i forbindelse med det kommende valg. »Der findes næppe en bedre sag, end at alle børn skal have det godt. I Danmark og i verden. Alt for mange børn lever liv, som slet ikke er for børn,« skriver hun på Facebook.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
26. april 2019

Hun blev kaldt for Røde Johanne i sin gymnasietid på Odense Katedralskole, og i elevernes Blå Bog fra årgang 2002 hed det om hende, at hun var »god til at sætte ting i gang & gennemføre dem«, at hun var »glødende socialist« og altid havde »mange holdninger & meninger«, samt at hun sagde »mange fornuftige ting, men nogle gange taler hun, før hun tænker«.

Om hendes fremtid hed det samme sted, at »om 10 år er Johanne død af mavesår. Ej Johanne er blevet en dansk Che Guevara«.

Nu forlader den danske Che Guevara så efter det kommende valg Folketinget, hvor hun blev indvalgt i november 2007, for at tiltræde posten som generalsekretær i Red Barnet. Om det jobskifte skriver Johanne Schmidt-Nielsen på Facebook, at hun glæder sig, »for der findes næppe en bedre sag, end at alle børn skal have det godt. I Danmark og i verden. Alt for mange børn lever liv, som slet ikke er for børn.«

 

Jeg er virkelig glad for at kunne fortælle, at jeg tiltræder stillingen som generalsekretær i Red Barnet i Danmark, når...

Posted by Johanne Schmidt-Nielsen on Thursday, April 25, 2019

Red Barnets fokusarbejde er ifølge organisationens hjemmeside nødhjælpsarbejde, hjælp til børn på flugt og hjælp til børn i fattigdom i Danmark. Desuden arbejder organisationen mod mobning og mod børneægteskaber og vold og overgreb mod børn.

I den seneste offentliggjorte årsrapport fra 2017 brugte foreningen 368 millioner kroner på internationalt bistandsarbejde og 27 millioner kroner på indsatser i Danmark og Grønland. I sit nye job bliver Johanne Schmidt-Nielsen chef for en forening med et budget for indtægter på 437 millioner kroner (2018) og 163 lønnede medarbejdere (2017).

’En meget stærk mavefornemmelse’

Partifællen og folketingsmedlemmet Pelle Dragsted har kendt Johanne Schmidt-Nielsen, siden de for snart 15 år siden mødtes i partiet.

»Vi fandt ud af, at vi havde nogle fælles ideer om, hvordan Enhedslisten kunne blive mere moderne,« erindrer han.

Efter at Johanne Schmidt-Nielsen blev valgt til Folketinget, blev Pelle Dragsted ansat som presserådgiver for Enhedslisten og kom dermed i et tæt samarbejde med hende.

»Johanne har en meget stærk mavefornemmelse for, hvad der fungerer og ikke fungerer, når man vil i kontakt med befolkningens brede lag. Det er et meget stærkt kompas for, hvad der er for letkøbt og letbenet. Så jeg ser hende som en meget stærk fortaler for børns rettigheder både i Danmark og ude i verden,« siger Pelle Dragsted.

Red Barnet er ifølge Pelle Dragsted »en rettighedsbaseret forening«, og lige præcis derfor vurderer han, at Johanne Schmidt-Nielsen kan blive en god chef.

»Hun har stået meget fast på rettigheder, også når det er svært. Børns rettigheder gælder ikke kun den lille søde pige fra Thailand med de hvide sløjfer i det sorte hår. De gælder også for en ung lømmel med spirende overskæg fra Somalia,« som han siger.

Han kalder Johanne Schmidt-Nielsen for »en person med et meget stærkt socialt engagement, som Enhedslisten har haft stor glæde af. Når hun taler, er der ikke så mange, der er i tvivl om, at det er hendes meninger, hun udtrykker – og ikke noget, som en spindoktor har formuleret. Hun brænder stærkt igennem, og det skyldes hendes oprigtighed, og at hun er i det, hun siger,« tilføjer han.

Evnen til at brænde igennem over for et større publikum har ved flere valg ført til imponerende stemmetal for Johanne Schmidt-Nielsen. Næstflest personlige stemmer (47.002) ved valget i 2011, tredjeflest ved valget i 2015 (40.425), så der er røget mange ord gennem luften, siden den daværende konservative partileder Bendt Bendtsen før valget i november 2007 antog den da 23-årige Johanne Schmidt-Nielsen for at være en piccoline, der kunne hente kaffe til ham, da hun sammen med ham skulle optræde i TV 2’s afsluttende partilederrunde.

Johanne Schmidt-Nielsen har været et flittigt folketingsmedlem. Ifølge Folketingets hjemmeside har hun siden november 2007 stillet 4.021 spørgsmål i Folketinget samt været medstiller af 572 lovforslag eller beslutningsforslag. Præcis 400 gange har hun haft ordet fra talerstolen i folketingssalen i samme periode.

’En fornem frontfigur’

Martin Henriksen (DF) er noget mindre positiv end Pelle Dragsted.

»Det første, der slår mig, er, at der er en meget klar forbindelse mellem venstrefløjen og forskellige ngo’er og flygtningeorganisationer. Jeg kan nævne Helle Thorning-Schmidt, Josephine Fock, Christian Friis Bach og nu også Johanne Schmidt-Nielsen. Jeg synes, at det træder mere og mere igennem også i den offentlige debat,« siger han.

»Det er ikke, fordi jeg har noget imod Red Barnet til daglig. Men jeg vil opfordre til – netop fordi det er værdifuldt arbejde, de laver – at de skylder sig selv og alle de mennesker, de hjælper, til lige at reflektere over, hvor klogt det er at alliere sig specielt med bestemte politiske grupper. Fordi de gør en masse gode ting, skal de tænke over, om det er klogt, at man har så tætte forbindelser,« fortsætter han.

– Tror du, at hun bliver god?

»Her i tilværelsen skal der være plads til at blive positivt overrasket. Jeg vil holde en dør åben for, at jeg bliver det. Men nu ved jeg jo, hvad Johanne Schmidt-Nielsen mener på forskellige områder. På den lange bane tror jeg, at det kan være skidt for det arbejde at gøre noget for børnene og de udsatte, at man allierer sig for meget med venstrefløjen.«

Tidligere formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft vurderer, at Johanne Schmidt-Nielsen vil blive »en fornem frontfigur« for Red Barnet.

»Hun har et stærkt engagement for de svage i samfundet og verden, og hun har en stor gennemslagskraft i offentligheden med sine budskaber,« siger han.

»Jeg har altid syntes, at Johanne var et af de store talenter i dansk politik. Det er selvfølgelig torskedumt, at Enhedslisten opretholder deres regler om rotation. Hver gang de har opdyrket et nyt talent, så falder de for rotationsreglen,« tilføjer han.

Også Sofie Carsten Nielsen (RV) er glad for jobskiftet:

»Johanne er det grundigste menneske, jeg kender. Hun er topvelforberedt altid, og selv om vi er uenige politisk, så har jeg dyb respekt for hendes måde at gå til arbejdet på. Hun har været en fremragende kollega og en seriøs, ordentlig og altid loyal samarbejdspartner,« siger hun og tilføjer:

»Jeg tror, at hun kommer til at drive det vidt, så det skal Red Barnet være glade for. Og selv om Johanne ikke har megen ledelseserfaring, så er jeg sikker på, at hun skal få det lært. Hun har en rimelig ydmyg tilgang til nye ting, så hun er det helt rette match.«

Mimi Jakobsen, som selv var generalsekretær for Red Barnet frem til 2015, hilser den kommende generalsekretær velkommen.

»Hun kan først og fremmest bidrage med den ægte indignation og hendes engagement til en organisation, hvor det de senere år i alt for høj grad har drejet sig om penge og magt. Jeg håber, at hun kan få organisationen til at gå tilbage til det, det drejer sig om: børnene. Så det er en meget glædelig nyhed.«

– Hvad bliver hendes største udfordring?

»Hendes vigtigste udfordring bliver at genskabe arbejdsglæden i organisationen, hvor så mange har sagt op, blevet syge eller er blevet fyret i de senere år. Og det tror jeg godt, at hun kan klare. Hun skal genskabe troen på, at Red Barnet er en ægte social organisation, der kæmper for børnenes sag, og jeg håber virkelig, at hun får sat nogle ting på plads,« svarer Mimi Jakobsen.

I stedet for sin nuværende månedsløn som folketingsmedlem fratrukket partiskat på 36.320 kroner (gennemsnitslønnen for en københavnsk metalarbejder) samt et skattefrit omkostningstillæg på godt 5.000 kroner vil Johanne Schmidt-Nielsen fremover inklusive pension få en årsindtægt på over én million kroner.

På Facebook skriver den kommende generalsekretær:

»Jeg glæder mig til at være en del af en stærk organisation, som både kæmper for børnenes rettigheder i lovgivningen og aktivt handler gennem tusindvis af frivilliges vigtige arbejde. Red Barnet kæmper for verdens vigtigste sag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Til lykke med posten. Håber alt godt for dig og ikke mindst for børnene.

Jens-Peter Bonde, Birte Pedersen, Torben Arendal, David Breuer, Werner Gass, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Randi Overgård, Dagmar Christiandottir, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Vivi Rindom, Torben Lindegaard, Torben Vous, Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup, Katrine Damm, Anders Graae, Nette Skov, Maj-Britt Kent Hansen, Benny Larsen, Steen Sohn, Holger Madsen, Ejvind Larsen, Torben K L Jensen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Uanset rotationsordning i Enhedslisten er der en lige linie til Pernille’s Østergaard-bashing forleden fra Johanne’s skælden ud i 2012!

"Det regeringen nu har valgt at gøre, det er at gå til højrefløjen. Og det mener jeg faktisk, er at pisse på de mange mennesker, som har stemt på en ny regering i den tro, at der skulle gøres op med den ulighedsskabende politik, som Lars Løkke og Pia Kjærsgaard har ført de sidste ti år,"

Og således tillykke med det nye job!

Ole Bach, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Frederik Groth Nordstrøm, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Katrine Damm, jeg synes alle top job bør gå til den bedste person (M/K)
Der er dog en lidt en rød tråd her, da en anden kvinde: Helle Thorning-Schmidt "fik" topposten hos Save the Children International.
HTS bliver betalt US$ 300.000 om året (2017) (skattefrit ?) ikke dårligt for et retrætejob :)

Held og lykke til JSN. Og enig hun har ordet i sin magt.

Erik Fuglsang og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar

"dansk Che Guevara"... slap lige lidt af!

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Mette Poulsen, Palle Yndal-Olsen, Dagmar Christiandottir og Jens Winther anbefalede denne kommentar

Man taler om Sjælsmark, hvad med at kigge til Grønland, er den menige dansker overhovedet klar over hvad der foregår i egen baghave af misrøgt, overgreb, selvmordsforsøg osv. i stor stil år ud og år ind, uden at regeringen eller andre griber helhjertet ind?

Birte Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Michael Friis og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Latterligt lille budget, til at gøre en forskel.

Torben K L Jensen

Det er ligesom om alle store politiske talenter flygter skrigende bort fra dansk politik.
Det er forståeligt.

Dagmar Christiandottir, Torben Skov og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Michael Friis:
Det er ikke så svært, at læse op på, at det man kalder 'rip, rap, rup - effekten' stadig er ret tilstedeværende.
Personligt har jeg aldrig hørt nogen argumentere at den bedst kvalificerede ikke skulle have jobbet, uanset køn.

Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Enig med Michael Friis i, at det er betænkeligt at flere og flere politikere får lederstillinger i de samme velgørende organisationer som de har været med til at udstikke rammebevillinger/konsulenthoronarer og politiske vilkår for.

Dels fordi det er udtryk for en netværkskultur, hvor det er vigtigere hvem du kender end hvilke reelle jobkvalifikationer du har, dels pga det indlysende problem omkring "strukturel korruption" hvor der eksisterer en slags stiltiende overenskomst om at der nemt kunne vanke en vellønnet topstilling hvis man træffer de rigtige beslutninger.

Altså samme betænkeligheder som da Corydon fik toppost i McKinsey (hvor S havde købt rigtig mange konsulenttimer hos ifbm. håndtering af finanskrisen), da DONG/ørsted hyrede stort set alle deres økonomer i finansministeriet (som stod for udregningerne af statens tilskud til havvindmølle strøm), eller da Barosso fik job i Goldman Sachs efter jobbet som formand for EU-komissionen.

Ole Bach, Troels Brøgger, Mette Poulsen, Bjarne Frederiksen, Niels K. Nielsen, Ole Arne Sejersen og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Nu er 'Red Barnet' jo ikke noget man lige kan sammenligne med Goldmann Sachs, men jeg håber personligt på at høre nærmere om, hvad laver man så som generasekretær, og hvad kommer der ud af det.
Det har vi ikke hørt så meget om fra fru Thornings side .

Birte Pedersen, Maj-Britt Kent Hansen, Torben Arendal, Thomas Tanghus, Bjarne Frederiksen, Bjarne Bisgaard Jensen, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Stort tillykke med posten i Red Barnet, og tak for dine mange år på Borgen i kamp for de svageste i samfundet, kære Johanne :-)
Jeg er overbevist om, at der bliver omkalfatret i hierakierne, og at børnene atter kommer i fokus.

Det er lidt sjovt med røde politikere; nogle bliver endnu mere faste i kødet på deres overbevisning, mens andre bliver opslugt af magtbegær, og visse ryger helt ud til højre.
Heldigvis lader det til at Johanne Schmidt Nielsen har en stabil karakter !!

Jan Fritsbøger, Ole Bach, Birte Pedersen, Viggo Okholm, Torben Arendal, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Werner Gass, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen, Estermarie Mandelquist og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det sidste kan måske skyldes Enhedslistens rotationsprincip, selvom Lykketoft håner det.
Men hvordan er det gået 'røde Mette'? Og hvad med Karen Jespersen?
De som er mere optaget magt end af idealer, har det med at hoppe parti..

Jan Fritsbøger, Ole Bach, Birte Pedersen, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Michael Friis, Hans Larsen, Torben Bruhn Andersen, Ejvind Larsen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Eva Schwanenflügel
Jeg læser, at Mogens Lykketoft beklager, at systemet fjerner talentfulde og nyttige politikere fra Borgen, men ikke, at han håner det.

Jeg ønsker Johanne Schmidt-Nielsen tillykke. Hun bliver savnet med de altid klare spørgsmål, med en suveræn måde at gøre sig forståelig, for alle samfundsgrupper, med en sociale indignation og evner til at kommunikere.

Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Mette Poulsen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Runa Lystlund :

Du mener Lykketoft 'beklager' Enhedslistens rotationsprincip, og det gør han i forhold til at ærgre sig når de "opdyrkede talenter" forlader Borgen. For det kunne de jo ikke drømme om i S, hvor man gerne vil sidde for livstid, eller ihvertfald så længe man formår at opdyrke en vælgerbase, samt diverse netværk der kan holde én ved magten.
Men efter min mening håner han også Enhedslisten med disse ord :
"Det er selvfølgelig torskedumt, at Enhedslisten opretholder deres regler om rotation."
En lille sviner skulle der til som bidrag til portrættet, når nu Lykketoft fik chancen.

Jan Fritsbøger, Ole Bach, Birte Pedersen, Thomas Tanghus og Runa Lystlund anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Husk at Socialdemokratiet og Enhedslisten er rivaler ved valget..

Niels Duus Nielsen

Det er sgu da fedt, at Johanne nu skal til at arbejde for børnenes rettigheder; det har hun jo lihesom gjort hele tiden.

Og rotationsprinccippet fejler ikke noget - selvfølgelig er det trist, at de dygtigste politikere tvinges til at forlade deres status som levebrødspolitikere, men hvis man gjorde det til en generel regel, så alle de andre partiers politikere også kun kunne bevare deres taburet i en begrænset periode, ville det automatisk betyde, at vi også slipper for de mest talentløse politikere. Sådan som Folketinget er skruet sammen i dag, er jeg sikker på, at nettoeffekten af en sådan ordning vil være yderst positiv for samfundet.

Jan Fritsbøger, Ole Bach, Birte Pedersen, Torben Arendal, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar

Sikken dog en masse begejstring. Kun lidt underligt at alle tilsyneladende mener, at når det lige netop handler om Johanne, er der ikke behov for "cool-down" periode - hun kan vade lige direkte fra Folketinget og til topjobbet i en magtfuld, delvist tilskudsfinansieret interesseorganisation med talrige berøringsflader til politikere og embedsmænd..

Der er åbenbart forskel på folk.

Flemming Berger, jens peter hansen, Thomas Andersen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Jamen, hvad er 'Red Barnet' egentlig for en organisation og hvor kommer deres penge fra?
Jeg tilstår, at det ved jeg ikke, og det vil jeg da egentlig gerne vide?