Quiz
Læsetid: 3 min.

EU-kandidattest 2019: Hvem skal du stemme på til EP-valget?

Hvilken af de 10 spidskandidater til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj er du mest enig med? Tag testen og få svaret
Fotos af: Martin Sylvest, Mads Claus Rasmussen, Nils Meilvang, Asbjørn Sand, Niels Ahlmann Olesen, Philip Davali, Liselotte Sabroe og Henning Bagger

Fotos af: Martin Sylvest, Mads Claus Rasmussen, Nils Meilvang, Asbjørn Sand, Niels Ahlmann Olesen, Philip Davali, Liselotte Sabroe og Henning Bagger

Indland
4. maj 2019

Europa-Parlamentsvalget den 26. maj er det mest spændende i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side.

De britiske parlamentarikere er måske væk, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Så hvem skal du stemme på til EP-valget? Tag testen og find ud af, hvilken af de 10 opstillede danske partiers spidskandidater, du er mest enig med, når det kommer til spørgsmål om klimaambitioner, danske velfærdsydelser til andre EU-borgere, højere skat til techgiganter som Facebook og Amazon og meget andet.

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Poul Pøhler

Vil EP'erne kunne arbejde for deres mærkesager eller er de ligesom herhjemme bundet til gruppens og partiets linje?

Tina Frederiksen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Christian Witt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Hvorfor kommer der ikke et resultat, når man har besvaret testen?

Michael Andresen

Fordi det anbefales, at du bliver en af de 49% af vælgerne, der slet ikke stemmer

Torben K L Jensen, Trond Meiring og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Poul Simonsen:
Der kommer et resultat her.
Først forsøger de at få en tilmeldt deres nyhedsbrev.
Lige under er der et link til at gå videre til resultaterne.

Michael Friis

Jeppe Kofod 75% Nikolaj Villumsen 58% Morten Løkkegaard 50% Morten Helveg 50% Pernille Weiss 50% Rasmus Nordqvist 42% Margrete Auken 42% Rina Ronja Kari 33% Mette Bock 33% Peter Kofod 33%.
Men igen lidt for meget dameblad. Og Jeppe Kofod vil ikke få min stemme.

Steffen Gliese

Margrethe og Rasmus ligger side om side med 83% hos mig, men den europæiske linje tipper til Rasmus's fordel.

Herdis Weins

Morten Helweg/ Margrethe Auken/Rasmus Nordquist - ingen overraskelser der.

Og så sniger Petr Kofoed og Rina Ronja Kari sig ind på sidstepladserne.

Niels Duus Nielsen

Aaargh - Jeg er for en gangs skyld mere enig med SF (og Alternativet) end med EL. Det værste er dog, at jeg er 33% enig med Peter Kofod og 50% med Morten Løkkegaard. Er jeg virkelig ved at blive borgerlig på mine gamle dage? Måske er det på tide at lægge mig ned og dø. For fædrelandets skyld!

Torben K L Jensen, Trond Meiring, Birte Pedersen, Erik Fuglsang, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Gustav Alexander, Lillian Larsen, Michael Friis og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det siger jeg dig, Niels Duus Nielsen, det gør du bare ikke!

Torben K L Jensen, Trond Meiring, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek, Erik Fuglsang, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Katrine Damm, Lillian Larsen og Michael Nielsen anbefalede denne kommentar
Michael Nielsen

Rina Ronja Kari var jeg mest enig med (67%). Det er jeg ganske tilfreds med. Har mødt hende. Det eneste der stort set trækker ned, er hendes manglende gennemslagskraft. Hun kan lære noget af Rasmus Paludan. Enig eller uenig med ham, han har identificeret vores politiske vakuum ganske korrekt. Hans youtube kanal har på under 12 måneder haft mere end 20 millioner visninger. Og dermed flere visninger end samtlige partier tilsammen, sandsynligvis nogensinde har haft. Altså siden youtubes opstart.

At jeg så er næstmest enig med Jeppe Kofod (50%), det har jeg det bestemt ikke godt med, men det er altså hans personlighed der trækker ned, ikke hans partibogstav. Har mødt ham og håber ikke at jeg møder ham igen. Som så mange andre repræsentanter i det gamle arbejderparti, er han også af antidemokratisk karakter. Dog ikke på overfladen. Her hersker professionalismen. Glat som en ål.

På tredjepladsen er det Nikolaj Villumsen (33%). Det er vel okay, har også mødt ham. Men ligesom Rina Ronja Kari, så mangler han også gennemslagskraft.

Carsten Nørgaard

92 % – Rasmus Nordqvist
92 % – Margrethe Auken
83 % – Morten Helveg

Så må det blive Nordqvist.

Den pro-europæiske venstrefløj, som DiEM25 og European Spring (i Danmark: Alternativet) repræsenterer, er for mig det vigtigste projekt ved dette valg.

Et EU domineret af EPP+ALDE+PES og højrepopulisterne, mens venstrefløjen får kravlet sig længere op i et euroskeptisk træ og tvangsforestillinger om et alternativt internationalt fællesskab, er simpelthen den mest ringe fremtid man kan forestille sig bortset fra en tilbagevenden til Europas kværulerende nationalstater. Varoufakis er ikke uproblematisk, men han og hans kollegaer har helt ret i, at vi har brug for at genoplive venstrefløjen, og at en sådan genoplivning nødvendigvis må være radikalt pro-europæisk.

Så resultatet her kommer ikke som nogen overraskelse.

Bjørn Pedersen

67% Nikolaj Villumsen
67% Jeppe Kofoed
67% Morten Løkkegaard

Ak, det er virkelig en byrde at være så politisk unik som mig... Jeg kunne aldrig finde på at styrke ALDE eller den socialdemokratisk-progressive gruppe i EP, så det må vel blive Villumsen. Eller Auken, selvom jeg åbenbart kun er 58% enig.

Trond Meiring og Sebastian Sylvester Rosenberg anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Testen siger jeg er mest enig med Villumsen - Som SF´er burde jeg stemme på Margrethe Auken men hun er blevet mere radikal end godt er på sine gamle dage - så Nikolaj Villumsen får min.

Mogens Holme, Birte Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Åh, jeg er blevet i tvivl, havde besluttet mig for Nordqvist. men har det noget tungt med Alternativets rod og inkompetence, også blevet i tvivl om DiEM25, og går min stemme til spilde, hvis Nordqvist ikke bliver valgt? Så måske bliver det Willumsen. Vi får se.
Stemte på Auken sidst, det vil jeg så ikke denne gang, lidt for begejstret og bedrevidende til min smag.

Thomas Tanghus

Som i de andre målinger, jeg har taget, blev det Auken og Nordquist. 100% for at det ikke skal være løgn. Jeg har heller ikke den store tiltro til Alternativet, så det bliver Auken igen.

Palle Pendul

Bare for en ordens skyld. Partierne har indgået valgforbund i henhold til nedenstående. Så måske skal man tænke sig om en ekstra gang…
• Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre
• Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU
• Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti
• Det Radikale Venstre og Alternativet

Katrine Damm, Tobias Torfing, Birte Pedersen, Lise Lotte Rahbek og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Vil stemme på en hvilke som helst kandidat der arbejder for "Danexcit".

Tror stadig på nærdemokrati.
Politiske overbygninger har aldrig været godt for andet end politikere med personlige ambitioner.

Steen Piper

Spørgeskemaet er dårligt udformet. Centrale spørgsmål som ikke inddrages er 1. Hvordan kandidaterne forholder sig til EUs udvikling i retning af føderalisme 2. Hvordan kandidaterne forholder sig til sanktioner/samarbejde med Rusland. 3. Hvordan kandidaterne forholder dsig til arbejdskraftens fri bevægelighed.
"Vi" der vil give en brækket arm for at undgå: EUs udvikling mod EU(SSR), som vil ha ophævet sanktionerne mod Rusland og vil ophæve arbejdskraftens "fri" bevægelighed, kan naturligvis ikke stemme på flertallet af kandidaterne. De eneste muligheder, der er, er Folkebevægelsen mod EU eller Dansk Folkeparti.

Niels Duus Nielsen

Steen Piper, jeg går kraftigt ud fra, at disse spørgeskemaer med forud formulerede svar og afkrydsningsfelter er en joke fra Informations side. Der er tale om et begreb, der på amerikansk kaldes "checklist politics", og som ingen andre end politikere, statistikere og journalister tager alvorligt indenfor deres respektive - ofte iverlappende - bobler. Alle vi andre tager det som den letfordøjede underholdning, som det er.

Erik Fuglsang, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Tobias Torfing

Alle der stemmer på Rasmus Nordqvist: Alternativet er i valgforbund med de radikale. Så Katrine Damm: nej din stemme går ikke til spilde, den går til de radikale!

Og de Radikale sidder i ALDE-gruppen sammen med Venstre, og er nogle af de mest fodslæbene i EU om for eksempel miljøspørgsmål. Så hvis man stemmer på alternativet stemmer man IKKE på et grønt eller rødt parti, men ens stemme går til de borgeligt liberale i ALDE, dvs. de radikale og venstre.

Katrine Damm

Tobias Torfing, ja det er korrekt og jeg begriber ikke hvorfor Alternativet er gået i det valgfforbund, hvorfor de ikke valgte noget grønt-socialistisk...
Men det er måske noget med det der 'at sømme budding op på væggen'...
Så nej Rasmus Nordqvist får ikke min stemme og det er jeg faktisk oprigtigt ked af.

Tobias Torfing

Jeg tor det er fordi Alternativet ikke aner hvordan EU-parlamentet (og politik i almindelighed?) fungere. Det virker til at de ikke rigtigt synes at det er vigtigt at ændre den førte politik, så længe man siger de rigtige ting.

Det værste er dog at der nok ikke er mange af deres vælgere der ved at de i virkeligheden (som det er nu) stemmer en politiker ind i ALDE-gruppen.

Katrine Damm

Tobias Torfing, det er så ikke helt korrekt, hvis Norqvist får stemmer nok skal han sidde i gruppen Europæisk Forår (DiEM25). Men får han ikke stemmer nok, ja så ender hans stemmer hos De Radikale og dermed ALDE.

Tobias Torfing

Jo, det er korrekt. Jeg sagde netop netop "som det er nu". Det er fordi at som det er nu, ser de ud (i meningsmålingerne) til at stemme en ekstra radikal ind i ALDE.

Alternativet skal have markant flere stemmer før de for ét mandat (på grund af måden valforbund er skruet sammen). Hvis de havde været i valgforbund med SF eller enhedslisten havde alternativet måske fået et mandat.

Frederik Groth Nordstrøm

Hvis man vil give palæstinenserne en lille stemme i parlamentet, er det Nikolaj Willumsen, man skal sætte kryds ved. Dét gør jeg.