Nyhed
Læsetid: 3 min.

EU-Kommissær: Det sidste ord er ikke sagt i sagen om Finanstilsynet

EU’s retskommissær Vera Jourová kritiserer i skarpe vendinger, at Den Europæiske Bankmyndighed afviste sin egen rapport om lovbrud begået af det danske og det estiske finanstilsyn i hvidvasksag
»Danske Bank-sagen er ikke færdig for os, uanset hvad EBA har besluttet,« siger Vera Jourová, EU’s retskommissær.

»Danske Bank-sagen er ikke færdig for os, uanset hvad EBA har besluttet,« siger Vera Jourová, EU’s retskommissær.

Francois Lenoir

Indland
1. maj 2019

EU-Kommissionen er langt fra tilfreds med, at kulegravningen af det danske og det estiske finanstilsyns håndtering af hvidvasksagen i Danske Bank er blevet droppet.

Det siger EU’s retskommissær, Vera Jourová, til Information.

»Danske Bank-sagen er ikke færdig for os, uanset hvad EBA har besluttet,« siger Vera Jourová, EU’s retskommissær.

Som Information kunne afdække mandag, konkluderer Den Europæiske Bankmyndighed EBA’s undersøgelseskomité i en hemmeligholdt rapport, at både det danske og estiske myndighedstilsyn med Danske Bank i perioden 2007-2014 var så mangelfuldt, at der i alt er sket »fire brud på EU-retten«.

Heraf bærer Finanstilsynet ifølge rapporten ansvaret for de to og det estiske tilsyn for et, mens det fjerde lovbrud var begge myndigheders ansvar.

Undersøgelseskomitén var ledet af EBA’s formand og bestod i øvrigt af seks bestyrelsesmedlemmer bistået af den europæiske myndigheds embedsmænd. Men da komiteen indstillede sin rapport til godkendelse i EBA’s bestyrelse, der består af repræsentanter fra de 28 EU-landes tilsynsmyndigheder, blev den nedstemt.

»Med denne beslutning har EBA undermineret sin egen troværdighed,« siger Vera Jourová.

»Men jeg vil sikre, at sagen ikke bliver fejet ind under gulvtæppet.«

Brud på EU-retten?

Vera Jourová henviser til, at EU-Kommissionen har indledt en traktatkrænkelsessag mod Danmark og Estland for ikke at have implementeret EU’s fjerde hvidvaskdirektiv, der skulle have været gjort til national lov inden juli 2017.

»Det er vigtigt, at der bliver lært af Danske Bank-sagen, og at finanstilsynet på nationalt niveau er på linje med EU-lovgivningen,« siger Vera Jourová.

Det samme har kommissæren sagt til den britiske avis Financial Times.

Den franske finansminister, Bruno Le Maire, siger til samme avis, at europæiske tilsyn som EBA er »nødt til at være i stand til at træffe hårde beslutninger«.

De seneste skandaler »tydeliggør begrænsningerne« af det nuværende system, siger han.

Som Information beskrev tirsdag, har også EU-Kommissionens vicepræsident, Valdis Dombrovskis, kaldt EBA-bestyrelsens beslutning »skuffende«.

EU-Kommissionens syn på sagen står i skarp kontrast til erhvervsminister Rasmus Jarlovs (K) udmeldinger.

»Man kan godt diskutere, om det skal være et andet organ, der træffer den slags beslutninger. Men så synes jeg måske, man skal tage diskussionen på forhånd i stedet for at komme bagefter, fordi man er utilfreds med en bestemt afgørelse. Det ville være mere fair,« sagde han i tirsdagens Information.

I en pressemeddelelse skrev Finanstilsynet mandag, at det ikke har brudt EU-retten i sagen om Danske Bank.

»Det forhold, at det afviste udkast nu er lækket til nyhedsmedierne, ændrer ikke på EBA’s endegyldige konklusion om, at der ikke er sket brud på EU-reglerne,« skrev tilsynet.

»Det er EBA’s bestyrelse, som består af repræsentanter for de nationale tilsynsmyndigheder, der ifølge EU’s regler afgør, om der har været brud på EU-lovgivningen.«

Sagen kan blive problematisk for EBA’s bestyrelse

Men den udlægning af reglerne er juralektor med speciale i finansiel regulering Niels Skovmand Rasmussen fra Syddansk Universitet ikke helt enig i.

I regelgrundlaget for EBA tages der »udtrykkeligt« forbehold for, at Kommissionen kan anlægge et traktatbrudssøgsmål, forklarer han.

»I så fald er det EU-Domstolen – og ikke EBA – som beslutter, om Danmark og Estland har overholdt deres EU-retlige forpligtelser,« siger Niels Skovmand Rasmussen.

I de fleste tilfælde vil sagen ikke komme så vidt, understreger han.

»Men i den konkrete sag har EBA’s bestyrelse allerede afvist et udkast fra EBA’s sekretariat om, at der var sket brud på EU-reglerne. Det rejser spørgsmålet, om Kommissionen nu vil gentage disse argumenter over for Danmark,« siger han.

Hvis det sker, og EU-Domstolen konkluderer, at der har været en krænkelse af EU-retten, kan sagen ikke bare blive problematisk for Danmark og Estland, men også for EBA’s bestyrelse, vurderer Niels Skovmand Rasmussen.

»Det ville underminere bestyrelsens grundlag for at have afvist rapporten fra EBA’s sekretariat,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Martin Bahn & Lasse Skou Andersen

Det er ikke overraskende, at EBA's bestyrelse - der består af ledelserne af de 28 nationale banktilsyn - ikke kan vedtage en rapport, der pålægger ansvar på 2 nationale banktilsyn.
Næste gang er det måske ens egen tur, så det er godt med lidt goodwill på kontoen.

Strukturen i EBA's bestyrelse burde helt omlægges, så de nationanale tilsyn ikke kontrollerer sig selv.

Men det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort.
Man bliver aldrig nogensinde enige om, hvilke lande der i givet fald skulle afgive plads i bestyrelsen - og EU beslutter som bekendt efter konsensusprincippet, så det ....

Michael Waterstradt, Anne-Marie Krogsbøll og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Dette må da være et oplagt emne til EU-Parlamentsvalget. Lad det ikke gå i "glemmebogen"!

Britta Hansen, Torkil Forman, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, lars søgaard-jensen, Anne-Marie Krogsbøll og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torkil Forman

Højt betalte finansfolk folk i EU landenes finanstilsyn, er dybt uansvarlige, og må stoppes i at undergrave tilloiden til EU! Hvis de politiske partier i bl.a. Danmark ikke reagerer promte, vil de pådrage sig et stort medansvar. Tak til Informations arbejde med at eksponere, hvad der desværre foregår i højt betalte kredse blandt påståede højt betalte ansvarlige personer, som langt fra lever op til hvad der juridisk og etisk må forlanges.
Håber mange flere medier vil gøre en nødvendig indsats.

Thorkil Søe, Britta Hansen, Nils Hommel, P.G. Olsen, Marianne Stockmarr, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Lindegaard, lars søgaard-jensen, Egon Stich, Anne-Marie Krogsbøll og Arne Thomsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

»Med denne beslutning har EBA undermineret sin egen troværdighed,« siger Vera Jourová.

»Men jeg vil sikre, at sagen ikke bliver fejet ind under gulvtæppet.«

Det er en helt enestående konstruktion med Den Europæiske Bankmyndighed. Det svare til, at lade Hells Angels og Bandidos afgøre, om nogle af deres medlemmer havde gjort noget kriminelt.

Britta Hansen, Tue Romanow, Michael Waterstradt, Arne Thomsen, Arne Albatros Olsen, Torben Lindegaard, Torkil Forman og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar