Læsetid: 6 min.

Europæiske venstrefløjspartier i ny fælles klimaplan: EU-lande skal miste penge, hvis de svigter klimaet

EU-lande skal ikke kunne modtage milliarder fra EU-kassen, hvis ikke de løfter deres klimaforpligtelser, lyder det blandt andet i en ny klimaplan, som seks europæiske venstrefløjspartier, heriblandt Enhedslisten, står bag. Planen får ros fra Alternativet, Venstre og Socialdemokratiet
Sammenslutningen af europæiske venstrefløjspartier vil blandt andet investere i en togfond, der skal sikre bedre og billigere togforbindelser på tværs af Europa. Her er vi i Wien, hvorfra der afgår en række nattog til europæiske storbyer.

Sammenslutningen af europæiske venstrefløjspartier vil blandt andet investere i en togfond, der skal sikre bedre og billigere togforbindelser på tværs af Europa. Her er vi i Wien, hvorfra der afgår en række nattog til europæiske storbyer.

Alex Halada

24. april 2019

En ny europæisk klimalov, en investeringsplan for grøn energi, et stop for tilskud til fossile brændsler og et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler fra 2025.

Det er nogle af elementerne i en ny klimaplan, som en række europæiske venstrefløjspartier onsdag præsenterer på et pressemøde i København.

Planen A New Green Deal for Europe indeholder en stribe forslag, som skal sikre, at EU lever op til Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 1,75 grader.

Bag initiativet står det EU-kritiske venstrefløjssamarbejde Now, The People, der blev etableret sidste år, og som omfatter danske Enhedslisten, spanske Podemos, portugisiske Bloco de Esquerda, svenske Vänsterpartiet, franske La France Insoumise og finske Vasemmistoliitto.

Ifølge partisamarbejdet fører EU’s nuværende politiske kurs til en regulær »klimakatastrofe«, og de seks partier kræver derfor, at EU’s medlemslande sammen hæver klimaambitionerne markant.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Poul Erik Pedersen
  • Marianne Stockmarr
  • Ejvind Larsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Peter Knap
  • Gert Romme
  • Torben K L Jensen
Poul Erik Pedersen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Gert Romme og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det er rigtig godt at europæiske venstrefløj partier går sammen og er ambitiøse med hensyn til klimaet.
Hvis det skal blive til noget med klimaet, er der ikke andre end venstrefløjen der skal gå forrest og fører andre i den grønne retning.
Venstrefløjen har altid været den sociale samvittighed og nu er det den grønne samvittighed der gælder.
Nu skal vi bare have europæiske socialdemokraterne med - der ikke længere vil kendes ved sin røde farve.

Bent Gregersen, Niels Bent Johansen, Torben K L Jensen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Søs Jensen, Dorte Sørensen, Estermarie Mandelquist, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Opløftende at planen bliver modtaget med anerkendelse helt ud til Venstre. Det var næppe sket for bare to år siden.
Og opløftende, at det er et fælles europæisk initiativ. Nu skal EU blot demonstrere handling - og bevise værdien af et ægte europæisk fællesskab. Det kunne passende udmønte sig i en ambitiøs plan for udbygning og opgradering af togtrafikken på kryds og tværs af vores kontinent.

ingemaje lange, Niels Bent Johansen, Mihail Larsen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Ejvind Larsen, Søs Jensen, Jens Winther, Dorte Sørensen, Estermarie Mandelquist, Jesper Sano Højdal, Gert Romme, Erik Fuglsang, Poul Erik Pedersen, Birte Pedersen, Torben Bruhn Andersen, Per Torbensen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Peter Høivang

Klimaforandringer handler ikke om tro. Det er viden!

Jeg mener at klimaforandringerne er en katastrofe der vil ramme os og ramme os hårdere end vi kan forestille sig.

Derfor mener jeg også, at alle sejl skal sættes i kampen for, at nedsætte co2 udledning. Vi har behov for en plan som den beskrevne og vi kan ikke vælge i kampen mod klimaforandringer.

Beggars can't be chosers.

Derfor er det forfærdeligt at læse, at man I den fælles klimaplan beskrevet for oven, ikke kun taler for hvad venstrefløjen vil gøre, men også har en udfasning af atomkraft med.

Den luksus kan vi ikke tage.

Det er for dårligt, at man tager en nærmest co2 neutral energikilde som gidsel i klimakampen. Fordi det er en politisk kæphest.

At udfase atomkraft gavner ikke klimakampen!!

Arne Thomsen, Thomas Andersen, Per Torbensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Nu har vi i mange mange år hørt Enhedslisten råbe og skrige om hvordan EU indskrænker nationalstaternes suverænitet og demokratiske ret til at træffe egne beslutninger. Men det er åbenbart helt ok at EU sætter kniven for struben på de lande som ikke lige gør som de ønsker! Og endda med mindsket økonomisk støtte så de pågældende lande da slet ikke har råd...

Ikke at jeg er uenig, tvært imod, jeg er stor tilhænger af at EU trækker landene i den rigtige retning på luftforurening, vandmiljø, øremærket barsel, fair konkurrence og meget mere. Hertil har vi EU domstolen som bør være midlet her også...

Mihail Larsen

Man skal ikke hovere, når eftertænksomheden melder sig

Enhver kan (eller burde kunne) indse, at man ikke kan løse verdens problemer - økonomiske, politiske, sociale og miljømæssige - uden et forpligtende, internationalt samarbejde. Og hvis det skal batte noget, må der lægges vægt både på forpligtende og internationalt. Derfor er nationale løsninger magtesløse.

Det nytter altså ikke med nationale erklæringer og aftaler; der skal overstatslige traktater og lovgivning til.

Det har EL nu også indset, og det bør alle vi socialister i Danmark være glade for.

Ejvind Larsen, Bent Gregersen og Niels Bent Johansen anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

ndertegnedes pegefinger trænger sig på med nedenstående folkeoplysninger, som modvægt til den frie ret til at dumme sig trods adgang til viden med et højt sandsynligsindeks.

Pegefingeren henvise til:

1. Atomkraftens umulighed af en lang række grunde, bl.a. opgås i manglende nye fund af uranindeholdende jordarter , som nu er væk (jordarter med et indhold af ca. 2% . Fundene og ressourcerne en nede på brøkdele af dette maksimum:
https://www.stormsmith.nl/Media/downloads/insights.pdf

2.Kvanefjeldets konsekvenser:
https://noah.dk/node/1109

En forening der plæderer for bevislige usandheder:
3. Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller – lntk.dk

4. Fakta om store landbaserede vindmøller
https://mst.dk/luft-stoej/stoej/vindmoeller/stoej-fra-vindmoeller/

Peter Høivang

@ Bent Gregersen

Jeg ved ikke om du er klar over det, men storm smith studiet, er et studie der ikke er peer reviewed. Det er forbundet med bla. Greenpeace og kemikeren der står bag, er ikke alene en kendt modstander af atomkraft, men er også kritiker af WHO, OECD, IPCC, IAEA osv.

Fysikere fra Melbourne universitet har, i et peer reviewed studie, tilbagevist hans påstande fuldstændigt.

Hans ene studie, som ikke kan gentages af andre forskere, det er forbundet med organisationer der ingen midler skyr mod atomkraft og kan ikke holde til basal kildekritik.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jan_Willem_Storm_van_Leeuwen

http://nuclearinfo.net/Nuclearpower/FullSummary

Der er heldigvis lavet en del studier der viser, at med energiforbedringer på nye og gamle værker, så har vi ren uran nok til alt imellem 100 - 300 år.

Deri medregnes ikke genbrug fra udtjente atomraketter, effekten af de nye thoriumværker og det faktum, at amerikanerne kan høste uranium fra havet, som bliver den største kilde til uran, med vurderet potentiale til 60.000 år.

http://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/uran...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Peak_uranium

Det kunne være rart med kilder der ikke er baseret på enkelte personers kamp mod atomkraft.