Nyhed
Læsetid: 4 min.

Finansministeriet leverede skyts til V-kampagne på rekordtid

På et pressemøde tirsdag lancerede Venstre et hårdt angreb på Socialdemokratiets påståede udlændingepolitik baseret på beregninger fra embedsværket. Mens andre folketingsmedlemmer må vente længe på den slags svar, fik Venstre-ordfører lynhurtig behandling. Påfaldende, siger ekspert
Det har i gennemsnit taget Finansministeriet mere end 46 dage at besvare udvalgsspørgsmål i indeværende folketingssamling, men skytset til Venstres kampagne mod Socialdemokraternes påståede udlændingepolitik blev udarbejdet på bare fire dage.

Det har i gennemsnit taget Finansministeriet mere end 46 dage at besvare udvalgsspørgsmål i indeværende folketingssamling, men skytset til Venstres kampagne mod Socialdemokraternes påståede udlændingepolitik blev udarbejdet på bare fire dage.

Sune Skallerup Sørensen

Indland
10. april 2019

Når folketingsmedlemmer stiller spørgsmål til ministerierne, kan det tage både uger og måneder, før de får svar.

Men når spørgeren er fra Venstre, og svaret skal bruges til at kritisere regeringens politiske modstandere, kan det gå anderledes hurtigt.

Det viser Informations gennemgang af forløbet i forbindelse med et svar fra Finansministeriet, der ligger til grund for det angreb på Socialdemokratiets udlændingepolitik, som tre Venstre-ministre lancerede ved et pressemøde tirsdag.

Onsdag den 3. april stillede Venstres finansordfører, Jacob Jensen, gennem Folketingets finansudvalg spørgsmål om de årlige udgifter fra 2020-2025 til asylansøgere, flygtninge og familiesammenførte ved henholdsvis 1.000, 2.000, 3.000, 4.000 og 5.000 ekstra asylansøgere hvert år i forhold til nuværende skøn.

Dagen forinden havde De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, i Berlingske åbnet en udlændingepolitisk debat ved at stille et ultimativt krav til Socialdemokratiet om at tage et opgør med det såkaldte paradigmeskifte til gengæld for De Radikales støtte efter valget.

Svaret fra finansminister Kristian Jensen (V) kom allerede søndag den 7. april, fire dage efter Jacob Jensen havde stillet sit spørgsmål.

Den korte svartid er påfaldende, mener Jørgen Grønnegaard Christensen, der er professor emeritus i statskundskab ved Aarhus Universitet og ekspert i samspillet mellem politikere og embedsmænd.

»Det er bemærkelsesværdigt hurtigt, der kommer svar,« siger han.

»Man kunne godt få på fornemmelsen, at prioriteringen har været særligt høj her.«

Til sammenligning har det i gennemsnit taget Finansministeriet mere end 46 dage at besvare udvalgsspørgsmål i indeværende folketingssamling, som begyndte i oktober 2018.

Det viser en optælling, Information har foretaget. Længst tid har det taget at besvare et spørgsmål fra Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, der foreløbig har måttet vente 185 dage og stadig ikke har modtaget et endeligt svar.

Embedsværk i valgkamp

Sagen peger ind i en løbende debat om grænserne for, hvor politisk en regering kan tillade sig at bruge embedsværket.

Ifølge det såkaldte Kodeks VII, som Finansministeriet selv har udgivet, må embedsmænd ikke bistå en minister »i opgaver, som vedrører ministerens, regeringens eller partiets valgkamp«.

Det gælder dog først, når valget er udskrevet, og derfor er ingen regler formelt set overtrådt, forklarer Jørgen Grønnegaard Christensen.

»Vi er jo i den mærkværdige situation, at alle i den grad opfører sig, som om valget var udskrevet. Men det er det altså ikke. Og det vil sige, at den siddende regering står ekstremt frit i den måde, den bruger embedsværket på,« siger han.

Ved tirsdagens pressemøde hævdede en trio bestående af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), at Danmark ville have modtaget 53.300 flere asylansøgere fra 2014 til 2018, hvis Socialdemokratiet havde haft magten. Det ville have været ekstremt dyrt, måtte man forstå, for alene 5.000 flere asylansøgere om året ville koste 2,3 milliarder kroner, hævdede ministrene.

»Derfor er der behov for at sige, at det vil få meget alvorlige konsekvenser for Danmark, hvis Socialdemokratiet kommer til magten og lemper udlændingepolitikken,« sagde Inger Støjberg.

Sjove forklaringer

Tallene, der ligger til grund for Venstres angreb, stammer fra to svar fra hhv. Finansministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet og bygger på en række teoretiske antagelser.

Mens spørgsmålet til Finansministeriet altså tog fire dage at besvare, tog spørgsmålet til Udlændinge- og Integrationsministeriet, der var stillet af udlændingeordfører Mads Fuglede (V), 20 dage at besvare – weekender medregnet.

Til sammenligning har det gennemsnitligt taget Inger Støjbergs ministerium 25 dage at besvare udvalgsspørgsmål i indeværende folketingssamling.

Ved tirsdagens pressemøde afviste Inger Støjberg, at regeringen misbruger sine embedsmænd til at føre valgkamp.

»Det spørgsmål forstår jeg sådan set ikke. Det er vel på sin plads, at vi fortæller, hvilke konsekvenser der vil være ved at skifte kurs nu,« sagde hun.

Information har spurgt Finansministeriet, om man har prioriteret netop dette udvalgsspørgsmål særlig højt, fordi det skulle bruges af Venstre i et angreb på Socialdemokratiet. Og om det i så fald er sagligt.

Finansministeriet skriver i et svar til Information, at det er Finansudvalget, som har sat fristen i udvalgsspørgsmålet.

En sådan frist er dog ikke en garanti for hurtigt svar, påpeger Jørgen Grønnegaard Christensen.

»Det kan tage varierende tid, og der kan komme mange sjove begrundelser for, hvorfor det tager meget lang tid,« siger han.

AJOUR

Pressemødet, hvor tre Venstre-ministre brugte 20 minutter på at kritisere Socialdemokratiet, har skabt heftigte reaktioner blandt politiske analytikere. Her er et udpluk fra Twitter:

  • Anders Bæksgaard, politisk redaktør, Politiken:

»Nå, det var godt nok spild af tid. Ja, vel nærmest desperat.«

  • Marchen Neel Gjertsen, politisk redaktør, Jyllands-Posten:

»Det virker simpelthen som lidt af en boomerang, det her pressemøde – hvis formålet altså var kritisk opmærksomhed om Socialdemokratiet og ikke Venstre selv.«

  • Hans Redder, politisk analytiker, TV 2:

»Mindes ikke nogensinde at have set et politisk pressemøde, der handler så meget om, hvad ens politiske modstandere vil, og så lidt om, hvad man selv vil.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Igen, det største svineri, leveret af Venstre !!

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, John Andersen, Anders Graae, Carsten Wienholtz, John Hansen, Gert Romme, Mogens Holme, Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Estermarie Mandelquist, jørgen djørup, Steffen Gliese, Holger Madsen, Mads Berg, Marianne Stockmarr, Tue Romanow, Hans Houmøller, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Selv blå kommentatorer mener, at dette stunt virker besynderligt og taberagtigt.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, John Andersen, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Susanne Kaspersen, John Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Birte Pedersen, Egon Stich, Ete Forchhammer , Benta Victoria Gunnlögsson, Peter Knap, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Mads Berg, Marianne Stockmarr, Tue Romanow, Hans Houmøller, Anders Reinholdt, Carsten Nørgaard, Steen K Petersen, Torben K L Jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Henrik Madsen

Det er selvfølgeligt interessant at forholde sig til relationen mellem embedsværk og politikere; eksempelvis om embedsværket prioriterer opgaverne, og om de må det - samt hvordan de prioriterer. Det handler om adgangen til lommeregneren. Det er da interessant. Men endnu mere interessant er det jo hvad beregningerne med lommeregneren kom frem til. Dén vinkel synes noget neddroslet i artiklen (der desuden tenderer til at ville miskreditere lommeregnerens beregninger).

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese og Hans Houmøller anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

jeg stoler kun på statistik jeg selv har forfalsket. citat winston churcill

Aldrig har dette citat været mere rigtigt ....

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Verner Nielsen, Birte Pedersen, Ete Forchhammer , Tue Romanow, Hans Houmøller og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tror mange embedsmænd/økonomer i finansministeriet krydser fingre for at blå side vinder valget.
Mette F. vil samle den økonomiske magt under statsministeriet og Sass-Larsen vil gøre finansministeriet grønt med under en klimalov økonomer ikke har indflydelse på.

Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Marianne Stockmarr, Hans Houmøller og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Lasse Skou Andersen

Hej Henrik

Der er en anden artikel i morgendagens avis, der handler om substansen i beregningerne: https://www.information.dk/indland/2019/04/venstre-faar-kritik-politiser...

Susanne Kaspersen, Steffen Gliese, Mads Berg, Anders Reinholdt og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Buggeskov

Information og Jørgen Grønnegaard skyder lidt ved siden af i denne historie, og der er meget lidt kød på det ben. Hvis udvalget sætter en frist for besvarelse, respekteres den normalt altid. Hvis det ikke er muligt gives et foreløbigt svar. I alt der den 3 april stillet 5 spørgsmål om flygtninge og indvandrere og økonomien herom, af Finansudvalget. De 2 af dem med frist den 8 april. Resten er endnu ikke besvaret, Det er helt efter bogen. Normalt regnes der med 4 ugers svarfrist for et alm. dels udvalgsspørgsmål. § 20 spm. kan være 6 dage eller mindre. Hvis det er mundligt besvarelse, kan det stilles fredag til ministeren med svar i salen den kommende onsdag. Korte frister er der derfor ikke noget nyt eller mærkværdigt ved. Forhold jer hellere til indholdet.

Pressemøde nej, et Presset venstremøde, stop nu det uværdige Løkke show og udskriv det valg.

Nette Skov, Susanne Kaspersen, John Hansen, Werner Gass, Birte Pedersen, Benta Victoria Gunnlögsson og jørgen djørup anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ret sjovt eller mere sørgelig oplysning - set i lyset af, at MF beklagede - i den TV-avis afholdet debat mellem MF og LLR - at de ikke havde de "store regnemaskiner" . Hertil svarede LLR kækt ,at MF bare kunne låne hans.

Eva Schwanenflügel og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Sjov, vis nu og dit og dat. Kontrafaktisk beregninger.
Man kan jo også regne på virkningerne af at Kanslergade forliget ikke blev til noget.
Eller vis nu ....
Men for den indre svinehund og DF og fru Inger støjsender er indvandre og flygtninge en godt emne.
Så mange mennesker som i Fredicia ??
Så heller nogle indvandrer fra Indonesien eller Indien til at arbejde billigt.
Det er mere rigtigt, for de har en uddannelse og er billige.

En lov for alle. Hvis nogen i tillidserhverv bruger magten til egen gavn, skal det staffes hårdt.
Det bør gælde alt fra specielle pensioner kun for folk i tillidserhverv over misbrug af embedsværk til rygeregler i folketinget.
Vi har brug for, i det mindste at kunne have tillid til lovgiverne retskaffenhed.

Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Katrine Damm, Anders Graae, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Formelt set er ingen regler overtrådt. Troels Lund Poulsen siger, der ikke er noget at komme efter. Inger Støjberg forstår ikke spørgsmålet. Typisk Venstre, snu, listige og arrogante. Kom nu med det valg. Jeg glæder mig.

Nette Skov, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen, Werner Gass og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Det er sørgeligt at se disse magtfuldkomne venstrepolitikeres ageren.

Venstre misbruger embedsværket til at udføre udregninger af hypoteser. Tallene viser ikke noget, fordi de er hypoteser, ting der ikke er sket.

Efterstår en gruppe politkere, der tidligere er taget i anløben moral. Troels Lund Poulsen tog imod et meget dyrt ur af Saudi-Arabien og man måtte bede ham at levere uret tilbage. Vi har Ulla Tørnæs, der glemte, at hun og manden havde bedrifter i Østeuropa mm. og til sidst en integrationsminister, der bruger sit embedsværk til at udføre moralsk anløbne udregninger og begå handlinger, hvor der hersker tvivl om, hvorvidt de er lovlige.

Alt, som vil afstedkomme ekstra omkostninger som mandetimer i embedsværket.

Vi borgere betaler for dette. Ikke just Venstres lyseste hoveder, men snu er de. Venstre leverer en tro kopi af de snu i Livsens Ondskab.

Vi må heller ikke glemme Britt Bages 100.000 og Lars Løkkes ongoing økonomiske finter.

Denne slags handlinger giver ekstrem politikerlede. Måske redder de nyriges ariske parti Nye Borgerlige Lars Løkke. Alt tyder på, at de tager magten over efter DF.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Katrine Damm, Anders Graae, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Susanne Kaspersen, John Hansen, Werner Gass og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar

Venstre ved man hvor man har!!

Det bedste slogan noget parti har opfundet.

Venstre er et parti for løgnere, fidusmagere, samfundsbedragere og andre egoister der ikke viger tilbage for løgn og bedrag for egen vindings skyld.

Lige nu er de enten desperat, eller mener at de er så meget i overensstemelse med flertallet af vælgerne, at de kan demonstrere deres foragt for almindelig anstændighed så åbenlyst som de gør nu.
At bruge embedsværket så åbenlyst til partiaktiviteter er en klar forbrydelse i sig selv.
Det var ikke en regerings pressemøde, men et Venstre valgpressemøde.

Ud med denne bande svindllere.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, John Hansen, Gert Romme og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ud over en rigtig forfatningsdomstol mangler Danmark en lov, der forbyder politiske embedsmænd. Og så kan man lige så godt tage et forbud mod omgang med lobbyister med.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Katrine Damm, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Jesper Sano Højdal, Tue Romanow, Niels Duus Nielsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Venstre er funktionstømt og komplet visionsløst. De hører til på historiens losseplads sammen med deres "støttepartier". Deres sidste desperate "tiltag" - som er brugt flere gange beviser dette med al tydelighed.

Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Jesper Jørgensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Venstre er et parti med adgang til støtte til partiets kasse fra flere sider.

Venstre er velkommen til at holde pressekonferencer med et hvilket som helst indhold.

Herunder partiets betragtninger om at Danmark omgående bliver en Flygtningemagnet, hvis Socialdemokraterne kommer til magten.

Men Venstre: Det er ikke skatteborgerne her i landet herunder de omkring 50% eller mere som ikke stemmer på denne Regering, der skal finansiere Pressemøder i partiet.

Rene linier tak, brug embedsmændene men ikke til partiets valgkampagne.

VH
KFK