Nyhed
Læsetid: 3 min.

Finanstilsynet: Skepsis over for Rusland fik os til at undervurdere advarsel

Da den russiske centralbank i 2007 advarede om formodet hvidvask i Danske Bank, mente Finanstilsynet, at de overdrev. Tilsynet vurderede, at advarslen kunne skyldes det dårlige forhold mellem Estland og Rusland, forklarer myndigheden i en lækket rapport
Finanstilsynet har mødt kritik for at frifinde sig selv i forbindelse med hvidvask-sagen i Danske Bank. Billedet er fra pressemødet, hvor tidligere direktør Thomas Borgen annoncerede sin afgang.

Finanstilsynet har mødt kritik for at frifinde sig selv i forbindelse med hvidvask-sagen i Danske Bank. Billedet er fra pressemødet, hvor tidligere direktør Thomas Borgen annoncerede sin afgang.

Mads Claus Rasmussen

Indland
30. april 2019

Da den russiske centralbank helt tilbage i 2007 advarede det danske finanstilsyn om formodet hvidvask i Danske Banks estiske filial, tog Finanstilsynet det ikke så alvorligt.

Det skyldtes blandt andet en mistro til russernes motiver, forklarer tilsynet i en lækket rapport fra Den Europæiske Bankmyndighed, EBA’s undersøgelseskomité, som Information er i besiddelse af.

I rapporten er Finanstilsynet citeret for at have forklaret, at de i 2007 vurderede, »at bekymringerne fra den russiske centralbank var overdrevne«.

»Finanstilsynet konkluderede, at dette kunne være en følge af bl.a. det dårlige forhold mellem Estland og Rusland. Finanstilsynet tog også i betragtning, at Danske Bank kun havde ejet datterselskabet i en kort periode og havde lovet, at banken selvfølgelig ville adressere de mangler, som det estiske tilsyn havde udpeget,« fremgår det af rapporten.

Det er »et meget besynderligt argument«, mener Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og direktør hos Revisorjura.dk, som har fulgt hvidvasksagen tæt.

»Finanstilsynet skal udføre den tilsynsopgave, det er sat til. Men de vurderinger, som de pludselig tager, handler jo om storpolitik. Det kan man ikke på styrelsesniveau,« siger han.

Den russiske centralbank advarede i klare vendinger Finanstilsynet om »mulig kriminel aktivitet og hvidvask« anslået til »milliarder af rubler om måneden« i den estiske filial. Tidligere samme år havde det estiske finanstilsyn foretaget en inspektion af filialen.

Finanstilsynet skriver i en kommentar til Information, at de lagde »større vægt på udsagn fra de estiske myndigheder end de russiske myndigheder, herunder fordi de estiske myndigheder gennemførte en undersøgelse på stedet, der resulterede i nogle meget konkrete påbud til banken.«

Underkender forklaring

En lignende forklaring har Finanstilsynet fremført over for EBA’s undersøgelseskomité. Men den del af forklaringen er EBA’s undersøgelseskomité »ikke enig« i. For »det estiske tilsyns inspektion fandt alvorlige mangler« i filialens kontrolrutiner, påpeger efterforskerne.

Over for undersøgelseskomiteen har Finanstilsynet forklaret, at de havde en »dialog« med det estiske finanstilsyn, men det er ifølge rapporten en sandhed med modifikationer.

»’Dialogen’«, som komiteen skriver i anførselstegn, indeholdt nemlig »ikke nogen forespørgsel fra Finanstilsynet om yderligere information eller diskussion med det estiske finanstilsyn om hverken de alvorlige advarsler om hvidvask« fra den russiske centralbank »eller de alvorlige mangler i hvidvaskkontrollen«, som det estiske finanstilsyn havde identificeret i deres inspektionsrapport.

Med andre ord bad Finanstilsynet ikke det estiske finanstilsyn »om nogen form for information eller diskussion, der kunne hjælpe Finanstilsynet med at verificere, hvorvidt de alvorlige advarsler fra den russiske centralbank var pålidelige«, skriver komiteen.

I stedet kontaktede Finanstilsynet Danske Bank, som i et brev beroligede tilsynet med, at der ikke var nævneværdige problemer med hvidvaskkontrollen i den estiske filial.

Ved et efterfølgende møde gav banken Finanstilsynet tilsvarende »beroligende oplysninger«. Danske Banks egen advokatundersøgelse har siden konkluderet, at banken gav tilsynet fejlagtige oplysninger.

Fire lovbrud?

Som Information kunne afdække mandag, konkluderer den hemmeligholdte EBA-rapport, at det danske og estiske finanstilsyn fra 2007-2014 begik hele »fire brud på EU-retten« i forbindelse med hvidvasksagen.

Det skyldes, at der allerede fra 2007 var »identificerbare indikationer på risici« for hvidvask i Danske Bank i form af bl.a. advarslen fra den russiske centralbank og inspektionen foretaget af det estiske tilsyn.

Derfor »kunne og burde« både det danske og estiske finanstilsyn have gjort mere, konkluderer undersøgelseskomiteen, der består af EBA’s formand og seks bestyrelsesmedlemmer bistået af EBA’s embedsmænd.

Ud af de fire lovbrud bærer Finanstilsynet ifølge rapporten ansvaret for de to og det estiske tilsyn for et, mens det fjerde lovbrud var begge myndigheders ansvar.

Men da rapporten tidligere på måneden kom til afstemning i EBA’s bestyrelse, der består af repræsentanter for de 28 EU-landes nationale tilsyn, blev den nedstemt, og undersøgelsen blev droppet.

»Der var således tilslutning til de synspunkter, som blev fremført af Estland og Danmark,« skriver Finanstilsynet i en kommentar til Information og tilføjer, at rapporten efter deres opfattelse ikke tog »fyldestgørende højde for de estiske og danske synspunkter.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette er en skandale. Lad os få en effektiv kontrol med finansverdenen med i valgkampen. Hvem vil gøre noget - og hvem vil nøjes med ag beklage?

Jesper Sano Højdal, Holger Madsen, Harald Strømberg, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Gert Romme, Steen Sohn, Torben K L Jensen, John Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Pudsigt ... for mig får skepsis altid den betydning at jeg bliver nødt til at undersøge det!
Er det virkelig professionelle mennesker som afviser på baggrund af tro?

Dagmar Christiandottir, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Nævnte mennesker gør jo blot som de bliver betalt for.

Sindsyg dårlig undskyldning :D

Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nogenlunde det ynkeligste argument jeg kan forestille mig. Hvis Kim Jong Un siger, jorden er rund, ville fianstilsynet åbenbart tro, den er flad.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det kaldes "vestlig hjernevask". Alt fra amerika er sandt og alt fra Rusland er usandt! Godt gået af disse finansansvarlige "fladpander", alle kraftigt inficerede af Wall Str.

Carsten Mortensen, Lars Løfgren, Dagmar Christiandottir, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Jens Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Finanstilsynet lader den anklagede, Danske Bank, hvidvaske sig selv, og Finanstilsynets medlemmer er selv med til at hvidvaske EBA's rapport og afstemning bagefter.

Og den hjernevaskede danske og europæiske befolkning tror på, at alt er som det skal være, og naturligvis kan vi ikke tage flere flygtninge og betale for bedre vilkår for syge, ledige, gamle og børn - for: hvor skal pengene da komme fra?!?

Carsten Mortensen, Dagmar Christiandottir, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nogen må altså tage et ansvar.

En lastbilchauffør, der presses af vognmand eller speditør til at overtræde hviletidsbestemmelserne bliver altså straffet direkte.

Og en anden chauffør, der ikke kender til den seneste ændring af færdselskoven, kan blive straffet på sit brød, har ingen undskyldning. For loven foreskriver, at man har pligt til at kende landets love.

Her har vi altså igen og igen embedsmænd med politikere som øverste ansvarlige, der slipper for straf for egne handlinger, eller mangel på samme.

Det kan altså ikke være rimeligt, at almindelige borger straffes på brødet, medens dem der virkelig er ansvarlige for noget stort, blot slipper. - Igen og igen og igen og igen og igen i det uendelige.

Carsten Mortensen, Jesper Sano Højdal, Kim Houmøller, Oluf Husted, Carsten Munk, Henrik Leffers, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar