Læsetid: 3 min.

Finanstilsynet: Skepsis over for Rusland fik os til at undervurdere advarsel

Da den russiske centralbank i 2007 advarede om formodet hvidvask i Danske Bank, mente Finanstilsynet, at de overdrev. Tilsynet vurderede, at advarslen kunne skyldes det dårlige forhold mellem Estland og Rusland, forklarer myndigheden i en lækket rapport
Finanstilsynet har mødt kritik for at frifinde sig selv i forbindelse med hvidvask-sagen i Danske Bank. Billedet er fra pressemødet, hvor tidligere direktør Thomas Borgen annoncerede sin afgang.

Finanstilsynet har mødt kritik for at frifinde sig selv i forbindelse med hvidvask-sagen i Danske Bank. Billedet er fra pressemødet, hvor tidligere direktør Thomas Borgen annoncerede sin afgang.

Mads Claus Rasmussen

30. april 2019

Da den russiske centralbank helt tilbage i 2007 advarede det danske finanstilsyn om formodet hvidvask i Danske Banks estiske filial, tog Finanstilsynet det ikke så alvorligt.

Det skyldtes blandt andet en mistro til russernes motiver, forklarer tilsynet i en lækket rapport fra Den Europæiske Bankmyndighed, EBA’s undersøgelseskomité, som Information er i besiddelse af.

I rapporten er Finanstilsynet citeret for at have forklaret, at de i 2007 vurderede, »at bekymringerne fra den russiske centralbank var overdrevne«.

»Finanstilsynet konkluderede, at dette kunne være en følge af bl.a. det dårlige forhold mellem Estland og Rusland. Finanstilsynet tog også i betragtning, at Danske Bank kun havde ejet datterselskabet i en kort periode og havde lovet, at banken selvfølgelig ville adressere de mangler, som det estiske tilsyn havde udpeget,« fremgår det af rapporten.

Det er »et meget besynderligt argument«, mener Jakob Dedenroth Bernhoft, hvidvaskekspert og direktør hos Revisorjura.dk, som har fulgt hvidvasksagen tæt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
  • Gert Romme
  • Britta Hansen
  • Bjarne Andersen
  • Eva Schwanenflügel
  • Carsten Munk
  • Erik Karlsen
  • Henrik Leffers
  • Torben K L Jensen
  • Anne-Marie Krogsbøll
Oluf Husted, Gert Romme, Britta Hansen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Erik Karlsen, Henrik Leffers, Torben K L Jensen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dette er en skandale. Lad os få en effektiv kontrol med finansverdenen med i valgkampen. Hvem vil gøre noget - og hvem vil nøjes med ag beklage?

Jesper Sano Højdal, Holger Madsen, Harald Strømberg, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Gert Romme, Steen Sohn, Torben K L Jensen, John Andersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Pudsigt ... for mig får skepsis altid den betydning at jeg bliver nødt til at undersøge det!
Er det virkelig professionelle mennesker som afviser på baggrund af tro?

Dagmar Christiandottir, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Tue Romanow og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Sindsyg dårlig undskyldning :D

Carsten Mortensen, Torben K L Jensen, Bjarne Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Nogenlunde det ynkeligste argument jeg kan forestille mig. Hvis Kim Jong Un siger, jorden er rund, ville fianstilsynet åbenbart tro, den er flad.

Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Bjarne Andersen, ingemaje lange, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Det kaldes "vestlig hjernevask". Alt fra amerika er sandt og alt fra Rusland er usandt! Godt gået af disse finansansvarlige "fladpander", alle kraftigt inficerede af Wall Str.

Carsten Mortensen, Lars Løfgren, Dagmar Christiandottir, Henrik Leffers, Torben K L Jensen, Jens Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Finanstilsynet lader den anklagede, Danske Bank, hvidvaske sig selv, og Finanstilsynets medlemmer er selv med til at hvidvaske EBA's rapport og afstemning bagefter.

Og den hjernevaskede danske og europæiske befolkning tror på, at alt er som det skal være, og naturligvis kan vi ikke tage flere flygtninge og betale for bedre vilkår for syge, ledige, gamle og børn - for: hvor skal pengene da komme fra?!?

Carsten Mortensen, Dagmar Christiandottir, Torben K L Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nogen må altså tage et ansvar.

En lastbilchauffør, der presses af vognmand eller speditør til at overtræde hviletidsbestemmelserne bliver altså straffet direkte.

Og en anden chauffør, der ikke kender til den seneste ændring af færdselskoven, kan blive straffet på sit brød, har ingen undskyldning. For loven foreskriver, at man har pligt til at kende landets love.

Her har vi altså igen og igen embedsmænd med politikere som øverste ansvarlige, der slipper for straf for egne handlinger, eller mangel på samme.

Det kan altså ikke være rimeligt, at almindelige borger straffes på brødet, medens dem der virkelig er ansvarlige for noget stort, blot slipper. - Igen og igen og igen og igen og igen i det uendelige.

Carsten Mortensen, Jesper Sano Højdal, Kim Houmøller, Oluf Husted, Carsten Munk, Henrik Leffers, Britta Hansen, Niels Duus Nielsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar