Læsetid: 5 min.

Finanstilsynets chef var med til at frikende Finanstilsynet i hvidvaskskandale

Der var glæde i det danske og estiske finanstilsyn, da Den Europæiske Bankmyndighed for nylig droppede en undersøgelse af deres potentielle lovbrud i forbindelse med hvidvaskskandalen i Danske Bank. Nu viser det sig, at de to myndigheders øverste chefer selv var med til at afgøre sagen. En klar interessekonflikt, lyder kritikken
Som medlemmer af EBA’s bestyrelse deltog både Finanstilsynets direktør Jesper Berg i afstemningen om, hvorvidt Finanstilsynet har forsømt sin tilsynspligt over for Danske Bank i forbindelse med hvidvaskskandalen.

Som medlemmer af EBA’s bestyrelse deltog både Finanstilsynets direktør Jesper Berg i afstemningen om, hvorvidt Finanstilsynet har forsømt sin tilsynspligt over for Danske Bank i forbindelse med hvidvaskskandalen.

Bo Amstrup

29. april 2019

Da bestyrelsen i Den Europæiske Bankmyndighed (EBA) kort før påske besluttede at droppe myndighedens undersøgelse af det danske og estiske finanstilsyns mulige lovbrud i Danske Bank-skandalen, sad de to hovedmistænkte selv med ved bordet.

Som medlemmer af EBA’s bestyrelse deltog både Finanstilsynets direktør Jesper Berg og hans estiske kollega Andres Kurgpold i afstemningen om, hvorvidt deres myndigheder har forsømt deres tilsynspligt over for banken i forbindelse med hvidvaskskandalen.

Det erkender EBA nu over for Information.

»Jeg kan bekræfte, at de ikke erklærede sig inhabile i sagen,« skriver presseansvarlig i EBA Franca Rosa Congiu i et mailsvar.

De nye oplysninger vækker hård kritik. For lovgivningen fastslår, at medlemmer af EBA’s bestyrelse »bør agere uafhængigt og udelukkende i unionens interesse«. Og de to tilsynsdirektører har en klar interessekonflikt, mener bl.a. Niels Skovmand Rasmussen, der er lektor i jura på Syddansk Universitet og ekspert i finansiel regulering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Wieth
  • Grethe Østergaard Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Arne Thomsen
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Carsten Mortensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Gert Romme
  • Torben Lindegaard
  • Oluf Husted
Morten Wieth, Grethe Østergaard Nielsen, Eva Schwanenflügel, Arne Thomsen, Maj-Britt Kent Hansen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Torben Lindegaard og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Skal vi ikke bare kaste alle de forbrydere i fængsel og så indrette et hensigtsmæssig finanspolitiske system, der sikrer penge til det, der skal gøres i samfundene, samt social tryghed for borgerne?
Det er meget lettere end at gå på listepoter om det dumme og dysfunktionelle marked.
Engang var markedet en rigtig god idé, det var dengang, produktionen var sparsom og arbejdskraften nødt til at knokle, fra den stod op, til den gik i seng. Sådan er det heldigvis ikke mere - hvis nogen er nødt til at knokle på den måde, skyldes det sager om liv og død i sundhedsvæsenet eller andre steder, hvor det ikke kan indrettes efter en fornuftig arbejdstidsaftale.

Allan Stampe Kristiansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Maj-Britt Kent Hansen, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torkil Forman

Finanstilsynets chef har tilsyneladende ikke undladt at stemme for frifindelse af sig selv. Han har ikke erklæret sig inhabil! Hvilken etik, selv forståelse og juridisk samfundforståelse hos en person med det ansvar, den løn og i den stilling vidner det om?
Hvilken forståelse vidner det om hos establisment i Danmark blandt de politikere, der har valgt finanstilsynets chef og ikke agere ledelsesmæssigt ansvarligt. Jeg tror I giver plads for politikere af en type som på sigt nedbryder tilliden til samfundet. Det har ingen af os brug for, men med stram kurs overfor de svage og mangel på samme overfor de "rige" og arrogante, så har vi alle meget at skulle gå igennem, før ret og rimelighed vil komme til at præge vores fælles liv.

Niels Borre, Lars Jørgensen, Allan Stampe Kristiansen, Jørgen Refshauge, Thomas Tanghus, søren ploug, Eva Schwanenflügel, Finn Jakobsen, Carsten Wienholtz, Jane Jensen, Lars Løfgren, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Viggo Helth, Gert Romme, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Steffen Gliese, Torben Lindegaard, Flemming Berger, Oluf Husted, Kim Houmøller, Ebbe Overbye, Steen K Petersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Nationalbanken skal være en statsbank alle kan have en lønkonto i og den eneste der kan udstede e-kroner nu hvor tiden med det pengeløse samfund nærmer sig så hvis e-kroner får status som en krypto-valuta bliver banker overflødige og dermed er det slut med finansielle supermarkeder der er en trussel mod samfundet som "Too big to fail".

Ros og anerkendelse til dagbladet Information og jeres journalister for at I bringer dette frem i lyset.
Hvad finansverdenen kan lave af hundekunster eller tryllekunster med penge kan vi andre ikke overskue.
Så meget mere vigtigt er det, at vi har "en fjerde statsmagt" som Information - med et vågent øje, der er uafhængig af økonomiske og partipolitiske interesser! :-)

Niels Borre, Steen Meyer, Thomas Frisendal, Allan Stampe Kristiansen, Torben K L Jensen, Ib Gram-Jensen og søren ploug anbefalede denne kommentar