Nyhed
Læsetid: 2 min.

Flere pensionsselskaber kan være på vej til at smide oliegiganter på porten

Parisaftalen har fået en række danske pensionsselskaber til at udelukke kul og tjæresandsselskaber fra deres aktieinvesteringer. Nu er turen kommet til oliegiganterne
Indland
13. april 2019

Flere pensionsselskaber har allerede ekskluderet en række selskaber med store aktiviteter inden for kul og tjæresand med henvisning til, at de store CO2-udledninger ikke hænger sammen med Parisaftalens målsætninger. Og meget tyder nu på, at turen er kommet til de store oliegiganter.

Pensionskassen PKA sortlistede sidste år 35 olieselskaber for ikke at tage de fornødne skridt for at leve op til Parisaftalen. Og i denne uge besluttede P+, der administrerer pensioner på vegne af ingeniører i DIP og jurister og økonomer i JØP, at ekskludere otte store CO2-udledere, heriblandt oliegiganterne ExxonMobil, Chevron og PetroChina.

»De har en meget stor negativ påvirkning på klimaet, og vi ser ikke, at de har klare reduktionsmålsætninger. Samtidigt er de ikke tilstrækkeligt åbne omkring, hvilket lobbyarbejde, de laver,« siger Kirstine Lund Christiansen, der leder arbejdet med ansvarlige investeringer i P+.

Som Information kan afdække i dag, har de danske pensionsselskaber aktier for mere end 16 milliarder kroner i nogle af verdens største olieselskaber. Men flere pensionsselskaber oplyser til Information, at 2019 er året, hvor de vil tage stilling til de store olieselskabers CO2-udledninger.

»I 2019 vil vi identificere de største CO2-udledere inden for olie- og gasselskaber og vurdere, om de lever op til Parisaftalens mål. Hvis der er behov for frasalg, vil vi sælge ud af de største CO2-udledere på den front også, ligesom vi har gjort med kul og tjæresand,« siger Claus Jørgensen, der er investeringsdirektør i Pensam.

MP Pension regner med at ekskludere op mod 1.000 fossilselskaber, herunder olieselskaber, inden 2020. Og Lærernes Pension oplyser, at de er i gang med at vurdere olieselskaberne. Det sker, efter at pensionsselskabet tidligere har ekskluderet en række virksomheder med aktiviteter inden for kul og tjæresand.

»Vi er i fuld gang med en ny klimastrategi, hvor målet er at få et lavere CO2-aftryk på vores investeringer,« oplyser Paul Brüniche-Olsen, der er administrerende direktør i Lærernes Pension.

Arbejdet er foreløbig i analysefasen, og der skal efter planen træffes en beslutning inden udgangen af 2019.

Også lægerne

Også Lægernes Pension har for nylig truffet beslutning om at ekskludere en række af de store olieselskaber. Det skete, efter pensionsselskabet fik resultatet af en analyse, der målte, hvordan deres investeringer så ud i forhold til målsætningen om at holde den globale temperaturstigning under to grader.

Undersøgelsen viste, at pensionsselskabet havde for store investeringer i olieselskaber i forhold til målsætningerne fra Paris. Herefter blev syv energiselskaber – heriblandt to af verdens største olieselskaber, ExxonMobil og BP – sat på eksklusionslisten.

Selskaberne blev ekskluderet, fordi de »enten forventes at øge olieudvindingen, eller hvor større andele af udvindingen stammer fra bl.a. tjæresand«, siger Nikolaj Waldhausen, der er chef for forvalterudvælgelse i Lægernes Pension.

»Med de seneste eksklusioner har vi nedbragt investeringen i olieudvinding med 20 pct.,« siger han.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Danske pensionsselskaber forvalter aktieinvesteringer for flere hundrede milliarder kroner. Pengene skal sikre os i vores alderdom, men en del af dem er investeret i kontroversielle virksomheder og risikerer blandt andet at understøtte krænkelser af menneskerettighederne, våbensalg og udvinding af fossile brændsler. Flere af disse virksomheder er sortlistet af nogle af pensionsselskaberne, og andre burde måske blive det.

Informations undersøgende redaktion har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her