Læsetid: 4 min.

»Forestillingen om, at drenge er bedre til matematik skal bare droppes, for den kommer til at bekræfte sig selv«

På en matematiklejr i Sorø drømmer ti piger om at kvalificere sig til den europæiske matematikolympiade kun for piger – og bryde med fordomme om, at drenge er bedre til naturvidenskab end dem
Kamma Dyhr, Ida Goldschmidt, Kamille Møller Frost er sammen med 48 andre gymnasieelever samlet på Sorø Akademi til fire dage med matematikundervisning, fælles opgaveløsning og oplæg. Det er et vinderseminar for de elever, der klarede sig bedst til den såkaldte Georg Mohr-konkurrence, som er DM i matematik.

Kamma Dyhr, Ida Goldschmidt, Kamille Møller Frost er sammen med 48 andre gymnasieelever samlet på Sorø Akademi til fire dage med matematikundervisning, fælles opgaveløsning og oplæg. Det er et vinderseminar for de elever, der klarede sig bedst til den såkaldte Georg Mohr-konkurrence, som er DM i matematik.

Sigrid Nygaard

23. april 2019

Der er dybe panderynker, linealer på bordene og lommeregnere i hånden. I et klasselokale sidder koncentrerede teenagere i grupper omkring borde og diskuterer matematik.

»Hvor n er lig fire, kan man så også sige, at 2(2n-1) passer her?« lyder det fra en. 

Der lyder et jubelråb fra en anden gruppe. De har lige knækket koden til en ligning.  Ikke en eneste har sin telefon fremme, og der er ikke én computerskærm, hvor andet end matematikprogrammer og lommeregnere er åbent.

51 gymnasieelever er samlet på Sorø Akademi til fire dage med matematikundervisning, fælles opgaveløsning og oplæg om blandt andet »kardinalitet og uendelighed«. Det er et vinderseminar for de elever, der klarede sig bedst til den såkaldte Georg Mohr-konkurrence, som er DM i matematik.

Kun ti af de deltagende er piger. De har særligt meget på spil på seminaret, hvor de kan kvalificere sig til Den Europæiske Matematikolympiade for Piger, der i år afholdes i Ukraine. Der er plads til fire på det nystiftede danske landshold.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Karlsen
  • Gert Romme
  • Kristin Marie Lassen
  • David Zennaro
  • Lars Rasmussen
Erik Karlsen, Gert Romme, Kristin Marie Lassen, David Zennaro og Lars Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Rasmussen

I de cirkler, hvor jeg færdes, repræsenterer det følgende topmålet af morskab:

Spørgsmål:

      Hvad er cirklens omkreds?

Svar:

      “2 piger”.

Søren Ferling

Jeg bliver så træt af dette marxistiske sprog og dets manglende forankring i virkeligheden.

Det er ikke en fordom at drenge er bedre til matematik. Det er sådan det ser ud i vores tid. man kan så sagligt pege på at dette faktum kan virke demotiverende på piger overfor matematik og det kan da sikkert være en udmærket idé at lave f.eks. sådan nogle matematiksammenkomster for interesserede piger og det kan være at det kan føre til at piger fremover kommer til at klare sig bedre i matematik og så kan man indføje den viden i den eksisterende.

Det er bare fjollet at fastholde de gamle marxistiske dogmer om at alle mennesker er ens i en tid, hvor vi ved at vi lever i en verden af forskelle og at det også omfatter os selv.

Det er også dogmatisk fjollet at se alle forskelle som problemer og det giver uoverstigelige problemer, hvis man søger at etablere total enshed blandt elementer, der er forskellige.

Man er helt fastlåst i at ville rangordne alt menneskeligt og mener vist at enshed er forudsætningen for at undgå undertrykkelse - og går herfra til at hævde at alle faktisk er ens - fordi alt andet ville være umoralsk.

Filosofisk er der tale om 'den moralistiske fejlslutning' - som analogi til Humes 'naturalistiske fejlslutning'.

Det kan være fint at vide at man gerne vil et sted _hen_, men før man begynder at gå i den retning, er det nødvendigt lige at se, hvor man _er_ . ellers falder man måske i et mosehul med blikket stift rettet mod en lygtemand i horisonten.

Jørgen Wind-Willassen

Suk for en gang sludder.
Efter 30 år i gymnasieskolen som underviser i fysik må jeg meddele at journalisten er galt galt på den.
Pigerne er hverken dårligere eller bedre end drengene, og de stimuleres heller ikke anderledes end drengene.
Noget er kørt helt af sporet i hovedet på journalisten.
Måske var udsagnene rigtige for 50 år siden.
Faktisk klarer pigerne sig lidt bedre end drengene til eksamen:
https://www.uvm.dk/-/media/filer/uvm/udd/gym/pdf16/jan/160118-matematik-...
6,4 for pigerne, 6,3 for drengene ved skriftlig eksamen A- niveau 2015.
Så om igen og hold så op med klynkeriet.
Op på hesten og kæmp på lige fod med drengene.
Pigematematik olympiade - Få det lukket hurtigst muligt.
Det er jo IKKE vægtløftning, hvor der konkurreres på muskler.
Det er HJERNEN der benyttes til matematik.

Hans Aagaard, Rikke Nielsen, Peder Bahne og Søren Ferling anbefalede denne kommentar

Darwin er som sædvanlig public enemy number one. Tidligere var det kirken, så totalitære regimer, nu igen kirken (i USA) og samtidig en form for kønskriger som afviser al videnskab på området og affejer det let og bestemt med at alt er “learned behaviour” og vupti vi er født uden instinkter.

Det gør ikke nogen af kønnene nogen tjenester. Det gør bare at forskere stopper med at undersøge bestemte ting hvis de formoder et “politisk ukorrekt” svar af hensyn til deres karriere. Selv-censur.

Rikke Nielsen

At være god til - og at interessere sig for -er vel to meget forskellige indgangsvinkler til matematik.

Mig bekendt har jeg aldrig hørt bevist, at piger skulle være dårligere til matematik, men det kan godt være flere piger end drenge synes det er kedeligt.

Henrik Brøndum

@Rikke Nielsen

Er det forklaringen? Som bekendt tjener man ikke penge ved at have det sjovt, men ved talent, hårdt arbejde og held. For det store flertal af unge, er det deres matematikkundskaber der determinerer deres livsindkomst.