Læsetid: 4 min.

Gammel mineraluldsisolering ender muligvis på dansk kræftliste

Kampen om, hvorvidt gammel mineraluld, produceret før 1997, er kræftfremkaldende, går langt tilbage. Efter en sag om Rockwools lobbyisme og Arbejdstilsynets kovending på området skal beskæftigelsesministeren nu beslutte, hvordan danske håndværkere skal beskyttes mod det syntetiske isoleringsmateriale
Det er personer, der arbejder med montering og nedrivning af gammel mineraluld, som oftest er i kontakt med den gamle mineraluld.

Det er personer, der arbejder med montering og nedrivning af gammel mineraluld, som oftest er i kontakt med den gamle mineraluld.

Sofie Mathiassen

16. april 2019

Den danske isoleringsgigant Rockwool er endt i miljømæssig modvind. Både i USA, hvor virksomhedens plan om at anlægge en fabrik i West Virginia er blevet mødt af et borgeroprør. Som Information de seneste uger har beskrevet, frygter de lokale for, at fabrikken vil forurene deres luft og drikkevand, og de anklager Rockwool for grønt hykleri.

Men også i Danmark, hvor gammel mineraluld, produceret før 1997, muligvis kommer på myndighedernes kræftliste. Det skriver Fagbladet 3F. Gammel mineraluld dækker ifølge et notat til Beskæftigelsesudvalget over de syntetiske mineralfibre, som bruges til isolation, herunder stenuld, som er Rockwools primære produkt. Derudover er glasuld også omfattet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Gert Romme
  • Eva Schwanenflügel
  • Marianne Stockmarr
  • David Zennaro
Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Marianne Stockmarr og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen Wind-Willassen

"Gammel mineraluld dækker ifølge et notat til Beskæftigelsesudvalget over de syntetiske mineralfibre, som bruges til isolation, herunder stenuld, som er Rockwools primære produkt. Derudover er glasuld også omfattet".
Syntetisk!
Sten og glas ?
Man undres over ordvalget.
Hvad bliver det næste?
Mursten- kalkmørtel og søm ?
Så vidt jeg ved er det blot naturprodukter der har været igennem en opvarmningsproces.

Jørgen - så må du nok hellere få opdateret din viden.

Hvordan forestiller du dig, at disse fibre hænger sammen?

Problemet er jo ikke, at Rockwell lobby'er, men at de reelt selv skriver loven.

Steen Obel, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar

Jeg har pillet masser af gammel knastør rockwool ned fra mine lofter. Det støver som bare faan - og længe - i solstrålerne. Sundt for lungerne tror jeg gonnok ikk det er.

Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Frode Sørensen

For 25 år siden talte jeg med en ingeniør fra Rockwool. Som kemisk arbejdsmiljøforsker førte jeg samtalen hen på virksomhedens tvivlsomme produkter.
Han indrømmede, at firmaet havde oprettet Rockwoolfonden for at aflede offentlighedens opmærksom fra disse produkter.
Fonden er mest kendt for forskning/udredning på det sociale/økonomiske område, hvor en af de nuværende vismænd var aktiv.

Steen Obel, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig over, at denne information først kommer nu.

For 44 år siden, faktisk medens jeg læste på handelshøjskolen, var jeg såkaldt medbygger på vores daværende hus. Det vil sige, at jeg gjorde disse job, som jeg mente at have kompetence til.

Bl.a. isolerede jeg loftet i sommerferien, og trods jeg havde en slags maske for mund og næse, fik jeg hele tiden noget "kriller" ned i lungerne, der holdt sig i et par uger efter. Så jeg er overbevidst om, at det er farligt at håndtere dette stads.