Feature
Læsetid: 8 min.

Internetstjerner tager på betalte badeferier i »meget, meget restriktivt regime«

Tag på badeferie i et land, hvor ytringsfrihed er for de få. Bo på luksushoteller bygget af migrantarbejdere uden rettigheder eller rimelig løn. To danske internetstjerner med hundredtusindvis af følgere har fået betalt deres ferie til De Forenede Arabiske Emirater. Fra diktaturstaten sender de videoer hjem om, hvor »lækkert«, »luksus« og »mega skønt« der er
Emiraterne har varme og strande, men samtidigt er det også et regime med meget indskrænkede frihedsrettigheder. To danske youtubestjerner er taget på betalt ferie i landet, og de fortæller udelukkende om de luksuriøse forhold.

Emiraterne har varme og strande, men samtidigt er det også et regime med meget indskrænkede frihedsrettigheder. To danske youtubestjerner er taget på betalt ferie i landet, og de fortæller udelukkende om de luksuriøse forhold.

Giuseppe Cacace

Indland
9. april 2019

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) er på den ene side en feriedestination med hvide sandstrande, femstjernede hoteller og overdådige morgenbuffeter.

På den anden side er det et land, hvor det kan give adskillige års fængsel under inhumane forhold at udtale sig kritisk om styret. Hvor mandens ret til at »disciplinere« sin hustru er skrevet ind i loven, og hvor en voldtægt er strafbar for offeret.

»UAE er et meget, meget restriktivt regime. Et regime, der indadtil egentlig ikke forvalter tingene meget anderledes end Saudi-Arabien,« siger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Lars Erslev Andersen.

Men det afholder ikke flere danske internetstjerner fra at bruge deres popularitet til at promovere landet som en glamourøs og luksuriøs feriedestination. Internetstjernerne har fået betalt rejser til Dubai af det statsejede rejsebureau Visit Dubai. Herefter fortæller de via deres kanaler om det paradis, de oplever i Dubai.

»Her er mega dejligt og mega skønt. Vi bor et hotel, der hedder Renaissance Down Town, og her er så lækkert. I aften skal vi på ørkensafari, og jeg glæder mig herre, freaking meget,« siger den danske internetstjerne, 21-årige Julia Sofia i en video. Hun når ud til mere end 200.000 abonnenter på YouTube og har knap 300.000 følgere på Instagram.

Fra den fire dage lange rejse deler hun to videoer, der begge har fået mere end 100.000 visninger. I dem tager hun seerne med til den overdådige morgenmadsbuffet, til massage, på gourmetrestauranter, og hun deler løbende sin begejstring for byen, der er »så hyggelig« om aftenen.

Julia Sofia står ikke alene med sin fascination. Også familien Münster, der er blandt de mest populære danske youtubere, har netop været på en betalt rejse til Dubai.

Videoerne er et glansbillede af et kritisabelt regime, siger Helle Lykke Nielsen. Hun er lektor ved Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet og forsker særligt i Golfstaterne.

»Youtuberne promoverer det glansbillede, som regimet og staten er interesseret i at vise omverdenen. Det vil de, fordi de gerne vil legitimere styret, som ikke er demokratisk valgt på nogen måde, og fordi de vil tiltrække turisme, så man kan få gang i økonomien. Det er virkelig, virkelig en skarpvinkling af et konfliktfrit glansbillede,« siger hun efter at have set youtubernes videoer.

De unges indflydelse

Stjernerne kaldes også »influencers«, fordi de – som ordet antyder – »påvirker« deres følgere og seere. Medieforsker og ekspert i børn- og ungekultur Camilla Mehlsen siger, at influencerne er »langt mere effektiv end traditionel reklame«.

»Påvirkningen sker gennem det bånd, som influencerne over lang tid skaber til deres følgere. Så når de promoverer noget, skaber de et behov hos følgerne, der gerne vil være som dem,« siger Camilla Mehlsen.

Julia Sofia og familien Münster er blandt de mest populære influencere i Danmark. Deres styrke er, at de i modsætning til popstjerner lever et liv mere i øjenhøjde med deres følgere, fortæller Camilla Mehlsen.

Hun forklarer, at der er en voksende tendens til, at »man hellere vil betale for oplevelser end produkter«.

»Man vil gerne vise det interessante og sociale liv frem – det kan være rejser, sko, makeup eller middage. Det føder lige ind i princippet om fear of missing out. Sociale medier kan skabe følelsen af, at du går glip af noget, for du får selv lyst til at ligge på stranden.«

Mens man ikke kan forvente, at youtubere lever op til helt så strikse retningslinjer som internationale virksomheder, må youtubere også vedkende sig deres ansvar for, hvad de promoverer. Det mener politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Koch.

»Man må forvente, at de har et minimum af overvejelser af, hvorvidt de arbejder sammen med nogen, man ikke burde arbejde sammen med. Hvis det, man laver, er en ukritisk promovering af et problematisk regime, så er man ude på et skråplan,« siger han.

Julia Sofia er en af Danmarks mest populære youtubere og har senest vundet to priser ved årets Danish Rainbow Awards. Hun vandt både prisen som årets »LGBT-person« og »LGBT-youtuber«.

Danmarks Radio skrev om Julia Sofia, at hun er den, »der i det forgangne år har kæmpet hårdest for at sikre LGBT-personer bedre livsvilkår«. Det fremgår af god grund ikke af hendes videoer fra Dubai.

Landet har nemlig et strikst forbud mod homoseksualitet, som ifølge menneskerettighedsorganisationer kan straffes med tortur og fængsel.

Derfor overrasker det Helle Lykke Nielsen, at det statsejede rejsebureau har brugt hende til at reklamere for landet. Forklaringen ligger dog »formentlig« i, at Julia Sofia først sprang ud som LGBT-person to måneder efter, at hun delte videoer fra sin tur til Dubai.

»Er der noget, man i Emiraterne er ekstremt sensitiv over for, så er det alt, hvad der afviger fra ’almindelig’ seksualitet. Homoseksuelle lever livet farligt. Folk er blevet anholdt, fordi de så homoseksuelle ud, uden at de havde gjort noget. En influencer, der kan hægtes op på LGBT-miljøet og endda har fået en pris for det, er ikke noget, man nogensinde har set i en emiratsammenhæng.«

Betalt propaganda

Rejsebureauet Visit Dubai, der har betalt influencernes rejser, har blandt andet til ansvar at »følge op på turistlicenser i overensstemmelse med UAE’s love og administrative ordrer, mens arabiske og islamiske traditioner og værdier observeres«.

En anden opgave består ifølge bureauets hjemmeside i at have »forbindelser til andre offentlige myndigheder efter behov«.

»Visit Dubai er statens forlængede arm til at vise et glansbillede af Emiraterne. De viser det billede, man gerne vil promovere i en international sammenhæng,« siger Helle Lykke Nielsen.

Men den reklame virker ikke på organisationer som Amnesty International og Human Rights Watch, der langer hårdt ud efter De Forenede Arabiske Emirater.

»UAE er enormt optaget af sit image på den globale scene. Men i stedet for at reformere sine love og politikker til at leve op til sin retorik, investeret landet i pr-kampagner og projekter, som i sidste ende hvidvasker den systematiske overtrædelse af menneskerettighederne,« siger Hiba Zayadin, der har Emiraterne som fokusområde hos Human Rights Watch.

Regimets investering i promoveringen af landets luksus lader på at virke på familien Münster fra Vojens.

Vel ankommet til deres femstjernede hotel med udsigt over Burj Khalifa-tårnet, viser forældrene rundt i suiten, der både har køkken, stue, flere soveværelser og altan med udsigt over byen. Far til de tre børn, Finn Münster, drejer kameraet sådan, at seerne kan se den storslåede udsigt fra altanen.

»Det er en sindssyg by, Dubai. Det må vi altså bare erkende. Prøv lige at se en gade, det er jo helt vildt jo,« siger han i videoen, der har over 100.000 visninger.

I deres næste video indleder familien med at sige, at det er »endnu en fantastisk dag i Dubai«. De tager seeren med i vandland og på guidet rundvisning på et luksushotel.

»Så er vi simpelthen også nede på stranden her ved Atlantis (hotellet, red.). Det er luksus. Det kan vi varmt anbefale. Den tager I bare, næste gang I skal til Dubai,« siger Finn Münster. Også familien Münsters ældste søn, Morten Münster, er sprunget ud på YouTube som en, der identificerer sig med LGBT.

I sidste uge har Berlingske berettet om, hvordan fænomenet med unge, danske youtubestjerner, der reklamerer for problematiske feriedestinationer, også gælder Syrien. 25-årige danske Marie Meier er netop vendt hjem fra en guidet rejse til landet, der stadig er hærget og plaget af en otte år lang krig.

På syrisk fjernsyn tonede hun frem og fortalte, at syrerne er gæstfri, maden lækker og sikkerheden i top.

»For at være ærlig tænker jeg ikke så meget på det politiske,« siger Marie Meier til Berlingske. I modsætning til familien Münster og Julia Sofia, betalte Marie Meier selv for sin rejse.

»En repressiv politistat«

Ifølge den seneste rapport fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty er det ikke småting, der ligger på De Forenede Arabiske Emiraters samvittighed.

Rapporten gør status over 2018, og dommen er klar: Der er »nærmest ikkeeksisterende« plads til civilsamfundet, flere menneskerettighedsaktivister er fængslet, og en »høj grad af frygt« afholder ofre for krænkelser af menneskerettighederne fra at ytre sig.

Rapporten giver et indblik i et land, hvor metropolen er opbygget af underbetalte migrantarbejdere med dårlige arbejdsvilkår. Det fortæller policy chef i Amnesty Danmark, Stinne Bech.

»Migrantarbejdere er stort set rettighedsløse. Der er ingen fri ytringsfrihed eller nogen fri presse. Det er en risikabel affære at stille sig op mod styret. De, der har gjort det, er fængslet,« siger Stinne Bech.

Rapporten fra Amnesty peger også på, at der fortsat er lang vej for ligestilling mellem køn.

I lov nummer 28 om personlig status lyder det blandt andet, at »en mands ret over sin hustru« indebærer, at hustruen er »høfligt lydig over for ham«, og at »mandens disciplinering af sin kone betragtes som en udøvelse af hans ret«.

Også menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch forholder sig stærkt kritisk til De Forenede Arabiske Emirater som feriedestination.

De har ad flere omgange udgivet rapporter, der afdækker omfattende omfang af krænkelser på menneskerettighederne udøvet af officielle myndigheder. Undersøgelserne peger på, at landets investeringer i sit image langtfra stemmer overens med virkeligheden.

»Sandheden er, at landet er en tungt overvåget, repressiv politistat, hvor fundamental mangel på respekt for loven består, og hvor enhver form for uenighed eller kritik, hvor uskyldig den end måtte virke, bliver slået hårdt ned på,« siger Hiba Zayadin.

Turister i fare

Det danske Udenrigsministerium fraråder ikke ferierejser til Dubai, men lister en række områder, man som turist skal være opmærksom på. Det gælder blandt forbud af alkohol, »høj musik og dans på offentlige steder« og en nultolerance af »brug af bandeord, fornærmelser eller krænkelser mod andre og enhver form for vulgært sprog«.

Det er regler, som er særdeles vigtige at overholde, siger Lars Erslev Andersen fra DIIS. Han peger på, at mange turister primært opholder sig i ferieresorter. Der kan være større tolerance og uofficielle regler, forklarer han.

»Men selvfølgelig kan det ramme turister, at det er et meget restriktivt regime,« siger Lars Erslev Andersen.

Heller ikke Human Rights Watch er i tvivl om, hvorvidt turister kan være i fare for at blive ramt af landets restriktive love.

»Turister skal også bekymre sig om det her. De risikerer selv at stå i situationen. Der sker urimelige og tilfældige fængslinger hele tiden,« siger Hiba Zayadin. 

Særligt i forhold til Dubai og Qatar peger hun på, at organisationen har dokumenteret tilfældige fængslinger, som kan ramme »hvem som helst«.

Det skete blandt andet i en sag, hvor en 26-årig turist blev tilbageholdt og arresteret i Dubai i februar i år. Hans brøde: En fodbold-T-shirt, der udtrykte hans støtte til Qatars fodboldhold. Da han efterfølgende anmeldte sikkerhedsvagternes håndtering af ham til politiet, blev han arresteret for at komme med falske anklager mod statsansat sikkerhedspersonale.

Human Rights Watch har ikke en officiel holdning til, hvorvidt man som ferierejsende bør fravælge destinationer som Dubai. I stedet lægger organisationen vægt på, at turister skal være velinformeret om risici og situationen, når de rejser.

Heller ikke Amnesty International har en politik for individers ferievaner, men der er ingen tvivl om fraværet af menneskerettigheder i landene, siger Stinne Bech.

Det er dog ikke organisationens opfattelse, at man som charterturist vil opleve karambolage med myndighederne. Det er derfor et individuelt valg, hvad man som forbruger ønsker at støtte og tage af risici, mener organisationen.

Julia-Sofia og familien Münster har gennem deres danske agentbureauer begge meddelt Information, at de ikke har mulighed for at stille op til et interview om deres rejser til Dubai.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Birgitte Johansen

Det er en trist tendens, men der vil jo altid være tumper, der er til fals for en femøre. Der er også stadig masser af danskere, der f.eks. rejser til Tyrkiet hvert år - på trods af forholdene dér. Ingen lette løsninger i sigte, men det understreger da ihvertfald behovet for at undervise éns børn i noget, der er blevet voldsomt mere aktuelt nu; kildekritik!

Hanne Ribens, Niels Duus Nielsen, Nicolai Halken Skytte, søren ploug, Karsten Lundsby, Claus Nielsen, Mogens Holme, Gert Romme, Bjørn Pedersen, Anina Weber, Carsten Wienholtz, Lotte Skovbo Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Lise Lotte Rahbek, Peter Beck-Lauritzen, Marianne Borgvardt og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Brød og skuespil - og omvendt...
andre måder at nå det publikum på
de enkelte optrædende er måske ikke så interessante, bare de stiller sig til rådighed? Men hvorfor gør de så det?

Anina Weber, Torben K L Jensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Utroligt, hvad man kan købe for penge; - boykot og sanktioner, må være det korte svar. Det gælder også disse "dumme" influenser. Inddrag deres pas og lad dem blive dernede, så får vi med tiden nok et mere realistisk billede af landet! Tumper og stik-i-rend-drenge for feudalregimer!

søren ploug, Karsten Lundsby og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Man må formode at hvis man kunne få endnu flere likes af at påstå man var en kartoffel, så ville de nævnte 'influencere' erklære sig kartofler.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels østergård

kan du inte byta ut ditt namn så byt planet
du kan bli en stjärna som dom aldrig kan ta ner
tänk att hänga högst där uppe, titta ner på folk å le
ja vill du vill

en lycklig människa vet aldrig om på vem han slår
han vet att spegeln är den bästa vän han nånsin får
han tittar en gång till å john wayne har blivit 2
ja vill du vill
alla vill till himlen å åka limousine förstås alla vill till himlen till himlen

å jesus gick på vattnet det e nått visst me den iden
med 2 tomma händer byggde han sin månraket
en enkel man som du å jag fast med något bättre maneer
ja vill du vill
alla vill till himlen å åka limousine förstås alla vill till himlen till himlen
alla vill till himlen å åka limousine förstås alla vill till himlen till himlen

du köper din väg till himlen
du betalar kontant i himlen
du köper din väg till himlen

kan du inte byta ut ditt liv så byt kanal
lyckan bytes ut lika lätt som ideal
alla vill till himlen å åka limousine förstås alla vill till himlen till himlen

Joakin Thåström

https://www.youtube.com/watch?v=JTjFMUg26cQ

Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen og Anina Weber anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det kunne vel tænkes, at omtalte influenseres positive omtale ville åbne øjnene på dem, de influerer. Inklusive os alle.

Måske får folk lyst til at rejse dertil? Måske vil deres omtale afstedkomme flere kritiske reviews? Måske er ytringsfrihed ikke kun er godt, når man bevidstløst kritiserer korrupte regimer? Måske er korrupte regimer ikke meget mere korrupte end det, vi selv befinder os i? Måske er det hele en stor suppe, og vi har en tendens til at betragte os som kødbollerne i denne?

Anders Reinholdt og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Da dette jo er skattepligtigt, vil det være en god idé af holde orden i bilagene.

søren ploug, Karsten Lundsby og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Michael Andresen

Det er jo ligesom, da DKP blev inviteret til Østtyskland og Sovjetunionen og kunne berette hvor fantastisk, der var i de socialistiske lande.

Jens Winther, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, søren ploug, Ete Forchhammer , Karsten Lundsby og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar

Det kan ikke hedde "forbud af alkohol".

Henrik Bjerre

Jeg synes Dubai ser fint ud, ørken og store hoteller minder mig om Las Vegas, men deres danseshow er da kedelige, og de to trunter laver jo ikke andet end at spise og sove?

Touhami Bennour

Boykotte turismen vil bare går ud over befolkning, det går ud over landbruget og de små forretninger.
Der tilbydes mange penge ( i milliarder) til indsætte i europeiske banker ( i milliarder) som går tabt for almindelige mennesker. Det var hvad angår boykot.
Det bedste er at støtte kamp for mere frihed i disse lande. Dansker har også brug for at kende landet bedre og muligvis tale med lokal befolkning når de rejser dertil.

Touhami Bennour

Henrik Brøndum
Kultur er ikke politik. Det land der tales om er "konservativ" men der findes andre musiks former som er muntere. Jeg tilhører en generation der var heldig, jeg kendte Egyptisk kunst ( dance og film) Det var virkelig ikke kedeligt, det var "Guld alderen" men så kom diktaturet og lande blevet "konservativ". og frihed i kunst er væk. Men Egypten er stadig væk bedre end Emiraterne. Altså de muntre kunst er sikkert gemt væk,

Jer tror Danmark har prøvet at bruge "mave dans" fra Egypten, jeg så selv en del af, men de stoppede. Måske de kunne det ikke så godt.