Nyhed
Læsetid: 4 min.

Klimaoprør i København: »Det er ærgerligt, at det skal være sådan her, men hvad fanden skal vi gøre«

I tre dage har en gruppe aktivister lavet civile ulydighedsaktioner i København som led i et globalt klimaoprør. De har blokeret indgangen til Christiansborg og kastet rød væske ud over Rigsdagsgården. »Vi er et oprør for livet,« lyder det fra aktivisterne, der er en del af den globale bevægelse Extinction Rebellion
Klimagruppen Extinction Rebellion lavede mandag en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. Her hældte de sukkervand med rød farve ud på trappen. Den røde farve symboliserer fremtidige generationers blod, fordi det er dem, klimaforandringerne kommer til at ramme.

Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Klimagruppen Extinction Rebellion lavede mandag en uanmeldt demonstration på trappen til Christiansborg. Her hældte de sukkervand med rød farve ud på trappen. Den røde farve symboliserer fremtidige generationers blod, fordi det er dem, klimaforandringerne kommer til at ramme.

Foto: Anders Rye Skjoldjensen

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
17. april 2019

Sortklædte demonstranter trasker langsomt tværs over Christiansborg Slotsplads i et langt begravelseslignende optog, mens trompeter og violiner spiller den italienske partisansang »Bella Ciao« ud over forsamlingen. De bærer kister på skuldrene og smider visne blomster omkring sig.

Det er mandag formiddag og her, foran magtens centrum, har den danske del af Extinction Rebellion-bevægelsen planlagt den første ud af en række civile ulydighedsaktioner som et led i et globalt klimaoprør. Målet er at skabe opmærksomhed på »den sjette uddøen«, som der står på et af skiltene.

»Vi er Extinction Rebellion, og vi er et oprør for livet,« råber en mand i en megafon ud over pladsen til de godt 100 aktivister, der er mødt op.

»Og det er med sorg, at vi mindes vores børns fremtid, der aldrig kommer tilbage igen!«

Demonstrationerne har stået på de seneste tre dage i 49 byer verden over. I London er tusinder gået på gaden for at spærre centrale trafikknudepunkter som Waterloo Bridge og Piccadilly Circus, mens olieselskabet Shell har fået sit hovedkontor vandaliseret med knuste ruder og graffitimaling. Tidligere på måneden nåede en gruppe nøgne aktivister hele vejen ind i det britiske parlament og afbrød en debat i Underhuset.

Så vidt går det ikke for sig i København. I Rigsdagsgården sætter demonstranterne sig på trappepartiet og blokerer hovedindgangen til Christiansborg. Og her bliver de siddende.

20-årige Kirsten Kværnø fra Helsingør er kravlet op på balkonens granitmur med en megafon i hånden.

»Hvis Christiansborg vælger at tie, så vil vi råbe det så højt, at hele verden hører det,« siger hun til stor jubel blandt de fremmødte.

»Vi har travlt med at blive rigere, men vores forbrug og livsstil er direkte forbundet med klimakrisen. Hvornår fatter vi det,« fortsætter hun.

På et stort skilt foran trapperne står gruppens tre krav til magthaverne skrevet med versaler: »TELL THE TRUTH«, »ACT NOW« og »BEYOND POLITICS«.

Kort efter dukker kampklædte betjente op fra begge ender af gården. To demonstranter går dem i møde for at starte en dialog.

»Hvor længe vil I blive siddende,« spørger en af betjentene.

»Indtil der er klimaretfærdighed,« svarer den ene af aktivisterne.

»Det lyder som lang tid,« siger betjenten opgivende.

Det er en flok velopdragne aktivister, der er mødt op. Gruppen er en blandet skare af unge og gamle, mænd og kvinder, som løbende minder hinanden om, at de kun udfører ikkevoldelige protestaktioner. Det betyder også, at de ikke må modsætte sig anholdelse, skulle det komme så vidt.

I London er mere end 120 klimaaktivister blevet arresteret, og i København har flere i gruppen planlagt efter, at det samme kan ske for dem.

Det sker dog ikke. Resten af dagen forløber roligt.

»Vores børns blod«

Tirsdag eftermiddag står seks aktivister på hjørnet af Christiansborg Slotsplads. Der er stille, men pludselig sker der noget. Fra flere sider dukker aktivister op. I hænderne bærer de sorte spande med rød væske, et symbol på de dødsfald, som klimakatastrofen vil medføre for fremtidige generationer.

»Vores børns blod,« kalder bevægelsen det.

Med hastige skridt nærmer de sig Christiansborg og danner endnu engang en blokade foran indgangen.

»Vi er i en klimakrise. Hvornår indser vi det? Og hvor længe kan man blive ved med fredelige metoder,« råber en aktivist ud over pladsen, hvor turister og forbipasserende er stimlet sammen.

Mindre end et minut efter dukker kampklædte betjente op. Men det er allerede for sent.

»Det her er for mine små nevøer og niecer,« råber Lucas Bigandt og kyler spandens indhold ud over granitplateuet. Én efter én følger resten hans eksempel, indtil politiet afbryder seancen. Aktivisterne synger højlydt, mens flere af dem bliver registreret og visitereret i hjørnet af pladsen.

Et kort øjeblik opstår der atter tumult. Et par aktivister har sneget sig væk og slynger mere af den røde væske ud. De bliver hurtigt pågrebet, og mens to betjente fører dem væk, går Information op på siden af den ene.

– Hvad hjælper det på klimasagen, at du måske nu står til at blive anholdt?

»Alt andet har slået fejl. Vi er nødt til at få vores stemmer hørt, og det her virker til at være den eneste løsning. Vi risikerer at stå med en ubeboelig planet inden for din og min livstid, og det er vigtigere end at skabe lidt ulejlighed i offentligheden,« siger Josh Carr.

Inde i menneskemængden står Kirsten Kværnø, der også deltog i aktionen dagen før.

– Er den her form for civil ulydighed den bedste måde at skabe opmærksomhed på klimaet?

»Det handler ikke om, at man kun skal lave civil ulydighed. Folk har kæmpet for klimaet siden 80’erne, og der er stadig ikke sket noget. Politikerne taler om et Danmark i bedre balance, som handler om at bygge flere veje. Det er totalt afsporet.«

– Men risikerer I ikke at miste den folkelige opbakning til sagen, når I er til offentlig gene og trækker på politiets ressourcer?

»Vi prøver netop at være en folkelig forsamling. Vi er ikke en organisation, vi er bare en bevægelse. Historien har bakket meget store ikkevoldelige mobiliseringer op, når der skal ske radikale samfundsændringer. Det er ikke rettet mod politiet,« siger Kirsten Kværnø.

Da brandvæsenet dukker op for at spule området rent, sidder en gruppe tilbageholdte stadig på jorden. En af dem er en 71-årige kvinde, der præsenterer sig selv som Ling. Det er første gang, hun deltager i civile ulydighedsaktioner, fortæller hun.

»De sidste 30 år har jeg skrevet under på, jeg ved ikke, hvor mange ting. Og det virker ikke,« siger hun og nikker over mod sin datter, der står et par meter væk fra aktivisterne med sin fireårige søn i favnen. 

Datteren, 44-årige Annasofie Flammand, bakker op om sin mors protestaktion.

»Det er ærgerligt, det skal være sådan her, men hvad fanden skal vi ellers gøre,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hvorfor har disse demonstrationer ikke været omtalt i DR og andre medier. Hvorfor er klimaet og vore børns fremtid ikke vigtigere end en racist anklaget mands provokationer??????
Tak til Information.

Alice Hjorth, Benjamin Bach, Jens Vest-Jensen, Eva Schwanenflügel, Frederik Groth Nordstrøm, Kurt Nielsen, Holger Madsen, Troels Brøgger, David Paaske, Jens Kofoed, Torben Skov, Maya Lumina, Carsten Wienholtz, Elise Berg, John Hansen, Jonas Thorborg Stage, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Jakob Trägårdh, Maibritt Hattesen, Michael Christiansen, Ejvind Larsen, Egon Stich, Hans Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Malcolm McGugan, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Steen K Petersen, Gert Romme, Maj-Britt Kent Hansen, Alvin Jensen, Dina Hald, Britta Hansen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar

Her ser vi resultatet af at indføre begrebet konsensus i videnskab. Mange tror på at vi ved, hvordan vi styrer klimaet.

Vi lever i en faked reality, hvor vi - seriøst - tror på, at vi kan justere temperaturen på atmosfærens indhold af miliontedele CO2. På Mars, med 950000ppm CO2 i atmosfæren er det pissekoldt om natten.

Drop konsensus og genstart klimaforskningen, inden vi smider flere trillioner ud af det forkerte vindue.

Motorveje kan også befares af el biler f.eks. Uden mobilitet stopper forretningen DK. Så er der kun tilbage, sæt på spidsen, at sætte sig til at sulte ihjel! Måske det var mere perspektivisk at harcelere imod NIMBY folket, som modsætter sig havmølleparker og tilhørende grønt elnetværk?
Men bevares, de kære aktivister annoncerer blot, at klimakampen skal kæmpes og den også bliver dyr og omfattende. Dette budskab skal gentages som vigtige og ubehagelige sandheder må og skal det...

Jakob Trägårdh

Dorte Sørensen
16. april, 2019 - 21:39

Fordi Extinction Rebellion er en en anti-kapitalistisk bevægelse og medierne ikke er uafhængige.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Maya Lumina, John Hansen, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Niels østergård, Ejvind Larsen, Trond Meiring og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

MANIFEST

OPRÅB TIL OPRØR!

“We have come here to let you know that change is coming, whether you like it or not. The real power belongs to the people.” - Greta Thunberg -

Dette er vores mørkeste stund - vores sandhed - som vi ikke længere kan fortie.

Menneskeheden befinder sig i en situation uden historisk fortilfælde. En situation, som vil medføre ødelæggelsen af alt, hvad vi holder kært. Vores medmennesker, vores samfund, den vilde natur og vores børns fremtid – hvis ikke vi omgående handler.

Videnskaben er klar: Overalt på kloden reduceres biodiversiteten. I flere byer er luften så forurenet, at den skader ufødte børn og koster titusinder livet. Vores have er forurenede, syreholdige og vandstanden stigende. Oversvømmelse og ørkendannelse vil medføre massemigration, i takt med at fødevareforsyninger og ferskvand forsvinder; Klima ødelæggelserne er begyndt.

Fortsat fortvivlelse eller resignation, og manglende politisk handling, vil medføre ufattelige lidelser for os og vores børn. Dette kan ikke længere ignoreres, benægtes eller gå ubesvaret af nogen retskaffen person med rationel tankevirksomhed, etisk samvittighed, moralsk omtanke eller åndelig tro.

Da 301 af Danmarks førende forskere bad politikerne om en ny klimarealisme og om at tage den videnskabelig ekspertise alvorligt og handle derefter, kaldte de det et kapløb med tiden. De henviste til, at det er vores frie og fredelige fremtid, vi spiller hasard med. De har ført an med deres opråb – og vi har hørt dem.

I overensstemmelse med vores værdier og den videnskabelige bevisbyrde erklærer vi, at det er vores fælles pligt at handle på vegne af vores børns, samfundets og planetens fremtid.

Vi vil ikke længere acceptere, at politikerne placerer ansvaret for en levedygtig fremtid hos forbrugeren, imens de grundlæggende problemer ignoreres. Vi har valgt et lederskab, som skulle have sikret velfærd og personlig frihed, men også et samfundsdesign med produktion- og forbrugsmuligheder, der ikke kompromitterer fremtidige generationers tryghed. Denne opgave er ikke blevet løst og de handlingsplaner der foreligger, er utilstrækkelige.

Den manglende rettidige omhu, som danske regeringer løbende har udvist, har ødelagt al meningsfuld betydning af demokratiet og tilsidesat den fælles interesse til fordel for kortsigtet økonomisk vækst og personlig gevinst. Vi erklærer os derfor i oprør mod vores handlingslammede og inkompetente ledere.

Når regering og lovgivning forsømmer vores borgerretslige krav på sikkerhed i dag og i fremtiden, bliver det borgernes ret at genetablere et demokrati med et nyt værdisæt, og sikre de nødvendige løsninger for at afværge katastrofen. Det er ikke kun vores ret, det er vores moralske pligt at gøre oprør.

Vi erklærer hermed den sociale kontrakt for at være sat ud af kraft, takket være talrige og skiftende regeringers uansvarlige handlinger. Vi opfordrer enhver retskaffen og fredelig borger til at slutte sig til os i protest og ikke stiltiende acceptere den nuværende katastrofekurs.

Vi kræver at den fulde sandhed om klimakrisen bliver formidlet, at regeringen vedtager seriøse og juridisk bindende politiske foranstaltninger, og at der oprettes et borgerting.

Vi nægter at videregive en døende planet til fremtidige generationer. Vi vil ikke være dem, der ikke handlede med rettidig omhu. Derfor er vi klar til at tage alle fredelige midler i brug.

Vi handler i fred med en ubøjelig kærlighed til den levende verden, til vores medmennesker og til vores efterkommere, i vores hjerter. Vi handler på vegne af vores fremtidige eksistens.

Vores beslutsomhed er urokkelig som grundfjeldet i den Jord vi bor på.

Vi er, og vil være, den nødvendige forandring, med hvert åndedrag og hvert hjerteslag, i kærlighed til selve livet.

- Extinction Rebellion Danmark -

Tilslut dig oprøret

(https://xrdk.org/manifesto.html?fbclid=IwAR0JMEMEUCGmfwlNDOSDD8S_2LTt21u...)

Jens Vest-Jensen, Eva Schwanenflügel, John Hansen, Niels Duus Nielsen, John Andersen, Michael Christiansen, Ejvind Larsen, Trond Meiring, Benta Victoria Gunnlögsson og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

Hej Jakob Trägårdh
Må vi udbede os en konkret handleplan for hvad befolkeningerne bør og kan gøre, nu da I synes politikerne nærmest ingenting formår?

Michael Friis, Nike Forsander Lorentsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Henrik Nilsson

Niels Jakobs, start med at advokere og stemme på et af de (få) partier, som er klar til radikal handling. Men ellers: skru ned for forbrug af både materialer, el, vand og varme. Handl lokalt og brug og støt de produktioner, der harmonerer med miljøet og ikke skamrider det. Og hvis du har en større grund, beplant den så den kommer bier og andre insekter til gode.

...

Og ellers: grav en stor kælder til fødevareproduktion i et uegnet klima, lær at rense spildevand og køb en riffel, til når desperate medmennesker kommer og vil stjæle.

Michael Friis

Klap liiiige hesten. Husk det koster en bondegård om omstille til en ikke olie/kul baseret økonomi og det tager tid.
Hvor bæredygtigt er det at skrotte ikke el-biler, dieseltoge m.v.? Transportsmidler, der har mange leveår tilbage.
Se demonstrationerne i USA mod Rockwool fabrik. Mange konflikter her.
Teknologien er ikke klar. Jeg tror på "markedets usynlige hånd".
MHT de der hælder sukkervand ud m.v. Jeg håber disse personer rydder op efter sig. Alternativet er, at der skal bruger forurenende midler på oprydning.
Ligeledes forventer jeg, at de der standser trafikken i storbyer, vil være overbærende hvis deres mormor dør pga lægen ikke kan komme frem til den nødvenlige operation og har sympati for de børn, der ikke bliver hentet i børnehaverne pga trafikpropper.
Nuvel klimaproblemerne er pressende men ting tager tid. Og vi skal stadig leve et liv.

Niels Jacobs, Nike Forsander Lorentsen og Bjarne Frederiksen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Michael Friis: " Jeg tror på "markedets usynlige hånd"."

Det gør jeg sådan set også. Den usynlige hånd vil tage livet af os alle sammen, hvis ikke vi tager vore egne hænder op af lommerne og går til modstand. Extinction Rebellion er et godt første skridt i kampen.

Jens Vest-Jensen, Eva Schwanenflügel, Frederik Groth Nordstrøm, Benta Victoria Gunnlögsson, Trond Meiring, Torben Skov og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Niels Jakobs
17. april, 2019 - 07:53

Jeg har endnu ikke meldt mig under fanerne, men jeg vil gerne medvirke til at manifestet bliver udbredt, læst, tænkt over og taget stilling til. "Konkret handleplan" er at blokere vigtige punkter i vores samfund ved brug af civil ikke-voldelig aktivisme. Når vores regering f.eks. kommer med et udspil om 25% eller 10.000.000 flere passagerer ind og ud af Kastrup lufthavn om 10 år—hvilket er en plan, der strider direkte imod, hvad videnskaben og folk i almindelighed har indset er forkert: Vi skal have meget færre flyvninger fordi flyvning er en af de største kilder til CO2 udledningen—så er det et oplagt mål for blokader. Jeg er ikke enig i alt det, der står i manifestet: F.eks at identificere sig selv som forbrugere.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Henrik Nilsson
17. april, 2019 - 08:49

"start med at advokere og stemme på et af de (få) partier, som er klar til radikal handling."

Enig. Vi skal have et KLIMAVALG! (og ikke endnu et hjernedødt for-eller-imod-racismevalg)

Benjamin Bach, Jens Vest-Jensen, Eva Schwanenflügel, Benta Victoria Gunnlögsson, Torben Skov, Carsten Wienholtz og John Hansen anbefalede denne kommentar
Niels østergård

Michael Friis har helt ret.
Vi har ikke råd til at redde planeten; selv hvis det var muligt.

Casper Grane, Jens Vest-Jensen, Niels Jacobs, Niels Duus Nielsen og Jakob Trägårdh anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Niels Duus Nielsen 11:33
Lidt deprimerende men det er nok vores destination. Nok ikke i vores tid og ikke alle. Befolkningsudviklingen i den 3. verden er skræmmende. Sjovt nok er der ingen demonstrationer pga denne "udfordring"
Tidligere er dele af verden ramt at perioder med sult og sygdom og befolkningstilbagegang. Men idag er vi mere modstandsdygtige og mere udsatte pga at udviklingen. Mange modstridende faktorer.
Jeg vil leve livet, mens jeg kan. Men ønsker det bedste for mine børn og børnebørn og deres samtidige.

Nike Forsander Lorentsen

Herr Jakob Trägårdh, hvordan kan det være at du anbefaler at købe en riffel. som Herr Henrik Nilsson skriver, blandt alt det andet?

Jakob Trägårdh

Michael Friis
17. april, 2019 - 12:47

Hvordan vil du realisere dit ønske om det bedste for dine børn og børnebørn etc? ≈Hvad er vejen til at vi ikke havner i en fremtid med 2, 3 grader celsius eller højere temperatur på Jorden?

Jakob Trägårdh

Nike Forsander Lorentsen
17. april, 2019 - 12:56

Jeg specificerer den del af kommentaren, som jeg anbefaler i min kommentar 17. april, 2019 - 11:47
Men derudover, så opfatter jeg, det sidste som en sarkasme over, hvad man/vi kan blive nødt til at gøre, hvis man/vi ikke gør det første.

Ok så e

Ok så Extinction Rebellion Danmark vil gerne have sandheden om klimakrisen? Og i nægter at overlevere den “døende” planeten til næste generation.. Men planeten, hun er ikke døende, men der en god portion af nogle mennesker som forurener med gift, såsom olie, giftig radiation og andre giftige kemikalier. Alt det som forurener findes også i vores mad, vores møbler, vores skrald. Men det har ikke noget med CO2 at gøre. CO2 og “klimakrisen” er en planlagt del af agenda 21, som i bund og grund handler om depopulation/affolkning. Vi har sandheden, i er bare ikke parate til at acceptere den endnu.

Jakob Trägårdh

Der bliver blokeret på livet løs i London

Mere her:
"Two activists linked to the Extinction Rebellion group climbed on to carriages at Canary Wharf station on the Docklands Light Railway, bringing services to a halt in the financial hub.

The man and woman unfurled a banner reading “Climate Emergency – Act Now” and glued themselves to the top of the train. Other activists glued themselves to the train. Within minutes of the action, Transport for London’s website reported “delays between Bank and Lewisham due to a customer incident at Canary Wharf”." (https://www.theguardian.com/environment/2019/apr/17/extinction-rebellion...)

Michael Friis

Jakob Trägårdh, London. Tja jeg ser samme nyheder, og trods disse mennesker siger, at de er ikke voldelige, så gør de skade. Bustrafikken er lammet og forsinket omkring Parliament Square. Og hvem går det ud over? Det går bl.a. ud over pensionister og mødre, der skal hjem fra arbejde og hente deres børn. Usmageligt.
Desuden skaber de trafikpropper og dermed unødvendig forurening.
Og de lidt flippede talere protesterer. Alle er enige med mig: De vil det bedste for børn og børnebørn.
Andre skal finde løsninger, og det er alle andres skyld. De vil ikke selv, kan ikke selv og tager ikke selv ansvar.
Bagefter skal andre rydde op efter dem.
Politifolk holder vagt og dermed bruges timer, der skulle bruges til at bekæmpe kriminalitet. Mere skade.
Tillykke disruptionen lykkedes. Men ikke efter hensigten.

Jakob Trägårdh

Michael Friis
17. april, 2019 - 16:01

Så du mener at status quo er vejen frem?

Michael Friis

Nej, Jakob Trägårdh, der skal og vil komme forandringer. Udvikling er et must og vil ske. Hurtigere end vi tror. Jeg tvivler ikke på "disruption" har hjertet på det rette sted trods forkert focus. Løsningerne kommer fra andre: Ingenører og finansfolk. "Markedet."
Vindmøller kan stort set klare sig uden tilskud.
A-kraft er en mulighed trods tidligere udfordringer.
Fremtiden er usikker og derfor frygtelig spændende.
Mennesker har besejret alle og har nu kun os selv som fjende.