Analyse
Læsetid: 2 min.

Lars Løkke: Dansk bureaukrati for langsomt i udsendelsessager til Somalia

Statsministeren har for nylig udtalt sig kritisk om ’vores eget danske bureaukrati’ hos udlændingemyndighederne i forhold, når det gælder udsendelse af somaliere. Men når regeringschefen bliver bedt om at uddybe sine synspunkter, går en særlig Somalia-karrusel i gang …
Statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med udlændninge- og integrationsminister Inger Støjberg. 

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sammen med udlændninge- og integrationsminister Inger Støjberg. 

Mads Claus Rasmussen

Indland
17. april 2019

I slutningen af februar mødtes statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge Ritzau med den somaliske præsident Mohamed Abdullahi Mohamed under et todages topmøde mellem EU og Den Arabiske Liga.

Mødet mellem de to statsmænd foregik i et lille rækkehus i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh, og på dagsordenen var mulighederne for hjemsendelse af somaliere fra Danmark.

Det nærmere indhold af mødet er ikke kendt, men bagefter udtalte Lars Løkke Rasmussen til Ritzau:

»Som jeg vurderer det nu, så er det ikke så meget beroende på Somalia. Men det er mere beroende på hastigheden i vores eget danske bureaukrati.«

En opsigtsvækkende udtalelse fra statsministeren, mildt sagt.

Hidtil har de fleste, der på større eller mindre afstand har fulgt Inger Støjbergs (V) anstrengelser for at få inddraget opholdstilladelser for hundredvis af somaliere og få dem hjemsendt, nok haft den opfattelse, at problemerne først og fremmest lå på den somaliske side.

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen er det altså det stik modsatte billede, der tegner sig bag kulisserne: Det er danske embedsmænd og -kvinder hos udlændingemyndighederne, der er for omstændelige og langsommelige med at få gjort somalierne udsendelsesklare.

Ifølge Den Danske Ordbog er hovedbetydningen af bureaukrati »administrativt arbejde, der ofte er præget af for mange regler, af pedantisk og langsommelig behandling af sagerne og af utilstrækkelig kontakt med borgerne eller andre brugere«.

Med den definition i baghovedet har det været naturligt oplagt for Søren Søndergaard (EL) at bede Lars Løkke Rasmussen om at bekræfte sine udtalelser over for Folketinget og desuden oplyse, om Somalia nu var villig til at modtage flere end 12 personer om året. Og så begyndte Somalia-karrusellen ellers at køre.

Kling-kling i karrusellen

Svaret fra statsministeren den 1. marts var en kold skulder eller i hvert fald en kortfattet afvisning af spørgeren:

»Jeg skal anmode om, at spørgsmålet stilles til udlændinge- og integrationsministeren som den ansvarlige ressortminister.«

Kling-kling. Da Inger Støjberg med henvisning til statsministerens svar så fik stillet spørgsmålet, nøjedes hun den 11. marts med at skrive, at udsendelse af personer uden lovligt ophold er højt prioriteret af regeringen, og at udsendelser »altid skal planlægges grundigt«.

Derudover kunne ministeren tilføje, at samarbejdet mellem Danmark og Somalia om udsendelser »foregår efter somalisk ønske i fortrolighed«.

Otte dage senere svarede Inger Støjberg på et nyt spørgsmål, at det var hendes »klare forventning«, at myndighederne løbende har fokus på, om der er processer, der kan optimeres. Og hvis Folketinget ville vide mere, måtte hun henvise til at give en redegørelse til udenrigspolitisk Nævn. Men her er alle oplysninger fortrolige, og de kan derfor ikke indgå i den offentlige debat.

Med andre ord kan offentligheden ikke få at vide, hvad Lars Løkke Rasmussen tænkte på, da han fremsatte sine tilsyneladende kritiske udtalelser om udlændingemyndighederne.

Kling-kling. Da Søren Søndergaard igen spurgte hende ind til mødet i den egyptiske badeby, henviste Inger Støjberg den 21. marts til at spørge statsministeren.

Men da Søren Søndergaard fik gjort det, modtog han den 29. marts det svar fra Lars Løkke Rasmussen, at statsministeren ikke kunne referere fra fortrolige samtaler med udenlandske stats- og regeringschefer. Og som svaret sluttede:

»Jeg skal anmode om, at evt. yderligere spørgsmål vedrørende sagen stilles til udlændinge- og integrationsministeren som den ansvarlige ressortminister.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Britta Hansen

Det er ikke bureaukrati, det er kafkask.

Eva Schwanenflügel, jørgen djørup, Werner Gass, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Tue Romanow, Birger Bartholomæussen, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar

Regeringen og Socialdemokratiet har travlt med at udtale sig om det, de truende kalder parallelsamfundet. Men i virkeligheden er det dem selv, der har skabt et parallelsamfund, som de også selv lever i.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, jørgen djørup, Werner Gass, Mogens Holme, Anders Skot-Hansen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Carl Chr Søndergård, Ole Frank og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

Ja, det er kafkask men også et velafprøvet politisk kneb at kaste rundt med aben, hvilket blot afslører kynismen og manglen på format

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Lars Jørgensen, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nøjagtig ligesom Trumps regering har den siddende danske det ofte ualmindeligt svært ved at klare kritiske spørgsmål.

Bjørn Pedersen

Det tager altså tid at massere, plukke i, og spinne datasæt til en sådan grad at Venstre kan bruge det i platte pressekonferencer vendt mod Socialdemokraterne eller i "ekspert"-rapporter om tilstandene i "ghettoerne".

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Kunne de blot få deres parallelsamfund til at knopskyde til et parallelunivers, helt adskilt fra vores.