Feature
Læsetid: 7 min.

Mellemøstlige lande, der sakker bagud på menneskerettigheder, vinder frem på dansk turisme

Lande, der af menneskerettighedsorganisationer kritiseres for at være rigide regimer og mangle ytringsfrihed, oplever i disse år et turismeboom – blandt andet med feriegæster fra Danmark. I den anledning har Information set på, hvilket billede der tegnes af landene, når det er henholdsvis rejsebureauer, de danske myndigheder og ngo’er, der skal beskrive dem
»Velkommen til Dubai, Mellemøstens svar på Miami – en metropol, der opfylder alle dine drømme! Dubai passer til alle: børnefamilier, ferie med vennen/veninden, singler, par, luksuselskere og rejsende på budget. Her venter vidunderlige strande og aktiviteter i en uendelighed!« skriver Apollo Rejser om deres feriedestination.

»Velkommen til Dubai, Mellemøstens svar på Miami – en metropol, der opfylder alle dine drømme! Dubai passer til alle: børnefamilier, ferie med vennen/veninden, singler, par, luksuselskere og rejsende på budget. Her venter vidunderlige strande og aktiviteter i en uendelighed!« skriver Apollo Rejser om deres feriedestination.

Creative Commons

Indland
17. april 2019

Dubai, Oman, Qatar og Egypten. Det er feriedestinationer, der i disse år vinder frem for danske turister. Charterbureauer fortæller om en mærkbar stigende interesse for regionen, som kunderne føler har noget »helt nyt at byde på«.

Men det er også steder, hvor myndigheder er blevet tungt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer. Fravær af ytringsfrihed, fængslinger af systemkritikere, tortur og dårlige arbejdsvilkår for migrantarbejdere er blandt anklagerne fra Amnesty International og Human Rights Watch.

Den kritik preller imidlertid af på rejsebureauerne. De afviser, at det er kriterier, der har indflydelse på valg af feriedestinationer.

»Vi sælger rejser. Vi driver ikke politik,« siger Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef i Thomas Cook-koncernen, hvor charterrejsebureauet Spies hører til.

Også bureauet Apollo Rejser, der netop har annonceret Oman som en »nyhed«, afviser, at kritikken har indflydelse på udvalget af rejsedestinationer i regionen.

Bureauet vil ikke ophøre med at sende charterturister til de fire destinationer, så længe, at de danske myndigheder »ikke direkte fraråder unødvendige rejser« til området, siger PR-ansvarlig Glenn Bisgaard.

I 2017-2018 oplevede Spies en tredobling i antallet af danske rejsende til Dubai. I 2019 forventer de en fordobling.

Apollo Rejser fortæller, at de sender »et tocifret antal tusinder af rejsende« til metropolen i Emiraterne og forventer at sende flere over de næste år.

Egypten vinder frem i en sådan grad, at Spies snart lancerer endnu en destination. Imens udgør Oman og Qatar fortsat mindre destinationer for Apollo Rejsers kunder, som dog oplever en stigende interesse, der forventes at vokse yderligere over de kommende år, oplyser de.

»Vi har mange rejsende i Dubai, og vi er heldigvis endnu ikke stødt på nogen sager. Vi hører heller ikke lignende fra vores mange samarbejdspartnere,« siger Glenn Bisgaard.

Også Spies Rejser hæfter sig ved, at de ikke selv har haft oplevelser, hvor deres kunder er stødt ind i udfordringer med de lokale myndigheder. Derfor er det ikke Lisbeth Nedergaards opfattelse, at der er grund til bekymring for hverken Spies eller de rejsende.

»Men det er klart. Skulle der komme en situation, så vil vi sætte himmel og hav i bevægelse for at hjælpe. Men jeg har simpelthen ikke grund til at tro, at det er en bekymring, der er nødvendig at have lige nu,« siger Lisbeth Nedergaard.

Det luksuriøse Dubai bliver i høj grad bygget af udenlandske arbejdere fra Asien. Ifølge Human Rights Watch bliver arbejderne underbetalt, og de arbejder for længe og under alt for dårlige sikkerhedsforhold.

Det luksuriøse Dubai bliver i høj grad bygget af udenlandske arbejdere fra Asien. Ifølge Human Rights Watch bliver arbejderne underbetalt, og de arbejder for længe og under alt for dårlige sikkerhedsforhold.

Karim Sahib

I sidste uge har Information beskrevet, hvordan danske internetstjerner tager på betalte luksusrejser til Dubai, hvor de sender videoer hjem med promovering af byen som ferieparadis.

Youtuberne fik kritik for at tegne et glansbillede af forholdene i landet, og med deres popularitet kan de være med til at trække flere danske turister til landet. Og regionen oplever altså et generelt turismeboom, der blandt andet stammer fra danske charterturister.

I den anledning har Information sat sig for at sammenligne beskrivelserne af landet, afhængigt af om det er rejsebureauer, menneskerettighedsorganisationer eller Udenrigsministeriet, der skal tegne billedet.

Dubai / De Forenede Arabiske Emirater

  • En af syv emirater i De Forenede Arabiske Emirater (UAE).
  • Befolkning: Omkring 9,5 millioner i landet, heraf omkring tre millioner i Dubai.

Udenrigsministeriet:

Vær ekstra forsigtig: Hele landet

»Når du rejser til de Forenede Arabiske Emirater bør du til enhver tid være opmærksom på din personlige sikkerhed (...) De fleste danskere har ingen problemer under besøg i De Forenede Arabiske Emirater. Du bør dog være opmærksom på risikoen for terror og huske på, at du befinder dig i et konservativt muslimsk land,« indleder rejsevejledningen.

»Vær opmærksom på, at myndighederne har kontrol over adgangen til internettet og kan overvåge aktivitet på sociale medier. Der gælder strenge regler for, hvad man må skrive og vise billeder af på sociale medier.«

Rejsebureauer:

Apollo Rejser: »Velkommen til Dubai, Mellemøstens svar på Miami – en metropol, der opfylder alle dine drømme! Dubai passer til alle: børnefamilier, ferie med vennen/veninden, singler, par, luksuselskere og rejsende på budget. Her venter vidunderlige strande og aktiviteter i en uendelighed!«

»Med Dubai ser vi den største vækst. Det er, fordi de har et setup, der virker. Det er stort og imponerende. Lidt af et slaraffenland. Sådan rigtig wauw,« siger Lisbeth Nedergaard på vegne af Spies.

Ngo’er:

Amnesty International kritiserer styret for at have »nærmest ikkeeksisterende« plads til civilsamfundet. Kritikere risikerer fængsling under »inhumane og nedværdigende forhold«, og der er fortsat meget lang vej til ligestilling, skriver Amnesty i sin seneste rapport for regionen.

Amnesty og Human Rights Watch beretter om adskillige tilfælde af fængslinger med torturlignende forhold af menneskerettighedsforkæmpere og kritikere af styret.

Landet forbyder ifølge Amnesty fortsat at lade repræsentanter for menneskerettighedsorganisationer besøge landet.

Ifølge Amnesty blev to kvinder i 2018 dømt for at have fortalt om oplevelser med seksuelle krænkelser i Egypten på deres facebookprofiler.

Oman

  • Et sultanat med enevældigt styre på Den Arabiske Halvø. Grænser op til Saudi-Arabien og Yemen.
  • Befolkning: knap 9 millioner

Udenrigsministeriet:

»De fleste rejser til Oman er problemfri.« Men en tilføjelse lyder:

»Du bør fastholde et højt niveau af opmærksomhed på din sikkerhed og være opmærksom på offentlige steder og veje. Undgå større forsamlinger og demonstrationer,« fremgår det af Storbritanniens rejsevejledning, som Danmark henviser til.

Under afsnittet for lokale love og sædvaner står der:

»Hobbyer, der involverer brug af kamera og kikkert, såsom fuglekiggeri, kan blive misforstået – særligt, hvis du er nær militære områder, statsbygninger og lufthavne. Brugen af bandeord betragtes som uanstændigt.«

Rejsebureauer:

Apollo Rejser: »Oman er meget stille, der er mere roligt og ikke nær så mange mennesker. Man får en ferie med fokus på stilhed og fordybelse. Og så er det kulturelt en mere historisk oplevelse,« siger PR-ansvarlig Glenn Bisgaard.

På hjemmesiden står der: »Engang var det kun sultanens indbudte gæster, som kunne krydse Omans grænser. Men for 30 år siden åbnede man op for turisme. Det er en utrolig spændende oplevelse at stifte bekendtskab med landets rige historie og seværdigheder, som så længe lå skjult for omverdenen«.

Ngo’er:

»Myndighederne fortsætter med urimeligt at begrænse ytringsfriheden ved at arrestere, tilbageholde og chikanere aktivister og regeringskritikere. En ny straffelov indeholder hårde sanktioner for fredelig udøvelse af en række menneskerettigheder,« skriver Amnesty i sin seneste regionsrapport.

Den fortsætter: »Migrantarbejder oplever fortsat udnyttelse og overgreb som resultat af det restriktive kafala (sponsorat) system, som binder dem til deres arbejdsgivere. (…) Det begrænser stærkt deres muligheder for at flygte fra arbejdsforhold præget af overgreb, og det faciliterer udnyttelse. Indenlandske arbejdere fortsætter med at bære byrden af dette system og forbliver udelukket fra beskyttelsen af arbejdsloven«.

Qatar

  • Lille stat, der ligger med landgrænse til Saudi-Arabien og mellem Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Befolkning: Cirka 2,6 mio.

Udenrigsministeriet:

»De fleste rejser til Qatar er problemfri.« Tilføjelsen lyder:

»Du bør respektere lokale traditioner, sædvaner, love og religioner på ethvert tidspunkt. Og vær opmærksom på dine handlinger for at sikre, at de ikke fornærmer andre kulturer eller religiøse overbevisninger,« står der i Storbritanniens rejsevejledning, som Danmark henviser til.

Det fremgår også, at enhver form for intimitet i det offentlige rum »også mellem teenagere« kan føre til fængsling.

Rejsebureauer:

»Benyt dig af muligheden for at opleve et af de mest trendige rejsemål i Mellemøsten – Qatar!« står der på Apollos hjemmeside. Bureauet lover »noget for enhver smag« og »dage på stranden, shopping i fantastiske miljøer og inspirerende besøg på kunstmuseer«. Apollo lover »en ferieoplevelse, du sent glemmer«.

Ngo’er:

»Qatar tiltrådte to store internationale menneskerettighedstraktater, men inddrog forbehold, der begrænsede deres virkning. Særligt med hensyn til kvinders og migranters rettigheder. Myndighederne vedtog nogle positive reformer, men migrantarbejdere er stadig i risiko for udnyttelse og overgreb. Ytringsfrihed forblev uforholdsmæssigt begrænset,« skriver Amnesty i sin regionsrapport.

»Det største problem er arbejdsvilkår. Det burde være kendt, at deres system for migrantarbejdere er enormt udnyttende. Det er moderne slaveri,« siger Hiba Zayadin, der er researcher ved organisationen Human Rights Watch.

Egypten

  • Placeret mellem Libyen, Sudan og Israel
  • Befolkning: Knap 100 millioner

Udenrigsministeriet:

»Der er undtagelsestilstand i Egypten pga. risiko for terror.«

Visse områder er markeret røde og orange. Her frarådes henholdsvis alle og alle ikkenødvendige rejser til. Flere turistområder og øvrige dele af landet er markeret som gul: Vær ekstra forsigtig.

»De fleste danskere har ingen problemer under besøg i landet.«

Men tilføjelsen lyder:

»Behandlingen af din sag ved domstolene kan være langtrukken og bureaukratisk. Du kan risikere, at du ikke må rejse ud af landet, før sagen er afgjort. Forholdene i fængslerne kan være meget vanskelige.«

Om homoseksualitet fremgår det, at det ikke er »ulovligt, men tolereres ikke i Egypten. Homoseksuelle kan risikere at blive anholdt og straffet efter andre love eller udsat for chikane. Undgå at vise fysiske kærtegn offentligt«.

Rejsebureauer:

»Glæd dig til en ferie med solsikkert klima, fine strande, krystalklart vand, fantastiske dykker- og snorkeloplevelser, gode hoteller og verdensberømte seværdigheder,« skriver Spies på sin hjemmeside. Teksten bliver underbygget af billeder af palmebeklædte sandstrande, badende turister og kameler.

Landet er blevet så populært hos danskerne, at charterrejsebureauet Spies snart åbner op for endnu en destination i landet.

Ngo’er:

»Omfanget af Egyptens menneskerettighedskrise er ekspanderet, som autoriteterne arresterede modstandere, kritikere, satirikere, nuværende og tidligere menneskerettighedsaktivister, journalister, præsidentkandidater og ofre for seksuelle krænkelser. Myndighederne har brugt isolationsfængsling, der udgjorde tortur og anden mishandling og har håndhævet forsvinding mod hundreder af mennesker med straffrihed,« står der i Amnestys rapport.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Touhami Bennour

De får en frihed de ikke finder i hjemlandet. Især luxuselskere, det har aldrig hørt at der findes i Danmark. Desuden de danske turister finder sig bedre integreret i Dubaj.

olivier goulin

Men næsten overset, og en af Mellemøstens mest seværdige juveler er - Iran.

Dette land, som mere end noget andet indirekte har domineret kulturene mellem Anatolien og Bengalen i næsten 1000 år, ligger faktisk lige for vore fødder.

Man finder ikke noget hjerteligere og mere gæsfrit folk. Landet er sikrere at rejse i end de fleste eurpæiske lande. Standarden på hoteller, transport og anden infrastruktur er også langt over, hvad man efterhånden finder i den vestlige, discountramte selvbetjeningskultur. Det er et rent og velorganiseret samfund. Og det er meget billigt.

Det er forbløffende så få turister man møder, når man rejser rundt i Iran - og dem, der besøger landet er ikke charterfolket, men kulturturister, som har forberedt sig godt, og ved præcis, hvad de kan vente sig af landet.

Ensidig negativ mediedækning, propaganda og embargo har altsammen bidraget til at holde turisterne væk fra dette pragtfulde land - og det er absolut grundløst.
Man kan tilmed selv arrangere sin egen tur, hvis man vil rejse alene. Det hele kan ordnes på nettet

Så det er bare om at komme afsted. Det kan ikke anbefales nok.

/O

Kjeld Jensen, Colin Bradley, Michael Hullevad, Hans Aagaard og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Dette er faktisk interessant, for ligesom med flyvning, parkering på pladser for handikappede og så videre, er der altså en række borgere, der er totalt ligeglade med alt og alle - lige fra klimaændringer til ANDRES menneskerettigheder, blot de selv kan opnå en totalt ligegyldig lille fordel.

Britta Hansen, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Denne artikel beskriver og tak for det, hvor dybt Dansken tænker over deres handlinger, vi ofre gerne andres rettigheder for at få sol og glimmer, og så er der Afrika, Tyrkiet, Rusland, Amerika, man tør dårligt at nævne EU , Frankrigs handlinger i Mali, UK atomvåben, vi vælter rundt for at få krydser på scorekortet, jeg overvejer om jeg skal droppe min rejse til sydpolen (75.000 kr.) men glem ikke vores egen underkaste øst arbejderen, unge uden praktik pladser, osv. God påske

Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Christian Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke den samme historie, da danskerne strømmede til Spanien under Franco med "præsten" og Spies?
Hvad med at klima og menneskerettigheder kom i stedet for regeringens Dannelsesråd med Lilleøre (eller hvordan det staves) som formand.

Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Trond Meiring, Janus Agerbo, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Her på tråden anbefales Iran af Olivier Goulin. Måske skulle det eksponeres oppe i Sjælsmark.

Påfaldende kontraster!

Jeg har haft denne diskussion med rigtig mange jeg kender: Jeg må konkludere, at jeg er meget alene om ikke at ville rejse til lande som f.eks. Israel, Indien, Egypten, Tyrkiet, Mellemøsten, USA, Rusland og Kina og lægge mine turist penge.

Det er nogenlunde lige så svært at få folk til at være politisk bevidste omkring deres rejsemål, som det er at bede dem om generelt at forbruge, så de ikke støtter undertrykkelse af fattige i 3. verdenslande.

Sus johnsen, Jonna Jensen, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Trond Meiring, Janus Agerbo, Michael W Pedersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Har i ikke glemt at tage Israel med?

Kjeld Jensen, Britta Hansen, Sus johnsen, Thomas Petersen, Birte Pedersen, Colin Bradley, Niels Duus Nielsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Turister havde indflydelse på udviklingen i Grækenland og Spanien fra -60 og frem, Man gør ikke de lokale en tjeneste ved at blive væk Uden turisternes indtog havde man måske stadigvæk have haft diktatur begge steder!

Colin Bradley

Der kunne være et argument for at hvis der skal ske forandringer i disse lande så ville det hjælpe jo mere de almindelige befolkning får mulighed for at komme i kontakt med fremmede fra de 'frie' lande?

Jeg er ikke tilhænger af økonomiske sanktioner mod ulækre styrer rundt om i verden, som middel til at vælte dem. Men jeg er heller ikke tilhænger af, at man skal lave politisk bevidste turistrejser til mærkelige lande for at støtte, at deres civilbefolkningen får det bedre.

Det vil meget ofte være svært ikke at støtte den i forvejen rige elite i landene, når du kommer udefra og vil besøge de lande, som jeg nævnte tidligere. At du så også kan støtte lokalbefolkningen nogle gange ved f.eks. at købe din mad ved et gadekøkken, opvejer ikke for mig det negative i, at jeg også lægger rigtig mange penge hos nogle, som undertrykker andre. Held og lykke med f.eks. at tage til VM i Qatar og samtidig forbedre forholdene for de fattige i samfundet + de udenlandske slaver.

Artiklen her viser også, de virkelighedsfjerne og nærmest korrupte beskrivelser danske rejseselskaber er nødt til at bruge for at få danskerne til at rejse til disse destinationer. Prøv for en måned at lave menneskerettighedsorganisationerne beskrive landene for rejseselskaberne. Jeg vil gætte på det vil have en mærkbar effekt.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Michael W Pedersen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Den spæde danske turistbølge startede også ganske fint op i Francs Spanien.

Ellers det drejer sig ikke kun om voksne, men også unge mennesker med det obligatoriske sabatår.

Og Israel, som har rekord i overtrædelse af FN resolutioner.
At rejse til Israel er at ignorere ikke blot menneskerettigheder, men oveni tyveri Af land, vand, huse og hjem, frihed, sundhed, uddannelse, fremtid i frihed. Og her taler vi ikke minoriteter. Her er der tale om undertrykkelse af halvdelen af dem militæret og den israelske regering hersker over. 5 ud af 10 millioner borgere i stor-Palestina/Israel.

Kjeld Jensen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar