Læsetid: 7 min.

Mellemøstlige lande, der sakker bagud på menneskerettigheder, vinder frem på dansk turisme

Lande, der af menneskerettighedsorganisationer kritiseres for at være rigide regimer og mangle ytringsfrihed, oplever i disse år et turismeboom – blandt andet med feriegæster fra Danmark. I den anledning har Information set på, hvilket billede der tegnes af landene, når det er henholdsvis rejsebureauer, de danske myndigheder og ngo’er, der skal beskrive dem
»Velkommen til Dubai, Mellemøstens svar på Miami – en metropol, der opfylder alle dine drømme! Dubai passer til alle: børnefamilier, ferie med vennen/veninden, singler, par, luksuselskere og rejsende på budget. Her venter vidunderlige strande og aktiviteter i en uendelighed!« skriver Apollo Rejser om deres feriedestination.

»Velkommen til Dubai, Mellemøstens svar på Miami – en metropol, der opfylder alle dine drømme! Dubai passer til alle: børnefamilier, ferie med vennen/veninden, singler, par, luksuselskere og rejsende på budget. Her venter vidunderlige strande og aktiviteter i en uendelighed!« skriver Apollo Rejser om deres feriedestination.

Creative Commons

17. april 2019

Dubai, Oman, Qatar og Egypten. Det er feriedestinationer, der i disse år vinder frem for danske turister. Charterbureauer fortæller om en mærkbar stigende interesse for regionen, som kunderne føler har noget »helt nyt at byde på«.

Men det er også steder, hvor myndigheder er blevet tungt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer. Fravær af ytringsfrihed, fængslinger af systemkritikere, tortur og dårlige arbejdsvilkår for migrantarbejdere er blandt anklagerne fra Amnesty International og Human Rights Watch.

Den kritik preller imidlertid af på rejsebureauerne. De afviser, at det er kriterier, der har indflydelse på valg af feriedestinationer.

»Vi sælger rejser. Vi driver ikke politik,« siger Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef i Thomas Cook-koncernen, hvor charterrejsebureauet Spies hører til.

Også bureauet Apollo Rejser, der netop har annonceret Oman som en »nyhed«, afviser, at kritikken har indflydelse på udvalget af rejsedestinationer i regionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Britta Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Gert Romme
Britta Hansen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

De får en frihed de ikke finder i hjemlandet. Især luxuselskere, det har aldrig hørt at der findes i Danmark. Desuden de danske turister finder sig bedre integreret i Dubaj.

olivier goulin

Men næsten overset, og en af Mellemøstens mest seværdige juveler er - Iran.

Dette land, som mere end noget andet indirekte har domineret kulturene mellem Anatolien og Bengalen i næsten 1000 år, ligger faktisk lige for vore fødder.

Man finder ikke noget hjerteligere og mere gæsfrit folk. Landet er sikrere at rejse i end de fleste eurpæiske lande. Standarden på hoteller, transport og anden infrastruktur er også langt over, hvad man efterhånden finder i den vestlige, discountramte selvbetjeningskultur. Det er et rent og velorganiseret samfund. Og det er meget billigt.

Det er forbløffende så få turister man møder, når man rejser rundt i Iran - og dem, der besøger landet er ikke charterfolket, men kulturturister, som har forberedt sig godt, og ved præcis, hvad de kan vente sig af landet.

Ensidig negativ mediedækning, propaganda og embargo har altsammen bidraget til at holde turisterne væk fra dette pragtfulde land - og det er absolut grundløst.
Man kan tilmed selv arrangere sin egen tur, hvis man vil rejse alene. Det hele kan ordnes på nettet

Så det er bare om at komme afsted. Det kan ikke anbefales nok.

/O

Kjeld Jensen, Colin Bradley, Michael Hullevad, Hans Aagaard og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Dette er faktisk interessant, for ligesom med flyvning, parkering på pladser for handikappede og så videre, er der altså en række borgere, der er totalt ligeglade med alt og alle - lige fra klimaændringer til ANDRES menneskerettigheder, blot de selv kan opnå en totalt ligegyldig lille fordel.

Britta Hansen, Kim Houmøller, Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Thomas Tanghus og Christian Larsen anbefalede denne kommentar
Michael W Pedersen

Denne artikel beskriver og tak for det, hvor dybt Dansken tænker over deres handlinger, vi ofre gerne andres rettigheder for at få sol og glimmer, og så er der Afrika, Tyrkiet, Rusland, Amerika, man tør dårligt at nævne EU , Frankrigs handlinger i Mali, UK atomvåben, vi vælter rundt for at få krydser på scorekortet, jeg overvejer om jeg skal droppe min rejse til sydpolen (75.000 kr.) men glem ikke vores egen underkaste øst arbejderen, unge uden praktik pladser, osv. God påske

Birte Pedersen, Niels Duus Nielsen, Christian Larsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det ikke den samme historie, da danskerne strømmede til Spanien under Franco med "præsten" og Spies?
Hvad med at klima og menneskerettigheder kom i stedet for regeringens Dannelsesråd med Lilleøre (eller hvordan det staves) som formand.

Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen, Trond Meiring, Janus Agerbo, Claus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Thomas Tanghus og Gert Romme anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Her på tråden anbefales Iran af Olivier Goulin. Måske skulle det eksponeres oppe i Sjælsmark.

Påfaldende kontraster!

Jeg har haft denne diskussion med rigtig mange jeg kender: Jeg må konkludere, at jeg er meget alene om ikke at ville rejse til lande som f.eks. Israel, Indien, Egypten, Tyrkiet, Mellemøsten, USA, Rusland og Kina og lægge mine turist penge.

Det er nogenlunde lige så svært at få folk til at være politisk bevidste omkring deres rejsemål, som det er at bede dem om generelt at forbruge, så de ikke støtter undertrykkelse af fattige i 3. verdenslande.

Sus johnsen, Jonna Jensen, Bjarne Andersen, Birte Pedersen, Trond Meiring, Janus Agerbo, Michael W Pedersen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Har i ikke glemt at tage Israel med?

Kjeld Jensen, Britta Hansen, Sus johnsen, Thomas Petersen, Birte Pedersen, Colin Bradley, Niels Duus Nielsen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Michael Hullevad

Turister havde indflydelse på udviklingen i Grækenland og Spanien fra -60 og frem, Man gør ikke de lokale en tjeneste ved at blive væk Uden turisternes indtog havde man måske stadigvæk have haft diktatur begge steder!

Colin Bradley

Der kunne være et argument for at hvis der skal ske forandringer i disse lande så ville det hjælpe jo mere de almindelige befolkning får mulighed for at komme i kontakt med fremmede fra de 'frie' lande?

Jeg er ikke tilhænger af økonomiske sanktioner mod ulækre styrer rundt om i verden, som middel til at vælte dem. Men jeg er heller ikke tilhænger af, at man skal lave politisk bevidste turistrejser til mærkelige lande for at støtte, at deres civilbefolkningen får det bedre.

Det vil meget ofte være svært ikke at støtte den i forvejen rige elite i landene, når du kommer udefra og vil besøge de lande, som jeg nævnte tidligere. At du så også kan støtte lokalbefolkningen nogle gange ved f.eks. at købe din mad ved et gadekøkken, opvejer ikke for mig det negative i, at jeg også lægger rigtig mange penge hos nogle, som undertrykker andre. Held og lykke med f.eks. at tage til VM i Qatar og samtidig forbedre forholdene for de fattige i samfundet + de udenlandske slaver.

Artiklen her viser også, de virkelighedsfjerne og nærmest korrupte beskrivelser danske rejseselskaber er nødt til at bruge for at få danskerne til at rejse til disse destinationer. Prøv for en måned at lave menneskerettighedsorganisationerne beskrive landene for rejseselskaberne. Jeg vil gætte på det vil have en mærkbar effekt.

Niels Duus Nielsen, Trond Meiring og Michael W Pedersen anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Den spæde danske turistbølge startede også ganske fint op i Francs Spanien.

Ellers det drejer sig ikke kun om voksne, men også unge mennesker med det obligatoriske sabatår.

Og Israel, som har rekord i overtrædelse af FN resolutioner.
At rejse til Israel er at ignorere ikke blot menneskerettigheder, men oveni tyveri Af land, vand, huse og hjem, frihed, sundhed, uddannelse, fremtid i frihed. Og her taler vi ikke minoriteter. Her er der tale om undertrykkelse af halvdelen af dem militæret og den israelske regering hersker over. 5 ud af 10 millioner borgere i stor-Palestina/Israel.

Kjeld Jensen, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar