Læsetid: 2 min.

Nye oplysninger: Støjbergs ministerium skal igen igen til at lede efter mails om adskillelse af unge asylpar

Nye oplysninger fra Udlændingestyrelsen får nu Inger Støjbergs ministerium til at iværksætte en »fuldstændig søgning« i visse medarbejderes mailbokse og personlige drev
Inger Støjbergs ministerium har iværksat en »fuldstændig søgning« i visse medarbejderes mailbokse og personlige drev, efter at nye oplysninger fra Udlændingestyrelsen er kommet frem. 

Inger Støjbergs ministerium har iværksat en »fuldstændig søgning« i visse medarbejderes mailbokse og personlige drev, efter at nye oplysninger fra Udlændingestyrelsen er kommet frem. 

Philip Davali/Ritzau Scanpix

2. april 2019

Et hidtil ubesvaret folketingsspørgsmål fra Mattias Tesfaye (S) har nu fået Udlændinge- og Integrationsministeriet til endnu en gang at grave dybt i gemmerne for at lede efter mails, som kan belyse sagen om adskillelsen af unge asylpar i februar 2016.

Tesfaye spurgte i begyndelsen af marts Inger Støjberg (V), om der indgik flere mails, herunder fra andre modtagere og afsendere, i en mailudveksling, som Information kunne afsløre i februar.

Derfor har ministeriet bedt Udlændingestyrelsen om en udtalelse, men tilbagemeldingen fra styrelsen har ført til, at der skal iværksættes »en fuldstændig søgning ved anvendelse af relevante søgeord i relevante medarbejderes e-mailbokse og personlige drev« både i styrelsen og i departementet, har ministeriet oplyst mandag.

»Det burde ikke være et spørgsmål fra mig, der fik dem til at lede i arkiverne. Det har hele tiden været helt centralt at få klarlagt præcist, hvad der skete i ministeriet, da ministeren udsendte sin instruks om adskillelse,« siger Tesfaye.

Baggrunden for den nye udvikling er kort fortalt: I februar kunne Information offentliggøre en mail, som den daværende direktør for Udlændingestyrelsen, Henrik Grunnet, havde skrevet til en kreds af sine medarbejdere i styrelsen få timer efter, at han havde deltaget i et møde for ministeriets topledelse.

Grunnets mail var et svar på en mail fra styrelsens pressemedarbejder, der havde varslet, at ministeriet om kort tid ville udsende en pressemeddelelse om, at alle unge asylpar skulle adskilles. Mailen havde som overskrift: »Støjberg: INGEN barnebrude må bo med ægtefælle«. Hertil svarede Grunnet med et klart »Ja« samt tilføjelsen, at mødet i topledelsen ikke havde efterladt nogen tvivl om ministerens holdning – uanset Børnekonventionen.

Indholdet af Grunnets mail pegede dermed i en anden retning end den forklaring, som Støjberg har fastholdt, nemlig at det på ledelsesmødet i ministeriet mundtligt var tilkendegivet, at der kunne være undtagelser for ministerens krav om adskillelse af samtlige par. Det var ellers netop pointen i den instruks, som ministeren havde udsendt, men en sådan undtagelsesfri praksis ville ifølge Ombudsmandens senere vurdering være ulovlig. Hverken Ombudsmanden eller Folketinget havde modtaget Grunnets mail.

Nu tyder det på, at sidste ord endnu ikke er sagt i denne sag. Ifølge ministeriet vil Ombudsmanden blive orienteret om resultatet af de fornyede søgninger i styrelsen og departementet.

»Vi nærmer os et valg, og vi har under alle omstændigheder tænkt os, at den her sag skal undersøges af uvildige,« siger Tesfaye:

»Lovgivningen er ikke noget, man ikke behøver at overholde, bare man har et flertal i ryggen.«

–­ Hvad tror du, at de fornyede søgninger vil vise?

»Det vil jeg ikke gætte på. Jeg har tabt tilliden til ministeriet i denne sag.«

Ministeriet har ikke ønsket at komme med en kommentar.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Niels Duus Nielsen
 • Eva Schwanenflügel
 • David Zennaro
 • Gert Romme
 • Katrine Damm
 • Ole Frank
 • Steffen Gliese
 • Morten Wieth
 • Poul Anker Sørensen
 • Dorte Sørensen
Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Gert Romme, Katrine Damm, Ole Frank, Steffen Gliese, Morten Wieth, Poul Anker Sørensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens J. Pedersen

Jeg tror ikke, at Inger Støjbergs ministerium har levet op til god administrations ansvar!

Nette Skov, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, John Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Mogens Holme, Katrine Damm, Steffen Gliese, Bodil Rasmussen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Med et sådan cirkus i Løkke Rasmussens regering - virker det endnu mere uhyrligt, at LLR i DR's første valgmøde kalder MF.s forsøg på at skabe værdighed for nedslidte for det største fupnummer.

Nette Skov, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Gert Romme, John Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Werner Gass, Arne Lund, Katrine Damm, Elisabeth Andersen, jørgen djørup, Ole Frank, Kim Houmøller, Arne Albatros Olsen, Vivi Bech, Steffen Gliese, Tue Romanow og Poul Anker Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

Dorte Sørensen
Det skyldes, at vi har plutokrati og ikke demokrati. Dernæst forsøger pressen at opruste til præsidentvalg i stedet for et bredt folketingsvalg.
Vi er dumme nok til at vælge dem, der er mest synlige, fordi de har fået flest penge til at føre "valgkamp" for.

Nette Skov, Hanne Ribens, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme, John Andersen, Werner Gass, Mogens Holme, jørgen djørup, Ole Frank og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Med alle de ressourcer, der bruges i Støjbergs ministerium på at rette op på hendes uduelige administration, konventionsbrud osv. osv. - hvad kunne der ikke fås af ældrevelfærd for de penge.
DF jamrer i ét væk hvad "de fremmede" koster. Finansministeriet - landets største holdnings-ministerium - har beredvilligt lavet et notat, der påstår, at de koster 36 mia kr. p.a. Mon ikke Martin Henrikzens og Støjbergs vedvarende chikanerier efterhånden er nået derop.

Lillian Larsen, Nette Skov, Frederik Groth Nordstrøm, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Vibeke Hansen, Gert Romme, John Andersen, Werner Gass og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

man kan undre sig over at LLR holder fast i en så inkompetent og uærlig minister, men forklaringen er at Støjberg er rigtig god til at få V til at fremstå som et superstrammer-parti,
og dermed fastholde DFs opbakning til regeringen,
og samtidig måske fiske nogle DF vælgere,
og så gør det ikke så meget med uærligheden og inkompetencen, den kan man jo dække over ved at være hårdhudet og døv over for kritik som LLR jo også selv er.

Lillian Larsen, John Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Werner Gass anbefalede denne kommentar
John Andersen

Hvorfor heder det egentligt integrationsministrium er når lederen Inger støjbjerg er så voldsomt imod all integration?

Eva Schwanenflügel, Jens J. Pedersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jens J. Pedersen

John Andersen
Det skulle egentlig hedde "Desintegrationsministeriet".

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Tom Finkel anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Har "hjemsendelsesminister" ikke været på tale?
Mht udgifter til flygtninge så går det meste vel til kontrol, administration, chikane, destruktive debatter i tinget og den slags.

Nils Lauritzen

Oh jeg må le !
Lars Løkke Rasmussen - Kører som amtsborgmester Frederiksborg Amt i sænk, overbetaler som sundhedsminister privathospitaler, som finansminister bor han på hotel under falsk navn - udgiftsbilaget afleveres til refusion, som best. formand for GGGI misbruger LLR sin stilling til fråds, som leder af COP15 erkender LLR at han ikke er bekendt med helt fundamentale regler for mødeledelse og beslutningskompetence, kvotekonger, værtshusregninger, rygekabiner, tøjbudgetter, rejseregler....fortsæt selv.
Lederen af regeringen er blottet for troværdighed og vælter sig i skandaler, der hver især burde have umuliggjort hans stilling. Og han sætter som leder standarden for hele banden.
Hvordan skal ministre i hans regering så nå til anden konklusion end at brud på regler og love er den normale praksis og comme il faut ?

Eva Schwanenflügel og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Der filosoferes ind imellem over, hvor politikerleden mon stammer fra. Min lede vokser dagligt ved at se folkevalgte lyve, bedrage, stjæle, manipulere, fordreje og i det hele taget fremstå som det laveste i mennesker, ansat i det højeste embede med de facto immunitet.
Når valget kommer, vil den eneste stemme jeg afgiver være et suk over en flok folkevalgte, der har perverteret demokratiet.

Eva Schwanenflügel, Tom Finkel og Tue Romanow anbefalede denne kommentar