Baggrund
Læsetid: 11 min.

Oversigt: Her er pensionsselskabernes investeringer i CumEx-bankerne

De 17 største danske pensionsselskaber har aktier for milliarder i de internationale banker, der hjalp med at tømme de europæiske statskasser for enorme summer i udbytteskatskandalen. Få overblikket og se pensionsselskabernes forklaringer her
De 17 største danske pensionsselskaber har aktier for milliarder i de internationale banker, der hjalp med at tømme de europæiske statskasser for enorme summer i udbytteskatskandalen. Få overblikket og se pensionsselskabernes forklaringer her

Sofie Holm Larsen

Indland
2. april 2019

Som Information skriver i dag, har de 17 største danske pensionsselskaber aktier for hele 6,8 milliarder kroner af danskernes pensionspenge i internationale banker, der er involveret i udbytteskatskandalen CumEx

Den formodede svindel med udbytteskat har ramt en række europæiske lande og vurderes alene i Danmark at løbe op i 12,7 mia. kr. Derfor vækker investeringerne hård kritik fra politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke, Lars Koch, der har fulgt sagen tæt.

»Meget af det, der er foregået, er ikke bare fifleri, men decideret svindel, som de internationale banker har været med til at orkestrere,« siger han i tirsdagens udgave af Information.

»Det er stærkt betænkeligt, hvis vores pensionspenge investeres i banker, der aktivt er med til at plyndre de statskasser, som også skal være med til at finansiere vores alderdom.«

Vi bringer her en oversigt over pensionsselskabernes investeringer i CumEx-bankerne – og deres svar på kritikken. 

PFA

907 mio. kr. har PFA aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (209 mio.), Banco Santander (62 mio.), Barclays (1 mio.), BNP Paribas (57 mio.), Credit Agricole (1 mio.), Credit Suisse (1 mio.), J.P. Morgan & Chase (450 mio.), Morgan Stanley (16 mio.), State Street Corp (83 mio.) og UBS Group (27 mio.).

PFA har fulgt CumEx-sagen »tæt« og startet en »prioriteret kritisk dialog« med Macquarie, som er den bank, pensionsselskabet har det tætteste forhold til gennem deres fælles ejerskab af TDC.

»Vi er ved at danne os et overblik over, hvilke tiltag Macquarie har implementeret internt for at reducere risikoen for, at lignende ageren finder sted igen. På nuværende tidspunkt har vi også informeret Macquarie om, at vi ikke ønsker at foretage nye investeringer sammen med dem,« skriver ESG-chef Andreas Stang til Information.

VELLIV

700,2 mio. kr. har Velliv aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (4,3 mio.), Banco Santander (73,5 mio.), Barclays (17,6 mio.), BNP Paribas (57,6 mio.), Commerzbank AG (3,5 mio.), Credit Agricole (22,7 mio.), Credit Suisse (17,3 mio.), Deutsche Bank (10,0 mio.), J.P. Morgan & Chase (346,1 mio.), Macquarie (38,6 mio.), Morgan Stanley (43,4 mio.), State Street Corp (14,7 mio.), UBS Group (38,6 mio.) og Unicredit SpA (12,1 mio.).

»Der er en række eksempler fra den finansielle sektor, som kalder på, at vi fremover stiller stærkere krav. Skat er et af de temaer, hvor vi ønsker at tydeliggøre vores krav til virksomhederne,« skriver pensionsselskabet til Information.

Danica Pension

696,2 mio. kr. har Danica aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om Banco Santander (45,4 mio.), Barclays (17,5 mio.), BNP Paribas (46,7 mio.), Credit Agricole (4,7 mio.), Credit Suisse (5,2 mio.), Deutsche Bank (3,1 mio.), J.P. Morgan & Chase (292 mio.), Macquarie (17,6 mio.), Morgan Stanley (26,1 mio.), State Street Corp (176,5 mio.), UBS Group (59,2 mio.) og Unicredit SpA (2,1 mio.).

»Det er klart, at alle virksomheder, vi investerer i, som minimum skal overholde lovgivningen,« skriver investeringsdirektør Anders Svennesen til Information.

»Det er i den forbindelse helt centralt for os, at de involverede finansielle institutioner samarbejder med myndighederne for at nå til bunds i sagen. Vi har haft møder med nogle af de pågældende finansielle virksomheder, og vi planlægger møder med yderligere selskaber. Vi vil fortsat følge sagen tæt, ligesom vi selvfølgelig løbende vurderer vores investeringer i selskaberne.«

TopDanmark

633,4 mio. kr. har TopDanmark aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om Barclays (103,7 mio.), BNP Paribas (121,2 mio.), Deutsche Bank (67,4 mio.), J.P. Morgan & Chase (189,4 mio.) og Morgan Stanley (151,8 mio.).

»Selvfølgelig er det problematisk, hvis banker aktivt rådgiver om eller deltager i kunders bedrag mod statskasser,« skriver kommunikationschef Jens Langergaard til Information.

»Når det er sagt, vil vi på nuværende grundlag ikke ændre i vores disponeringer. Vi har tiltro til at generalforsamlingerne og bestyrelserne, som jo er aktionærernes repræsentanter, griber ind over for ledelser i banker, der måtte have sanktioneret bedrag mod statskasser.«

PenSam

556,1 mio. kr. har PenSam aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (30,6 mio.), Banco Santander (27,6 mio.), Barclays (13,1 mio.), BNP Paribas (44,9 mio.), Commerzbank AG (2,3 mio.), Credit Agricole (17,7 mio.), Credit Suisse (15,2 mio.), Deutsche Bank (4,6 mio.), Investec (1,1 mio.), J.P. Morgan & Chase (285,3 mio.), Morgan Stanley (39,2 mio.), State Street Corp (48 mio.), UBS Group (19,5 mio.) og Unicredit SpA (6,8 mio.).

»Der er ingen tvivl om, at CumEx-bankerne har været indblandet i udnyttelse af europæiske statskasser på en måde, der langtfra er acceptabel,« skriver investeringsdirektør Claus Jørgensen til Information.

»Vi kan ikke sælge os ud af problemet bredt, fordi det er internationale banker, som sidder på en så markant del af markedet, at det ikke ville være muligt. Sagen har vist, at der har været behov for en markant ændring i virksomhedskulturen, ikke bare i en enkelt bank, men i store dele af den finansielle branche. Den kritik har vi været meget direkte omkring i dialogen med vores samarbejdspartnere.«

»I den dialog har vi oplevet, at bankerne har anerkendt vores kritikpunkter, og det har været centralt i beslutningen om, hvorvidt vi skulle beholde aktier i selskaberne eller ej. I et tilfælde, Macquarie, valgte vi at sælge aktierne.«

Industriens Pension

539,6 mio. kr. har Industriens Pension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (2,9 mio.), Banco Santander (96 mio.), BNP Paribas (58 mio.), Credit Agricole (2,9 mio.), J.P. Morgan & Chase (344,6 mio.) og Morgan Stanley (35,1 mio.) samt meget små investeringer i Unicredit SpA og Deutsche Bank.

Industriens Pension oplyser, at de følger CumEx-sagen »tæt«, og at de »straks efter afsløringen af sagen« tog kontakt til »en række af de omtalte banker«.

»I forhold til de konkrete anklager ser vi blandt andet på, hvilke tiltag bankerne gennemfører for at sikre, at de ikke fremover kommer til at medvirke til illegale handler.«

»Det har været væsentligt for os dels at søge yderligere informationer direkte fra bankerne, dels at deltage i en mere handlingsorienteret kritisk dialog sammen med andre investorer via vores samarbejdspartner, Hermes EOS. Denne dialog med bankerne fortsætter, og samtidig afventer vi myndighedernes undersøgelser og de verserende retssager, før vi træffer en afgørelse om eventuel yderligere handling.«

AP Pension

522,6 mio. kr. har AP Pension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (71 mio.), Banco Santander (2,3 mio.), Barclays (83,5 mio.), BNP Paribas (2,3 mio.), Credit Agricole (60,1 mio.), Credit Suisse (1,5 mio.), Deutsche Bank (0,7 mio.), J.P. Morgan & Chase (100,3 mio.), Morgan Stanley (0,7 mio.), State Street Corp (0,2 mio.), UBS Group (199,3 mio.) og Unicredit SpA (0,7 mio.) samt en meget lille investering i Commerzbank AG.

AP Pension er på nuværende tidspunkt ikke gået i dialog med bankerne om deres involvering i CumEx.

»Det skyldes, at sådan en proces tager tid, og at vores rådgiver samtidig foretager en lang række øvrige dialoger på vegne af os,« skriver investeringsdirektør Ralf Magnussen til Information.

»Så snart vores eksterne rådgiver vurderer, at der er et veldokumenteret grundlag for at igangsætte en dialog med et af de nævnte selskaber vedrørende CumEx-sagen, vil AP Pension støtte op sammen med eventuelt andre investorer.«

MP Pension

475,2 mio. kr. har MP Pension aktier for i selskaber, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (25,6 mio.), Banco Santander (23,9 mio.), Barclays (34,7 mio.), BNP Paribas (13,3 mio.), Commerzbank AG (21 mio.), Credit Agricole (2,3 mio.), Investec (2,4 mio.), J.P. Morgan & Chase (255,7 mio.), Macquarie (28,2 mio.), Morgan Stanley (44,4 mio.), State Street Corp (0,2 mio.), UBS Group (21,1 mio.) samt Unicredit SpA (2,4 mio.).

»Den formodede svindel, hvor udbytteskat udbetales mange gange, er noget af det groveste, vi har set,« skriver investeringschef Anders Schelde til Information.

»Vi forstår godt, at mange mennesker har fået nok af bankernes skandaler, men som pensionskasse er de svære at komme udenom. Og det bør vi nok heller ikke. Bankerne har på godt og ondt kæmpe betydning for vores samfund, og dermed vores medlemmer, hvis penge vi passer på.«

»Derfor er det fortsat mest ansvarligt for os at forblive investeret for også at kunne bruge vores medejerskab til at få bankerne til at slå ind på en kurs, der er bedre for mennesker og vores klima og miljø.«

Specifikt ift. Macquarie overvejer MP Pension dog at sortliste selskabet, oplyser investeringsdirektøren.

PKA

360,6 mio. kr. har PKA aktier for i banker, der der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (4,1 mio.), Banco Santander (36 mio.), Barclays (14,6 mio.), BNP Paribas (22,2 mio.), Commerzbank AG (3,2 mio.), Credit Agricole (12,1 mio.), Credit Suisse (12,5 mio.), Deutsche Bank (7,1 mio.), Investec (1,8 mio.), J.P. Morgan & Chase (157,5 mio.), Macquarie (11,7 mio.), Morgan Stanley (26,5 mio.), State Street Corp (15,9 mio.), UBS Group (22,9 mio.) og Unicredit SpA (12,7 mio.).

PKA »ser med stor alvor på sagen« og har de involverede banker under observation, skriver chef for ansvarlige investeringer Dewi Dylander til Information.

»Som led i vores politik om aktivt ejerskab er vi gået i kritisk dialog med dem og har forlangt konkrete svar på bankernes involvering, samt hvordan de håndterer skattepolitik og whistleblowing for at sikre at lignende sager ikke opstår i fremtiden. I samarbejde med ATP og PFA har vi en særlig grundig og kritisk dialog med Macquarie. Vi har ikke ekskluderet bankerne, men vi indgår ikke nye langvarige strategiske partnerskaber, før afdækningen af bankernes involvering i den europæiske udbytteskatsag er afsluttet.«

Sampension

356,5 mio. kr. har Sampension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om Banco Santander (41,1 mio.), Barclays (33,8 mio.), BNP Paribas (32,7 mio.), Credit Suisse (16,7 mio.), J.P. Morgan & Chase (162,1 mio.), Morgan Stanley (32,2 mio.), UBS Group (26 mio.) og Unicredit SpA (11,9 mio.).

»Hvis der har været denne type aktivitet i de nævnte banker, så forventer vi både, at myndighederne tager de relevante skridt over for skyldige, at aktiviteten er stoppet, og at der i de enkelte organisationer bliver draget omsorg for, at procedurer og kontroller ændres med henblik på at forhindre en gentagelse,« skriver Sampensions presseafdeling i et svar til Information.

Pensionsselskabet vil som udgangspunkt kun sortliste bankerne, hvis der »er risiko for, at en uetisk adfærd vil fortsætte«. Og hvis der ikke er truffet »passende foranstaltninger for at forhindre gentagelse«, vil Sampension stemme for en udskiftning af bestyrelsen.

P+ (JØP og DIP)

271,7 mio. kr. har P+ aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (5,5 mio.), Banco Santander (27,9 mio.), Barclays (18,9 mio.), BNP Paribas (22,9 mio.), Commerzbank AG (2,6 mio.), Credit Agricole (5,6 mio.), Credit Suisse (9 mio.), Deutsche Bank (4,9 mio.), Investec (1,6 mio.), J.P. Morgan & Chase (107,1 mio.), Macquarie (9,1 mio.), Morgan Stanley (18,2 mio.), State Street Corp (8,5 mio.), UBS Group (16,8 mio.) og Unicredit SpA (13,1 mio.).

»Vi mener, det er problematisk at investere i selskaber, som er involveret i CumEx-sagen, og derfor har vi netop valgt at indlede dialog med en række banker om deres mulige involvering og håndtering af sagen, deres skattepraksis samt mulige behov for ændringer af politikker, processer og kultur,« skriver kommunikationschef Anne Møgelvang til Information.

Lægernes Pension

198,1 mio. kr. har Lægernes Pension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (1,3 mio.), Banco Santander (9,1 mio.), Barclays (5,4 mio.), BNP Paribas (8,1 mio.), Commerzbank (0,8 mio.), Credit Agricole (1,6 mio.), Credit Suisse (3,4 mio.), Deutsche Bank (1,9 mio.), Investec (0,6 mio.), J.P. Morgan & Chase (110,3 mio.), Macquarie (3 mio.), Morgan Stanley (10,8 mio.), State Street Corp (4,8 mio.), UBS Group (32,2 mio.) og Unicredit SpA (4,8 mio.).

Lægernes Pension ser »med stor alvor på sagen«, skriver kommunikationschef Sofie Randrup til Information.

» Vi forsøger i første omgang at fremme en ansvarlig adfærd gennem dialog, ligesom vi baserer os på verificeringer, fakta og evt. domme for de enkelte aktører.«

»Over 100 banker er blevet bedt om at levere materiale til den tyske statsanklagers kontor i Køln til igangværende undersøgelser for utilsigtet udnyttelse af aktieudbytter. Mange af disse bankers rolle er endnu ikke fuldt afdækket, og det er uvist om de bevidst har bidraget til svindlen med udbyttebeskatningen. På grund af sagens alvor har vi i efteråret 2018 holdt møder med nogle af selskaberne. Det førte blandt andet til, at vi i november 2018 satte alle nye samarbejdsrelationer med Macquarie i bero.«

Lærernes Pension

189,2 mio. kr. har Lærernes Pension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om ABN AMRO (20,8 mio.), Banco Santander (35,6 mio.), Barclays (0,6 mio.), BNP Paribas (20 mio.), Credit Agricole (20,6 mio.), Investec (8,3 mio.), J.P. Morgan & Chase (39,8 mio.), State Street Corp (16,4 mio.) og Unicredit SpA (27,1 mio.).

Lærernes Pension mener, at bankernes involvering i udbytteskandalen er »meget bekymrende«, skriver pensionselskabet i et svar til Information.

»Vi har p.t. ingen planer om at gå ud af vores investeringer i de nævnte banker. Men vi holder øje med, hvordan de håndterer sagen gennem vores screeningsbureau ISS-Ethix. Hvis de kan genetablere tilliden til os og de øvrige investorer ved at sikre nye retningslinjer og politikker, så lignende situation ikke opstår igen, så vil vi fortsætte med at investere i de nævnte banker, og det er blandt andet det, vi holder øje med.«

PensionDanmark

165,2 mio. kr. har PensionDanmark aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om J.P. Morgan & Chase (44,6 mio.), Morgan Stanley (28,1 mio.) og State Street Corp (92,5 mio.).

»Vi tager stærk afstand fra den forretningspraksis, som har ført til, at finansielle institutioner har været involveret i CumEx-sagen,« skriver kommunikationsdirektør Ulrikke Ekelund til Information.

»Vi har i samarbejde med vores ESG-rådgiver været i dialog med alle tre banker om at etablere bedre forretningsgange, og der er udarbejdet planer, som vil kunne forbedre praksis. Vi følger fortsat indsatsen.«

ATP

149,9 mio. kr. har ATP aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om Banco Santander (3,7 mio.), Investec (61,7 mio.) og J.P. Morgan & Chase (84,6 mio.).

»Vi har selv kontaktet de banker i vores portefølje, som ifølge medierne angiveligt er sat i forbindelse med CumEx-sagen, og vi har bedt om en redegørelse samt oplysninger om, hvorvidt myndigheder har indledt sager mod dem. På det foreliggende informationsgrundlag er der ikke grundlag for at blokere for investering i de pågældende banker,« skriver ESG-chef Ole Buhl til Information.

Pædagogernes Pension

119,4 mio. kr. har Pædagogernes Pension aktier for i banker, der er involveret i udbytteskatskandalen. Det drejer sig om Banco Santander (4,8 mio.), BNP Paribas (3,6 mio.), J.P. Morgan & Chase (68,8 mio.), Macquarie (10,9 mio.) og Morgan Stanley (31,3 mio.).

»Pædagogernes Pension er skuffet over svindlen, og vi forventer, at myndighederne i de berørte lande behandler sagen med den fornødne ildhu,« skriver ESG-ansvarlig Rasmus Juhl Pedersen til Information.

»For netop CumEx-skandalen har vi vurderet, at der er en oprydning i gang i finanssektoren, og at lignende nye aktiviteter ikke bliver foretaget i 2019 og frem. Vi forventer at følge op på sagen med de enkelte selskaber i de kommende år.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her