Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pædagogernes Pension i markant kursskifte: Slut med atomvåben

Som følge af Informations afdækning skifter PBU politik. Pensionsselskabet vil ikke længere investere i atomvåben
»De delegerede pædagoger synes ikke, atomvåben rimer så godt med det, man står for,« siger administrerende direktør i Pædagogernes Pension Sune Schackenfeldt.

»De delegerede pædagoger synes ikke, atomvåben rimer så godt med det, man står for,« siger administrerende direktør i Pædagogernes Pension Sune Schackenfeldt.

Peter Nygaard Christensen

Indland
5. april 2019

Danske pædagoger vil ikke acceptere, at deres pensionspenge bliver investeret i virksomheder, der er involveret i atomvåben.

Derfor har Pædagogernes Pension (PBU) efter et fire timer langt delegeretmøde onsdag besluttet, at de vil frasælge deres aktier i atomvåbenfirmaer og sætte dem på den sorte liste.

Det oplyser administrerende direktør i PBU Sune Schackenfeldt til Information.

»De delegerede pædagoger synes ikke, atomvåben rimer så godt med det, man står for,« siger han.

Kursskiftet kommer efter, at Information i sidste uge kunne afdække, at danske pensionsselskaber har aktier for 2,5 milliarder kroner i selskaber, der er involveret i atomvåben, og som står på den sorte liste hos andre pensionsselskaber.

Særligt fire pensionsselskaber – Industriens Pension, PensionDanmark, Lægernes Pension og PBU – skiller sig ud med relativt store investeringer.

Som de eneste af de 17 største pensionsselskaber udgør deres investeringer i atomvåbenrelaterede virksomheder mere end én procent af deres samlede aktiebeholdninger.

Indflydelse til medlemmerne

Da Information bragte artiklen, svarede PBU, at de ikke mente, at atomvåben var kontroversielle. Ikke desto mindre kom det bag på pensionsselskabet, at deres atomvåbenrelaterede investeringer var så relativt store, fortæller Sune Schackenfeldt i dag.

»Vi var overraskede over, at vi lå så højt, som vi gjorde, i sammenligning med branchen. Derfor blev det også tydeligt, at vi havde et emne, vi blev nødt til at forholde os til hos de delegerede pædagoger,« siger han.

De delegerede i PBU vælges for en fireårig periode ved valg i deres lokale fagforeninger, hvor alle medlemmer af fagforeningen kan stille op. Der vælges 34 delegerede i BUPL og én i Landsforeningen for Socialpædagoger, som så repræsenterer pensionsselskabets 117.000 medlemmer og løbende bliver inddraget i, hvor grænsen skal gå i spørgsmålet om ansvarlige investeringer.'

Peter Nygaard Christensen

»Det er første gang, vi har haft en snak decideret om atomvåben, og vi tog den så i forlængelse af jeres artikel. Der blev det tydeligt, at lige præcis atomvåben er en branche, vi skal ud af,« siger Sune Schackenfeldt.

42-årige Lasse Porsgaard Birkelund fra Kolding repræsenterer som delegeret pædagogerne i BUPL Sydjylland. Han var ikke opmærksom på, at pensionsselskabet investerede i atomvåben, før han læste Informations artikel.

»Vi kom ret hurtigt frem til, at det måske var lige offensivt nok,« siger han.

»Vi har en lav løn og lav pensionsindbetaling, så afkastet er vigtigt for os. Men de fleste pædagoger vil nok foretrække at drikke kartonvin til frikadellerne, frem for at deres penge ikke er investeret etisk.«

Derfor roser Lasse Porsgaard Birkelund PBU for at inddrage de delegerede i den slags diskussioner.

»Det er fedt, at vi har sådan en forsamling, hvor vi almindelige pensionsopsparere kan være med til at give retning på, hvordan pengene skal investeres, så vi har en indflydelse på, hvilken smag vi skal have i munden,« siger han.

Værdimæssigt fravalg

Ifølge Informations opgørelse har Pædagogernes Pension i alt investeringer for 289,8 mio. kroner i 11 virksomheder, der er involveret i atomvåben – eksempelvis Safran, der er involveret i videreudviklingen af Frankrigs M51-missiler.

Hvor mange af virksomhederne, der ender med at blive ekskluderet og frasolgt, afhænger nu af en bestyrelsesbeslutning om, hvor grænsen skal gå for, hvor stor en involvering i atomvåben man er villig til at acceptere, at en virksomhed har.

»Der sagde de delegerede pædagoger meget tydeligt, at det skal være en lav tærskelværdi,« siger Sune Schackenfeldt.

– Det er kun en uge siden, I mente, at atomvåben ikke var kontroversielt. Hvad har ændret sig?

»Grundlæggende er det, der har ændret sig, at vi har hørt vores delegerede pædagoger om, hvor de er. Vi har haft den tilgang, at atomvåben i Danmark ikke har været betragtet som en kontroversiel kategori, og det har vi har lagt os op af. Men efter vi har spurgt de delegerede, så må vi konstatere, at det aldrig er for sent at træffe en rigtig beslutning,« siger Sune Schackenfeldt.

Fravalget af atomvåben står i kontrast til PBU’s generelle filosofi for ansvarlige investeringer.

Tidligere på ugen sagde Rasmus Juhl Pedersen, der er leder for pensionsselskabets ansvarlige investeringer, til Information, at det ikke var den rigtige tilgang at ekskludere kontroversielle virksomheder, da det svarede til at vende ryggen til problemerne. I stedet skal man hellere forsøge at påvirke virksomheder igennem aktivt ejerskab og dialog. Adspurgt hvordan det hænger sammen, svarer adm. direktør Sune Schackenfeldt:

»Det her er undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er i virkeligheden meget mere et værdimæssigt fravalg, end det er et fravalg baseret i vores strategi. Vores pædagoger ønsker bare ikke at være i atomvåben, uagtet at vi har en strategi om aktivt ejerskab.«

På mødet diskuterede de delegerede også pensionsselskabets tilgang til tobaksindustrien. Her blev de – i modsætning til beslutningen om atomvåben – enige om fortsat at investere med en ambition om at påvirke selskaberne til bl.a. mindre aggressiv markedsføring.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak gamle kollegaer, godt I fik jer taget sammen og penge e rgode nok,men de kan faktisk lugte og give dårlig smag i munden.

Eva Schwanenflügel og Thomas Bindesbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Ja, ærligt talt, det var da på tide, at ALLE danske lønmodtageres pensionsfonde i det mindste da holder blot sin egen sti ren ?

Men i stedet , som her, først nu nu vågner op. Ikke af sig selv, men kun efter, at kritiske journalister har gået deres investeringer igennem, med en tættekam.

= Hvad er det dog for "noksagter",. der sidder i samme penisonsselskabers forhåbentlige (?) egne etiske råd, især mht. forholdet "hurtig profit" contra almindelig ordentlighed ? Suk !

Er bange for at dette derfor ikke bliver sidste gang, vi hører om tilsvarende profit-jagt.

Hvor er penge-verdenen dog kynisk og i den grad uden større moral, indtil andre "minder" dem om den. Men "går den så går den", åbenbart, indtil man bliver taget med bukserne nede. Hvor pinligt. Hver gang. Bare tænk på vores "allesammens ATP og deres i årevis totalt lemfældge omgang med våben-profit-investeringer, indtil fornylig.

Og igen-igen: KUN efter omtale, solid dokumentation og massiv kritik, omsider omlagde deres hidtidige "investreings-strategi", inklusive investeringer i rustning og våben.

Den sørgelige konklusion er derfor, at dette næppe er sidste gang. Der kommer garanteret fremtidige afsløringer om kynisk kynisk profit-maximering, modsat blot mindste etik.

Udover at blive gal over, at velbjærgede danske pensionsselskaber, der kun lever takker være almindelige menneskers indbetalinger, således kke tænker en pind bedre end værste Wall-Street-typer , så må man igen-igen sige: Hvor er samfundets / borgernes indsigt i samme pensionskasser og fondes dispositioner ?

Her var der også behov for mere åbenhed. Og gerne med en smule mere komkrete lovdekreter oveni, fra dét, der i gode gamle dage hed "almenvellets intereeser"..

Elisabeth Christiani, Frederik Groth Nordstrøm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frederik Groth Nordstrøm

Kære PBU mangler så vidt jeg kan se stadig at trække sig fra Motorola. At levere små dele til Israels hærs raketter, der bla regner ned over Gaza, er selvfølgelig også helt uacceptabelt.

Niels-Simon Larsen

Så flot, Inf.

Elisabeth Christiani og Frederik Groth Nordstrøm anbefalede denne kommentar
Elisabeth Christiani

Pensionskassen kunne evt investere i de børn og unges fremtid. Investere i solceller og jordvarme mm i alle nybyggerier og produkt udviklinger i danske firmaer. Så kunne vi få er fremtid sammen i naturen. Måske færre flyverure men vi har vel fløjet nok.