Læsetid: 9 min.

Pensionsselskaber kæmper med at tilpasse deres investeringer til Parisaftalen

Når danske pensionsselskaber skal tilpasse deres investeringer til Parisaftalens målsætninger, er de særligt uenige om, hvad der skal ske med de største CO2-udledere i energisektoren. Mens nogle af dem vælger at sortliste, fastholder andre investeringerne med henvisning til, at omstillingen tager tid, og at verden har brug for fossile brændsler i en årrække endnu
Industriens Pension besluttede i januar at gennemføre et totalt stop for investeringer i kulminedrift med henvisning til både minernes klimapåvirkning og dårlige arbejdsforhold.

 

Industriens Pension besluttede i januar at gennemføre et totalt stop for investeringer i kulminedrift med henvisning til både minernes klimapåvirkning og dårlige arbejdsforhold.

 

Magnus Hjalmarson Neideman/ Ritzau Scanpix

23. april 2019

Først den gode nyhed: Danske pensionsselskaber køber i vidt omfang aktier i virksomheder, der udvikler vedvarende energi og har igennem direkte investeringer i vindmølleparker, solcelleanlæg og bæredygtigt byggeri uden tvivl bidraget til, at det bliver mere realistisk at overholde Parisaftalen.

Men: Når det kommer til, hvad man ikke bør investere i, så har det vist sig svært for pensionsselskaberne at nå frem til, hvilke skridt der bør tages for at leve op til målsætningerne i den globale klimaaftale.

Stort set alle de 17 største pensionsselskaber, som Information har undersøgt, har en eller anden form for henvisning til Parisaftalen i deres politik for ansvarlige investeringer. Men hvad det præcis betyder, er der ikke enighed om.

To pensionsselskaber skiller sig ud fra de andre i deres tilgang. Efter flere år med store diskussioner på pensionsselskabets generalforsamling meddelte MP Pension – pensionskassen for magistre og psykologer – i marts 2018, at de over de kommende år vil ekskludere over 1.000 selskaber med aktiviteter inden for fossil energi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Oluf Husted
Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Undersøg om cheferne i vore pensionsselskaber husker at betale indkomstskat af deres
meget store indkomster og tag gerne finanssektorens chefer med.

Det er den første betingelse for at genfinde vores tillid til deres afgørelser, samtidig kan vi
teste deres investeringer, bl.a. om de er bestukket til at købe U-Danske Bank aktier.

Selvfølgelig kan man ikke sælge sine aktier i de sorte selskaber hurtigt og i store klumper uden at miste en del af pensions-sparernes penge. Men ellers kan det ikke være svært at skifte investeringerne over til mere seriøse selskaber. - Altså hvis viljen virkelig er til stede.

Problemet er nok, at efterhånden som de sorte selskaber får sværere ved at finde ledige penge til svinske investeringer, stiger villigheden til at give lidt bedre aktieudbytte. Og det er måske netop det "gode" aktieudbytte, der fastholder pensions-selskaberne i disse investeringer.

Det er jo sådan, at et pensions-selskab ikke blot skal sikre pensions-sparene deres rimelige afkast, og det er svært i en tid med lave renter. Men pensions-selskaberne skal jo først og fremmest også sikre sig selv og sine ejere et rimeligt afkast.