Læsetid: 6 min.

Pensionsselskaber løber finansiel risiko med milliardinvesteringer i fossile selskaber

Ikke alene er der en etisk problematik forbundet med danske pensionsselskabers milliardstore investeringer i olie- og gasselskaber. Der er er også en finansiel risiko, fordi selskaberne råder over store reserver, der skal forblive i jorden, hvis Parisaftalen skal overholdes. Det er en risiko, som får flere pensionsselskaber til at overveje deres investeringer
Olieboreplatform ved Huntington Beach i Californien.

Olieboreplatform ved Huntington Beach i Californien.

Chad Ehlers

20. april 2019

Hvis Parisaftalens mål om at holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader skal blive til virkelighed, skal store mængder af verdens kendte reserver af olie og gas aldrig hives op af jorden og brændes af.

Store dele af disse reserver er i hænderne på børsnoterede selskaber, og Informations afdækning viser, at de 17 største danske pensionsselskaber har aktier for over 16 milliarder kroner i disse selskaber.

Det er altså selskaber, som potentielt står over for at skulle lade store andele af deres fossile reserver forblive uudnyttede, hvis ikke den globale temperatur skal stige til langt over Parisaftalens målsætninger.

»Hvis tingene går godt, og Parisaftalen bliver opfyldt, har vi nogle selskaber, som har brugt deres midler på at trække verden i en anden retning. Og så vil der være investeringer, der går tabt,« siger John Nordbo, klimarådgiver i Care.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gert Romme
  • Olaf Tehrani
  • Torben K L Jensen
Gert Romme, Olaf Tehrani og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Når både den engelske og den franske nationalbank advarer om "stranded assets" med henvisning Carbon Trackers er det noget der SKAL tages alvorligt. Hurra for serien om pensionskassernes risisi med investeringer i olie,kul,krudt og kugler der med rette kan kaldes "rettidig omhu"

Ole Bach, Michael Christiansen, Trond Meiring og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Det bliver næppe pensionsselskaberne og deres højtlønnede medarbejdere og direktion, der løber nogen risiko. Pensionisterne bliver de virkelige tabere i dette spil. En forfejlet investeringsstrategi koster måske et gyldent håndtryk i millionklassen.

Gert Romme, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Jeg undrer mig bare over, at pensions-sparene ikke selv står for deres egne opsparinger.

Vi har ingen pensionsopsparing i noget selskab, til gengæld har vi 2 ret moderne og totalt-renoverede huse i hver sin ende af Europa foruden nyere stor bil med al automatik og 4-hjulstræk samt en stor finsk campingvogn til polar vinterbrug med alle de faciliteter, man har i et hus og til en nypris på omkring 615.000 DKK. Og så har vi absolut ingen gæld overhovedet, men til gengæld har vi en mindre opsparing, der gør, at vi kan gøre præcis som vil vil.

Gert Romme:
Tillykke med det -du/ I er heldige og måske været dygtige, men sådan har alle det altså ikke,og ja måske er det vi andres eget ansvar, men der er vist også andre aspekter.