Læsetid: 7 min.

Ren greenwashing eller aktivt ejerskab, der lykkes? Oliegiganten ExxonMobil giver pensionsselskaberne hovedbrud

Flere pensionskasser har nu opgivet at presse oliegiganten ExxonMobil i en mere klimavenlig retning og sælger deres aktier, men de fleste danske pensionselskaber bibeholder deres investeringer og argumenterer fortsat for, at det er muligt at lægge pres på selskabet
Flere pensionskasser har nu opgivet at presse oliegiganten ExxonMobil i en mere klimavenlig retning og sælger deres aktier, men de fleste danske pensionselskaber bibeholder deres investeringer og argumenterer fortsat for, at det er muligt at lægge pres på selskabet

Charly Triballeau

17. april 2019

Enten er oliegiganten ExxonMobil en solstrålehistorie. Et lysende eksempel på, at danske pensionsselskaber kan være med til at presse fossile selskaber i en grønnere retning. Eller også er der tale om ren greenwashing.

Verdens største børsnoterede olieselskab, som danske pensionsselskaber ifølge Informations opgørelse har aktier for 2,3 milliarder kroner i, deler vandene.

Mens eksempelvis Pædagogernes Pension fremhæver ExxonMobil som et godt eksempel på, at det er muligt at påvirke olie- og gasselskaber i den rigtige retning, er tålmodigheden sluppet op hos bl.a. DIP og JØP.

De to pensionskasser besluttede så sent som i sidste uge at frasælge deres aktier og sætte oliegiganten på den sorte liste.

»ExxonMobil er et berygtet selskab, og helt konkret har de forhindret, at et aktionærforslag om klima bliver stillet til deres generalforsamling i år,« siger Kirstine Lund Christiansen, der leder DIP og JØP’s arbejde med ansvarlige investeringer.

»Hverken i hvad de siger, eller hvad de gør, ser vi, at de er på vej imod at have en mindre negativ påvirkning på klimaet.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Gert Romme
ingemaje lange og Gert Romme anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et olieselskabs forretning er at tjene mest muligt på at forsyne verden med beskidt energi! Med mindre man vil presse dem til at lukke, forstår jeg ikke hvordan man forestiller sig, at investorer kan gøre selskaberne grønne.
Det er ren underskudsforretning i for investorerne. Ergo er påstanden et falsum.

Pensionskasserne er forøvrigt underlagt præcis samme rammer som multinationale koncerner. Indtjeningen overtrumfer alle andre hensyn. Således blev økonomisk demokrati ombygget til grådig kapitalisme.

ExxonMobil er faktisk verdens største energi-koncern, der både opererer indenfor mineralolie, kul og atombrændsel.

Og for en ordens skyld var ExxonMobil faktisk også den første energikoncern, der udtalte, at de vil bor fra al det smudsige, og kun beskæftige sig med ren og vedvarende energi. Og det er faktisk efterhånden en del år siden.

Torben K L Jensen

Også det firma der agter at lægge sine klamme hænder på venezuelas olie.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar