Baggrund
Læsetid: 7 min.

Ren greenwashing eller aktivt ejerskab, der lykkes? Oliegiganten ExxonMobil giver pensionsselskaberne hovedbrud

Flere pensionskasser har nu opgivet at presse oliegiganten ExxonMobil i en mere klimavenlig retning og sælger deres aktier, men de fleste danske pensionselskaber bibeholder deres investeringer og argumenterer fortsat for, at det er muligt at lægge pres på selskabet
Flere pensionskasser har nu opgivet at presse oliegiganten ExxonMobil i en mere klimavenlig retning og sælger deres aktier, men de fleste danske pensionselskaber bibeholder deres investeringer og argumenterer fortsat for, at det er muligt at lægge pres på selskabet

Charly Triballeau

Indland
17. april 2019

Enten er oliegiganten ExxonMobil en solstrålehistorie. Et lysende eksempel på, at danske pensionsselskaber kan være med til at presse fossile selskaber i en grønnere retning. Eller også er der tale om ren greenwashing.

Verdens største børsnoterede olieselskab, som danske pensionsselskaber ifølge Informations opgørelse har aktier for 2,3 milliarder kroner i, deler vandene.

Mens eksempelvis Pædagogernes Pension fremhæver ExxonMobil som et godt eksempel på, at det er muligt at påvirke olie- og gasselskaber i den rigtige retning, er tålmodigheden sluppet op hos bl.a. DIP og JØP.

De to pensionskasser besluttede så sent som i sidste uge at frasælge deres aktier og sætte oliegiganten på den sorte liste.

»ExxonMobil er et berygtet selskab, og helt konkret har de forhindret, at et aktionærforslag om klima bliver stillet til deres generalforsamling i år,« siger Kirstine Lund Christiansen, der leder DIP og JØP’s arbejde med ansvarlige investeringer.

»Hverken i hvad de siger, eller hvad de gør, ser vi, at de er på vej imod at have en mindre negativ påvirkning på klimaet.«

Spørgsmålet om investeringerne i oliegiganten afspejler et grundlæggende dilemma for pensionsselskaberne. Når kunder, organisationer og pressen fra tid til anden sætter kritisk fokus på kontroversielle investeringer, lyder svaret fra en stor del af branchen: Vi tror på aktivt ejerskab.

Det er i udgangspunktet bedre at blive og kæmpe for forandringer end at frasælge sine aktier og have ren samvittighed, mener de fleste pensionsselskaber.

For hvis de sammen med andre investorer kan presse et selskab som ExxonMobil til at omlægge forretningen, kan det gøre en enorm forskel.

Problemet er selvfølgelig, at det er et hvis. For hvad hvis ExxonMobil ikke ønsker at forandre sig? Risikerer de flotte ord om dialog og aktivt ejerskab så ikke bare at blive en syltekrukke?

Problematisk adfærd

Stort set alle pensionsselskaber, som Information har talt med om ExxonMobil, anerkender, at selskabets adfærd på en række områder er problematisk. Men ifølge nogle er ExxonMobil også en virksomhed, hvor der efter hårdt investorpres er ved at ske en positiv udvikling.

»Vi tror på aktivt ejerskab. Og der er belæg for, at vi kan påvirke olie- og gasselskaberne i den rigtige retning. Der er gode eksempler med Shell og ExxonMobil, hvor vi har gjort en forskel,« siger Sune Schackenfeldt, der er administrerende direktør i Pædagogernes Pension.

PensionDanmark fremhæver, at ExxonMobil »er under stort pres fra investorer verden over«, og at det derfor vil være et dårligt tidspunkt at sælge sine aktier nu.

»På sidste års generalforsamling kom ledelsen i mindretal ved flere afstemninger, og på dette års generalforsamling er der yderligere pres for, at selskabet bl.a. tvinges til at rapportere bedre om en forretningsmodel, der er i overensstemmelse med Parisaftalens målsætning om at begrænse klimaforandringerne,« siger Ulrikke Ekelund, der er kommunikationschef i PensionDanmark.

»Det ville være uheldigt, hvis vi solgte vores aktier og ikke kunne deltage i dette års afstemning.«

Spørgsmålet er dog, om presset skaber reelle resultater. Information har set nærmere på ExxonMobils seneste rapport om risici forbundet med klimaforandringerne.

At virksomheden overhovedet udgiver en sådan rapport er relativt nyt. Men rapporten kritiseres fra flere sider for ikke at indeholde meget substans.

Der er ingen plan for, hvordan selskabet skal nå netto-nul-udledning i 2050. Og den nævner ikke med et ord den seneste rapport fra FN’s klimapanel, der fastslog, at de globale CO2-udledninger skal halveres inden for de næste omkring ti år, hvis verden skal nå Paris-aftalens mål.

Tværtimod skriver ExxonMobil i rapporten, at de ikke ser verdens mål om CO2-reduktioner som nogen stor udfordring for deres forretning:

»Den substantielle majoritet af vores kendte reserver, der forventes produceret inden 2040, understøttes tydeligvis af rigelig efterspørgsel og står derfor over for en ringe risiko relateret til gennemsnittet af to-gradersscenarier,« skriver virksomheden.

Det har fået organisationen Union of Concerned Scientists til at konkludere, at ExxonMobil »fortsætter med at satse på, at verden vil mislykkes med at opnå Parisaftalens mål for den globale temperatur.«

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt? Tjek det her

Dit pensionsselskab har investeringer i virksomheder, som andre pensionsselskaber har sortlistet og ikke vil investere i, eksempelvis fordi de understøtter krænkelser af menneskerettighederne og udvinding af kul og olie.

Vælg dit pensionsselskab og se nærmere på disse kontroversielle investeringer*. Du kan desuden sende en besked til dit pensionsselskab, hvis du finder anledning til det.

Se resultatet for dit pensionsselskab:
AP Pension
ATP
DANICA
DIP
Industriens
JØP
Lægernes
Lærernes
MP Pension
PenSam
PensionDanmark
PFA
PKA
Pædagogernes
Sampension
TopDanmark
VELLIV

Klik her for at læse om pensionsselskabernes samlede kontroversielle investeringer

De 17 største danske pensionsselskaber ejer aktier for 653.845.624.059 kr. Heraf er 42.158.357.542 kr. investeret i kontroversielle aktier. De fordeler sig sådan her:

Områder Beløb i DKK
Kul og minedrift 7.352.512.910
Olie-gas 6.968.783.540
Våben 5.259.453.576
Problemer med arbejdstagerrettigheder 4.234.478.107
Problemer med menneskerettigheder 4.010.589.083
Tobak 3.860.625.522
Tjæresand 564.976.985
Besatte områder 561.581.003
Andre 9.232.918.215

* Informations undersøgelse er baseret på aktielister, som pensionsselskaberne har offentliggjort eller udleveret til Information i perioden oktober 2018-februar 2019. Der er derfor tale om et øjebliksbillede, og der kan være aktier, som siden er blevet købt eller solgt.

Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?
 

# har aktier for #, som vi har haft adgang til at analysere.

Heraf er #%, svarende til #, placeret i kontroversielle selskaber. Det er # gennemsnittet for hele branchen (6,43%).

Kontroversielle investeringer:

Med kontroversielle selskaber mener vi selskaber som ét eller flere andre af de 17 største danske pensionsselskaber har valgt at ekskludere fra deres investeringer. Det kan f.eks. være på grund af en konkret overtrædelse af menneskerettighederne, fordi et selskab baserer for stor andel af sin produktion på kul eller fordi de er involveret i våbenproduktion, der går imod pensionsselskabets politik.
 
Se pensionsselskabets bemærkninger her
 

Skriv til dit pensionsselskab

Hent hele datasættet eller vælg et andet pensionsselskab

Desuden er det »frustrerende at se, at firmaet ikke signalerer nogen intention om at bryde med de interesseorganisationer, der spreder misinformation om klimavidenskab og -politik,« skriver organisationen i en analyse fra februar.

Så sent som i 2018 har ExxonMobil eksempelvis doneret penge til den klimaskeptiske republikanske senator James Inhofe fra Oklahoma, der er forfatter til bogen The Greatest Hoax: How the Global Warming Conspiracy Threatens Your Future og systematisk modarbejder strammere klima- og miljølovgivning.

’Det tager tid’

ExxonMobil er ikke blandt de bedste til at omstille deres forretning, medgiver Sampensions viceinvesteringsdirektør Jesper Nørgaard. Men virksomheden er omvendt heller ikke blandt de værste, mener han.

»De er ikke på vej i en grøn retning. Det kan vi konstatere. Men de er faktisk på vej i den rigtige retning i forhold til effektivitet i deres udvinding, og så forsker de en del i alternative brændsler. Så på den måde er de på vej i den rigtige retning,« siger Jesper Nørgaard.

Også i Danmarks største kommercielle pensionsselskab, PFA, fastholder man, at ExxonMobil er ved at flytte sig. Det kan man blandt andet se ved, at selskabet efter pres fra investorerne i stigende grad er begyndt at klimarapportere, forklarer Andreas Stang, der leder PFA’s arbejde med ansvarlige investeringer.

»Men det tager tid, fordi de kommer fra et lavere udgangspunkt end mange af de europæiske olieselskaber, som vi også har investeringer i,« siger han.

Første klimarapport

Som konkret eksempel på, at det via aktivt ejerskab er muligt at flytte ExxonMobil på klimaområdet peger flere pensionsselskaber på et forslag, der var til afstemning på generalforsamlingen i 2017.

Der havde før været fremsat klimaforslag, som blev stemt ned, men det år stemte 62 pct. af investorerne for forslaget, der fik ExxonMobil til at udgive sin første rapport om, hvordan klimaforandringerne – og indsatsen imod dem – står til at påvirke firmaets forretningsmodel.

I år forsøgte en stor gruppe af investorer sig så igen med et forslag, der krævede, at ExxonMobil satte konkrete reduktionsmål på både kort, mellemlangt og langt sigt, der var i overensstemmelse med Parisaftalens mål om at holde temperaturstigningerne et stykke under to grader.

Aktionærernes forslag lagde sig relativt tæt op ad lignende forslag, som ledelserne i både Royal Dutch Shell og BP i månederne forinden var endt med at acceptere efter investorernes pres.

Men det ville ExxonMobil-ledelsen ikke finde sig i.

De klagede til de amerikanske finansmyndigheder i SEC og argumenterede for, at erklæringen var for vag og udtryk for et forsøg på »mikrostyring« af firmaet. Og i starten af april gav SEC ExxonMobil medhold, så oliegiganten nu kan undgå, at forslaget kommer til afstemning på generalforsamlingen.

SEC’s beslutning fik MP Pension — der var med til at stille forslaget — til at erklære, at de nu ville fremskynde beslutningen om en mulig eksklusion.

»Jeg er egentlig ikke overrasket over, at ExxonMobil har håndteret det sådan. Jeg er heller ikke overrasket over resultatet, jeg havde håbet på en anden afgørelse, men det gør det meget lettere at beslutte, hvad vi skal gøre med vores ExxonMobil-aktier,« sagde investeringsdirektør Anders Schelde til Børsen kort efter SEC’s beslutning.

Bliver ExxonMobil sortlistet af MP Pension, vil oliegiganten være ekskluderet af Pensam, Lægernes Pension, DIP og JØP, som er blandt de 17 største danske pensionsselskaber.

Om flere pensionsselskaber kommer til at tage samme skridt, ser ud til at afhænge af, om oliegiganten i højere grad vil lytte til den efterhånden store gruppe af institutionelle investorer, der kræver øget ansvar og rapportering i forhold til den negative påvirkning af klimaet.

Og af hvor længe pensionsselskaberne er villige til at acceptere det, hvis det ikke sker.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bare lige til orientering, så var spørgsmålet om ExxonMobils lobby badges oppe i det Europæiske Parlament i går (i øvrigt mens Greta T var i bygningen). Der skete......intet!

https://www.greens-efa.eu/en/article/press/european-parliament-fails-to-...

Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Et olieselskabs forretning er at tjene mest muligt på at forsyne verden med beskidt energi! Med mindre man vil presse dem til at lukke, forstår jeg ikke hvordan man forestiller sig, at investorer kan gøre selskaberne grønne.
Det er ren underskudsforretning i for investorerne. Ergo er påstanden et falsum.

Pensionskasserne er forøvrigt underlagt præcis samme rammer som multinationale koncerner. Indtjeningen overtrumfer alle andre hensyn. Således blev økonomisk demokrati ombygget til grådig kapitalisme.

ExxonMobil er faktisk verdens største energi-koncern, der både opererer indenfor mineralolie, kul og atombrændsel.

Og for en ordens skyld var ExxonMobil faktisk også den første energikoncern, der udtalte, at de vil bor fra al det smudsige, og kun beskæftige sig med ren og vedvarende energi. Og det er faktisk efterhånden en del år siden.

Torben K L Jensen

Også det firma der agter at lægge sine klamme hænder på venezuelas olie.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar