Nyhed
Læsetid: 3 min.

Riisager var på forhånd orienteret om de sanktioner mod Ørestad Gymnasium, som hun senere tog afstand fra

Det vakte opsigt, da Ørestad Gymnasium blev pålagt at revurdere kollektive sanktioner mod eleverne på Ørestad Gymnasium, efter de havde buhet ad undervisningsministeren. Også Merete Riisager tilkendegav på Facebook, at eleverne ikke skulle straffes. Nu viser det sig, at ministeren på et tidligt tidspunkt kendte til de planlagte sanktioner
Det vakte opsigt, da Ørestad Gymnasium blev pålagt at revurdere kollektive sanktioner mod eleverne på Ørestad Gymnasium, efter de havde buhet ad undervisningsministeren. Også Merete Riisager tilkendegav på Facebook, at eleverne ikke skulle straffes. Nu viser det sig, at ministeren på et tidligt tidspunkt kendte til de planlagte sanktioner

Henning Bagger

Indland
13. april 2019

»Jeg har ikke noget ønske om at straffe eleverne på Ørestad. Styrelsen skal heller ikke forlange sanktioner. Det har jeg gjort klart for dem.«

Sådan skrev undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et opslag på Facebook den 30. marts. Baggrunden var et brev, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) den 22. marts havde sendt til bestyrelsen for gymnasiet, hvori skolen bl.a. var blevet pålagt at revurdere muligheden for »at sanktionere den samlede elevgruppe kollektivt«, fordi eleverne under Riisagers besøg på gymnasiet den 7. marts havde buhet så meget ad hende, at hun valgte at afbryde besøget.

Styrelsens ønske om en revurdering i forhold til kollektive sanktioner mod alle elever på gymnasiet – f.eks. aflyse en skolefest eller pålægge dem ekstraundervisning – vakte så meget medieopsigt, at ministeren til sidst lagde opslaget på Facebook.

Men nu viser en aktindsigt, som Information har fået fra STUK, at ministeren så tidligt som den 19. marts var blevet orienteret om, hvad STUK agtede at gøre i forhold til gymnasiet.

Dion Rüsselbæk Hansen, lektor på Syddansk Universitet med speciale i bl.a. demokratisk dannelse og gymnasier, er ikke i tvivl om, hvordan han forstår ministerens facebookopslag:

»Jeg læser det sådan, at hun har stoppet STUK. Men hvis hun hele tiden har været mod sanktioner, hvorfor har hun så ikke gjort det klart fra begyndelsen,« som han spørger.

Information har stillet ministeren samme spørgsmål.

»Jeg har som minister alene modtaget en orientering om styrelsens brev til Ørestad Gymnasium og opfølgning i øvrigt. Deri ligger ikke en godkendelse – det er en helt principiel forskel,« skriver ministeren i en mail og fortsætter:

»Når jeg har udtrykt min holdning i sagen på Facebook, skete det som følge af en mediedebat, som jeg synes kørte meget skævt omkring kollektive sanktioner. Men ud over, at jeg har sagt, hvad jeg mener, har jeg ikke blandet mig i tilsynet. Ansvaret for tilsynet har hele vejen gennem forløbet ligget hos styrelsen, som derfor har håndteret sagen.«

Ifølge Dion Rüsselbæk Hansen »udstiller« ministeren hermed sig selv:

»På den ene side vil hun gerne signalere, at hun som minister står for en klassisk demokratisk dannelse. På den anden side er hun fanget af de dominerende politiske logikker, f.eks. som når hun på Facebook reducerer demokrati til blot samtale. Men demokrati er også at lytte til protester fra folk, der ikke er i stand til at argumentere på samme måde som en selv,« siger han og tilføjer:

»Når de unge buher og slår lidt på glasruderne, så kunne man også mene, at det var demokrati, når de viser deres frustration.«

Selv afviser Merete Riisager, at hun har skiftet holdning undervejs:

»Jeg har gennem forløbet haft den samme holdning, nemlig at sanktioner ikke er vejen frem‚« skriver hun i endnu en mail og tilføjer: »Det springende punkt er her, at det har været styrelsen, som har haft det formelle ansvar for tilsynssagen, og det har jeg understreget for dem.«

Hertil siger Dion Rüsselbæk Hansen, at ministerens facebookbesked peger i en anden retning, nemlig at ministeren på et eller andet tidspunkt har stoppet styrelsens ønsker om kollektive sanktioner over for eleverne.

»Sagen viser måske også, at ministeren slet ikke var klar til at håndtere elevernes uventede protester,« siger han med henvisning til, at ministerbesøg på skoler eller virksomheder ofte er planlagt og orkestreret ned til mindste detalje. Og når det så går anderledes, ved ministeren ikke, hvordan hun skal reagere.

»Det er derfor også et tegn på, at der er rigtigt langt fra Christiansborg og ud til de elever, der på grund af nedskæringer har mistet lærere, som de måske holdt meget af. Besparelser på gymnasieområdet rammer i høj grad også eleverne,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Claus Bødtcher-Hansen

12/apr/2019

Ja, selvfølgelig må eleverne
råbe “Buuu” ad/til ministeren,
eleverne har jo, som alle vi
andre, demokratisk talefrihed :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Hans Hansen, Nette Skov, Birte Pedersen, peter juhl petersen, Helene Kristensen, Susanne Kaspersen, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Torben Kjeldsen, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, David Paaske, Per Klüver, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Man kunne komme i tanke om rigtig mange politikere, der kunne trænge alvorligt til et intensivt kursus i praktisk demokrati ;-)

Hans Hansen, Estermarie Mandelquist, Nette Skov, Birte Pedersen, peter juhl petersen, Sven Elming, Helene Kristensen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Torben Kjeldsen, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen, Gert Romme, Torben Skov og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Selvfølgelig skal vi alle respektere de demokratiske spilleregler.

Men når man forringer. ja ødelægger muligheder for de studerende, så må man vel regne med at få en hård verbal velkomst.
Forventer man klapsalver , må man vel nærmest betragtes som mindre begavet.

Hans Hansen, Estermarie Mandelquist, Nette Skov, Birte Pedersen, Sven Elming, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Torben Skov, Johanna Haas, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Per Klüver, Carsten Wienholtz, Rikke Nielsen, Herdis Weins, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Tænk at nogen i fædrelandet ikke har andet at beskæftige sig med end med denne form for helt ligegyldige sager.

Jeg syntes da, det er yderst rimeligt, at de unge (samt alle andre voksne) tilkendegiver deres synspunkt, når konen fører denne form for økonomisk nedskæringspolitik overfor deres uddannelser. Og jeg syntes ligeledes, det er helt rimeligt, at forlange konen rundt på alle gymnasier, så hun kan høre, hvad de unger (og andre voksne) mener om denne for for "politik".

Og hvor er egentlig de unges forældre og bedsteforældre henne i denne sag. Måske skulle de også se at komme på "banen".

Estermarie Mandelquist, Nette Skov, Birte Pedersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Egon Stich, Jørn Andersen, Karsten Lundsby, Torben Kjeldsen, Torben Skov, Johanna Haas, Per Klüver, Daniel Joelsen, Herdis Weins og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

De kan jo ikke alle være lige så seje som Helle Thorning, der stod igennem en meget værre folkelig reaktion d. 1. maj 2014.

Peter Andersen, Nette Skov, Torben Kjeldsen og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Ministerens forberedte fintfølenhed, ved besøget på Ørestads gymnasium.

Det udstiller såvel ministeren som ministeriet!

Birte Pedersen, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Jørn Andersen, Torben Kjeldsen, Torben Skov, Johanna Haas og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Synes da hellere "konen" skulle forholde sig til, at de fleste af eleverne ikke bruger deres eksamen som adgang til videre uddannelse. Den gamle vinkel, at det er bedre end at de hænger på gadehjørnerne, holder vist ikke længere, hvis de da bare vælger nogle spændende gadehjørner.

@ Poul Nielsen,

Nu har jeg ingen specifik kendskab til, hvad der er bedre. Men sådan som uddannelsessystemet er skruet sammen i Danmark, syntes jeg, at flest mulige skal have en "adgangsbillet" til en videregående uddannelse.

Jeg hører selv til dem, der begyndte at læse i en voksen alder. Og havde jeg ikke haft denne mulighed, havde jeg befundet mig et helt andet sted og på et helt andet niveau.

Ingen ved, hvordan fremtiden vil være - heller ikke i Danmark, men det er helt sikkert, at den bliver meget anderledes end nutiden. Se blot på hvor meget udviklingen har ændret samfundet gennem de seneste 50 år. Jeg tror i hvert fald godt vi kan blive enige om, at rigtigt mange manuelle arbejdsopgaver vil forsvinde. Og selv indenfor byggebranchen, der ellers har genereret mange håndværksmæssige arbejdsopgaver, er der virkeligt store ændringer på vej.

Det er indlysende, at der er politiske partier, der er imod at mange tager en videregående uddannelse. For så vil de miste vælgere, der efter uddannelse tænker på en helt anden måde. Det gælder f.eks. Socialdemokratiet, der har fulgt vælgerne, og er surfet over fra at være et arbejderparti til et parti for middelklassen.

I øvrigt syntes jeg det er underligt, at man i Danmark begrænser de unges mulighed for videregående uddannelser. For de andre lande jeg kender til, og jeg bor ikke i Danmark, der har man større andel af videreuddannede, og trods dette forsøger man at få endnu flere til at læse videre.

Hans Hansen, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Helene Kristensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henrik Bjerre

Håber ikke det slipper ud at ministeriet også havde orkestreret de buh-råb, så bliver der ballade!

Torben Bruhn Andersen, Mogens Holme og Torben Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Det er godt nok mange år siden jeg gik i gymnasiet, men var vi utilfreds med noget så fik den hele ytringsfriheden råbt ud over gader og stræder, uden at det blev smidtud i æteren som mangel på respekt for magthaverne. Både ytringsfriheden og demokratiet er meget på skideren, hvis en såkaldt minister ikke kan tåle kritik af sine handlinger uden at løbe sin vej, som en anden fornærmet teenager. Kære unge. God jagt på Magthavernes udemokratiske handlinger.

Torben Bruhn Andersen, Hans Hansen, Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen, Flemming Berger, Helene Kristensen, Eva Schwanenflügel, Egon Stich, Susanne Kaspersen, Niels østergård, Palle Yndal-Olsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik Schäfer

Jeg er nysgerrig på hvad det egentlig var ministeren skulle den dag på et gymnasium? Jeg tænker ikke at det er hver dag hun besøger gymnasier, og hvorfor lige dette gymnasium?

@ Gert Romme
Ja, det er mit indtryk, at uddannelsessystemet er skruet forkert sammen. Jeg har et godt kendskab til kreative IT-uddannelser i teknisk skole regi (med frit optag), hvor det hører til den absolutte undtagelse, at eleverne kommer videre ad den vej, mens der er stor mangel på andre slags IT folk. Har også oplevet tåbelige krav til elever, der vil kombinere teoretiske og praktiske uddannelser. Eller se på læreruddannelserne. Følger de med de hurtige og store ændringer af udfordringerne i folkeskolen, der møder nye lærere? Ikke hvis man lytter til dem. Omvendt hører jeg, at der er mange lærere i den snart store gruppe af ikke-læreruddannede lærere, som klarer sig fint i skolen med en helt anden uddannelsesbaggrund. Tror der er brug for at få vendt nogle flere bøtter.

Jeg synes ubetinget det er sognepræst Kathrine Lilleør skyld det hele. Men jeg har - indrømmet - også et blødt punkt for Merete Riisager...........