Læsetid: 4 min.

Staten bruger 4,6 milliarder kroner om året på konsulenter. Men vi aner ikke, hvad vi får for pengene

Statens udgifter til eksterne konsulenter er steget med 50 procent under Lars Løkke Rasmussen, skrev Altinget i marts. Men der er intet belæg for mediets konklusion, vurderer to professorer. Det interessante er dog ikke, om udgifterne er steget eller ej. Det interessante er, hvad vi egentlig får ud af konsulenterne, siger den ene
Onsdag var innovationsminister Sophie Løhde (V) på baggrund af en artikel fra mediet Altinget indkaldt til samråd for at forklare, at udgifterne til konsulenter i staten er steget med 50 procent, siden Lars Løkke Rasmussen-regeringen overtog magten i 2015. Ministeren afviste Altingets konklusion, og det kunne hun med rette gøre, siger to professorer, som ikke mener, at tallene – som Altinget har gjort – kan sammenlignes. Dog aner vi intet om, hvad vi får ud af de mange penge, der uanset hvad bruges på konsulenter.

Onsdag var innovationsminister Sophie Løhde (V) på baggrund af en artikel fra mediet Altinget indkaldt til samråd for at forklare, at udgifterne til konsulenter i staten er steget med 50 procent, siden Lars Løkke Rasmussen-regeringen overtog magten i 2015. Ministeren afviste Altingets konklusion, og det kunne hun med rette gøre, siger to professorer, som ikke mener, at tallene – som Altinget har gjort – kan sammenlignes. Dog aner vi intet om, hvad vi får ud af de mange penge, der uanset hvad bruges på konsulenter.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

12. april 2019

I de seneste uger er statens udgifter til konsulentarbejde blevet diskuteret og sat under lup.

I artiklen »’Hyklerisk og bekymrende’: Statens konsulentforbrug er vokset med halvanden milliarder under Løkke« skrev Altinget i marts, at udgifterne til konsulenter i staten er steget med 50 procent, siden Lars Løkke Rasmussen-regeringen overtog magten i 2015.

Derved blev der i 2018 brugt 4,6 milliarder på konsulenter, som hentes ude i byen for at løse alskens opgaver med for eksempel digitalisering, effektiviseringer og ledelse i staten. Og det er eksklusive advokat- og revisionsrådgivning, som ligger uden for regnestykket.

Konklusionen i artiklen bygger på en aktindsigt, som mediet har fået af Moderniseringsstyrelsen, og som viser de opgjorte udgifter til konsulentarbejde fra 2008 og frem til 2018.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Niels Duus Nielsen
  • Gert Romme
  • Werner Gass
Olaf Tehrani, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Werner Gass anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Staten skal bevare sin suverænitet ved at råde over den form for ekspertise, der er nødvendig. Den findes i de statslige institutioner og på forskningsinstitutionerne.

Thomas Tanghus, Trond Meiring, Ib Christoffersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Olaf Tehrani, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Nette Skov, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, P.G. Olsen, Tue Romanow, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Viggo Helth og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Nemlig Steffen Gilese - Dette konsulentcirkus kan "vi" takke Schlüther for med hans modernisering , hvor meget blev udlagt til private konsulenter. Hvilket bevirkede , at de embedsmænd der tidligere havde udført opgaverne blev private konsulenter til en højere løn og med tab i ministerierne af mange dygtige folk.

Olaf Tehrani, Mogens Holme, Bjarne Bisgaard Jensen, Nette Skov, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Torben Skov og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Jo, men man kan jo som Bjarne Corydon få en stilling i et af de dyre selskaber,man benytter meget.

Ib Christoffersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Martin E. Haastrup, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Werner Gass, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Tommy Gundestrup Schou

På tide der bliver kigget på dette misforhold. Der ryger utroligt mange penge ud af vinduet på denne konto.

Ib Christoffersen, Susanne Kaspersen, Bjarne Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Altingets, af fagfolk nedskudte, konklusion er lidt den samme som diskussionen om at skatten er for høj altid udløser.
Det der er vigtigt er, at holde sig for øje hvad man får for de penge der forbruges.

Det er meget mere interessant hvad vi betaler til via skatten end hvor høj skatten er.

Det 'dyre' danske sundhedsvæsen til eksempel er i international sammenhæng ikke særlig dyrt. Tværtimog hører det til i den billigere ende i sammenligning med lande på samme velstandsniveau og som vi gerne plejer at sammenligne os med.

Og det er det fordi vi betaler solidarisk over skatten, og dermed udelukker udgifter til sygekassernes reklamer og kundefiskeri og hospitalers profittænkning.

Indkøb af specialviden via konsulenter skal derfor altid holdes op mod den viden man i forvejen råder over.
Er det eventuelle nye brugbare synsvinkler, som man så gør brug af, fremkommer udgiften verdifuld.
Bekræfter rapporten bare det man ved i forvejen er pengene spildt.

Grønnegårds opfordring til at offentliggøre opdrag samt rapport er en glimmrende ide. Også for at kunne afgøre om staten - vi alle - eventuelt betaler konsulentydelser til Venstres valgkamp!

Trond Meiring, Palle Jensen, Lars Løfgren og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Konsulenter og leverandører er "offentlig ansatte" - oven i alle de andre i den overadministrerede offentlighed. Medtag også de firmaer, der deltager efter en udlicitering og de mange IT- leverandører.
En hær af administratorer styrer via hårde regler store dele af befolkningen.
I bedste fald er det bare overflødigt og skadeligt - i værste fald total kollaps.
Se på skolernes overflødige test - udbredt protest lige nu - og skatteskandalen i stor skala.

Samtidig mangler der faglige hænder overalt, både i det offentlige og i det private.
Dette burde stå højt på valgkampens dagsorden.

Ib Christoffersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Danmark genererer et årligt Bruttonationalprodukt (BNP( på mede end 2.000 mia. DKK, hvoraf man leder de styrtende rige beholde en meget stor andel.

Problemet er derfor ikke udelukkende disse 4,6 mia. DKK, der går til PR-firmaer, lobbyister og andre konsulentfirmaer, - selv om de nok kunne anvendes bedre på borgerne. Nej - problemet er, hvad det er for en slags PR-firmaer, lobbyister og andre konsulenter, som parti-ideologisk tænkende politikere bruger pengene på.

Man kan jo blot forholde sig til, at de samme parti-ideologisk-tænkende politikere også har samlet en række poliotiske embedsmænd omkring sig, så de beder kan misinformere borgerne.

Og dette med at man ikke selv har den efterspurgte kompetence i de offentlige regi. den tror jeg ikke en millimeter på. For hvis det er tilfældet, bør man da snarest få tag i den, for skal man skabe parti-neutrale beslutningsgrundlag, for at kunne gøre de bedste beslutninger, skal man altså ikke "købe" sin kompetence, så skal man have den.

Kim Houmøller, Trond Meiring, Ib Christoffersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Lars Løfgren, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Leo Nygaard, P.G. Olsen, Egon Stich og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Konsulenternes popularitet skyldes, at ansvarlige i virksomhederne har "nogen" at tørre ansvaret af på, når forkerte dispositioner skal forklares, gælder også besættelse af chefstillinger.

Ib Christoffersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ib Christensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Karsten Olesen

4,6 mia. er 1 1/2 gange så meget som det pensionsbeløb, Løkke og Mette Frederiksen debatterede om sidste søndag.

Dorte Sørensen, jørgen djørup, Ib Christoffersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Carsten Wienholtz, Werner Gass og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Noget tyder på, at samfundets ledende på flere niveauer har mistet overblikket - ikke bare sjuskeri og uhæderlighed.
Det er helt katastrofalt, når et uoverskueligt samfund kører ukontrolleret videre, mens lederne tror eller bilder sig selv ind, at de har styr på tingene - og vil bilde borgerne ind, at de har det.
Omvendt, hvis der var overskuelighed, kom alle disse skandaler ikke.

jørgen djørup, Ib Christoffersen, Ib Christensen, Torben Skov, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Steffen Gliese, Jørgen Wassmann og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Det er vel bare et gigantisk beskæftigelsesprojekt med gigantisk betaling, selvfølgelig betalt af velfærdskassen.

Dorte Sørensen

Fint pointe Karsten Olesen
Det fortæller desværre med alt tydelighed, at politikerne ikke prioriterer folks velfærd som første prioritet.
Eller er det de blås evindelige fortælling om at det private erhversliv skal støttes , da det er vejen til velfærd for de nedslidte og andre folk der kunne trænge til et sikkerhedsnet.

"Det er vel bare et gigantisk beskæftigelsesprojekt med gigantisk betaling, selvfølgelig betalt af velfærdskassen."

Lidt hårdt at omtale den offentlige sektor på den måde, men OK. Point taken.

Nils Bøjden

Det du blandt andet har eller kan modtage for de milliarder du forhåbentligt er med til at poste i 'staten' - som jo også er dig, er fødselshjæp da du kom til verden, passning da du var lille, undervisning da du blev større, veje at cykle i skole på, mulighed for deltagelse i fritidsaktiviteter i din ungdom - hvis du gad deltage, uddannelse til arbejdslivet, senere mulighed for at modtage folkepension, plads på et plejehjem eller et hospiz og til sidst måske begravelseshjælp hvis du trænger.
Og så hele livet adgang til et sundhedsvæsen af rimelig kvalitet.
Det er da ikke så lidt endda!