Nyhed
Læsetid: 4 min.

Venstre får kritik for »politiseret fakta« efter pressemøde om udlændingepolitik

Det vakte opsigt, da tre Venstreministre tirsdag indkaldte pressen til et pressemøde med fokus på at fortælle, hvad konsekvenserne for udlændingepolitikken vil være, hvis Socialdemokratiet får magten. Venstres udlægning var en »skarpvinkling« og bygger på en »utroværdig antagelse«, lyder det fra eksperter
Venstres pressemøde kan bedst opfattes som én lang skræmmekampagne. Vælgerne vil dog ikke komme til at flytte sig meget på baggrund af de fremlagte tal og beregninger på pressemødet, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

Venstres pressemøde kan bedst opfattes som én lang skræmmekampagne. Vælgerne vil dog ikke komme til at flytte sig meget på baggrund af de fremlagte tal og beregninger på pressemødet, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

Jacob Aban Kjerumgaard

Indland
10. april 2019

Det var »politisering af fakta«, da de tre Venstreministre Inger Støjberg, Troels Lund Poulsen og Ulla Tørnæs benyttede tirsdagens pressemøde til at advare imod de »meget alvorlige konsekvenser«, det vil få for udlændingepolitikken, hvis Socialdemokratiet kommer til magten med støtte fra De Radikale efter det kommende folketingsvalg.

Sådan lyder det fra to eksperter på Københavns Universitet.

På pressemødet kunne Venstre blandt andet fortælle, at der var kommet langt flere asylansøgere til landet, »hvis vi ikke have slået kursen om og ikke havde strammet op«.

I 2014, som var det sidste hele år, hvor Socialdemokratiet havde regeringsmagten, var Danmark nummer fem som den mest attraktive asyldestination i Europa, forklarede Inger Støjberg. Men i 2018 var Danmark røget ned på en 17. plads, »takket være vores stramme udlændingepolitik«.

»Havde Danmark i alle årene siden 2015 ligget som nummer fem, så havde vi modtaget 53.300 flere asylansøgere. Det siger sig selv – en lempelig udlændingepolitik fører til flere asylansøgere. Og oppositionen ønsker over en bred kam at lempe på stort set alle områder, hvor vi har strammet op,« sagde Inger Støjberg.

Men det tal er meget tvivlsomt at bruge, da fremskrivningen bygger på antagelser, som ikke nødvendigvis er rigtige, lyder det fra Kasper Møller Hansen, professor ved Københavns Universitet og valgforsker.

Utroværdig antagelse

»Det er en skarpvinkling og baserer sig på en masse forudsætninger, blandt andet den at Sverige ikke havde lukket grænsen, sådan at vi blev nødt til at lukke grænsen, og sådan at landene ned igennem Europa også lukkede grænserne. Meget af det, der bestemmer, hvor mange flygtninge der kommer, er spørgsmål, som foregår ude i verden og er ikke udelukkende bestemt af dansk politik,« forklarer han.

Han bakkes op af Frederik Hjorth, adjunkt på Københavns Universitet. Han forklarer, at det helt overordnet giver mening at forsøge at beskrive effekten af politik – i dette tilfælde effekten af den nuværende regerings udlændingepolitik ­– ved at sammenligne med en verden, hvor den ikke havde været der.

»Men det, at det kan give mening at regne kontrafaktisk, betyder ikke, at det dermed er en fair sammenligning, de laver. Det, de prøver at lave, er en meget, meget vanskelig sammenligning,« siger Frederik Hjorth.

»Lad os bare for argumentets skyld lege, at det var en S-regerings politik, at Danmark skulle være nummer fem og blive ved at være nummer fem – selv om det ikke er det. Men selv hvis det var det, skal man forestille sig, at intet andet havde været anderledes i den verden. At der ikke var andre ting, som havde kunnet påvirke udlændingetilstrømningen, siden Socialdemokratiet og De Radikale havde regeringsmagten. Det er en meget utroværdig antagelse.«

Han mener, at en »venlig læsning af pressemødet« er, at det er rigtigt, at hvis en regering havde ført en lempeligere udlændingepolitik, så var der kommet flere udlændinge til Danmark.

»Men det er ikke klart, at en S-ledet regering ville have gjort det, og det er heller ikke klart, hvor mange flere der så var kommet. Så de antagelser er så godt som rene skøn.«

Politisering af fakta

Måden at bruge tallet på er symptomatisk for brugen af tal i valgkampe generelt, fortæller Kasper Møller Hansen. Det kan være svært for vælgere at navigere i.

»Ligegyldigt hvad man taler om, så sker der en politisering af fakta. Ikke fordi nogen lyver, men fordi der er forskellige måder at se det på. Det har vi også set i forhold til tal om arbejdsløsheden i Danmark, og hvor mange der får glæde af Socialdemokratiets pensionsudspil,« siger han.

Ikke desto mindre mente Venstre-ministrene, at det er et faktum, at hvis Mette Frederiksen kommer til magten efter næste valg, vil udlændingepolitikken blive lempet.

Således kunne pressemødet opfattes som én lang skræmmekampagne. Vælgerne vil dog ikke komme til at flytte sig meget på baggrund af de fremlagte tal og beregninger på pressemødet, vurderer Kasper Møller Hansen.

»Hvis man er til den ene side, vil man sige, at det også er rigtigt, og det er det, vi havde forventet. Og den anden side vil sige, at det ikke har hold i virkeligheden. Vælgerne er meget partiske, når de tolker på sådan nogle tal,« siger han.

Når Venstre alligevel går i offensiven, kan det være, fordi udlændingepolitik – ligesom ved det sidste folketingsvalg – har potentiale til at rykke den sidste marginal af vælgere, som kan være afgørende for, hvem der vinder valget, fremhæver han.

»Selv om langt de fleste danskere ikke mener, at udlændinge er det vigtigste område, kan udlændinge være det, der flytter vælgerne.«

Tesfaye: »Folk er ikke idioter«

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Mattias Tesfaye, er ikke så bekymret over tirsdagens pressemøde, da han er overbevist om, at »folk godt selv kan se, hvor desperat det ser ud«.

»Der er jo ingen, der tror på, at stigningen i asyltallet i 2014 og 2015 skete på grund af Helle Thorning-Schmidts politik. Alle ved, at det var den samme stigning, man så i alle andre europæiske lande. Jeg tror, vi politikere skal passe på med at undervurdere danskerne. Altså, folk er jo ikke idioter – de kan jo godt gennemskue, hvorfor asyltallet steg i slutningen af vores regeringsperiode,« siger Mattias Tesfaye.

Ifølge ordføreren er vigtigt at holde fast i, at der fortsat er »store udfordringer med integrationen i Danmark«, og derfor har han heller ikke noget imod, at udlændingepolitikken fylder i valgkampen.

»Det skal jo handle om de udfordringer, vi har, og ikke det som Venstre fremlægger i dag, som jo er ingenting. Så begynder det jo at blive ligegyldigt.«

– Kan du udelukke, at Socialdemokratiet vil lave et lignende nummer i den kommende valgkamp?

»Ja. Vi kommer til at indkalde til pressemøder, men det kommer til at handle om, hvad det er, vi vil gøre for at løse de udfordringer, der er i samfundet. Det kan jeg godt garantere.«

Information har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Venstre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

ja, hvad skal vi kalde sådan et "pressemøde" ?

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Karsten Lundsby, Ole Frank, Gert Romme, Allan Stampe Kristiansen, Arne Lund og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden ting ved LLR manglende oplysning om valgdatoen - kan læses på dr.dk/nyheder/politik/ep-valg/analyse-sent-folketingsvalg-kan-give-loekke-et-eu-es-i-aermet

Dorte Sørensen

www.dr.dk/nyheder/politik/ep-valg/analyse-sent-folketingsvalg-kan-give-l...
Beklager hvis linket ikke virker . Men det handler om at LLR måske vil udskyde valget så længe som muligt , så han selv kan deltage i statsministermøderne i EU og dermed selv have gode kort på hånden til at spille sig selv på banen til en post i EU.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Nette Skov, Niels Duus Nielsen, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Jeg tror ikke det vil ødelægge ret meget for Venstre.
Der er stadig nogen der vil stemme på dem :)

"Og oppositionen ønsker over en bred kam at lempe på stort set alle områder, hvor vi har strammet op" - Det kommer næppe til at ske med Mette Frederiksen som statsmedister. Hun har bundet sin troværdighed (!!!??) alt for meget op på at kopiere DF's politik, så det er helt usandsynligt, og det ved løgnerne i Venstre også.
Når de holder et "pressemøde" som dette, da viser det, hvor stor desperationen er, for taber Venstre, så er dels Lars Løkke færdig som gårdsanger, og dels ryger Støjberg væk fra magtens tinder, og hvor går hun så hen for at få afløb for al sin galde.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, Karsten Lundsby, Jan Fritsbøger, Ole Frank og Jan Guldager anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Man kan jo altid fremkomme med fiktive skræmmebilleder , og dermed forsøge at fjerne fokus fra sine egne fejl.

Ren psykopati, men sådan er dansk politik blevet efterhånden.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Torben Skov, Jan Fritsbøger, Ole Frank og Jan Guldager anbefalede denne kommentar

Om fiktive skræmmebilleder fik mig til at tænke på et digt skrevet af Martin Niemöller, "Først kom de for at...". Allerede nu færdes nogle mennesker mere frit end andre mennesker i vores store byer uden at folk siger meget til det. Hvad der er fiktivt for den ene, kan være rå virkelighed for den anden. Gad vide hvem de næste bliver, der skal gå stille med dørene?

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Ole Henriksen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Torben Skov og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

engang om ikke så længe endda bliver det de grådige som føler trang til at holde lav profil, så bliver prestige no go for de fleste,
og jeg håber de nøjsomme og ydmyge bliver dem man ser op til og beundrer, i stedet for de "succesrige" ( ambitiøse egoistiske og grådige og derfor rige ) for det vil jo være de nøjsomme som kommer til at redde verden, ved at vise vejen ud af miljø og klimaproblemerne,
og som situationen er i dag savner jeg de politikere som skal fortælle os, at fremover skal økonomisk vækst være "forbudt" for alle som lever i overflod, og kun dem som end ikke får stillet basale behov, bør kunne forvente vækst i fremtiden,
for det er scenariet hvis katastrofen skal undgås, de politikere vi har i dag vil i stedet kæmpe for at vi stadig skal have vækst for alle som ønsker det, og så vil de gå i krig om de svindende resurser, faktisk er de krige allerede begyndt, med USA og NATO som motor, og den fremtid ser jo ikke gunstig ud.

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Svend Erik Hansen

Forslag til spørgsmål til Skatteministeren :
I relation til et normalt underbukseforbrug, hvor mange par gratis underbukser ville LLR så have modtaget i perioden fra underbuksesagen blev afsløret i medierne og op til d. d., hvis "leverancerne" var forsat uhindret og ikke var blevet stoppet.

Trond Meiring, jørgen djørup, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Venstre er et parti med adgang til støtte til partiets kasse fra flere sider.

Venstre er velkommen til at holde pressekonferencer med et hvilket som helst indhold.

Herunder partiets betragtninger om at Danmark omgående bliver en Flygtningemagnet, hvis Socialdemokraterne kommer til magten.

Men Venstre: Det er ikke skatteborgerne her i landet herunder de omkring 50% eller mere som ikke stemmer på denne Regering, der skal finansiere Pressemøder i partiet.

Rene linier tak, brug embedsmændene men ikke til partiets valgkampagne.

VH
KFK

Niels Duus Nielsen

Nu er Britt Bager og Marcus Knuth så blevet meldt til politiet for fusk med partistøtten. Inger Støjberg kan man åbenbart ikke melde til politiet, selv om hun lyver konstant og begår ulovligheder, ellers ville hun være blevet anmeldt for længe siden. Så vi må nøjes med at gå efter dem, vi kan ramme, synes EL at tænke.

Hvad er det man kalder stater, hvor regeringsmedlemmerne ustraffet begår ulovligheder? Kleptokratier? Bananstater? Fejlslagne stater? Slyngelstater? - jeg tror, at jeg vælger "slyngelstater", da regeringen og Venstres folketingsgruppe er den veldefinerede gruppering her i samfundet, som har den højeste kriminalitetsrate af alle.

Trond Meiring, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Flemming Berger anbefalede denne kommentar