Danskere bag formodet momssvindel med el for over en halv milliard kroner

En gruppe danske direktører er i centrum i en international sag om formodet momssvindel for 540 mio. kr. ved handel med elektricitet på det europæiske energimarked. Det kan Information afsløre i dag i samarbejde med erhvervsmediet Finans og det internationale mediesamarbejde Grand Theft Europe. Det anslås, at EU-landene hvert år mister 50 mia. euro på grund af momssvindel
Scroll ned her på siden og se, hvordan momskarrusellen fungerer.

Scroll ned her på siden og se, hvordan momskarrusellen fungerer.

Jesse Jacob

Indland
7. maj 2019

En række danske forretningsmænd, der herhjemme har en stribe af konkurser bag sig, er i centrum i en større sag om formodet svindel, der rækker over flere europæiske lande, og som er blevet efterforsket i blandt andet USA og Dubai.

Sagen handler om omfattende momssvindel på markedet for elektricitet, men har udløbere til andre typer svindel.

En dansk statsborger sidder fængslet i Polen, mistænkt for sin rolle i den omfattende sag. Han er anklaget for at have medvirket til momssvindel, der har kostet den polske stat mere end en halv milliard kroner. Syv andre personer er foreløbig anklaget i Polen.

Den omfattende sag rækker også til Norge, hvor en del af pengene fra svindlen er blevet hvidvasket. De norske myndigheder har krævet over 100 millioner kroner beslaglagt og har givet en millionbøde i det, der betegnes som en af Norges største sager om hvidvask nogensinde.

Den delvist mørkelagte sag kan i dag afsløres af Dagbladet Information, erhvervsmediet Finans og et internationalt samarbejde af i alt 35 europæiske medier, koordineret af den uafhængige tyske nyhedsorganisation CORRECTIV.

35 europæiske mediepartnere fra alle 28 EU-medlemslande samt Norge og Schweiz har i projekt Grand Theft Europe efterforsket systematisk momssvindel på tværs af hele Europa.

63 journalister har gennemtrawlet 315.000 siders fortrolige dokumenter, heriblandt efterforskningsmateriale, aflytninger og mails samt handelsdata relateret til flere store momssvindelsager.

Den største svindel i EU

Det europæiske politisamarbejde Europol anslår, at der bliver begået organiseret svindel med moms i EU for samlet mere end 50 milliarder euro eller 373 milliarder kroner hvert år.

»Det her er ganske enkelt den største svindel, der findes i EU. De her beløb er ubegribelige for de fleste europæiske borgere, selv for os der arbejder til daglig med de her områder – økonomisk kriminalitet og hvidvask,« siger Pedro Seixas Felicio, der er sektionschef i Europols kontor for økonomiske operationer og ejendomskriminalitet.

De danske forretningsmænd, der formodes at have medvirket til organiseret svindel med moms i flere EU-lande, har ifølge Informations og Finans’ oplysninger været genstand for en række internationale undersøgelser. Flere af disse undersøgelser er stadig i gang, og derfor har Information og Finans valgt ikke at offentliggøre navnene på flere af de centrale personer i sagen.

Svindlen sker i såkaldte momskarruseller. Momssvindlere i EU udnytter et ladeportstort hul i medlemslandenes momssystemer.

Jesse Jacob

Der bliver ikke opkrævet moms ved handler hen over grænser mellem EU-lande. Det indebærer, at når man importerer en vare, så betaler man ikke moms ved købet, men opkræver moms ved salget. Den opkrævede moms skal derefter betales til statskassen.

Virksomheder, der eksporterer en vare, kan ikke opkræve moms fra kunden, men får i stedet beløbet refunderet fra statskassen.

Det vil sige, at statskassen tilfører penge ved salget af en vare til eksport og forventer at få penge tilbage fra salget af en importeret vare. Ved det, der kaldes karruselsvindel, står samme bagmand typisk bag både eksport og import af varen. ’Eksportøren’ får moms refunderet af den ene statskasse, og ’importøren’ er et skuffeselskab med stråmandsdirektør, der forsvinder, når den anden statskasse kommer for at opkræve momsen.

Svindel i sofistikerede netværk

Flere af de danske forretningsmænd har haft forskellige roller i nogle af de store sager om momssvindel, der i dag bliver fremlagt i forbindelse med Grand Theft Europe. Det drejer sig om svindel med CO2-kvoter, metal, elektronik og andre varer – blandt andet elektricitet på det europæiske elmarked.

Information og Finans har forelagt researchen for en af landets førende momseksperter, Søren Engers fra revisionsfirmaet Baker Tilly. Han er ikke overrasket over, at danske forretningsmænd tilsyneladende har deltaget i international momssvindel i den helt store skala:

»Disse netværk er meget sofistikerede, og vi har tidligere set danskere optræde i disse meget komplekse sager, så det er bestemt ikke overraskende,« siger Søren Engers.

»Vi har set momskarruseller med mad, mobiltelefoner og meget andet. Og nu er vi altså kommet til elsektoren. Man behøver ikke være ekspert for at se, at det er et problem. Og jeg håber, at det er noget, politikerne vil tage hånd om. For der er tale om rigtig, rigtig mange penge,« siger Søren Engers.

Sagen om mulig svindel med elektricitet handler om firmaet Castor Energy AS, der i 2012 blev oprettet i et kontorhotel i Oslo i Norge. Firmaet, der havde dansk ejer og direktører, blev oprettet med datterselskaber i Storbritannien, Polen, Italien og Tjekkiet. Moderselskabet selv og alle datterselskaber blev indregistreret til at kunne deltage i handler på det europæiske elmarked.

I Polen indgik Castor Energys datterselskab i den kæde af virksomheder, der anklages for momssvindel.

Den polske sag med de danske direktører ligner et klokkerent eksempel på karruselsvindel, forklarer en af verdens førende momseksperter, professor Richard Ainsworth fra Boston University i USA. Momssvindel med elektricitet er særlig smart, fordi der reelt er tale om en handel, der foregår på nettet, uden at fysiske varer skal fragtes over de europæiske grænser:

»Det hele kan gøres på få sekunder med en computer. Du behøver ikke flytte dine varer med store lastbiler, der skal transportere dem gennem Europa eller laste dem på store paller og lade dem stå i varehaller og vente. El er fremtiden, fordi det er let at snyde med. Det kræver kun nogle enkelte tastetryk på en computer,« siger professor Richard Ainsworth.

»Det skifter hele tiden. I 1990’erne var det guld, så blev det computere og mikrochips. Svindlen kan ske med alle varer, der kan føres gennem forskellige systemer, og hvor de kriminelle kan skrælle momsen af. Nu er det altså elsektoren, hvor vi ser omfattende momssnyd,« siger Richard Ainsworth.

Svindlede i Polen – hvidvaskede i Norge

I den konkrete sag købte det første selskab i kæden, det polske firma Commodity Trading Poland, angiveligt strøm i Tyskland.

Retsdokumenter og en lækket mail viser, at Commodity Trading Poland importerede strømmen til Polen uden moms fra Tyskland for derefter at sælge strømmen videre, nu inklusive moms, til en kæde af polske selskaber. Den opkrævede moms blev aldrig refunderet til staten. Da det polske skattevæsen forsøgte at få refunderet den tabte moms fra Commodity Trading Poland, gik firmaet konkurs, og direktøren – efter alt at dømme en stråmand – forsvandt sporløst.

Efter at strømmen fra Tyskland var blevet handlet videre gennem fire polske selskaber, blev strømmen eksporteret ud af Polen igen. Det er uvist hvorhen, og om kæden blev gentaget i det nye modtagerland for strømmen.

Ved eksporten mistede den polske stat penge til svindelkæden, da den sidste virksomhed i kæden fik refunderet den moms, som selskabet havde betalt på strømmen.

I Norge begyndte Økokrim i samarbejde med det såkaldte Skattecenter Øst at efterforske sagen i 2014. Året efter blev Castor Energy AS i Norge lukket ved en konkurs. Jacob S. Bjønness-Jacobsen fra advokatfirmaet Grette var kurator på sagen. Det var Castor Energy AS, som ifølge norsk politi stod for hvidvask af pengene fra svindlen i Polen. Advokaten betegner det som en sag uden fortilfælde og talte allerede dengang om mulig karruselsvindel med moms.

»Der er tale om en sag i stor skala. De enorme beløb taler for sig selv, og der skal meget professionelle mennesker til at gennemføre transaktioner på det niveau,« siger advokat Jacob S. Bjønness-Jacobsen i dag.

»Faktisk mindes jeg ikke, at der tidligere har været en så omfattende sag om hvidvask af penge i Norge. Det var kæmpestort, det var det virkelig.«

Direktør hævder, at han blev ført bag lyset

Ved konkursen lykkedes det kun at spore ca. 10 millioner ud af de 136 millioner norske kroner, som myndighederne mener er blevet vasket hvide gennem den norske del af Castor Energy. Der blev fundet oplysninger om bankkonti i blandt andet Tjekkiet, men det blev ikke afklaret, om der var flere tabte penge at hente hjem til statskasserne.

Den norske sag endte aldrig for en domstol, men blev afsluttet med et krav mod konkursboet på 136 millioner norske kroner – godt 104 millioner danske kroner – og en millionbøde til firmaet, hvis direktør accepterede bøden. Direktøren er dansker og hedder Gunther Skarin. I dag kalder han sig Gunnar Skarin.

»Jeg blev ført bag lyset. Hvis jeg havde vidst, hvad der foregik i selskabet, så havde jeg da aldrig sagt ja til at være en del af det,« siger Gunnar Skarin i dag til Information og Finans fra sit hjem i Sydafrika. Gunnar Skarin har selv valgt at stå frem og fortælle til Information og Finans om sin andel i sagen.

En kilde med kendskab til den internationale efterforskning af direktørnetværket betegner Gunnar Skarin som ’en lille fisk’ og rejser tvivl om, hvorvidt de reelle bagmænd bag den norske hvidvask er fundet.

I februar i år kom det frem, at Gunnar Skarin havde hjulpet den svindelmistænkte Britta Nielsen med 300.000 kroner, da hun var på flugt fra de danske myndigheder i sagen om millionsvindel i Socialstyrelsen.

Norsk politi foretog i 2014 og 2015 afhøringer af Gunnar Skarin. Han forklarer, at han blev inviteret ind i firmaet i 2012 ved et møde med en person i Hellerup. Skarin vil ikke navngive personen, men fortæller, at han ved mødet fik at vide, at der var en række pengestærke investorer bag selskabet.

Foregik fra adresser i Dubai

Gunnar Skarin står sammen med to andre danske statsborgere som direktører eller ejere af alle Castor-selskaberne i Norge, Polen, Tjekkiet, Italien og Storbritannien. Han vil ikke fortælle, hvem bagmændene er, men kun at de var »særdeles professionelle«, og at han frygter, hvad der vil ske, hvis han offentliggør navnene.

Ifølge Gunnar Skarin trak flere af bagmændene store millionbeløb fra momssvindlen ud af selskaberne.

»Meget af det her foregik jo fra IP-adresser i Dubai. Der var helt andre og store ting på spil, end jeg vidste,« siger Gunnar Skarin.

Under afhøringer i Polen har Gunnar Skarin udpeget en anden dansker som medskyldig i svindlen. Denne person skulle ifølge Skarin have anvendt tre falske identiteter med hver deres mobiltelefon, computer og krypteringsprogrammer til at udføre svindlen.

Den mand, som Skarin har udpeget, blev anholdt i Danmark i marts 2017 og udleveret til Polen, hvor han nu sidder varetægtsfængslet, mens sagen stadig efterforskes. Manden forklarede i retten under udleveringssagen, at han ikke var i Castor Energys ledelse, men blot skaffede kunder til firmaet. For hver kunde, som han skaffede, skulle han have modtaget 10.000 euro, har manden forklaret.

Sagen viser, hvor svært det er for de europæiske myndigheder at efterforske organiseret momssvindel – blandt andet fordi de har haft svært ved at kommunikere sammen på tværs af landegrænserne.

Sagen har udløbere til Storbritannien, hvor de danske direktørers firma blot blev tvangsopløst, da det ikke afleverede regnskaber. Tilsyneladende er der ingen efterforskning i gang i Storbritannien.

Castor Energy var også til stede med et datterselskab i Italien. Castors italienske selskab er ikke blevet lukket ned. Men en kilde oplyser til den italienske mediepartner i Grand Theft Europe, at myndighederne allerede var langt fremme i overvejelser om at indføre såkaldt omvendt momsafregning på elhandel, da Castor-sagen fik dem til at fremskynde denne beslutning.

Omvendt momsafregning er betydeligt mere besværligt for lovlydige virksomheder på markedet, men kan til gengæld næsten fuldstændigt bremse karruselsvindel med moms. Ved almindelig momsafregning får kriminelle kontant adgang til momspengene. Gælden til staten samles i fupfirmaer, der går konkurs. Ved omvendt momsafregning mister de kriminelle den direkte adgang til pengene.

Penge går direkte til organiserede kriminelle

Efter Italien har flere andre lande, heriblandt Danmark, indført omvendt momsafregning på el.

Den formodede momssvindel i Castor-sagen byggede på falske fakturaer, der bevægede sig i en kæde fra Schweiz til Italien og derfra til Polen, hvor svindlen ramte den polske statskasse, og videre til Tyskland. Strømmen blev produceret i Tyskland og brugt i Polen. Pengestrømmen gik tilsyneladende via Norge til blandt andet Dubai og Hongkong.

Efterforskningen af svindlen i Castor-sagen er i EU sket i samarbejde mellem Italien, Danmark, Tyskland, Letland, Ungarn og Polen med Norge som observatør. Slovakiet var med, men trak sig ifølge en kilde til journalistsamarbejdet Grand Theft Europe ret tidligt ud af det formelle samarbejde om efterforskningen.

Pedro Seixas Felicio, der er sektionschef i Europols kontor for økonomiske operationer og ejendomskriminalitet fortalte i forbindelse med en høring i EU-parlamentet, at det er meget sjældent at efterforskning af den organiserede momssvindel fører til pågribelse af de reelle bagmænd.

Pedro Seixas Felicio anslår, at blot to procent af de organiserede grupper tager 80 procent af de kriminelle indtægter fra svindlen. Han fortæller videre, at Europol længe har været opmærksomme på, at de organiserede momssvindlere er rykket til energisektoren.

»Vi ved, hvem de grupper er. Nogle af dem har været i gang i ti år eller mere. Deres topledelser opererer uden for EU, så de er svære at fange, og de har gjort det her i lang tid, så de ved, hvordan det skal gøres. De skifter løbende de varer ud, de bruger til momssvindel, de skifter de selskaber, de bruger, og de bankkonti, de bruger,« forklarer Pedro Seixas Felicio.

»Det er penge, der bliver givet direkte til organiserede, kriminelle grupper. Så det er dobbelt skidt: Det er penge, der ikke bliver investeret i nødvendige ydelser som retssystemer, sikkerhed, uddannelse eller sundhed, men som bliver givet til kriminelle grupper, der bruger pengene til at investere i yderligere kriminalitet – til at købe stoffer, som de videresælger mod profit, til at købe tobak, der bliver solgt ulovligt videre, til at finansiere korruption.«

Dansker afhørt af FBI i sagen

Flere spor i sagen peger på, at der kan være bagmænd bag kredsen af danske direktører i den polske sag, og at disse reelle bagmænd kan befinde sig i Dubai.

Ifølge Informations og Finans’ oplysninger blev en dansk statsborger, der er bosat i USA, afhørt af FBI sidste år i en udløber af hvidvasksagen fra Norge. Afhøringen fandt sted på vegne af norsk politi, der havde fundet manden i et firma, der angiveligt indgik i Castor Energy-sagen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske statsborger. Han er i efterforskningsmateriale fra både Tyskland og Italien sat i forbindelse med flere sager om organiseret momssvindel. Særligt er han sat i forbindelse med én bestemt anden dansk statsborger, der i de seneste ti år har opholdt sig i Dubai.

Det fremgår af de lækkede dokumenter fra CORRECTIV, at den danske forretningsmand, der nu bor i Dubai, i 2010 fik sit daværende hjem i Ishøj og sin danske virksomhed ransaget af dansk politi på vegne af de tyske myndigheder i forbindelse med momssvindel med CO2-kvoter. Umiddelbart efter ransagningen valgte manden at flytte til Dubai med sin familie.

Ud over Tyskland har også Italien i 2014 efterforsket den samme danske forretningsmand.

»Det er den samme sfære af folk, der også stod bag snyderiet i Castor Energy,« siger en myndighedskilde med indgående kendskab til FBI’s efterforskning.

FBI meddeler i en mail, at de af princip hverken vil be- eller afkræfte, hvad de efterforsker.

Information og Finans har forgæves forsøgt at indhente kommentarer fra de danske direktører i sagen.

Dokumentation

Fra udleveringssagen hvor en dansk statsborger blev udleveret til Polen for sin rolle i sagen.

Klip fra et lækket, polsk dokument der beskriver, hvordan man mistænker, at svindlen er sket.

 

Grand Theft Europe

Formodet momssvindel for milliarder, svigtende tilsyn, syrienkrigere og to virksomheder på en tom grund i Dragør. I denne serie afdækker Information sammen med Finans og en lang række medier international momssvindel for milliarder. Samarbejdet er koordineret af researchorganisationen CORRECTIV.

Lyt også til Netværket – en podcast i tre afsnit om bagmændene med forbindelser til al-Qaeda og Islamisk Stat, som er en del af et netværk, som har begået formodet momssvindel for over en milliard.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ulla Blok Kristensen

Det er simpelthen til at blive rasende over !
Begriber ikke, at vores myndigheder ikke kan stoppe den slags ! Håber I og andre følger op på, hvordan der bruges enorme ressourcer på at kontrollere overførselsindkomster medens der tilsyneladende udbetales milliarder til mons svindlere !!

Jacob O, Peter Wulff, Vivi Rindom, Erik Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jan Guldager, Tue Romanow, Torben Arendal, Tinne Stubbe Østergaard, Sabine Behrmann, Benta Victoria Gunnlögsson, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Viggo Okholm, Mogens Holme, Lillian Larsen, Jørn Andersen, Anders Graae, Verner Nielsen, Kim Houmøller, Ete Forchhammer , Ebbe Overbye, Anne-Marie Krogsbøll, Thorkel Hyllested, Poul Simonsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Politikerne har gennem de sidste 30år afskaffet næsten alle former for kontrolinstans med grund i bureaukrati.
Åben motorvej.
Ingen til at kontrollere pengestrømmene.
Ingen til at kontrollere politikerne.

Eva Schwanenflügel, Jan Guldager, Tue Romanow, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Ervin Lazar, Anders Graae, Verner Nielsen, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Poul Simonsen

Vi har alle lært, at forbrydelser ikke betaler sig. Men se lige her!

“Det europæiske politisamarbejde Europol anslår, at der bliver begået organiseret svindel med moms i EU for samlet mere end 50 milliarder euro eller 373 milliarder kroner hvert år.”

Eva Schwanenflügel, Tue Romanow, Mogens Holme, Trond Meiring og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Det er et fuldstændig afsindigt stort beløb, som fornemme og prominente business-folk bevidst svindler for. Hvis man skal sætte beløbet i perspektiv, så svarer netop denne svindel, iflg. svenske myndigheder, til det dobbelte af det, hele det svenske skole- og uddannelses-væsen koster om året

Og det kan sagtens undgår, hvis alle politiske ledere i EU vil det. Men det kræver altså et fælles EU-system for netop moms. Og så vil det desuden være en fordel, men ingen betingelse, med et fælles EU-anklagersystem, som kan anklage og fastholde disse prominente tyveknægte på tværs af grænserne.

Og der er faktisk et solidt flertal for begge systemer blandt EU-ministerrådet, altså landenes politiske ledere. - Men - EU kan kun tage beslutninger ved fuldstændig enighed, og her er selv et stort flertal altså ikke nok. - Uden fuldstændig enighed - ingen beslutning.

Og hvor gætter man så på, at Danmark er placeret: - For eller imod et system, der umuliggør dette tyveri af skatteborgernes penge?

Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, Tue Romanow, Torben Arendal, Erik Karlsen, Carsten Wienholtz, Thomas Tanghus, René Arestrup, Mogens Holme, Trond Meiring, Ervin Lazar, Jørn Andersen, Verner Nielsen, Ete Forchhammer og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Direktørene er nok ikke muslimer, så dem skal vi ikke interesser os for.
Fokuser nu på det vigtige og skynd jer at lede opmærksomheden tilbage på alle de frygtelige flygtninge, der render og snyder os hellige danskere.

P.S. Håber ikke sarkasme er spildt på alle.

Jesper Sano Højdal, Tue Romanow, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Hans Larsen, Torben K L Jensen, Jens Erik Starup, Karin Hansen, Viggo Okholm, Mogens Holme, Trond Meiring, Ervin Lazar, Verner Nielsen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Niels Christensen

Ib Christensen, øh ? det er nu ikke fordi, at kriminelle med pakistansk baggrund har holdt sig tilbage i den her branche, mobiltelefon cirkuset for år tilbage var styret af kriminelle med pakistanke rødder

Jan Guldager, Ib Christensen, Torben K L Jensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

I aften - 07.05.2019 - bliver hele bedraget vist på den tyske kanal ZDF fra 21.00 til 21.45.
Lige fra kilden.

Eva Schwanenflügel, Verner Nielsen, Britta Hansen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Andersen

En avis i verdensklasse giver håb om at vi får et mere retvisende billede af hvad der foregår.

De fortæller os at den største kriminalitet foregår i bunden af samfundet, og at de fattige er de mest kriminelle. Danmarks Statistik underbygger velvilligt denne myte. Men endnu en gang bliver vi mindet om at statistik bygger på hvad meningsdannerne vil have os til at tro på. De fattige kæmper for at overleve, mens de rige kæmper for, øh - ja hvad?

Overklassen er simpelt hen Danmarks uden sammenligning største kriminelle samfundsgruppe. Alle andre kriminelle grupper i landet er peanuts i forhold til disse kriminelle storsvindlere. Men når det kommer til storsvindlerne i toppen af samfundet, er det bemærkelsesværdigt få som kommer i fængsel.

Storsvindlerne i toppen af fødekæden oplever at alle pengekasser står vidt åbne for dem, det er det rene tag selv bord. Vi oplever hvidvask for 1.500 milliarder, udbytteskat for 410 milliarder, momssvindel for 373 milliarder kr. blot i EU, og de vedvarende skattelybølger. Ingen kontrollerer overklasse, og ingen direktører kommer i fængsel, der er kollektiv frit lejde for de rige, hvergang.

En omfattende deregulering af bankerne har givet overklassen frie tøjler. Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Nykredit, Sydbank, Spar Nord. Skattelybølgerne skyller hen over os, Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks, Panama Papers og Paradise Papers.

Storsvindlerne sidder i råd og udvalg på Christiansborg og deregulerer finansvæsenet. Korruption og råddenskab, skattely og hvidvaskning, interessekonflikter og lobbyorganisationer, på alle måder skovler overklassen penge ind, de er velpolstrede, og bankernes bolig-gebyrer er på himmelflugt.

Dereguleringen af den finansielle sektor, og frit lejde til storsvindlerne, har skabt en kronisk kriminel tilstand, hvor toppen af bankerne har direkte adgang til milliarderne i statskassen, med skattely-svindel og hvidvaskning af sorte penge, samt våbensmugling til terrorister og diktatorer.

Politikerne har skåret dem væk, som skulle holde øje med bankerne, lige som man skar Skat ned, indtil institutionen gik ned, hvilket skete af ideologiske grunde, for at de formuende ikke skulle betale skat. Er overklassen virkeligt så magtfulde, at de kan operere udenfor loven, at loven ikke undersøger dem? Hvordan får vi genindført demokratiet her i landet?

Selskaber svindler EU for 522 milliarder kr. i tabte skatteindtægter hvert år. Skatteunddragelse, skattely og hvidvask stortrives i EU, og de rige bruger alle krumspring for at undgå at betale skat. Pepsi, Q8, Pfizer, Arriva, Nike, Apple og Ikea overfører pengene direkte til skattelylande udenom de lande hvor de tjener pengene.

De fleste sociale problemer herhjemme kunne løses for de milliarder som overklassen svindler for. En rettidigt indsats i Skat, Bagmandspolitiet og i lovgivningen, ville have givet resultater, som kunne løse de kriminelle problemer i toppen af samfundet, samt de sociale problemer i bunden af samfundet.

Den kriminalpræventive indsats må derfor rettes hen imod toppen, og fjernes fra bunden. Og samtlige statistikker skal rettes; hvis man måler kriminaliteten i Danmark fører de rige med mange milliarder.

I dag er det kriminelt at sove på gaden, have det forkerte tøj på, eller stjæle mad. Hvis ikke fængslerne snart fyldes med overklassens kriminelle, må vi gøre oprør. Dette er essensen af historien om den moderne europæisk politik: Alle penge fjernes fra bunden af samfundet, for at dem i toppen kan feste.

Oprøret fra bunden er begyndt: Den Progressive Sociale Bevægelse

Mikael Velschow-Rasmussen, Kim Houmøller, Egon Stich, Lars Jørgensen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Henrik Leffers, ingemaje lange, Michael Waterstradt, Palle Jensen, Verner Nielsen, Anne-Marie Krogsbøll, Trond Meiring, Tinne Stubbe Østergaard, Torben K L Jensen, Steen K Petersen, Carsten Wienholtz og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Fælles moms- og skatteregler i EU har været påkrævet længe. Desværre er der enkelte EU-lande, der formår at sabotere en effektiv ensartethed, simpelthen fordi det er lukrativt for dem at operere med deres egne 'gunstige' regler. Irland, Luxembourg og Malta er tre kedelige eksempler.

Per Torbensen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Jan Guldager, Kim Houmøller, Carsten Wienholtz og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Hillgaard

Hele dette område med at få refunderet købsmoms, som herefter ikke blive afleveret til staten af sælgeren er en særdeles gammel foreteelse, og som ofte end ikke er blevet registreret som et tab hos staten, fx fordi en anmodet udbetaling af købsmoms efter reglerne skulle ske før sælgeren skal afregne salgsmomsen. Og sluttelig lukkede de hertil indrettede selskaber uden midler. Og selskaber uden midler finder det offentlige uinteressante - man glemmer den præventive virkning.

Og Gert Romme angående et fælles momssystem: De vise fædre i Eu havde varslet, at dette refusionssystem skulle gælde inden for EU. Så når et dansk selskab i DK købte fra et græsk selskab, så var ideen en refusion af græsk moms her og en aflevering af græsk salgsmoms i Grækenland - og så skal der ikke megen fantasi til at forstå, at de i forvejen store muligheder for udnyttelser vil blive mangfoldiggjort. Derfor blev tanken formentlig opgivet, og i stedet skete overførslerne mellem EU-landene uden moms af varer mod oplysningspligt, og med mindre, men nye muligheder for svindel.
Min baggrund for ovenstående. Jo, jeg har siden momsens start i 1967 arbejdet med kontrol af moms, afgifter og skat.
Og i minder omfang også kontrolleret negative momsangivelse, og her som andre steder inden for moms-, skatte- og pengesystemet set grelle eksempler - og foreslået ændringer inden for hele området.

Og hvad kan man så lære af disse oplevelser og andre: det drejer sig om at synliggøre eller at usynliggøre - alt efter hvad man vil opnå. Og det ved magtsystemet - uanset arten.

Lars Jørgensen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Jens Erik Starup og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Niels christensen
Men lidt sært at ikke muslimer har holdt sig tilbage fra at benytte de store huller i skat vores incitaments regeringen skabte.
Eller kan det tænkes vi ikke kender til alle der benyttede hullerne?

Det med at "snyde", er en evne der ligger i os alle. (vi er samme mennesker af samme kemi)
"øverst" i samfundet er "moden" at skaffe hinanden ben (med fradragsret) og så lidt hvidvaskning.
I den "dybere" ende af samfundet, lader man sig skille, for på den måde at udnytte bistanden bedst muligt.
De frie mennesker er dem uden "kasse-tænkning".

Nok kun et spørgsmål om omstændigheder (og kontrol-organer). :)

Ib Christensen

nils valla,
Det er vel dit valg om du bruger evnen eller ej.
Men kan da godt forstå det vil knibe lidt med klageretten hvis du selv snyder når du kan.

Finn Årup Nielsen

Mht. CO2-kvotesvindel hørte vi om en kæmpe to-cifret-milliard svindel tilbage i 2009 under Connie Hedegaard, se f.eks. https://www.fyens.dk/erhverv/Svindel-med-CO2-kvoter-for-38-milliarder/ar... Jeg synes aldrig vi hørte videre om den historie. Hvad skete der med de penge? Er der nogen relation mellem 2009-sagen og GTE-sagen?

Udover omvendt moms, kunne man så forestille sig at indføre en form for kædeansvar for momsbetalingen?

Ib Christensen.
Alle mennesker har evnen til at snyde og bruger den sikkert også i en eller anden sekvens af livet.
Kontrol-organer til kontrollere os selv kan forhindre det fællesskabets midler der snydes med.
Men kan selvfølgelig ikke hindre der snydes på "andre niveauer". Det kan kun en opdragelse/indlæring i, vi alle er en del af fællesskabet, dæmme ned for.