Analyse
Læsetid: 4 min.

Med sit desperate træk har Løkke genantændt formandsopgøret i Venstre

Med sin nye bog har statsministeren udløst det stik modsatte af, hvad han selv ønsker med forslaget om en SV-regering: Formandsopgøret er igen blusset op i Venstre, og Socialdemokratiet har fået endnu lettere ved at danne en mindretalsregering
Med sin nye bog siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der her ses ved sit opsigtsvækkende pressemøde torsdag, at Venstres næstformand Kristian Jensen ikke har styrken til at styre Danmark.

Med sin nye bog siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der her ses ved sit opsigtsvækkende pressemøde torsdag, at Venstres næstformand Kristian Jensen ikke har styrken til at styre Danmark.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
18. maj 2019

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sagde for få uger siden, at Socialdemokratiet fører valgkamp på »det største bluffnummer i dansk politik i generationer«. På næsten mirakuløs vis er det dog nu lykkedes for Venstres formand selv at markedsføre et endnu større bluffnummer: forestillingen om, at han efter valget selv skulle kunne fortsætte som minister i en ny S-regering.

I en allerede turbulent valgkamp har Løkke nu forsøgt at bytte rundt på hovedrollerne. I første omgang ser tricket tilmed ud til at virke: Lars Løkke har pludselig fået overbevist en større gruppe vælgere, meningsdannere og politikere om, at han i virkeligheden er en landsfaderlig skikkelse, der fremover vil holde yderfløjene uden for indflydelse.

Den nostalgiske klang af en genoplivet ’arbejder-bonde-regering’, som Danmark kortvarigt havde i perioden 1978-79, kan måske også lyde som en naturlig fortsættelse af de seneste års gensidige tilnærmelser mellem Socialdemokratiet og Venstre.

Hvis udmeldingen renses for spin og fanfarer står en noget andet virkelighed imidlertid tilbage. Forslaget om at samarbejde med sosserne lyder for venstrefolket som et tilbud om at søbe den kål, de selv har spyttet i. Med bogudgivelsen hører de hele tre stærkt forstyrrende signaler:

Første budskab er, at Lars Løkke ikke selv tror på, at han vil kunne fortsætte som statsminister efter valget. Han har ganske enkelt kapituleret. Det andet budskab er, at han ikke længere tror på, at den borgerlige blok kan vinde et flertal. Han har de facto opløst VLAK-regeringen.

Og endeligt er det tredje budskab, at han heller ikke tror på sin egen næstformand i Venstre. Løkke genåbner kort sagt formandsopgøret her midt i valgkampen. Finansminister Kristian Jensens lederegenskaber underkendes så nådesløst i bogen, at der igen er opstået tvivl om tronrækkefølgen i Venstre.

Skibet på grund

Det opsigtsvækkende forslag om en mulig SV-regering, som går stik imod alt, hvad Venstre i månedsvis har forberedt både vælgerne og de lokale kandidater på, har karakter af et rent soloprojekt. Det virker næsten, som at det er ’Privat-Lars’, der har udtalt sig – i lodret strid med, hvad ’Statsminister-Lars’ har sagt, ment og gjort i de senere år.

Inden offentliggørelsen af bogen Befrielsens Øjeblik havde Lars Løkke ikke engang orienteret sin egen næstformand Kristian Jensen – ja, han blev først orienteret pr. telefon aftenen inden bogens udgivelse – eller på nogen måde gødet jorden for tanken i fortrolige samtaler med Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen.

Den manglende forberedelse afslører udmeldingens desperate karakter. For selv hvis Lars Løkke mente det alvorligt med forslaget om en SV-regering, ville han i det mindste have været nødt til at forberede en sådan koalition gennem møjsommeligt arbejde både indadtil i Venstre og udadtil med Socialdemokratiet. Men Løkke har gjort alt andet.

Værst er Lars Løkkes angreb på Kristian Jensen. I bogen fortæller Løkke således, at han havde lovet sin kone, Sólrun, at han ville forlade posten som statsminister inden valget. Men da det kom til stykket, turde han ikke give ansvaret til næstformand Kristian Jensen: »Hvis der ikke er en sikker hånd på roret, så går skibet på grund,« siger Løkke: »Det ville være faldet sammen, hvis jeg havde holdt mit løfte til Sólrun.«

Med bogudgivelsen siger Lars Løkke altså, at han på den ene side ikke selv regner med at fortsætte som statsminister, og at han på den anden side heller ikke mener, at Venstres næstformand Kristian Jensen har styrken til at styre Danmark. Med et truende valgnederlag i sigte må venstrefolket nu spørge sig selv, før stemmerne overhovedet er talt op: Hvem skal tage over efter Løkke? Skal han trække sig allerede inden valget?

Fordel for sosserne

Mette Frederiksen kan grine hele vejen hen til stemmeboksen. Sjældent har en oppositionsleder fået serveret en så stor gave i begyndelsen af en valgkamp, som hun i forvejen står til at vinde komfortabelt. Med overbærenhed kan Socialdemokratiets formand nøjes med høfligt at afvise tilnærmelserne. Hun har nu fået forøget sine muligheder for at manøvrere igennem en vanskelig parlamentarisk situation efter valget.

Socialdemokratiet står ifølge de vægtede gennemsnit af meningsmålingerne til at få mere end tilstrækkeligt med mandater i ryggen fra de rød-grønne partier til, at Mette Frederiksen vil kunne danne en ren socialdemokratisk mindretalsregering. I modsætning til højrefløjen er der nemlig ikke for alvor kaos i det rød-grønne partilandskab.

Tværtimod fremstår yderfløjen på venstrefløjen – i skikkelse af Enhedslisten – mere moderat end nogensinde før. Realpolitisk tegner det sågar til, at Socialdemokratiet vil kunne danne flertal uden at inddrage indtil flere mulige støttepartier, og Mette Frederiksen står dermed på ingen måde i den samme kaotiske situation, som Lars Løkke gør med de højreekstreme partier, der er skallet af fra Dansk Folkeparti.

Mette Frederiksen har absolut ingen brug for Lars Løkke til at kunne danne en regering, der er uafhængig af yderfløjene. Til gengæld kan det blive en afgørende hjælp for hende i de formentligt snarlige forhandlinger om regeringsdannelse med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet, at Venstre nu har tilbudt et tættere samarbejde. Hun vil kunne bruge Løkkes tilbud om en SV-regering som en trumf imod venstrefløjen.

På bagvendt vis har Lars Løkke på én og samme tid saboteret Venstres egen valgkamp og givet Mette Frederiksen en ekstra livline, når hun med nu endnu større sandsynlighed snart skal forsøge at pusle et regeringsdueligt flertal sammen efter valget. Mens man efterhånden ikke troede, det ikke kun gå værre for Lars Løkke i valgkampen, finder han så egenhændigt på et kamikazeagtigt mediestunt, der kan tvinge ham til at måtte træde tilbage før tid.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Det har han vidst, han ville gøre, det er hans hævn mod Kr. Jensen fra formands opgøret. Han ydmyger ham, og han stikker kniven i både LA og K. Løkke er en lille Napoleon. Men hans Waterloo er på trapperne.

Arne Albatros Olsen, Torben Lindegaard, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Jan Jensen, Jørn Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Jens Pedersen, Carsten Hansen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Danny Hedegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Han brød løftet til konen - hvornår kommer tilbudet om at sælge hende ?

Carsten Mortensen, Helle Walther, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Løkke forstår ikke
at danskerne er meget træt af at ansvarsløse politikerer
har taget ansvaret !
når det går godt har vi har taget ansvaret
Alt hvad der går galt eksistere ikke. eller de nægter at udtale sig

jeg ved ikke hvorfor gik vi i krig i Irak. Løkke tag ansvaret !
Lindholm er så dyr. At det ville være billiger at sende dem på hotel i København
Hvem har brug for det vigtigste Valgtema? Hvem har brug vigtigste politiske emner?
Det vigtigste Valgtema, afvikling af lokalsamfundet, Vi mister autoritet og bliver umyndiggjort

Når man henvender sig til kommunen er svaret du skal bruge broger.dk
løkkes kommunalreform gjorde at der er 70 km til Akutsygehuset, mange døde på vejen dertil efter udheld
Det blev først løst da Trygfonden Fik indsat Lægehelikopter og Der bliv ikke afsat penge til Lægeambulance, I dag gør Paramediciner en forskel. de to første år, døde mange på vejen
Efter løkkes kommunalreform bliver kommuner holdt i et økonomisk jerngreb, hvor der før var blomster er der i dag Græsplæner. Der er 142 km til regions Universitetshospitalet, men de fleste vil heller til rigshospitalet 172 km
Løkke tag ansvaret !

Lisbeth Overgaard, Carsten Mortensen, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Løkke angler efter en komissærpost i EU.
Det kan han jo få såfremt ingen kan holde ham ud længere..
Aldrig har der været en mere personlighedsspaltet partiformand.

Eva Schwanenflügel

Hvis Løkke var en skipper, havde han lige grundstødt sit skib, hoppet i redningsbåden og efterladt besætningen til at synke.

Arne Albatros Olsen, Werner Gass, Helle Walther, Alvin Jensen, Jan Jensen og Benta Victoria Gunnlögsson anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Her en ret morsom tegning af Phillip Y Tuornel i Politiken om hvordan Løkke udskrev valget (uden betalingsmur) :

https://politiken.dk/indland/politik/FV19/art7176355/Lars-L%C3%B8kke-det...

ja, er det ikke forunderligt:

Løkke, eksalteret af en tro på egen genialitet, skyder sig selv i foden så ubehændig at rikochetteringen, resten af valgkampen, vil ramme enhver Venstrepolitiker, der udtaler sig. Og de skal straks forholde sig til at de allerede har tabt.

Og i blå blok er det ikke engang Løkke og Venstre, men DF og Thulesen Dahl, som har de største problemer...

Sikke´n dejlig dag det er i dag
Bum bum bum bum bum bum......

Nu skal vi selfølgelig lige huske på, at Mette også har sine sager. Altså ikke sager, som i Mette har sine sager-sager, men som i Mette også har....sine.........sager!?

Bum bum bum bum bum bum......

Helle Walther

Hver dag sin overraskelse i aviserne. Senest vil Pia K have en SOV regering, Glem det. Så kan hun beholde sin formandstol i folketinget, det har fruen jo meldt ud, hun gerne vil trods de 70 år.Glem det.
Tulle vil til gengæld ikke, men vil kræve at komme med i en SV regering. Hvis det skulle opstå. Glem det. Og Løkke klæbe til magten for enhver pris og kalder det lederskab, har han slet ingen selverkendelse, nej, det havde Napoleon ej heller, før det gik galt.
Har DF og V slet ingen skam i livet i håb om at bevare magten fra 2001. De er i min optik utrolig skamløse. Det drejer sig ikke om landets ve og vel, det drejer sig om dem selv og magtens tinde, de vil ikke opgive den. Løkke vil sågar blive siddende selv om han taber. Han har ej heller nogen anstændighed her. De tabte EU sidst, kommunal valg og borgmesterposter, og nu muligvis folketingsvalget. EU 19 ??? og V er mere splittet end nogensinde, og så vil han blive siddende.
S har meldt klart ud, en ren S mindretalsregering med støtte fra Ø og SF, R og klart de mindre partier skal have indflydelse på de områder, hvor der er fællesmængde. Klima, uddannelse, socialpolitikken, integrationen, børn og unge, de nedslidte. Og andre steder vil man samarbejde med de blå partier, minus de ekstreme to. Som jeg håber ikke kommer ind.
Men valget er ikke afgjort endnu, og man skal ikke sælge skindet før bjørnen er skudt.

Espen Bøgh

En bog på baggrund af "hele 22 timers samtale med LLR", . det må være en tynd kop te.

Ingen fornuftig "ghostwriter" vil gøre den slags, om end det er jo set tidligere i forbindelse med IT-Factory hvor 2 tidligere journalister på mindre end en uge skrev en bog for og om Asger Jensby, der totalt frikendte ham for ansvar i forbindelse med afsløringen af IT-Factory.

Eva Schwanenflügel

@ Espen Bøgh

Anmelderne (de politiske kommentatorer) er ret enige om at det er en vild pageturner af en bog..
Selv det at dræbe (dumme) får på Færøerne bliver en politisk allegori..
En morderisk odyssé. Eller en enfant terrible?