Nyhed
Læsetid: 5 min.

Dine pensionspenge kan bidrage til, at bierne dør

Danske pensionsselskaber har over en milliard kroner investeret i selskaber, som producerer de pesticider, der ifølge forskning er til skade for bierne. EU forbød en række af de såkaldte neonikotinoider sidste år, men produkterne sælges fortsat globalt
Danske pensionsselskaber har over en milliard kroner investeret i selskaber, som producerer de pesticider, der ifølge forskning er til skade for bierne. EU forbød en række af de såkaldte neonikotinoider sidste år, men produkterne sælges fortsat globalt

Sofie Holm Larsen

Indland
4. maj 2019

Hvis bierne forsvinder, kan det få store konsekvenser for verdens fødevareproduktion.

Alligevel har danske pensionsselskaber investeret store summer i virksomheder, som producerer sprøjtegiftene neonikotinoider, der er til fare for bierne.

Det viser Informations gennemgang af de 17 største pensionsselskabers aktieinvesteringer. Samlet har pensionsselskaberne aktier for 1,14 milliarder kroner i virksomhederne Bayer, Sumitomo Chemical, Mitsui Chemicals, Syngenta og Nippon Soda. Klart den største andel af investeringerne udgøres af aktier i kemikaliegiganten Bayer på lidt over en milliard kroner.

Investeringerne er problematiske, mener Christian Ege, der er seniorkonsulent i Det Økologiske Råd

»Bier er jo helt essentielle for bestøvning af både afgrøder og vilde planter. Det er forskelligt, hvilke arter der bestøver hvilke planter, så vi har brug for stor diversitet af biarter. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi kommer af med de her neonikotinoider,« siger han.

Neonikotinoider er et insektdræbermiddel, der kan sprøjtes ud over markerne, men som oftest bruges ved at ’bejdse’ selve såsæden inden såning for at beskytte planterne mod insektangrebene.

Pesticiderne dræber ikke i sig selv bierne, men mistænkes blandt andet for at forringe deres forsvar mod sygdomme og gøre dem desorienterede.

Sofie Holm Larsen

Neonikotinoider er så kontroversielle, at EU ad flere omgange siden 2013 har indført stærke begrænsninger på brugen af stofferne med henvisning til deres skadelige virkning på bierne.

Senest i 2018 blev der indført yderligere begrænsninger i EU, så brugen af tre typer af neonikotinoider nu kun må ske under kontrollerede forhold i drivhuse og ikke udendørs.

Bayer har udfordret forbuddet ved EU-Domstolen – blandt andet med et argument om, at neonikotinoiderne ikke er skadelige for bier, hvis de bruges på den rigtige måde.

Men selv om EU har begrænset brugen i Europa, er danske pensionsselskabers investeringer i industrien ifølge Christian Ege fortsat problematiske.

»Når vi ikke ønsker de her stoffer anvendt i EU, ønsker vi dem jo heller ikke produceret eller brugt i andre dele af verden. Så længe de bliver produceret i stor stil, er der også risiko for illegal anvendelse i EU, eller at lande som f.eks. Danmark bliver fristet til at dispensere fra forbuddet,« siger Christian Ege.

Lærerne ekskluderer

Det eneste danske pensionsselskab, der har ekskluderet Bayer fra deres investeringer, er Lærernes Pension.

Det sker med henvisning til en vurdering fra Lærernes Pensions screeningsbureau, ISS Ethix, om, at neonikotinoidpesticiderne ifølge en undersøgelse fra European Food Safety Authority (EFSA), i de fleste tilfælde »udsætter bier for risici ved at eksponere dem for skadelige niveauer af pesticiderne«.

Resten af den danske pensionsbranche med investeringer i selskaberne har ikke taget tilsvarende skridt, men både MP Pension, PensionDanmark, Industriens Pension, Pædagogernes Pension og AP Pension henviser til, at de er i dialog med Bayer og forsøger at påvirke dem gennem aktivt ejerskab.

Sofie Holm Larsen

MP Pension har for 103,9 millioner kroner aktier i Bayer og ser ifølge investeringschef Anders Schelde »med alvor på de udfordringer for miljøet og biodiversiteten, som brugen af pesticider kan forårsage«.

»Derfor er MP Pension sammen med en række internationale investorer i dialog med Bayer om problematikken og presser på, for at selskabet adresserer udfordringerne. Vi mener, at det er mest ansvarligt for MP Pension at forblive investeret i Bayer og bruge medejerskabet til at presse på for forbedring frem for at sælge fra, men vi vil følge udviklingen nøje,« siger han.

I PensionDanmark – der har branchens næststørste investering i pesticidproducenterne – henviser man ligeledes til aktivt ejerskab. Det er en strategi, som ifølge kommunikationsdirektør Ulrikke Ekelund har givet positive resultater.

»I PensionDanmark har vi gennem flere år været opmærksomme på denne problemstilling og bl.a. med succes presset på for stærkere involvering af interessenter og rapportering af aktiviteterne i Bayers Bee Care Center,« siger hun.

EU’s forsøg på at begrænse udbredelsen af pesticiderne er i flere tilfælde blevet forsøgt imødegået af særligt Syngenta, Bayer og industriens brancheorganisationer med lobbyisme og en ankesag fra Bayer mod forbuddet. Men står det til PensionDanmark, skal Bayer nedbringe sin produktion af stofferne.

»Som situationen er nu, må forbuddet i EU og flere amerikanske delstater forventes at nedbringe produktion og anvendelse meget betydeligt fremover. Det vil vi holde Bayer fast på,« siger Ulrikke Ekelund.

’Ikke videnskabelig enighed’

Det er dog ikke alle pensionsselskaber, der mener, at situationen er så alvorlig, at man er gået i dialog med Bayer om neonikotinoiderne.

PFA har i absolutte tal den største investering i pesticidproducenterne på 236 millioner kroner. Selskabet henviser til, at der »ikke er videnskabelig enighed« om, at neonikotinoider er den primære grund til, at bestanden af vilde bier er faldende.

»Andre kilder som varroa-mider, sygdomme og klimaforandringer nævnes som mere sandsynlige faktorer. Vi vil fortsat monitorere sagen sammen med vores rådgiver på området, og hvis der publiceres nye resultater, vil vi revurdere, om vi skal i en aktiv ejerskabsdialog med selskaberne,« skriver Andreas Stang, der er Head of ESG i PFA.

Heller ikke P+, der har pensionsbranchens tredjestørste investering i neonikotinoidproducenter, er i øjeblikket i dialog med producenterne om problematikken, fortæller Kirstine Lund Christiansen, chef for ansvarlige investeringer i P+.

»Årsagerne til den faldende bibestand er kompleks, og vi er opmærksomme på den forskning, som potentielt viser en sammenhæng mellem neonikotinoider og en faldende bibestand. I den screening, vi kvartalsvist får foretaget af vores børsnoterede portefølje, er selskaberne ikke fremhævet, og vi har ikke taget konkret stilling til de tre selskaber og deres aktiviteter,« siger hun.

Sofie Holm Larsen

Ifølge Christian Ege er det korrekt, at der ikke er fuld enighed blandt forskere, og at faktorer som varroa-mider, sygdomme og klimaforandringer også spiller ind på de faldende bestande af bier.

»Men det er ikke et argument for at undlade indgreb over for neonikotinoiderne – ligesom vi ikke undlader at bekæmpe menneskeskabte klimaforandringer, fordi ændringer i solpletter også kan have en betydning. Langt de fleste forskere er enige om, at neonikotinoiderne spiller en vigtig rolle,« siger han.

Bayers aktiekurs er det seneste år faldet voldsomt.

I juni 2018 købte Bayer et af verdens mest udskældte firmaer, Monsanto, for 63 milliarder dollar – og det har indtil videre ikke været noget, som er kommet investorerne i de danske pensionsselskaber til gavn.

Ved selskabets generalforsamling i sidste uge afviste 55 procent af aktionærerne at bakke op om ledelsens handlinger det seneste år – en afstemning som normalt er en formalitet.

Aktien er ifølge CNN faldet med 40 procent siden købet – bl.a. med et kraftigt fald, efter at to amerikanske mænd foreløbigt har fået medhold ved amerikanske domstole i, at brug af ukrudtsmidlet glyfosat har betydet, at de har fået kræft.

Bayer har anket dommen – men hvis flere retsinstanser kommer frem til samme resultat, risikerer selskabet ifølge CNN foreløbigt 13.400 lignende sagsanlæg i USA.

Serie

Den sorte liste: Er dine pensionspenge investeret ansvarligt?

Informations har kortlagt de 17 største danske pensionsselskabers aktieinvesteringer. Det er den hidtil mest omfattende kortlægning af sin slags. I denne serie sætter vi fokus på, om din pensionsopsparing er investeret ansvarligt, og på hvordan pensionsselskaberne kan bruge deres medejerskab til at påvirke kontroversielle virksomheder.

Du kan også selv tjekke hvad dine pensionskroner er investeret i og få hjælp til at skrive til dit pensionsselskab.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi har altså kun denne klode til låns.

Så nu er der efterhånden god grund til at tænke sig om - både omkring klima, vores overforbrug og de stoffer der påvirker biologi og mangfoldighed.

Ligesom med begrænsning af konsumptionen af tobak, hvor mange var voldsomme modstandere, men på få år er blevet voldsomt reduceret i Europa, er dette formentlig også blot simpel holdningsændring og efterfølgende en tilvænning.

Niels-Simon Larsen, Estermarie Mandelquist, Torben Skov, Karsten Lundsby, John Andersen, Trond Meiring og nils valla anbefalede denne kommentar

ER enig Romme.

Hvis lige jeg må være "off-topic".

At cigaretter er usunde og forkorter livet for os mennesker, er videnskab dokumenteret. Man behøver ikke stille flere spørgsmål til det.
Men at hæve priserne på cigaretter er en rigtig dårlig vej at gå. Rygerne vil opfatte det som straf der pålægges dem og deres afhængighed.
De ser ikke nødvendigheden men kun uretfærdigheden i det ikke også er dem med afhængighed af vin, sprut, mad, biler, yderliggående holdninger og sport også bliver "straffes", da nævnte grupper jo også koster på samfundskassen.

Der er en psykologisk mere "rigtig" vej at gå for at tilende-bringe rygevaner.
Genindføre 5 og 10stk-pakkerne og drop 20stk.
Alle og enhver kender til følesen af "masser af "slik", ingen grund til at sparre".
Alle ikke velbeslået kender til der sidst på måneden skal spares på pengene da de sidst på måneden er mindre.
Jeg tror 5-stk pakken er en nemmere udvej fra rygning, og i det mindste et mål rygerne kan sigte efter i den spæde start. (er sikker på langt de fleste har et oprigtigt ønske om at stoppe. Det udelukkende spørgsmål om vaner og derfor også "nødvendigt" med en psykologisk tilgang.)

Elisabeth Christiani, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

The Guardian 3.5.19: Biodiversity crisis is about to put humanity at risk, UN scientists to warn
https://www.theguardian.com/environment/2019/may/03/climate-crisis-is-ab...
og
https://www.boerenlandvogels.nl/sites/default/files/JEIT%20Immune%20Supp...

Lars Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Gert Romme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jørgen Wind-Willassen

Det er så nemt at være hellig.
Velkommen til stenalderen.
Kan de tre journalister ikke finde på noget mere relevant at skrive om.
F.eks. lidt om de landbrugsmæssige fremskridt der har ført til at verdens befolkning har nok mad i munden, i et antal der aldrig har været større 7mia++
Monsanto eller pensionskasserne er da for pokker ikke befolket med onde mennesker der vil skade omgivelserne med fuldt overlæg.

@ Jørgen Wind-Willassen,

Jeg kender ikke den rette sandhed, og det gør du og andre faktisk heller ikke.

Men jeg ved, at menneskeheden engang kæmpede en næsten umulig kamp mod naturen. Og mange tusind år senere kan vi fastslå, at menneskeheden vandt massivt.

Så nu er det altså naturen, der kæmper en urimelig kamp mod mennesket for naturens overlevelse. Og når man ser på, hvor hurtigt hele arter dør ud og forsvinder, så er der ikke meget der tyder på, at naturen overlever på sigt. Og uden naturens overlevelse vil menneskeheden heller ikke overleve, Jørgen Wind-Willassen.

Derfor ved jeg egentlig ikke, om vi egentlig har noget at takke landbruget og alle deres kemi-leverandører for overhovedet. Det er i hvert fald ikke det industrielle landbrug i vesten, der er skyld i, at der er mad nok til jordens fattigste. - Tvært imod så kvæler vores landbrug de fattige lande med billige lavkvalitetsvarer fra overskudslagrene, der gør det svært for deres landbrug at overleve.

Thomas Tanghus, Niels-Simon Larsen, Estermarie Mandelquist, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Naturen skal nok overleve i en eller anden form.

Men om vores art, homo sapiens, kan overleve i den form naturen så antager er et andet spørgsmål.

Jorden som klode går nok ikke under, Det er vores dyreart der kan få besvær med at overleve.
Måske bliver myrerne så glade.

Vì finder kun ud af det ved at fortsætte som vi har gjort de sidste 90 år.

Men vil vi i det hele tage finde ud af det? Eller vil vi tage os sammen og prøve at rede hvad redes kan?

Lad os i fællesskab handle så der også er levemuligheder for vores oldebørn!

Stoppe væksten; nedsætte forbruget; dele med dem der har mindre. Kort og godt opføre os ansvarligt.

Insekthotel midt i byen med 400 rum på 20 kvadratmeter. Sådan kan det altså gøres.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-tar-insekterna-in-pa-hotell

Vi har 2 insektboliger på hver en ½ kubikmeter - en i vores have til vores svenske hus og en i haven til vores hus på Ćukur-bjerget. På Ćukur har vi også en frugtplantage, og der står en ny bistade klar, når vi ankommer i næste uge.

Niels-Simon Larsen

Tak til Inf. for at køre disse pens.kas. -artikler. De sætter fingeren på de5 ømme punkt: Man kan ikke investere i noget, der ikke skader de kommende generationer, men man kan begynde med at fravælge det værste: Atomvåben og underleverandørerne.
Allerede her går det galt, for når vi er med i NATO, må vi også investere i NATO, hvem skulle ellers gøre det? Her ser vi så den enorme skizofreni, der præger os. Vi vil hverken melde os ud af NATO eller i vestere i NATO.
Så kunne man investere i det økologiske smålandbrug, men det er der ingen penge i. Der er flest penge i ødelæggelse af børnenes fremtid. Det er der ikke mange, der gør sig klart.