Læsetid: 3 min.

Engang var det dansk normaltilstand at have folketingsvalg hvert andet år – det kan blive normalt igen

Politisk ustabilitet betød i 1970’erne og 80’erne, at statsministre ofte kørte fast i Folketinget – og derfor udskrev valg før tid
14. maj 2019

Hvorfor ventede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) så umanerligt længe med at udskrive folketingsvalget? Sådan spurgte mange, inden statsministeren endelig gjorde det for en uge siden.

Det nemme svar på spørgsmålet er, at Løkke ventede med at udskrive valg, fordi han ikke behøvede at udskrive valg. Han var ikke kørt uhjælpeligt fast i Folketinget, men kunne sidde sin regerings fire års valgperiode fuldt ud.

Sådan har situationen langtfra været for danske statsministre i nyere tid. Faktisk måtte de i perioden 1971 til 1981 udskrive valg hvert andet år. Altså var der folketingsvalgår i 1971, 1973, 1975, 1977, 1979 og 1981.

Det havde jeg selv på en vis måde glæde af. Jeg var i størstedelen af de år ansat som fuldmægtig i centraladministrationen. Der siger forfatningsskikken, at når der udskrives valg, så må ministeren kun foretage sig det absolut nødvendige for landets ve og vel. Alt arbejde med lovforslag og langsigtede planer skal lægges i skuffen. Det gjorde vi unge fuldmægtige med stor fornøjelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Det var dengang man fik renter, hvis man satte penge i banker og havde folkestyre, hvorfor der ikke kunne regeres uden folkets opbakning. Nutidens regeringer er meget mere autokratiske, dvs. selvkørende og bankerne er så fulde af penge, at de slet ikke behøver låne borgernes.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Måske var det en fordel med disse hyppige udskiftninger af politikerne.

I middelalderens gamle bystater som Ragusa, Venezia, Milano, Firenze, Genova, Pisa, Siena, Lucca, Cremona, Zara og lignende var det normalt, at en folkevalgt senator sad i 30 dage før næste valg. Ligesom det var normalt, at en senator kun kunne vælges en gang, og ikke kunne genvælges. Det indebar, at hvis senatoren skulle gavne sit folk, måtte han arbejde hurtigt.

Jeg mener, at hvis vi levede i 1960-ernes lidt revolutionære samfund, turde politikerne slet ikke sætte sig op mod befolkningen, som man har set det gennem de seneste 15 år.

Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

Er det galt at have hyppige folketingsvalg?
De sidste 4 års undertrykkende regime under blå blok har godt nok føltes lange.

Benny Larsen, Trond Meiring og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar