Analyse
Læsetid: 4 min.

EP-valget har med ét slag givet Danmark en grøn blok – og et rygstød til Venstre

De grønneste partier vandt frem ved søndagens europaparlamentsvalg, godt hjulpet frem af en høj valgdeltagelse. Samtidig blev EU-modstanden slået markant tilbage, mens Venstre også fik bonus frem mod folketingsvalget
Margrete Auken ankommer med partileder Pia Olsen Dyhr til SF’s valgfest søndag aften, efter at exitpolls har vist, at partiet står til at få to mandater i Europa-Parlamentet. Generelt har mange af partierne med en grøn dagsorden haft et godt europaparlamentsvalg.

Margrete Auken ankommer med partileder Pia Olsen Dyhr til SF’s valgfest søndag aften, efter at exitpolls har vist, at partiet står til at få to mandater i Europa-Parlamentet. Generelt har mange af partierne med en grøn dagsorden haft et godt europaparlamentsvalg.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
26. maj 2019

Det politiske landskab i Danmark er med ét slag blevet lysegrønnere: Søndagens europaparlamentsvalg blev en sejr for flere af de partier, som er gået til valg på en grøn dagsorden om bæredygtighed og grøn omstilling. Både SF og Radikale Venstre fik historiske rygstød fra vælgerne med hver to mandater.

Fremgangen til Venstre trækker til gengæld i den anden retning: Som det største parti og fire mandater i parlamentet viser det gamle landboparti, at der stadig også er mange vælgere, der ikke ligefrem er hoppet med på den grønne bølge. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kan endelig smile igen.

»Venstre har i aften fået et flot, flot valg. Alt tyder på, at vi har fået det bedste valg til Europaparlamentet nogensinde. Alt tyder på, at vi er Danmarks største europæiske parti,« sagde Løkke efter ankomsten til Christiansborg omkring midnat.

Danmarks hidtil sorteste partier blev til gengæld tæt på halveret: Klimakritikerne hos Dansk Folkeparti styrtdykkede således ned på et nedsmeltningspunkt, der kan være et varsel om et endnu mere dystert resultat til det snarlige folketingsvalg. Et sølle mandat.

Socialdemokratiet holdt nogenlunde status quo, hvorimod de gamle EU-modstandere fra Folkebevægelsen mod EU til gengæld fik deres dårligste valg nogensinde. Europaparlamentsvalget blev et ryk i retning af større tiltro til EU-samarbejdet.

Folkebevægelsen mod EU må lide den ydmygelse nu selv forlade EU-samarbejdet – efter 40 år i Bruxelles. Det blev kort og godt ikke dem, der trak Danmark ud af EU, men derimod Folkebevægelsen selv, der nu må vende slukørede hjem med uforrettet sag.

Ny grøn blok i Danmark

Alternativet måtte sande, at de slet ikke har evnet at udnytte den blomstrende klimabevidsthed. Valgforbundet med De Radikale har tydeligvist gjort ondt på spidskandidaten Rasmus Nordqvist, som aldrig formåede at overbevise tilstrækkeligt mange vælgere om, at en stemme på Alternativet overhovedet kunne betale sig.

De to samtidige tendenser ved valgets tale – fremgang til de grønne partier og comeback til Venstre – kan umiddelbart siges at udligne hinanden. At mere grønt plus mere sort giver gråt. Men ikke desto mindre er det mest markante, at en ny, grøn blok synes at have set dagens lys. Budskabet om, at grøn omstilling skal have førsteprioritet, og at EU-samarbejdet er selve den arena, hvor de afgørende slagsmål står, vandt tydeligvist opbakning blandt vælgerne, som tilmed også mødte frem ved valgstederne i større tal end normalt.

Nederlagets dronning, Dansk Folkepartis tidligere formand og nuværende formand for Folketinget Pia Kjærsgaard, erkendte ærligt og tidligt på valgaftenen, at en ny generation med grønne bekymringer er ved at tage over i dansk politik: »Stemmeprocenten er høj. Måske er det alle klima – hvad er det nu, man kalder dem – klimatosser? Nej, alle dem, der alene går op i klima. De har stemt. Sådan er folkestyret,« sagde Pia Kjærsgaard lettere resigneret. Hun har set skriften på væggen.

Den grønne mobilisering løftede nemlig ikke kun SF og De Radikale op, for også Enhedslistens nye mandat blev trukket hjem på direkte bekostning af Folkebevægelsen mod EU, hvilket klart må betegnes som et skelsættende skridt i retning af større vilje til at bruge EU-systemet til at gennemtvinge en hurtigere omstilling til bæredygtighed.

Samtidig har De Konservative også taget et mandat i det borgerlige valgforbund, og fortrænger dermed Liberal Alliance. Det er også et grønt aftryk.

Tættere folketingsvalg

Med Venstre som det største danske parti i Europa igen er det bestemt ingen selvfølge, at kursen for de danske parlamentarikere samlet set fremover vil blive mere bæredygtig. Den grønne tendens i søndagens valgresultater træder imidlertid klart frem, når man sammenligner med resultatet fra Europaparlamentsvalget i 2014.

Dengang gik SF og De Radikale til sammen kun to mandater, mens det sorteste parti, Dansk Folkeparti, dengang fik dobbelt så mange, hele fire mandater. Nu er styrkeforholdene mellem de sorte og de grønne vendt på hovedet.

Den grønne bølge ramte ikke bare her i Danmark, for et mindst lige så voldsomt skred skete ved europaparlamentsvalget i Tyskland. Partiet De Grønne blev fordoblet fra at have fået under 11 procent i 2014 til nu over 22 procent, og dermed er Tysklands gamle grønne parti blomstret op til at blive det andetstørste parti.

Søndagens europaparlamentsvalg viser, at Danmark nu også har fået en blok, der politisk set kan matche De Grønne i Tyskland. Herhjemme er de grønne kræfter blot splittet op på flere partier. Parlamentarisk set er styrken dog den samme: De Grønne er rykket nordpå.

Søndag 26. maj 2019 vil blive husket som det afgørende øjeblik, hvor klimadebatten overtog som en af de mest mobiliserende drivkræfter i dansk politik, og tidspunktet hvor udlændingepolitik og EU-skepsis samtidig blev trængt i baggrunden. Valgresultatet kan blive en strømpil for et tilsvarende gennembrud for grøn blok ved folketingsvalget om 10 dage. Dobbeltsejren til SF og De Radikale kan hurtigt forvandle den videre valgkamp til en klimakamp.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil dog også kunne sole sig i, at det rent faktisk lykkedes at bruge europaparlamentsvalget præcist, som han gamblede med: Som en affyringsrampe for en tilspidset slutspurt frem mod grundlovsdag.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Serie

EP-valg 2019: Et nyt EU

Det er det mest spændende valg til Europa-Parlamentet i vor tid. Uanset hvad, bliver det et helt nyt EU, der træder frem på den anden side. De britiske parlamentarikere er måske væk, på godt og ondt, og de seneste års politiske opbrud i Europa skaber mulighed for helt nye alliancer til at løse de problemer, der mere end nogensinde bekymrer europæerne: klima, migration og social uretfærdighed.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Dejligt at de grønne partier vandt.
At Venstre fik alle dansk folkeparti`s frafaldne vælgere, er jo flot, men bliver måske senere en løkke om halsen på Lars Løkke ?
Det tror og håber vi på !!!

Alvin Jensen, jørgen djørup, Werner Gass, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Mogens Holme, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Dorte Sørensen, Nette Skov og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Jeg synes Venstres fremgang er dybt bekymrende... :o/

Jesper Sano Højdal, Flemming Berger, Alvin Jensen, Jan Fritsbøger, Birte Pedersen, Werner Gass, Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Mogens Holme, Carsten Mortensen, Gert Romme, Klaus Lundahl Engelholt, Katrine Damm, Steen K Petersen, Trond Meiring, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Estermarie Mandelquist, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Thomas Tanghus og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Achim K. Holzmüller

Een som mig, der er helt tosset af glæde for den opadgående grønne, klimabeviste bevægelse ved EP-valget, her i landet og i EU, respekterer gerne, at betegnes af Folketingets formand, som også er kransekagefigur for de landsbytossede, som tilhørende til de klimatossede; må betragtes som en hædersbevisning, når en så højtstående person udtaler sig så kultiveret om en voksende befolkningsgruppe ....

Lotte Tvede, Kim Folke Knudsen, Alvin Jensen, jørgen djørup, Bjarne Bisgaard Jensen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Nette Skov, Gert Romme, Katrine Damm, Michael Christiansen, Annika Rasmussen, Trond Meiring, Torben Bruhn Andersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Jørgen Prenslev

Tre sorte DF-mandater er heldigvis kommet mere ind på midten.

Alvin Jensen, Mogens Holme og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Med den voldsomme ekspertise og evidens, der er på klimaområdet, er det alligevel stof til eftertanke, at der stadig er så mange, der tror, at man ved at stemme på et evidens- og ekspertiseundsigende parti, kan leve videre, som om klimaproblemerne ikke eksisterede.

Kim Folke Knudsen, Ole Bach, Jesper Lerche, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Jan Fritsbøger, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Werner Gass, Niels østergård, Morten Sørensen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Klaus Lundahl Engelholt, Katrine Damm, Michael Christiansen, June Beltoft, David Breuer, Jan Jensen, Trond Meiring, Peter Høivang, Estermarie Mandelquist og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det er bekymrende at Venstre gik så meget frem - dog fik de ikke alle DF's frafaldende stemmer .
Men det var også Morten Løkkegaard der var spidskandidat og han er har vist ikke så mange fordrejninger/løgne og fifleri i rygsækken, som Løkke Rasmussen. Håber vælgerne ikke har korttidshukommelse på valgdagen.
DR's Venstretro politiske journaliser er helt oppe at køre og mener at LLR var klog og strategisk, da han lagde Folketingsvalget efter EU-valget og nu vil de også tale meget pænere om Venstre end de har gjort den sidste tid. Jamen dog - skal de politiske journalister i DR ikke være neutrale?

Alvin Jensen, Olav Bo Hessellund, jørgen djørup, Nina Abrahams, Nette Skov, Mogens Holme, Katrine Damm, Pia Nielsen, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Surprise - Venstre ser ud til at have stemt mere grønt end radikale i EP
Er de radikale mon grønne. Der er jo forskel på hvad man siger og hvad man rent faktisk gør? -
http://www.caneurope.org/docman/climate-energy-targets/3476-defenders-de...

Det må man så håbe de bliver nu.

jens peter hansen

Før var der 5 EU - nejsigere 4 DF'ere og Kari. Nu er der 2. En DF'er og en fra EL. Er det ikke en øretæve der kan mærkes? Gud ved hvornår EL fatter at EU er virkelighed?

Nils Bøjden

Enhver tale om at Danmark skal ud af EU er banket 3 meter ned i jorden. Heldigvis.

Cristina Nielsen, Jens Winther og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Marie Jensen

Jens Peter Hansen,
Øh, liste ø gik fra 0 til 1 mandat i EU. Det er da netop fordi vælgere anerkendte deres nye pragmatiske tilgang til EU. Prøver du at dreje spotlyset væk fra DFs uskønne nedsmeltning?

Niels Duus Nielsen, Jane Nielsen, Alvin Jensen, Rolf Andersen, Thomas Tanghus, Mihail Larsen, Karsten Lundsby, Mogens Holme, Katrine Damm, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

En kæmpe jordskredssejr til de EU-skeptiske højrepopulister partier rundt omkring i Europa, tyder på på en helt andet tendens, nemlig mindre EU, så kan den lille andedam stemmer hvad som helst, det rykker ikke noget i det store billede. Vi kan så står til sidst, som det eneste land i klubben, men så bestemmer vi også selv. Heldigvis

Pia Nielsen

Om EU modstanden blusser op igen afhænger formodentlig af om EU bliver i stand til at sælge sig som et folkeligt projekt der peger ud i fremtiden - Ja det afhænger ganske enkelt af hvor lydhøre politikerne er overfor den utilfredshed som findes hos store befolkningsgrupper i EU. Får de ikke taget sig sammen og leveret dernede tror jeg utilfredsheden og modstanden vil blusse op igen.

Mange af de politikere der bekender sig som varme tilhængere sidder såmænd selv med foden på bremsen og fører national politik. Derfor går det i forrygende sneglefart på de allervigtigste områder. Vil vi noget med EU så kommer vi til at afgive yderligere suverænitet og med en formand for kommisionen som Juncker i frisk hukommelse er dette ikke tillidsvækkende. Beklager men de skal gøre sig fortjent til det.

Se blot hvordan EUs skattelys politik er ført de sidste 20 år

Den 1. december 1997, altså for over 20 år siden, vedtog Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, en beslutning om en adfærdskodeks for erhvervsbeskatning med det formål at bekæmpe skadelig skattekonkurrence.
https://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/preparatory-bodies/code-co...

Det har tilsyneladende ikke hjulpet en skid. Hvilket denne rapport viser.
https://tpcases.com/eu-report-on-financial-crimes-tax-evasion-and-tax-av...

"Ca. 80% af overskuddet fra EU-medlemsstater kanaliseres til eller gennem et par andre EU-medlemsstater. De seneste skøn over skatteunddragelse inden for EU peger på ca. 825 mia. EUR om året.

Skatteunddragelse via seks EU-medlemsstater resulterer i et tab på 42,8 mia. EUR i skatteindtægter i de 22 andre medlemsstater"
Der er hele 7 lande i kikkerten. Det er Belgien, Cypern, Ungarn, Irland, Luxembourg, Malta and Holland.

Og hvorfor er den ovenfor omtalte adfærdskodeks ikke bindende? Næ, det har landenes ministre ikke kunne blive enige om. Hvorfor mon. Og sådan går det desværre alt for ofte. Det er jo ragende ligegyldigt at vedtage sådan noget når man ikke behøver at rette sig efter det. Men det ser godt ud på papiret. EU i en nøddeskal når det virkelig gælder. Bullshit.

Lækkede dokumenter har afsløret at formanden for EU-kommissionen Jean-Claude Junckers yndlingsbeskæftigelser inden han blev formand for EU kommisionen netop var at blokerere EU’s bestræbelser på at tackle skatteunddragelse fra multinationale selskaber. Måske det vil hjælpe at formanden for kommisionen ikke kommer fra et af skattely landene i EU. Men det er ikke sikkert for der er formodentlig stadig veto på sådanne beslutninger i ministerrådet og så er vi lige vidt.

Lidt oplysning om hvad der foregår i ministerrådet og hvilke beslutninger der er veto på ville være kærkommen. Hvis medierne gad at oplyse os borgere.

Ole Bach, Alvin Jensen, Olav Bo Hessellund, Trond Meiring, Torben K L Jensen, arne tørsleff, Jan Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar

Tlllykke til SF! Tillykke Til Nikolaj! Og øv for Kari...

Men hvem skal efterfølge Bendt Bendtsen på den indflydelsesrige post som administrator af jagt- og golfrejser (propriétaire de voyages de chasse et de golf) i den konservative gruppe EPP i EU-parlamentet....

Niels Duus Nielsen, Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, jørgen djørup, Trond Meiring, Finn Bendixen, Pia Nielsen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Styrkelsen af højrekræfterne i Europa er heller ikke noget der fremmer interessen for yderligere suverenitetsafgivelse.

Alvin Jensen, Steen K Petersen, Trond Meiring og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Die Grünen overhaler samtlige partier i vælgergruppen 18-60 år, og 1/3 af alle de grønnes vælgere er tidligere sofavælgere - unge mennesker, som fandt det værd at stemme denne gang.
Partiet overhalede også SPD, og blev det næststørste i Forbundsrepublikken.

Man kan forvente, at udfasningen af kulenergien vil blive speedet op og at elektromobiliteten vil blive det samme.
At dømme efter CDU's ubehjælpsomhed - også i den digitale politik - ser vi en afgørende politisk prægning af en ny generation, som vil konsolidere en varig ændring af det politiske landskab i Forbundsrepublikken - og i EU.

Kim Folke Knudsen, Thomas Bindesbøll, Alvin Jensen, Trond Meiring og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Tror ikke at Søred Gade-effekten skal undervurderes.
Han er højt respekteret i de kredse, også selvom han har haft trange kår under Lars Løkke.
Tror mange ville have foretrukket Søren Gade som formand fremfor Lars Løkke. Og det kan være den reaktion vi ser.

Thomas Bindesbøll, jørgen djørup og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Måske kan man sige, at det er alle disse kendte lokale nyhedsmedier, der tilsammen er Venstrepressen, der har vundet stemmer for partiet Venstre. Og efter dette bør vælgerne nok være langt mere opmærksomme til folketingsvalget.

For det er indlysende, at den der sidder på "sandheden" - altså informations-flowet, også har de reelle muligheder for at føre sine "sandheder" næsten uimodsagt frem, og også beslutter hvilke fokus og sympati, vælgerne skal have.

Det har man set i både Poland, Ungarn, Tjekkiet Østrig og Italien, hvor styrene bestemmer hvilket "nyheder" der skal skræmme vælgerne til at stemme "rigtigt". Og sådan er det også i Danmark.

Niels Duus Nielsen, Thomas Bindesbøll, Christel Gruner-Olesen, Olav Bo Hessellund, jørgen djørup, Thomas Tanghus, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Trond Meiring, Karsten Lundsby, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Alt afhænger naturligvis af perspektivet:

Blå blok 42,6 % (55,3% i 2014)
Rød blok 54 % (44,7 % i 2014)

Kilde:
https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11406215/valget-til-europaparlamen...

Carsten Hansen, Thomas Bindesbøll, Ole Bach, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Trond Meiring, Finn Bendixen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

"Analyse: Venstres kanonsejr har forvandlet Løkke fra desperado til mulig comeback-kid", skriver Berlingske. Avisen som er blind for Lars løkkes løgn og manipulation. Lige børn leger bedst, så det må være sådan.
Søren Gade, som nok sammen med Morten Lykkegaard vandt V valg, blev synlig igen efter at have været "vraget" af LLR. I rækken af mange andre.
Tillykke med det fine resultat for de grønne partier og til S som også fik et fint valg.

jørgen djørup, Karsten Lundsby og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Trist at Venstre fik et godt valg.

Men fortvivl ikke.
Firske tal viser følgende til folketingsvalget.

https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

Mihail Larsen

Venstre tog røven på Dansk Folkeparti

Til de flestes overraskelse begyndte Løkke Rasmussen få dage før EU-valget at tale om en permanent grænsekontrol, for det var let at påvise, at Løkke Rasmussen tidligere har taget afstand fra en sådan. Det harmonerede heller ikke med de mere EU-venlige signaler, som Løkke Rasmussen har udsendt det sidste års tid.

Venstre spidskandidat, Lykkegaard, måtte bruge megen energi på at forsvare denne kovending, der blev kritiseret fra alle sider - ikke mindst fra DF, der gav udtryk for, at forslaget var fup.

DF havde ret, for da valget var overstået, talte Løkke Rasmussen igen om det åbne Europas velsignelser.

Men forslaget havde da allerede gjort sin virkning: Der er en næsten overtydelig korrespondens i de lokale valgkredse mellem Venstres fremgang og DF's tilbagegang. Med sit forslag om permanent grænsekontrol lykkedes det for Løkke Rasmussen i valgkampens slutfase at lokke en hulens masse fremmedfjendtlige DF-vælgere over på sin side.

De er nu blevet taget ved næsen, for med det generelle skifte i dansk politik i retning af en større tilslutning til EU vil en politisk ræv som Løkke Rasmussen i næste runde forsøge at smigre sig ind på EU-entusiasterne ved at reklamere for mere 'åbenhed'.

Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Chris Ru Brix, jørgen djørup, Steen K Petersen, Trond Meiring og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Løkke rasmussen viser sig som taburetklæber i højeste potens. Det går så vidt at kopierer andres poltik for at blive siddende.
Mage til bedrag kan da ikke være svært at gennemskue for nogen som helst.
Vælg nu den mand fra og parkér ham ude på et politisk sidespor , til tid og evighed.

Jesper Pedersen

Jo Mette, den er hjemme

jens peter hansen

DF' s uskønne nedsmeltning skriver Marie Jensen. Tænk jeg synes den er skøn!

Trond Meiring og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Der er - som flere her allerede har gjort ovenfor - heldigvis stadig god grund til at lægge stemmeprocenterne fra EP-valget sammen. Lægger man dem sammen bliver Løkke & Co. heldigvis fortsat afsat på Grundlovsdag..

Thomas Bindesbøll

Noget andet er så i øvrigt apropos EP-valget, at man lige skal regne på hvor hhv "billige'' og "dyre" mandaterne fordeles.
Med kun 14 mandater i EU-parlamente til Danmark ialt, tipper alt dette meget .

Jeg regnede lige i går tallet ud. så nogenlunde, også når man tager valgforbundene med, så kan man jo selv regne på hvor dyre og billige mandtaterne er:
- Venstre + Konservative og Lib. Alliance får 5 mandater i alt, via 878. 000 stemmer (via valgforbund)
- Sosserne og SF (valgforbund) får også 5 mandater, med ialt 956.000 stemmer
- DF (uden valgforbund) får kun eet mandat, trods dog ca. 297. 000 stemmer
- Radikale og Alternativet får 2 medlememmer (Valgforbund, der giver de radikale 2 mandater) via 369.000 stemmer
Enhedslisten får eet mandat via valgforbund med Folkebevægelsen, hvor valgforbundet i alt opnåede 253.000 stemmer.

I kan jo så selv regne på hvor "dyre og billige" hvert mandat er...

Uden at lyde som en sur midaldrende mand vil jeg derfor bare tilsidst sige:
Både DR's og TV-2's fokus i dag, ene & alene på mandater, fremfor lidt om de samlede stemmetal - PLUS nødvendig Public Sercive mediers forpligtelser til lige at fortælle om disse hårfine grænser, med op til 50.000 ikke tællende stemmer pr. mandat.

Så her kunne både DR og TV-2 tage og stramme lidt op !
Tak -

Lars Bo Jensen

Jeg kan ikke forstå at så mange vælgere kan stemme på Venstre, er det virkelig ikke tydeligt for alle, at de er en flok svindlere.

Carsten Hansen

Er det kun undertegnede der undrer sig over at TV 2 i den grad taler den borgerlige regering op, bare fordi Venstre blev største parti til EP-valget.

Regering + støtteparti er dog stadig 25-30 mandater bagud.

Kan man betegne TV2 som en upartisk kanal ?

Kim Folke Knudsen, Trond Meiring, Thomas Bindesbøll og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Et varmt og stort Tillykke til Margrete Auken SF og til hele SF med valget.

I har rejst Jer af krisens aske i år 2014. Der er håb for et altid reformorienteret og demokratisk socialistisk grønt parti som Socialistisk Folkeparti. Margretes valgkamp min fulde respekt ingen kan gøre det bedre.

Jeg har været tæt på at begå partimytteri i den anledning men jeg er socialliberal.

Tillykke til SF, vi får brug for Jer i den kommende tid.

VH
KFK

Thomas Bindesbøll

Carsten Hansen, m.fl

Har lige skrevet en venlig, men kritisk, konkret og henvisende kritik, inklusive dokumentation, til DR vdr deres rimelig pinlige "the winner (Venstre) takes it all" (?) = Yderst mærkværdige dækning af EP-valget, i TV-A.
(Af gode demokratiske og og privatretlige grunde hverken kan eller skal jeg gengive kritikken her, men den er noget længere end nedenfor).

Kritikken gik ikke så meget på, hvad angik i går aftes, hvor der er altid er for meget forfærdelig "show" og uudholdeligt hurtigsnak over hele linien.. Lige fra højre- til venstrefløj. Alt er bare blevet så meget mere mediefikseret og disse 10-liniers budskaber

Men idag: 24 timer efter:
- Hvorfor så denne dovne og "Se & Hør"-agtige journalistik, På DR ? Forpligtet til alsidighed? Tilsyneladende også iflg dit refererat på TV-2, (der også er omfattet af regler for Public Service og alsidighed). Kodeordet er blot et stilfærdigt: Suk !

Men idag, 24 timer efter, burde der da være plads til mere - og iflg al (og vedtaget via lov(!) forpligtet fairness? Dvs en bredere og bedre dækning. Både på DR og på TV-2.

Det skete i hvert fald ikke på DR TV-A, kl,. 18, 30.

Kun Se & Hør Fjernsyn:

Første længere ("Se & Hør"-indslag - efter overskifterne - var, at Løkke og hans søn gik glade rundt i Køge og hængte nye ego-valgplakater op. Det fik mindst 2 minutters+ reklametid,. På Public Service medie DR...

Siden interviews med Venstres spidskandidater, hvh. Søren Gade og Morten Løkkegaard. Så fik de de da også da lidt extra taletid. Disse arme stakler, der ellers ikke har hverken millioner til hverken daglige helsides-annoncer (??) eller til som her, en gratis ekstra mikrofon, stukket lige i hovedet ?

Gættekonkurrence for alle, der ellers følger mediernes generelle samlede dækning - både skriftligt og online: Hvor meget tid tror I, der bliver fordelt - og ift til almindelig fairness ?

Håber de bedste og rebelsk / retfærdige / alsidige journalister, i både DR og TV, nu for alvor rejser sig, også ift til daglige redaktioners "prioriteringer".

Det ville være befriende !

jens peter hansen

Jeg stemte på SF, men jeg synes at manden med forhammeren, Hønge, fremstår som en lille svindler. Har han banket hammeren i hovedet? Kan vi næste gang forvente at kendnisser stiller op for forskellige partier, som reklamesøjler og så trække stemmer til. SF har været med til at gøre noget ved politikerleden. En sølle politiker og et sygt princip gør sit dertil.

Carsten Hansen

Som SF- vælger mener jeg heller ikke historien om Hønge er helt ren i kanten.

Dog skal det siges at det inden valget blev meldt rimeligt klart ud at han foretrak Folketinget.
Herefter kunne folk så vælge at afgive deres stemme enten til partiet eller til en anden på listen.

jens peter hansen

Jeg troede selvfølgelig at hvis man stillede op og kom ind så var det det og ikke et tagselvbord og at man efter valget derfor måtte give afkald på folketingsvalget. Man må håbe at fynboerne giver ham en ordentlig en med forhammeren om en uge.

Carsten Hansen

Der er mange der stiller op til begge valg.
Nogle har klart givet udtryk for deres prioritering.

I

Thomas Bindesbøll

Åh ja, dette er da en møgsag for SF.

Men så burde de bl.a. også tænke lidt over deres udemokratiske "partiliste".

Eet af kernepunkterne var at afskaffe denne partiliste (!) -- for nystiftede SF, helt tilbage fra 1958 -- modsat DKPs centralstyring. Jeg har altid sloges mod den. Det er da vælgerne, der ved personligt valg skal afgøre !

Karsten Hønge og SF har derfor begået en klokkeklar (og desværre i vor moderne "spindoktor-politik, det gælder desværre også vor tids SF) dumhed.

= Alt dét der med "dobbeltmandater" burde simpelthen bare **på forhånd** være udelukket: Enten stiller man op til Folketinget, eller også stiller man op til EU-parlamentet.

Det håber jeg SF lærer lidt af! For som man ser på dagens reaktioner, føler de 20.000, der personligt har stemt på ham sig røvrendt. Måske så meget, at de måske slet ikke vil stemme på SF på Grundlovsdag...

Men det har SF og deres "topstyring" kun sig selv at takke for.
(Sagde både en gl. SFU'er og SF'er, der dog forlængst har meldt sig ud - især da "partilisterne" blev indført). Men det er jo ellers et rart og fint parti, befolket af mange gode, og brave folk.

Så dén må der rettes op på. Ikke ved at gå i *flyverskjul* , men i stedet selv træde frem og tale om dilemmaerne, og at SF måske ikke skulle være så "smart", som spindoktorerne foreslår.
Kan man håbe -

= Suk !!!

Carsten Hansen

Høvdingen og jeg stemte begge på SF, men ingen af os på Hønge.

Vi havde set det komme ; Det kan undre hvis de 20.000 slet ikke har set noget !