Læsetid: 6 min.

Europa er verdens største skattely, men selv Danmark står på reformbremsen

De europæiske lande går hvert år glip af svimlende milliardbeløb på grund af skattely og medlemslande, der underbyder hinandens selskabsskatter i en jungle af særregler. De danske kandidater til Europa-Parlamentet er stærkt uenige om, hvordan problemet skal tackles
De europæiske lande går glip af enorme summer penge grundet skattesnyd, men de danske kandidater kan ikke blive enige om, hvordan problemet løses. Blandt andet ønsker den konservative EU-kandidat Pernille Weiss »fri konkurrence og national selvbestemmelse på skatteområdet«. Alt imens Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet ser EU som den eneste vej til at bekæmpe skattesnyd.

De europæiske lande går glip af enorme summer penge grundet skattesnyd, men de danske kandidater kan ikke blive enige om, hvordan problemet løses. Blandt andet ønsker den konservative EU-kandidat Pernille Weiss »fri konkurrence og national selvbestemmelse på skatteområdet«. Alt imens Jeppe Kofod fra Socialdemokratiet ser EU som den eneste vej til at bekæmpe skattesnyd.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

25. maj 2019

Der gik kun få dage, fra den tidligere finans- og premierminister i Luxembourg Jean-Claude Juncker i 2014 havde sat sig i sædet som EU-kommissionsformand, til skatteskandalen LuxLeaks rullede hen over Europa.

Lækket viste blandt andet, at koncerner som Amazon i kraft af særaftaler kunne slippe afsted med få promiller i firmaskat, fordi de lagde deres europæiske overskud i Luxembourg, hvis officielle skattesats ellers lå på 29 procent. Til gengæld fik Luxembourg skabt masser af arbejdspladser og vækst.

I mellemtiden har en hovedrystende europæisk offentlighed oplevet skandaler som Panama Papers og Paradise Papers, hvor især Holland har ageret kanal for skattely uden for EU. Men resultatet er det samme, fortæller Rasmus Nørlem Sørensen, der er chefanalytiker i europaoplysningsforbundet DEO: Hvert år snydes de europæiske statskasser for et firecifret milliardbeløb, som kunne have finansieret enorme mængder velfærd eller grøn vækst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • Thomas Tanghus
Olaf Tehrani og Thomas Tanghus anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Politikerne har forelsket sig i tanken om 'udenlansk kapital'. Tænk, da jeg var ung, var det noget af det værste og farligste, man kunne forestille sig for vores erhvervsliv, samfundsøkonomi, arbejdspladser. Dér gik det i høj grad ud på at kunne skaffe tilstrækkelig kapital indenfor landets grænser.

Jens Winther

@Steffen Gliese, ja, men når danske banker lægges i regulatorisk benlås af Finanstilsynet og politikerne og derfor ikke låner penge ud til danske virksomheder, så er der jo kun udenlandsk kapital tilbage som finansieringsmulighed.

Det danske aktiemarked har ikke udviklet sig i mere end et årti. Ikke fordi vi ikke kan se, hvordan aktiemarkedet trives i fx Sverige, men fordi danske politikere indfører fx aktiesparekonto med så lave beløbsovergrænser, at det bliver totalt uinteressant og ikke batter noget.

En af de mest nærliggende forklaringer er korruption, eller jeg er måske bare en gammel kyniker?

Birte Pedersen, Mogens Holme, Pia Nielsen, Steen K Petersen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

" Søren Bro:
Det lyder spændende, har du nogen evidens, noget konkret mht. korruption i forhold til Danmark og skattely/selskabsbeskatning?

Nej, men det er sgu da mærkeligt, at man ikke kan/vil gøre noget ved den form for kriminalitet, der jo er dubt skadeligt for mæsten alle.

Pia Nielsen

Måske det ville hjælpe at formanden for kommisionen ikke kommer fra et af skattely landene i EU.

Lækkede dokumenter har nemlig afsløret at en af Jean-Claude Junckers yndlingsbeskæftigelser inden han blev formand for EU kommisionen netop var at blokerere EU's bestræbelser på at tackle skatteunddragelse fra multinationale selskaber.

Den 1. december 1997, altså over 20 år siden, vedtog Rådet og repræsentanterne for medlemsstaternes regeringer, forsamlet i Rådet, en beslutning om en adfærdskodeks for erhvervsbeskatning med det formål at bekæmpe skadelig skattekonkurrence.
https://www.consilium.europa.eu/en/council-eu/preparatory-bodies/code-co...

Det har tilsyneladende ikke hjulpet en skid. Hvilket denne rapport viser.
https://tpcases.com/eu-report-on-financial-crimes-tax-evasion-and-tax-av...

"Ca. 80% af overskuddet fra EU-medlemsstater kanaliseres til eller gennem et par andre EU-medlemsstater. De seneste skøn over skatteunddragelse inden for EU peger på ca. 825 mia. EUR om året.

Skatteunddragelse via seks EU-medlemsstater resulterer i et tab på 42,8 mia. EUR i skatteindtægter i de 22 andre medlemsstater"

Som de fleste ved er Luxemburg hvorfra Juncker kommer et af dem.
Der er jele 7 lande i kikkerten. Det er Belgien, Cypern, Ungarn, Irland, Luxembourg, Malta and the Holland.

Birte Pedersen, Søren Bro, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Kan man kalde det korruption. Det kunne være at dette begreb trænger til et make over. Hvad er korruption? Er det f.eks. når en lukrativ post vinker forude hvis man "gør det rigtige". I EU sammenhæng når man benytter sin post til at berige sig selv og sine landsmænd på de andres bekostning? Hvad kalder man så det.

Det er i hvert fald nationalt ført politik fra forsædet i EU. Ikke underligt at Luxemburg er det mest EU begrejstrede land. De ser en god forretning i at nasse på resten og så modtager de da vist oven i købet kæmpe tilskud fra EU.

Og hvorfor er den ovenfor omtalte adfærdskodeks ikke bindende? Næ, det har landenes ministre ikke kunne blive enige om. Hvorfor mon. Og sådan går det desværre alt for ofte. Det er jo ragende ligegyldigt at vedtage sådan noget når man ikke behøver at rette sig efter det. Men det ser godt ud påp papiret. EU i en nøddeskal når det virkelig gælder.
Det er ikke andet end Bullshit.

Når EU styres af sådanne anløbne personer a la Juncker så er det ikke ligefrem noget der fremmer lysten til yderligere suverænitetsafgivelse.

Birte Pedersen, Mogens Holme og Trond Meiring anbefalede denne kommentar