Læsetid: 15 min.

Vi fik et brev fra de lokale. Det handlede om, at Gram er andet end fraflytning og butiksdød

I løbet af valgkampen har Information rapporteret fra den lille sønderjyske by Gram. En gruppe borgere besluttede at fortælle københavnerjournalisterne om sammenholdet og foreningslivet i byen og hjælpe dem med at nuancere billedet af Sønderjylland
Til middag med de borgere i Gram, som ønskede at nuancere Informations beskrivelse af byen. Her Thomas Vedsted og Kristen Nedergaard Dreiøe.

Til middag med de borgere i Gram, som ønskede at nuancere Informations beskrivelse af byen. Her Thomas Vedsted og Kristen Nedergaard Dreiøe.

Peter Nygaard

1. juni 2019

Det er mandag eftermiddag. Vi har netop parkeret bilen, da vi får øje på noget, der er sat i klemme i døren ind til vores hus. Det er et kort på 16 x 8 cm med et abstrakt motiv i spraglede farver.

Vi åbner det.

»Velkommen til Gram,« indledes brevet, og det fortsætter:

»Vi har med interesse læst begyndelsen på jeres artikelserie, og vi har lyst til at hjælpe med til at nuancere billedet af Gram.«

Afsenderen på brevet er en gruppe venner på otte, som alle er tilflyttere.

De har investeret i mursten i byen, står der, og de er »glade for at bo her og være med til at bidrage til det fællesskab, der findes i Gram inden for kulturlivet, foreningslivet og mellemmenneskeligt«. Det vil de gerne fortælle om til Information.

»Kom og mød os,« afsluttes brevet.

Langt fra Christiansborg

En lille uge forinden ankommer vi til den sønderjyske by Gram i Informations lille hvide Citroën. Det er dagen, hvor Lars Løkke Rasmussen har udskrevet valg til afholdelse på grundlovsdag. Vi indlogerer os i et idyllisk gult bondehus over for slottet med Gram Å i baghaven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Marianne Borgvardt
  • Kim Folke Knudsen
  • David Zennaro
  • Erik Fuglsang
  • Thomas Tanghus
  • Torben Ethelfeld
  • Eva Schwanenflügel
Marianne Borgvardt, Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Erik Fuglsang, Thomas Tanghus, Torben Ethelfeld og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mary Stewart

Endnu en loyal og velskrevet artikel om vores lille by Gram. Hæfter mig særligt ved, at vi ikke alle bliver stemplet som gule "hillbilly'es". Artikelserien er faktisk uhyggelig retvisende og faktuel. Og så kan det da godt være glansbilledet af en by i provinsen bliver lidt ridset, til stor irritation for en slotsejer der ikke er konge i byen. Tak Information

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, David Zennaro, Erik Fuglsang, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og John Liebach anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Information på 'kanten' i Gram begynder at ligne et sted man gerne ville bo.
Spændende med Danefæ, var ikke klar over, at der på egnen er så rige muligheder for fantastiske fund :-)

Kim Folke Knudsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, David Zennaro, Erik Fuglsang og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Historien flugter meget godt med mine egne oplevelser i det Sydfynske; nemlig det er tilflytterne, eller skal vi kalde dem indvandrerne, der skaber liv i lokalsamfundene.

Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Så kommer de journalister fra Skt. Hans torv og skriver om de lokale borgere. Akademikerne og den lokale handelsstandsforening går i panik og siger til sig selv og hinanden: »Tænk, hvis de ikke møder os!« De RIGTIGE mennesker i Korsbæk!

Christel Gruner-Olesen og Henrik Rasmussen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Ord har det med at stemple: Det Gule Danmark hedder det sig i den offentlige debat om Sydjylland.

Men hører den slags udtalelser egentlig hjemme, for er vi når alt kommer til alt ikke ligeså forskellige indbyrdes i Gram som på Østerbrogade i Københavnstrup.

Jeg kan ikke fordrage udtrykket Udkantsdanmark. Der er en nation vores nation og det er Danmark lige fra Gedser til Skagen og fra Bornholm til Blåvandshuk, Færøerne og Grønland inklusive.

Det der står tilbage er en mangfoldighed og en lokalpatriotisme, som jeg synes er rigtig vigtig for at få et samfund til at blive levende - godt gået. Det vi andre måske skulle tænke mere over er, hvad kan gøres for at bringe dele af de offentlige funktioner tilbage til lokalsamfundene.

Er det bedre internet så flere kan arbejde hjemme og virksomheder slå sig ned i attraktive omgivelser udenfor storbyen ?

Er det at forøge tilskuddet til Privatskoler, så det frie og lokale initiativ kan stifte en ny skole, der hvor Folkeskolen før lå ?

Sundhedshusene: Vi må have en bedre lægedækning i hele landet. Lægen skal ikke kun opholde sig i de store bysamfund, men det skal gøres mere attraktivt at etablere lægepraksis eventuelt lægefællesskab og sundhedshus ude i de mindre samfund.

Der skal følges nøje op på ambulancernes responstider. Der hvor afstandene er for lange må der indsættes ekstra nærambulancer eller ambulancehelikopter. Borgerne skal ikke føle, at de betaler det samme til Sygehusene men modtager halv service, fordi de bor langt væk fra et sygehus.

Den kollektive trafik. Et utal af mindre stationer er blevet nedlagt siden år 1970. Hvorfor ikke genåbne en del af de tidligere stationer for lokaltrafik, så det bliver nemmere at komme til Kolding eller Sønderborg eller en tredje by uden at være afhængig af en bil.

Kan de mange nedlagte buslinier genetableres med billigere transportformer, så beboerne ikke føler sig tvunget til at flytte væk, hvis de ikke har råd til en bil eller to biler ?

Uddannelse. Vi skal se på om vores uddannelsesinstitutioner i højere grad kan decentraliseres og spredes ud over hele Danmark.

For en person som mig med blå standpunkter. Hvad kan yderligere gøres for at fremme privat iværksætteri og små virksomheder ude i lokalsamfundene. De mindre virksomheder er stadigvæk drivkræften i store dele af Danmarks produktion. De sikrer beskæftigelse og indtægter imodsætning til de store multinationale firmaer, som har en hel hær af konsulenter til at undslå sig for skattebetaling.

Tak for de mange lyslevende og spændende indlæg fra Gram.

VH
KFK