Læsetid: 4 min.

Folketingsvalget i 1973 var et jordskred, der stadig giver rystelser

En folketingskandidat fra de etablerede partier fortæller om fiaskoen i 1973 – og om hvordan den trækker spor helt op til dette valg
Ved jordskredsvalget i 1973 stormede Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet ind i Folketinget med hele 28 mandater, mens Erhard Jakobsen og Centrum-Demokraterne fik færre end ventet, men alligevel 14.

Ved jordskredsvalget i 1973 stormede Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet ind i Folketinget med hele 28 mandater, mens Erhard Jakobsen og Centrum-Demokraterne fik færre end ventet, men alligevel 14.

Carsten Ingemann

20. maj 2019

Det var mit første valg som folketingskandidat, og det blev en frygtelig fiasko. Valget fandt sted i december 1973. Jeg var opstillet af Det Radikale Venstre.

Jeg havde meldt mig hos De Radikale, fordi jeg som studenterpolitiker i universiteternes tre tumultariske år 1970-73 var nået frem til, at de havde den fornuftigste uddannelsespolitik: På én gang åben og frisindet og samtidig opsat på, at folk skulle lære noget.

Derudover ville jeg gerne støtte den radikale leder Hilmar Baunsgaard, der som statsminister i årene 1968-71 havde vist venlig, værdig og selvironisk myndighed. Selv om Det Radikale Venstre havde måttet opgive statsministerposten ved valget i 1971, kunne man som radikal trøste sig med, at valget var tabt, fordi Baunsgaards regeringspartnere, Venstre og De Konservative gik tilbage.

Det Radikale Venstre, derimod, havde beholdt de flotte 27 mandater, som Baunsgaard ved sin tv-udstråling havde skaffet til partiet tilbage i 1968.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Oluf Husted
Carsten Mortensen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Nu var det næppe Gud, der bragte kommunisterne ind ind i Folketinget igen i 1973, mens snarere deres indsats imod EF og modstanden mod amerikanernes brutale krig mod Vietnam.

Per Torbensen, Carsten Mortensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Birte Pedersen, Lars Løfgren, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Egon Stich, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Også mit første valg. Ikke som folketingskandidat, men som vælger.

Det fremmedfjendske indtog der siden bare er taget til og til - og ingen ende synes at have.

Forstemmende, frygtindgydende og farligt.

Carsten Mortensen, Carsten Munk, Birte Pedersen, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ah, det er jo en vild overdrivelse, givet at vi var på vej til at blive selvforsynende med det, der var hele problemets årsag - OG at det faktisk lykkedes at stabilisere økonomien på blot et par år med Schlüter.