Interview
Læsetid: 8 min.

Folkets Klimamarch Hillerød: »Vi vil skabe et klimafællesskab uden for hovedstaden«

I disse dage vil tusindvis af borgere gå på gaden i protest for klimaet – i Danmark og i over 100 lande verden over. I Hillerød har en gruppe unge aktivister arrangeret en tredages klimafestival for at skabe et klimafællesskab uden for hovedstaden. Klimakampen skal være mere lokal, lyder det fra den 16-årige klimaaktivist Frida Katz-Kolberg
I Hillerød – som i en lang række andre byer verden over – gøres der klar til demonstrationer for klimaet fredag og lørdag.

I Hillerød – som i en lang række andre byer verden over – gøres der klar til demonstrationer for klimaet fredag og lørdag.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
24. maj 2019

I en betongrå bygning i Hillerød sidder tre gymnasieelever, der håber, de kan være med til at redde vores allesammens fremtid. Lige i dag er de dog lidt udfordrede, da 12 af gruppens 15 aktivister skal læse til eksamen eller er syge. Men det holder dem ikke tilbage.

En af dem, der er mødt op i dag, er Frida Katz-Kolberg, en 16-årig pige fra Annisse Nord lidt uden for Helsinge, der sammen med de andre unge klimaaktivister er i fuld gang med at arrangere Folkets Klimamarch Hillerød på lørdag.

På dagens planlægningsmøde skal de blandt andet tale om, hvordan de kan forhindre 9. klasseseleverne i at drikke sig for fulde, om at der har sneget sig en stavefejl ind på plakaterne, og om, hvorvidt man skal have tilladelse til at sælge pindeis.

Det lyder måske som et lille arrangement, men marchen er en del af begivenheden People’s Climate March, der finder sted lørdag mindst ti forskellige steder rundt om i Danmark.

Fredag, dagen før marchen, afholdes en global skolestrejke for klimaet, og den ser ud til at blive på størrelse med den, der fandt sted den 15. marts, hvor der ifølge organisationen Fridays for Future deltog små to millioner børn og unge fordelt på 2.379 byer verden over. Indtil videre melder organisationen, at der fredag igen vil være strejkende børn i over 100 forskellige lande.

Festival

Den unge svenske klimaaktivist Greta Thunberg, der begyndte skolestrejkerne, skal blandt andet tale til Folkets Klimamarch København. Men for Frida Katz-Kolberg er det vigtigt, at klimakampen ikke bliver for fokuseret på hovedstaden.

»Vi vil gerne være med til at skabe et fællesskab om klimaarbejdet i Nordsjælland. Det hele skal ikke være centreret i København, det skal være mere lokalt,« siger hun.

»Det er jo også klimavenligt.«

De to store begivenheder gav Frida Katz-Kolberg og 14 andre unge fra Hillerød-egnen ideen til at arrangere en tredages klimafestival, der både skal inkludere skolestrejke, klimamarch, oplæg fra politikere om deres klimapolitik og koncerter. Nordsjællands Klimafestival har de kaldt den.

Når de ikke laver klimafestival, er de aktive i forskellige ungdomsmiljøorganisationer.

»Vi er både folk fra Ungdom NOAH, Grøn Fløj, Birkerød Gymnasiums miljøklub, Fridays for Future og Extinction Rebellion,« fortæller hun entusiastisk.

»Vi er nok mellem 15 og 20 år alle sammen. Men vi får også en del hjælp fra Street Lab.«

Streetlab er den bygning, vi sidder i. Det grå beton får den til mest af alt at ligne en gammel fabrikshal udefra, men når man træder indenfor, er det nærmere en slags overdækket ungdomsklub med graffiti på væggene, slidte lædersofaer og en konstant lyd af skateboards på ramper som baggrundsstøj.

Her er også en café og mødelokaler på første etage, hvor man ikke kan høre larmen, og det er her, Folkets Klimamarch Hillerød holder møder, maler bannere og forbereder alt det, der skal til for at arrangere en festival.

Oskar Kluge (tv.), Niels Thøgersen, Frida Katz-Kolberg og Marie Schmidt (th.) har i denne uge planlagt den klimafestival, de er ved at arrangere i den nordsjællandske by, Hillerød.

Oskar Kluge (tv.), Niels Thøgersen, Frida Katz-Kolberg og Marie Schmidt (th.) har i denne uge planlagt den klimafestival, de er ved at arrangere i den nordsjællandske by, Hillerød.

Anders Rye Skjoldjensen
Med til mødet er også Marie Schmidt på 45, en lokal klimaaktivist, der til daglig arbejder i et boligselskab.

»Jeg er med for at støtte op om de unge. Men jeg prøver samtidig at råbe den voksne generation op. De unge mennesker forsøger jo bare at fortælle os noget – vi skal ikke overlade det til de 16-årige at ændre verden,« siger Marie Schmidt.

Fuldtidsarbejde efter skole

For tiden bliver klimaarbejdet prioriteret over nærmest alt andet.

Da vi arrangerede at mødes med Frida Katz-Kolberg, sneg hun sig ud fra en franskprøve på gymnasiet for at tale med os.

»Jeg bruger rigtig meget tid på det her,« fortæller hun.

»Særligt i øjeblikket, fordi vi besluttede os for at lave denne her festival for 11 dage siden. Jeg bruger minimum ti timer om ugen. Det er fuldtidsarbejde efter skole for os alle sammen.«

De regner med, at der kommer mellem 300-600 mennesker alene om lørdagen. Men de er bekymrede for, om folk i stedet i vælger at tage til klimamarch i København, fortæller Frida Katz-Kolberg.

Ind ad døren kommer en ung mand i skjorte, pæne bukser og tilbagestrøget hår. Han ligner ikke en klassisk aktivist, men klimaaktivist, det er han.

»Godt at se jer,« siger han.

Han hedder Niels Thøgersen, er 18 år og går på samme gymnasium som Frida. Han giver hende et kram, sætter sig ned og spørger pænt, om han kan bidrage med noget.

Vi fortsætter snakken om, hvor travlt de har haft det i den seneste tid.

»Du har ikke lyst til at være en del af vores gruppechat på Facebook,« siger Niels Thøgersen til Informations udsendte og griner.

»Den kører 24/7, og hver gang man logger på, er der 500 ulæste beskeder. Det kører bare derudad med planlægning af bands, politikere, koncerter, scener og alting på samme tid. Det er ret vildt.«

Bekymrede for fremtiden

Frida Katz-Kolberg blev engageret i klimaaktivisme, da hun begyndte i gymnasiet.

»Jeg havde gået rundt alene med tanker om klimaet i lang tid, og før jeg startede på gymnasiet, valgte jeg også at blive vegetar. Og da jeg begyndte på gymnasiet, opdagede jeg pludselig, at der var en hel masse mennesker, der også interesserede sig for klimaet,« fortæller hun.

Efter lidt tid blev hun en del af gymnasiets klimaklub ’Grøn Fløj’, som hun i dag er formand for, og derfra tog det fart. Både hun og Niels Thøgersen er også en del af Ungdom NOAH, en miljøorganisation for unge.

»Den største grund til, at jeg gør det, er fællesskabet og så selvfølgelig fordi, jeg brænder rigtig meget for klimaet og gerne vil gøre en forskel,« siger Frida Katz-Kolberg.

Man kunne måske fristes til at tro, at de unge klimaaktivister gør det, fordi de er nervøse for, hvordan krisen vil påvirke deres egen fremtid. Men det er ikke tilfældet for Frida Katz-Kolberg.

»Jeg er ikke så bekymret for min egen fremtid som for dem, der allerede nu bliver ramt af klimaforandringerne, og hvad der for eksempel sker i Afrika. Vi er heldige i Danmark med vores vejrforhold, men det kan meget hurtigt blive rigtig slemt i resten af verden,« siger hun.

Niels Thøgersen fortæller, at han forsøger at holde frygten og bekymringerne nede.

»Jeg prøver at opretholde en optimisme og tænke, at vi nok skal klare den, når nu vi arbejder så hårdt. Helt nede fra bunden af samfundet med Grøn Fløj og op til politikerne,« siger han.

»Så lige nu prøver jeg at være optimist og kæmpe så hårdt, at klimaet ikke bliver noget, jeg skal bekymre mig om i fremtiden.«

Oprør

Vi går ud af den store bygning og ned til et aflåst skur på en stor asfalteret plads. Skuret er fyldt med skilte og bannere, der skal bruges på weekendens festival.

»Vi skal huske at lave en masse skilte, hvor der står Nordsjællands Klimafestival,« siger Niels Thøgersen til Oskar Kluge på 18 år, der også er med til at arrangere festivalen.

»Ligesom på Roskilde Festival, der er man aldrig i tvivl om, hvor man er,« griner drengene.

De går i gang med at male et skilt, hvor der står Nordsjællands Klimafestival.

»Åh nej, nu bliver Informations overskrift sikkert ’Klimabevægelse får gymnasieelever til male med spraymaling uden maske,« siger Niels Thøgersen sarkastisk.

De holder sig for næsen, når det blæser op i hovedet på dem.

Anders Rye Skjoldjensen
At det er gymnasieelever, der arrangerer marchen, er tydeligt.

»Destroy my pussy – not my earth« og »Fuck each other not the planet« lyder nogle af budskaberne på deres skilte.

»Jeg tror altid, der er noget oprørsk i ungdommen,« siger Frida Katz-Kolberg til spørgsmålet om, hvorfor klimakampen i så høj grad er de unges kamp.

»Det er en måde at gøre noget andet end ens forældre.«

»Men det er ikke et oprør imod vores forældres generation, det er mere et oprør imod de normer, der har været. Vi forsøger at skabe et fællesskab på nogle andre præmisser,« fortæller hun.

»Et fællesskab, hvor vi kan finde glæde ved ikkematerielle ting, eksempelvis ved at dele og være sammen på en anden måde.«

Niels Thøgersen mener ikke, at klimakampen kan karakteriseres som et ungdomsoprør.

»Det er ikke bare et ungdomsoprør. Der er jo rigtig meget substans i det, fordi det bygger på nogle reelle og meget store problemer, som sker lige nu,« siger han.

»Grunden til, at vi er så mange, er også, at det er kommet meget tæt på. Det er lige nu, vi oplever større storme og mere regn end tidligere. Og det foregår altså i folks baghaver,« siger han og uddyber, at klimakampen i hvert fald ikke har ungdomsoprørets flygtighed.

»Det er noget, der er kommet for at blive.«

Valgkamp

De igangværende valgkampe til Europa-Parlamentet og Folketinget har handlet mere om klima end nogensinde før, og de fleste partier har fremlagt planer for, hvordan de vil håndtere krisen.

Men det er slet ikke nok, mener Frida Katz-Kolberg.

»Jeg har det meget blandet med valgkampen. På den ene side er jeg superglad for, at alle partierne kommer med klimaudspil, men jeg synes, der er for få partier, hvis planer rent faktisk lever op til de mål, vi har forpligtet os på.«

Frida Katz-Kolberg er ikke gammel nok til at stemme ved folketingsvalget, men hun mener, at der er alt for få partier at vælge imellem, hvis man vil stemme grønt. Hun henviser til en undersøgelse foretaget af Danmarks Tekniske Universitet, der viser, at kun Alternativet og Enhedslistens klimapolitik er i nærheden af at kunne nå Parisaftalens mål.

»Det er jo ikke meget ud af alle partierne. Så hvis man gerne vil stemme grønt, har man ikke særlig mange muligheder,« siger hun.

»Man skal jo huske, at når vi stemmer, er det ikke kun ud fra ét punkt, men ud fra mange. Man skal også tænke på deres EU-politik, socialpolitik osv. Derfor savner jeg, at der er flere partier, hvis klimaudspil når de mål, vi har forpligtet os til.«

Efter marchen har de inviteret folketingspolitikere fra alle partierne til at holde tre minutters oplæg om, hvad de vil gøre på klimaområdet.

»Så håber vi, at folk kan blive mere afklarede om, hvad de selv mener. At folk kan gå derfra og føle, at de – rent klimamæssigt – ved, hvad de tror på, og hvor de skal sætte deres kryds,« siger Niels Thøgersen.

De håber, at arrangementet kan være med til at skabe et større fællesskab omkring klimakampen i Hillerød. »Og så håber vi selvfølgelig, at folk har haft tre hyggelige dage med klima i højsædet,« siger Frida Katz-Kolberg.

For hende er klimaarbejdet dog langtfra færdigt, når festivalen slutter på søndag. Hun skal blandt andet tale til folkemødet på Bornholm på vegne af klubben Grøn Fløj. Hun er også allerede i gang med at planlægge det næste arrangement i efteråret – naturligvis i Hillerød.

»Hvis vi kan arrangere det her på 14 dage, hvor langt kan vi så ikke nå? Næste arrangement skal være endnu større. Vi vil gerne invitere nogle talere fra FN og også Greta Thunberg. Næste gang skal hun til Hillerød.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her