Læsetid: 6 min.

Handicaporganisationer: Myndigheder har svigtet informationsindsats om stemmeret for umyndiggjorte

Kun ti umyndiggjorte borgere har søgt om at få stemmeret til det kommende folketingsvalg. Det skyldes mangelfuld information og er et massivt svigt fra myndighederne side, mener handicaporganisationer. Justitsminister Søren Pape Poulsen tager kritikken til sig
Før Søren Pape Poulsen (K) i efteråret fremsatte lovforslaget om ændring af værgemålsloven, havde Danske Handicaporganisationer, LEV, Sind og Institut for Menneskerettigheder i høringssvar til lovforslaget netop opfordret til, at værgerne skulle kontaktes direkte.

Før Søren Pape Poulsen (K) i efteråret fremsatte lovforslaget om ændring af værgemålsloven, havde Danske Handicaporganisationer, LEV, Sind og Institut for Menneskerettigheder i høringssvar til lovforslaget netop opfordret til, at værgerne skulle kontaktes direkte.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

3. juni 2019

Det skulle være så godt, men så er det faktisk skidt …

Sådan lyder det fra blandt andet Danske Handicaporganisationer, Sind og Landsforeningen LEV til nyheden om, at kun ti umyndiggjorte borgere via deres værger har søgt om at få ændret deres værgemål med henblik på at kunne stemme til folketingsvalget.

Det følger af grundloven, at umyndiggjorte ikke kan stemme. Men lige før jul vedtog et enigt folketing at ændre loven, så der kan åbnes for, at knap 2.000 umyndiggjorte borgere kan få fuld stemmeret.

»De fortjener også at få deres stemme hørt,« som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sagde, da lovforslaget blev behandlet. Ved samme lejlighed lovede justitsministeren, at »man vil jo gøre alt, hvad man kan, for at nå mest muligt« i forhold til, at de umyndiggjorte ville kunne nå at være klar til at stemme til det forestående valg. Den nye lov muliggør en delvis fratagelse af den retlige handleevne, hvilket vil betyde, at en borger kan få lov at stemme også til folketingsvalg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu