Nyhed
Læsetid: 3 min.

Helmuth Nyborg kaldte det »dybt ulykkeligt«, at hans forskning bruges af den yderste højrefløj. Nu stiller han op for Stram Kurs

Den kontroversielle tidligere professor i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg stiller op til Folketinget for Stram Kurs. Tidligere har han ellers slået fast, at han »ingen holdninger har«, og at det »afsporer diskussionen totalt«, når den yderste højrefløj bruger hans forskning til at understøtte dets ideologi
Den tidligere professor i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg er kendt for sine kontroversielle påstande om biologisk betingede intelligensforskelle mellem mænd og kvinder og mellem forskellige racer.

Den tidligere professor i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg er kendt for sine kontroversielle påstande om biologisk betingede intelligensforskelle mellem mænd og kvinder og mellem forskellige racer.

Joachim Ladefoged

Indland
11. maj 2019

Rasmus Paludans parti Stram Kurs præsenterede onsdag i denne uge to nye kandidater, som vil repræsentere partiet på stemmesedlen til det kommende folketingsvalg.

Den ene er tidligere professor i udviklingspsykologi Helmuth Nyborg, der er kendt for sine kontroversielle påstande om biologisk betingede intelligensforskelle mellem mænd og kvinder og mellem forskellige racer. Nyborg er flere gange blevet anmeldt for videnskabelig uredelighed, men er hver gang blevet frifundet.

I Stram Kurs’ pressemeddelelse om Helmuth Nyborgs kandidatur beskriver Rasmus Paludan ham som »en internationalt højt respekteret og anerkendt forsker, der i årtier har forsket i og udbredt kendskabet til videnskaben inden for IQ og menneskers biologiske forskellighed inden for kognitive evner. Hans viden og utrolige indsigt og formidlingsevne er derfor af ubeskrivelig værdi for både partiet og for Danmark«.

Da Information talte med Helmuth Nyborg i januar i forbindelse med en artikel om forskningen i intelligens, som du kan læse i dagens udgave af Moderne Tider, tog han ellers afstand fra, at hans forskning bruges politisk. På spørgsmålet om hans holdning til, at højrenationale grupper anvender hans forskning til at understøtte deres ideologi om eksempelvis hvid overlegenhed, lød svaret således:

»Det er dybt ulykkeligt. Det afsporer diskussionen totalt, den forlader feltet, hvor data skulle tale, og går over til ideologi. Det blokerer for forskningen, og det generer enhver, der vil prøve sobert at arbejde sig gennem, de mange komplicerede problemer, der er.«

Nyborg slog i januar også fast, at han som forsker holder sig langt væk fra politik.

»Jeg har ingen holdninger. Jeg har data, der viser, at et lands gennemsnitsintelligens korrelerer meget højt med dets BNP. Det er ikke en holdning, men en målbar kendsgerning,« svarede han i januar på spørgsmålet om, hvorvidt der bør være politiske konsekvenser af hans videnskabelige konklusioner om IQ-forskelle mellem racer.

Helmuth Nyborg har ved flere lejligheder været æresgæst og holdt taler for forskellige forsamlinger af højreorienterede grupper. Eksempelvis ved den danske PEGIDA-inspirerede bevægelse For Friheds folkefest i 2017 og ved den højreradikale amerikanske gruppering American Renaissances årskonference samme år.

Forskning har ingen effekt

I dag siger Helmuth Nyborg om sit kandidatur, at »jeg i Stram Kurs vil prøve at holde mig til data så vidt muligt. Men på et tidspunkt må man også finde ud af, hvad man skal gøre ved den data. Det er det, jeg gør nu«.

– Men når du tidligere har kaldt det ’dybt ulykkeligt’, at den yderste højrefløj bruger din forskning til at understøtte sin ideologi, er det så ikke lidt påfaldende, at du nu stiller op for netop Stram Kurs?

»Grunden til, at jeg har meldt mig under fanerne, er, at Danmark i løbet af de sidste 20-30 år langsomt har fået amerikanske tilstande. I USA er der to grupper – sorte og hvide med ca. 15 IQ-point i forskel – som har haft mange sociale gnidninger. Nu har vi fået samme problem i Danmark med indvandring fra ikkeeuropæiske sydlige lande. Med raceoptøjer, træk på sociale ydelser og vanskeligheder i skolen til følge. Og det er dybt ulykkeligt.«

– Så du må godt sammenblande politik og forskning nu?

»Nu har jeg i mange år lavet forskning, og det har stort set ikke haft nogen effekt på den førte politik, heller ikke selv om jeg har skrevet adskillige kronikker. Nu synes jeg, det er på tide at gå ind i magtens centrum og prøve at få mere direkte indflydelse. Forskningen har vist sig ikke at gøre noget indtryk på ledende kræfter i Danmark og Europa,« siger Helmuth Nyborg.

Valget faldt på Stram Kurs, fordi partiet har »en mere eksplicit holdning til, at vi har nogle problemer med indvandring«, fortæller han.

»Jeg har ikke noget imod muslimer. Eller imod religion som sådan. Men jeg har noget imod Islam. Det er en krigerreligion, som fornægter de vestlige værdier og demokratiet.«

Er det forskeren eller politikeren Helmuth Nyborg, som taler nu?

»Det er nok politikeren. Jeg er nok nødt til at udtrykke mig som politiker nu.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne Albinus

Nyborg finder det »dybt ulykkeligt«, at hans forskning bruges af den yderste højrefløj.

Hvorfor valgte Nyborg så at tale på et seminar i 2011 arrangeret af det nu nedlagte holocaustbenægtende Dansk Selskab for Fri Historisk Forskning?

Fra Information 1.10.2011
https://www.information.dk/moti/2011/09/helmuth-nyborg-fyrboederen-imod-...

"Helmuth Nyborg fortæller, at han græder, når han hører Bach. Han fortæller også, at han gerne vil begrænse antallet af mennesker med cystisk fibrose, Huntingtons chorea, personlighedsforstyrrelser, sindssygdomme og en lav intelligenskvotient. Det handler om produktivitet — i konkurrencen med Kina — og fordi han mener at kunne påvise, at et demokrati kun kan eksistere med et gennemsnitligt IQ på over 90."

Michael Kragh Rosenkilde, Søren Peter Langkjær Bojsen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Per Klüver, Steen Sohn, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Troels Ken Pedersen, Steffen Gliese, Janus Agerbo, Carsten Mortensen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Hvad var danskernes intelligens-niveau egenligt dengang hvor muslimerne grundlage de første universiteter og hospitaler?

Michael Kragh Rosenkilde, Britta Hansen, Werner Gass, Erik Bavngård Jensen, Bent Gregersen, Anna Louise Finck-Heidemann, Bjarne Andersen, Peter Andersen, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Brian Nocis Jensen, Flemming Berger, Olaf Tehrani, Birte Pedersen, ingemaje lange, Hanne Ribens, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Tanja Havemann, Bjarne Bisgaard Jensen, Anne Mette Jørgensen, Minna Rasmussen, Herdis Weins, olivier goulin, Carsten Mortensen, Ervin Lazar, Benny Larsen, Torben Skov, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Den hvide intelligenzia afspejles med al ønskelig tydelighed i det Hvide Hus pt..

Michael Kragh Rosenkilde, Torben K L Jensen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Anna Louise Finck-Heidemann, Ete Forchhammer , Birte Pedersen, ingemaje lange, Hanne Ribens, Lone Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tom Finkel, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Minna Rasmussen, Anders Skot-Hansen, Herdis Weins, Carsten Svendsen, Troels Ken Pedersen, Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Benny Larsen, Erik Fuglsang og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Det hele er så absurd at jeg må grine. Så det gør jeg lige :oD

Michael Kragh Rosenkilde, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Vivi Rindom, Birte Pedersen, Per Klüver, Christel Gruner-Olesen, Anne Mette Jørgensen, Anders Skot-Hansen, Katrine Damm, Carsten Nørgaard, Steffen Gliese, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Benny Larsen

Praksis viser man godt kan have en høj intelligens og handle enormt dumt, om man så er advokat, professor eller noget helt andet.

Michael Kragh Rosenkilde, Britta Hansen, Werner Gass, Bent Gregersen, Kim Folke Knudsen, Anna Louise Finck-Heidemann, Bjarne Andersen, Mogens Holme, René Arestrup, Ete Forchhammer , Birte Pedersen, ingemaje lange, Dennis Tomsen, Frede Jørgensen, Hanne Ribens, Viggo Okholm, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Tanja Havemann, Bjarne Bisgaard Jensen, Tom Finkel, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Minna Rasmussen, Anders Skot-Hansen, Per Torbensen, Ebbe Overbye, Herdis Weins, Katrine Damm, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

Når Nyborg fortæller om Europas storhed, tegner han et kort fra Skagens spids, omkring UK, runder af under Rom og går op igennem Centraleuropa: Indenfor dette område har folk siden det 14. årh. skabt 97 procent af alle de videnskabelige og kunstneriske fremskridt.

Ved at starte efter det 14. årh. kan Nyborg undlade at nævne grundlaget, nemlig civilisationens vugge ved det østlige middelhav og øst for dette, der var arnestedet for nogle af de betydelige fremskridt i menneskehedens historie, der også satte sig spor i Danmark: landbrug, skrift, og komplekse samfundsformer, herunder etableringen af demokratiet.

For flere tusind år siden var det sumerisk-babyloniske samfund et handelssamfund åbent for politisk diskussion, med økonomisk aktivitet og derfor også regnekunst (især Babylonerne). Både skole og demokrati spillede en stor rolle.

Michael Kragh Rosenkilde, Runa Lystlund, Britta Hansen, Tom Finkel, Erik Vindbjerg, Werner Gass, Erik Bavngård Jensen, Pietro Cini, Kim Folke Knudsen, Bjarne Andersen, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Brian Nocis Jensen, Flemming Berger, Birte Pedersen, ingemaje lange, Leif Høybye, Hanne Ribens, Per Klüver, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Minna Rasmussen, Anders Skot-Hansen, Herdis Weins, Katrine Damm, olivier goulin, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Gustav Wied står bag følgende replik:
"Børn er lykkelige, og Dyr og Kvinder, men vi Mennesker er det ikke."

Det kan meget vel opsummere Nyborgs forskningsresultater.

Oluf Husted, Runa Lystlund, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Hanne Ribens, Hans Larsen, Christel Gruner-Olesen, Anne Mette Jørgensen, Torben Siersbæk, Trond Meiring, Troels Ken Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nyborg har alle dage tilhørt et racistisk, eugenisk orienteret 'forsker'miljø, støttet af en hovedrig fond, 'Pioneer Fund' https://en.wikipedia.org/wiki/Pioneer_Fund
Man kan læse meget mere om det på det glimrende site eugenik.dk, som den danske molekulærbiolog Morten Kjeldgaard har skrevet.

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, ingemaje lange, Leif Høybye, Hanne Ribens, Christel Gruner-Olesen, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Lisbeth Larsen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Anders Skot-Hansen, Herdis Weins, Trond Meiring, Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Professor intelligente mennesker med lager af informationer bliver jævnet med jorden af google indenfor 20 år.
Jeg er blank og stemmer blankt, sikke et forfængelig cirkus:)
Der bor kun 5,6 milioner mennesker i Danmark af den simpel årsag, at der er ikke nogen som gider at bo her, så lidt ydmyghed fra stram kurs vil være på sin plads.

Troels Ken Pedersen

Han taler som en højreekstremist, og han har omgivet sig med højreekstremister. Ikke bare for nylig, men igennem mange år. Nu stiller han op for et højreekstremistisk parti. Måske ER han bare højreekstremist?

Britta Hansen, Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Marie Jensen, Mogens Holme, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Per Klüver, Anders Reinholdt, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Minna Rasmussen, Herdis Weins, olivier goulin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Nu husker jeg Helmuth Nyborg ganske godt.

Nazismens fikse racehygiejneske idéer har kostet mange millioner mennesker livet - flet i industrielle masse-aflivnings-fabrikker, men også mange der blev stillet op og skudt eller slået ihjel med dumpe instrumenter.

Mange år efter at racehygiejne var et totalt uværdigt og helt overstået problem i Europa, fortsatte den fornemme Helmuth Nyborg med at være Europas og Danmarks eneste forsker, der ved at måle kranier og tilsætte lidt etnicitet mente, at han kunne fastslå menneskers intelligens. Og dermed også mente, at der skulle forgår en form for selektiv udvælgelse af borgerne.

Egentlig troede jeg, at denne fanatiske raceforsker var helt ude af historien. Men det forbavser mig da ikke, at han nu har fundet sin rette plads hos denne højreorienterede og ekstremistiske nationalist.

Lad os håbe, at de sammen forsvinder ud i intetheden efter valget, for deres slags har vi simpelt hen ikke brug for i et normalt samfund, hvor vi tager ansvar for hinanden.

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Marie Jensen, Mogens Holme, Ete Forchhammer , Carsten Mortensen, Flemming Berger, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Hanne Ribens, Leif Høybye, Per Klüver, Viggo Okholm, Christel Gruner-Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Anne Mette Jørgensen, Trond Meiring, Anders Skot-Hansen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Hvis kun kvinder kunne stemme ville Nye Borgerlige og Stram Kurs få præcis 0% af stemmerne, så måske kvinder bare er.....

Britta Hansen, Kim Folke Knudsen, Dennis Jørgensen, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Helene Kristensen, ingemaje lange, Sven Elming, Jan Fritsbøger, Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, Trond Meiring, Erik Fuglsang, Herdis Weins og Minna Rasmussen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Intelligens skal også ses i forhold til øko/sociale baggrunde. Det ved intelligente forskere.
Einstein havde en lille hjerne, men det vil den naragtige forsker måske negligere.
Var Einstein kvinde eller hvilken horribel forklaring vil Nyborg forsvare sig med.
Påstande gør han brug af, som andre velansete forskere tager afstand fra. Men når folk, som Rasmus P kan bruge ham siger det også en del om sidstnævnte personage.

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Birte Pedersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Christel Gruner-Olesen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Jeg græder når jeg hører Bach, det er forståeligt når mandens ego fugerer kvinten over hans rationale.
Vor herre til hest.

Birger Bartholomæussen

Araberne opfandt nullet. Nu er det genopfundet i form af Helmuth Nyborg.

Lasse Kristensen, Mogens Holme, Anne Mette Jørgensen, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Katrine Damm, Steffen Gliese, ingemaje lange, Gaderummet Regnbuen og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Birger Bartholomæussen.

Det var ikke en araber, der opfandt nullet. Det var en indisk matematiker, Brahmagupta. "Som matematiker er han mest kendt for at have opdaget tallet nul. Hans værk Brahma Sphuta Siddhanta fra omkring 628 er det tidligst kendte værk som behandler nul som et tal i egen forstand, og i dette værk angiver han også regneregler for aritmetik med negative tal og nul. Han forsøgte også at definere division med nul."

"Diofant af Alexandria (græsk: Διόφαντος ὁ Ἀλεξανδρεύς, født cirka 200/214 – død cirka 284/298) var en græsk matematiker. Han kendes især for sit arbejde med talteori og algebra og kaldes endda for "algebraens fader"."

Sammenskrivning og udgave af et værk om algebra kan vi takke perseren "Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, som "var en persisk "(han var ikke araberne men arbejdede i Bagdad)" matematiker, astronom, astrolog og geograf. Det meste af livet arbejdede han som videnskabsmand i Visdommens hus i Bagdad. Som en af algebraens grundlæggere regnes han blandt de største matematikere i historien ved siden af navne som Arkimedes og Brahmagupta." Hans udgivelse er fra ca. 820.

"Arkimedes eller Archimedes fra Syrakus (ca. 287 f.Kr. – 212 f.Kr.) var en græsk matematiker, astronom, filosof, fysiker og ingeniør. Han blev mod den ...
Død: ca. 212 f.Kr. (ca. 75 år); Syrakus
Født: ca. 287 f.Kr. Syrakus, Sicilien
Nationalitet: græsk
Kendt for: Arkimedes princip, Arkimedesskruen, hydrostatik, vægtstangen, metoden ..."

Kim Folke Knudsen, Peter Andersen, Frank Hansen, Viggo Okholm, Anne Mette Jørgensen, Birte Pedersen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Trond Meiring og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Mellemøsten rummer uendeligt mere intelligens end alle racisterne kan mønstre tilsammen.

https://da.wikipedia.org/wiki/Muhammad_ibn_M%C5%ABs%C4%81_al-Khw%C4%81ri...

Runa Lystlund

I min hjemby var der en succesfuld chokoladeproducent. Han var en driftig man, men ikke synderlig klog, siges det. Jeg kendte ham ikke. Min veninde arbejdede på chokoladefabrikken en sommerferie i gymnasiet. De måtte spise alt hvad de kunne. Hun tog 10 kg på. Han var nemlig en mand, der vidste, hvad der skulle til for at motivere de unge medarbejdere.

Da man i 50/60erne fik bygget et fint hospital i byen lød regningen på hospitalet således. "Et stykke hospital" og så kom prisen. Ikke alt det pjat med at opgive diverse poster. Det var før min tid.

Da man indviede hospitalet holdt chokoladeproducenten en tale, som startede med disse ord. " Kære lægerere og andre sygeplejersker"....Jeg mener, at han donerede penge til hospitalet. Han var ikke veluddannet, men havde viljen og lavede pokkers god chokolade.

For at have succes behøver man ikke at være intelligent. Se bare Amalie Josephine Lytton Kejser Szigethy. Hun har en IQ på omkring 80 og hun er dansk, så vidt jeg ved. Den blev målt hos en psykolog i forbindelse med et fjernsynsprogram i DR1. Hun har haft sit eget fjernsynsprogram. Det var faktisk synd, at hun blev udleveret for hele nationen.

Viljen er vigtigere end evnerne. Hvad pokker kan det nytte at have en IQ på 182 og ikke kunne tage sig sammen til noget som helst.

Lasse Kristensen, Ete Forchhammer og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Runa Lystlund, du har mange fine pointer, kunne du dog ikke være sød at lade være med at bruge udtrykket 'at tage sig sammen', det er som et slag i hovedet med en våd karklud på depressive mennesker, som nej, ikke bare 'kan tage sig sammen'.

Mht Amalie, jeg troede faktisk at den Amalie du omtaler, som jøegentlig var den selvsamme som Amalie Have, men åbenbart ikke, men 'din Amalie' har faktisk opfundet fantastiske sproglige udtryk, lige nu kan jeg desværre kun huske 'verden er af lava', og jeg har faktisk set den udsendelse du refererer til, og jeg undrede mig virkelig over, hvis hendes IQ kun skulle være 80, som man råber i skoven får man svar, og man bør altid huske på at i enhver undersøgelse ligger der en vis grad af forudindtagethed, således også i intelligensundersøgelser- målinger. - Altså hvad opfattes der af undersøgelsen, dem der undersøger som værende intelligent.

Anne Mette Jørgensen, Trond Meiring, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

* hov, 2. linie, 2. afsnit: jeg egentlig troede...

Eva Schwanenflügel

Runa, til at begynde med troede jeg faktisk, dit indlæg drejede sig om at pointere, at chokoladeproducenten med den (formodede) lave intelligens uforvarende bidrog til indlæggelser på hospitalet pga fedmerelaterede sygdomme..
Der kan man bare se ;-)

Anne Mette Jørgensen, Trond Meiring, Birte Pedersen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Katrine Damm -
glem ikke hendes "min mor og jeg er som kop og kande ".

Steffen Gliese, Carsten Mortensen, Birte Pedersen, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Hvad var danskernes intelligens-niveau egenligt dengang hvor muslimerne grundlage de første universiteter og hospitaler. Skriver Tom Finkel.
Interessant vinkel, så må alle såkaldte naturfolk være dumme og alle der ikke har samme uddannelsesniveau som os altså værre uintelligente ? Pølsesnak!

Søren Ferling, Kim Folke Knudsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Herdis Weins

Angående Helmuth Nyborgs oplysning om, at han græder over Bachs musik:
Milan Kundera har defineret sentimantalitet = rørelsen over, at man bliver rørt ( og dermed mener at være et godt menneske) som.
når 2 tårer falder lige efter hinanden: den første falder fordi man bliver rørt, den anden fordi man bliver rørt over at blive rørt.

Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen, Ete Forchhammer , Lise Lotte Rahbek, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Åh, nu får jeg muligheden for at gentage, hvad jeg skrev i et andet spor, hvor der vist ikke var så mange, der læste med:

'Sentimentalitet er den ufølsommes erstatning for følelser'
(kan ikke huske, hvem der er ophavsperson)

'Sentimentalitet er den direkte vej til fascisme'
Paprika Steen

Herdis Weins, Frede Jørgensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Helmuth Nyborg har sikkert ret i, at man kan påvise forskelle i IQ forskellige etniske grupper imellem. Han tager imidlertid fejl, når han vil påstå, at årsagerne skal findes i gener.
Det er imidlertid det eneste sted, man vil lede, hvis man – som han - er genetisk determinist.
Det er akkurat den samme fejl, Lone Frank begår. Og hun havner i samme position. Og lige som han må hun lamentere over de negative konsekvenser, befolkningsinflux af ikke-hvide befolkningsgrupper vil have for Europas IQ-niveau.
Begge er de så fastlåste, at de slet ikke kan tage stilling til forskning, der giver andre forklaringer på IQ-forskellene eller påviser, at de påviste IQ-forskelle næppe kan have genetisk grundlag.
Eksempelvis har studier i USA vist, at der ikke er statistisk sammenhæng mellem IQ og antallet af ’hvide’ gener i et sample af sorte mennesker.
Vygotsky skrev engang, at der intet findes i psyken, som ikke først har været i det sociale. Selvom det var at stramme den lidt, havde han en god pointe. Det var jo derfor landbefolkningen i det Indre Mongoliet ikke kunne løse syllogismer for 100 år siden. De havde ikke gået i skole og havde derfor ikke tilegnet sig de nødvendige kognitive operatorer såsom formel og abstrakt logik.
Dermed burde man også kunne indse, at intelligens ikke kan sammenlignes med fænomener som computerkraft – og heller ikke udelukkende, eller bare først og fremmest er et resultat af geners virke.
Intelligens på menneskeniveau er evne for (og motivation til) at foretage mentale operationer på socialt konstruerede begreber og tankesæt, og gængse IQ-tests vil måle et udsnit af disse – især sådan nogen, der korrelerer med akademisk succes.

olivier goulin, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Steffen Gliese, Mogens Holme og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Eva Schwanenflügel.
Jeg tror slet ikke han var uintelligent. Han var bare en selv made driftig mand og var ikke en retorisk begavelse.

Runa Lystlund

Katrine Damm.
Citat fra Katrine Damm.
"Runa Lystlund, du har mange fine pointer, kunne du dog ikke være sød at lade være med at bruge udtrykket ’at tage sig sammen’, det er som et slag i hovedet med en våd karklud på depressive mennesker, som nej, ikke bare kan tage sig sammen."

Jeg har ikke bedt nogen at tage sig sammen og jeg taler ikke om Amalie Have, men en ung kvinde som hedder Amalie Szigethy. Hun optrådte i et tv program på DR1 og fik sin IQ taget af en psykolog. Hendes mor har lavet et utrolig tålmodigt arbejde og undervist Amalie hjemme, noget den danske folkeskole aldrig havde været i stand til med alle de små bokse børn bliver placerede i.

Jeg ved godt hvem Amalie Have er, men jeg har ikke nævnt Amalie Have og ved ikke hvordan du har fået hende ind i dette billede.

Jeg har aldrig skrevet om, at psykisk syge bør tage sig sammen.

Jeg tror ikke det mindste på IQ målinger hos almindeligt fungerende mennesker. Det er givet, at nogle mennesker er bedre begavede en gennemsnittet. Det jeg prøvede at sige med min lille historie om chokoladeproducenten er, at høj IQ ikke er nogen garanti for succes.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Steffen Gliese og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Eva Schwanenflügel.
For at tydeliggøre min fortælling, så var det bare en sjov historie om en mand, der klarede sig godt i livet uden uddannelse i og overordentlig høj IQ. Min veninde er i øvrigt operationssygeplejerske og tabte sig efter en sommer med flødeboller og chokolade.

Det er sørgeligt at læse om Helmuth Nyborg og andre, der går så ekstremt op i hvem, der besidder høj IQ og hvem ikke og glemmer, at vi mennesker er fulde af muligheder, hvis vi tør og vil. Det værste er dog mennesker uden humor.

Kim Folke Knudsen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det Helmuth Nyborg ikke forstår - og formentlig aldrig kommer til at forstå - er, at hans 'forskning' i bedste fald er en arbitrær ligegyldighed og i værste fald gift for menneskelig sameksistens.
Dermed er det også relevant at overveje værdien af hans 'forskning', ikke ud fra en snæver nyttebetragtning, men ud fra helt grundlæggende eksistentielle og filosofiske vilkår for at opretholde den civilisation, vi alle - også Helmuth Nyborg - er produkter af.

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Daniel Joelsen, Steffen Gliese, Herdis Weins og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Til yderligere belysning er her link til en kronik fra Jyllands-Posten, hvor danske evolutionsbiologer sætter tingene i perspektiv, netop med understregning af det, som heldigvis breder sig som en almen forståelse: at vi ikke længere betragter IQ som en statisk tilstand, men at den tværtimod kan rykkes med, hvis man vel at mærke giver den, man ønsker at løfte, gode betingelser.
jeg har tit nok set det ske på teatret, hvor de forskelligste piger og drenge over årene har taget den disciplin, som opgaven tilsagde, på sig og henad vejen udviklet sider af sig selv, man ikke havde turde håbe på - også for visse personer med f.eks. handicap.

Kim Folke Knudsen, Herdis Weins, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Steffen Gliese

Du glemte vist linket? :-)

Eva Schwanenflügel

Information har også en uddybende artikel om intelligens i Moderne Tider idag :

https://www.information.dk/moti/2019/05/studier-intelligens-race-akademi...

Britta Hansen, Steffen Gliese og Olaf Tehrani anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese
Torben Siersbæk

Intelligenstest viser den testedes evne til .... at besvare intelligenstesten, og det er sådan cirka det!
Testen er skruet sammen i en kulturkreds (eller måske en del af den). Det er derfor en forudsætning for at score højt, at man er socialiseret i samme kulturkreds.
Hvorfor er det lige, at en idiot, der har taget en akademisk uddannelse, kan score en så høj samfubdsmæssig anerkendelse, som Helmuth Nyborg har fået, på at ævle om forskelle, der reelt er varm luft?
At han nu bekender helt ren kulør politisk som advokat for den yderste højrefløj er ikke overaskende. Hvis noget er det, er det den kendsgerning, at det først sker nu, hvor en anden idiot i ramme alvor foreslår, hvad der bedst kan karakteriseres som danske Nürnberglove: du er dansk, hvis mindst to af dine bedsteforældre er det.
Jeg håber dybt alvorligt, at der ALDRIG bliver anledning til "Stolpersteine" i danske gader, men jeg er søreme ved at frygte det kommer dertil!
(I øvrigt: Pardon my french....)

René Arestrup, Eva Schwanenflügel, Britta Hansen, Herdis Weins, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Når jeg læser ovenstående indlæg om Helmuth Nyborg begynder jeg for alvor at forstå, hvorledes eutanasidrabet i det 3. Rige blev til virkelighed, uhyggelig virkelighed. Fra 1941 og krigen ud myrdedes i titusindvis af handicappede borgere i det nationalsocialistiske Tyskland. Begrundelse deres tilstedeværelse tog for mange ressource fra den tyske krigsindsats. De kunne ikke som voksne indgå i krigsmaskinen og de var en økonomisk belastning for Tyskland. En født handicappede betød færre penge til de tyske familier og til hjemmefronten. Krigen var total. Der var ikke plads til nuancer kun til den rette nationalsocialistiske vej fremad mod total sejr og germansk hvidt overherredømme.

De mennesker der virkelig trækker i trådene, de fremstår jo som rare og kløgtige familiemennesker. De er ikke aparte, de er ikke voldelige sådan lige på overfladen. Men midt i alle kalkulationerne og overvejelserne over intelligenskvotienter og folkeslag der ligger djævelen gemt. Ønsket om at optimere mennesket og frasorter dem, som ikke passer ind i idealbilledet. Det forrykte idealbillede.

Der skal blot en lille diskret drejning af fortolkningen til. Islam er ikke længere en fremmedartet religion, som vi er usikre på, måske lidt utrygge ved, nej nu er den voldelig religion. Så er billedet malet i al sin enfoldighed og unuancerethed af en mand, der ellers ved første øjekast kunne ligne en person som dyrker facts og naturvidenskab med al dens præcision og objektivitet.

Med et forandres de fremmede medborgere til et uhyre, som ifølge utallige beregninger ikke passer ind i " vort hvide idealsamfund ".

Han Helmuth Nyborg minder mig om Albert Speer den tyske Rustningsminister under Adolf Hitler. Speer efterlader i sine interview indtrykket af den rationelle og effektive NSDAP embedsmand, som formåede at holde den tyske rustningsindustri igang mod alle odds og med en sand tysk effektivitet. Han talte roligt i interviewene og sagligt ikke noget med at brøle op som Føreren Adolf Hitler. Du kunne næsten få den tanke, at Albert Speer egentligt var et sympatisk menneske, en sympatisk nationalsocialist, som afværgede alle mulige vanvittige forehavende fra Adolf Hitlers side. Men glem ikke facts. Albert Speers Rustningsindustri var drevet af slaveri og udnyttelse af utallige KZ fanger, som i tusindvis døde som fluer under forfærdelige arbejdsforhold rundt om i Tyskland. Han var en inkarneret krigsforbryder men iklædt den pæne og polerede overflade af en mand et familiemenneske med en fremtrædende karriere som arkitekt.

Helmuth Nyborg minder mig på en eller anden måde om denne tyske Rustningsminister Albert Speer. Adfærden er den samme. De rationelle forklaringer gør uhyrlighederne forståelige og du manipuleres stille og roligt ind i et forfærdeligt og afskyeligt menneskesyn.

Eva Schwanenflügel, Torben Skov, Werner Gass, Torben Siersbæk, Frede Jørgensen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at det ikke kun er holdninger som kommer frem i nazikredse.
Nærværende avis har før givet spalteplads til liberalistiske erhvervsfolks konstruerede kausalitetsbereb: at årsagen til rigdom er intelligens og klogskab. Helt modsat fattigdom, som selvfølgeligt skyldes uintelligens og dumhed. Det kaster jo et særligt gunstigt lys på rige, og understøtter påstande om, at det alligevel ikke nytter noget at udligne velstanden i samfundet. De fattige kan kun være fattige!

Min tanke ér, at det er nøjagtigt de samme psykologiske og sociale mekanismer, som driver racisme. Måske frygt, angst… Er der nogen som kender til forskning vedrørende dette? ( Ikke Helmuth Nyborgs ;o)

Jeg tror selv, at fattige er gennemsnitligt mindre intelligente end rige. Det er der sikkert videnskabeligt belæg for.

Jeg prøver lige at lege lidt med udsagnene:

Ved kontraponering bliver udsagnet "intelligens => rigdom" ækvivalent med (~) udsagnet "fattigdom => uintelligens".
Eller
"uintelligens => fattigdom" ~ "rigdom => intelligens".
Det er jo i modstrid med de oprindelige udsagn. Ellers ret mig :o)

Erik Vindbjerg

På sin vis er det fint at han er begyndt at stå ved sine holdninger. Da han underviste på universitetet hed det typisk at han blot overdrev lidt for at fremme forståelsen og skabe debat. Det var yderst vanskeligt at komme ind til en diskussion af hans metodik og mellemregninger; her var han glat som en ål.

Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Olaf Tehrani og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Læs her om Helmuth Nyborg gennem 10 citater fra Politiken (der er ikke betalingsmur) :

https://politiken.dk/viden/art5608242/Kontroversiel-IQ-professor-forklar... citater

Eva Schwanenflügel

Her er et af citaterne :

Information, 2011.

»Det kan godt være, jeg er blevet en gammel og skuffet, tidligere socialistisk studenteraktivist. Og måske er det en pessimistisk mands fantasier. Men jeg tror ikke, Danmark kan reddes som velfærdsstat og demokrati. Jeg er bange for, at næste generation får et ringere liv i alle henseender, fordi vi værner om de svage og importerer indvandrere, som ikke har været igennem samme barske, darwinistiske udvælgelse. Jeg ser mig selv som en person, der prøver at analysere mig frem til, hvad jeg skal mene om verden«.

Helmuth Nyborg

René Arestrup

'socialistisk studenteraktivist...'
Ja, han har så tilsyneladende flyttet sin ureflekterede gruppetænkning til et helt nyt niveau...

Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Torben Skov, nu er der ikke ret langt fra liberalistiske kredse til nazistiske. Det er den sædvanlige camouflage: at liberal og liberalistisk blandes sammen, med et bevidst formål. Hvad vi kalder liberalistisk, er det, man andre steder kalder 'libertær', den neofeudalistiske tanke, at kun de besiddende kan være ægte frie til at træffe beslutninger til alles gavn. Ren bluff og propaganda, og det er da netop også tilfældet, at enhver metode til undertrykkelse af befolkningsflertallet har kunnet finde støtte blandt de libertære, om det er slaveri eller - som i dette tilfælde - eugenik.
Det er en megaloman fantasi iblandt folk, der er grebet af en sygelig foragt for folk, der ikke deler deres begejstring for overforbrug, undertrykkelse af masserne og hvad vi ellers kan komme i tanker om af dybt usmageligt tankedynd.

Min forskning viser at Helmuth Nyborgs “forskning” ikke rammer anerkendte videnskabelige standarder på noget punkt. Det er mere anekdoter end forskning.