Analyse
Læsetid: 5 min.

Ingen ved længere, hvor de har Løkke i udlændingedebatten

Venstre er på siksakkurs i udlændingepolitikken, og lancerer dag for dag udspil, der stikker i vidt forskellige retninger. Kun én ting synes sikkert: Udlændingekortet er ved at skifte kulør
Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg til pressemøde mandag om fremtidens grænsekontrol. En kontrol, Lars Løkke Rasmussen først var lodret imod, men nu åbner åbner op for at gøre permanent.

Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg til pressemøde mandag om fremtidens grænsekontrol. En kontrol, Lars Løkke Rasmussen først var lodret imod, men nu åbner åbner op for at gøre permanent.

Jacob Aban Kjerumgaard

Indland
22. maj 2019

Magten har altid en høj pris, men lige nu synes der at være opstået en ny form for hyperinflation hos Venstres formand Lars Løkke Rasmussen.

Alt er til salg. Hver dag i valgkampen har han skiftet kurs, siksakket uberegneligt, sløjfet gamle løfter for i stedet at foreslå nye tiltag, som hans eget parti er både lodret og vandret imod.

Senest har Løkke lanceret valgløftet om at ville gøre grænsekontrollen permanent, og dermed slår han igen kontra på Venstres hidtidige linje. Baglandet står rundtosset tilbage, og flere prominente venstrefolk kan ikke længere finde hverken hoved eller hale i statsministerens lunefulde udmeldinger.

Lige præcis grænsekontrol er et spørgsmål, som Lars Løkke Rasmussen hidtil har haft en klar holdning til. Inden sidste folketingsvalg i 2015 udtalte han stejlt:

»Jeg bliver ikke statsminister i et land, hvor vi sætter grænsebomme igen.«

Og fortsatte til TV 2:

»Vi har et problem med grænseoverskridende kriminalitet, men jeg går ikke ind for fast kontrol og grænseanlæg. Det er en fortidig tanke, der ikke kan bruges til noget.«

Senere blev Lars Løkke dog tvunget af omstændighederne til at indføre midlertidig grænsekontrol.

Da den svenske statsminister Stefan Löfven omkring nytårsdag 2016 ringede og fortalte sin danske kollega, at Sverige ville indføre paskontrol den 4. januar, så Lars Løkke ingen anden udvej end også at indføre grænsekontrol. Men kun midlertidigt, understregede Løkke.

Venstres formand har nemlig personligt og principielt været imod dansk grænsekontrol, indtil han altså følte sig presset udefra til at indføre den, og nu altså videreføre ’grænsebommene’ som en permanent foranstaltning.

Luns til strammerfløj

Men hvorfor melder Lars Løkke nu pludselig noget ud, som han åbenlyst selv er imod, og som Venstre i øvrigt også på europæisk plan modarbejder? Forklaringen er enkel: Efter at have præsenteret flere udlændingepolitiske soloudspil, der internt er blevet opfattet som lempelser, føler han sig nu nødsaget til også at smide en lille luns til strammerfløjen.

Valgkampen har været noget af en rutsjebanetur for Venstres kandidater.

I de senere år har VLAK-regeringen på den ene side gjort et stort nummer ud af, at der blevet lukket ned for kvoteflygtninge. Men forleden udtalte Lars Løkke så på den anden side i forbindelse med udgivelsen af bogen Befrielsens øjeblik, og i demonstrativ kontrast til udlændingeminister Inger Støjbergs hardliner-linje:

»Vi har fået så meget styr på den spontane tilstrømning, at vi nærmer os en situation, hvor vi igen kan tage kvoteflygtninge,« og han supplerede sågar med en humanitær åbning for mere værdige vilkår for familierne på Udrejsecenter Sjælsmark:

»Om man skal have lov til at lave sin egen mad, eller man skal gå ned i kantinen. Det betragter jeg ikke som den store ideologiske kløft. Altså, det kan vi godt tale om,« sagde Venstres formand, for dog umiddelbart efter at undsige sin egen opblødning.

Til endnu større forvirring modsagde Lars Løkke dagen efter sig selv, da han afviste at lade familierne lave mad med deres børn:

»Jeg er nok dårlig til at sætte mig bag det, der er vores politik. Jeg ved godt, det gør ondt engang imellem, det gør også ondt på mig. Og jeg putter ikke flag i kager og er glad og sådan noget. Det gør også ondt på mig.«

På én og samme tid har statsministeren altså fået lagt afstand til sig selv, sin egen regering, særligt til Inger Støjberg – og så alligevel ikke helt.

Reelt har Løkke vel kun fået kommunikeret til den undrende offentlighed, at han stadig er klar til at gøre alt, herunder også sætte sig i spidsen for en politik, som han er imod. Og at han samtidig er klar til at mene alt, hvad der i en given situation kan virke opportunt, og hvis stemningen skifter, ja, så bare det stik modsatte.

Løkkes omskiftelighed i udlændingedebatten udstiller, at fronterne i udlændingedebatten er under forandring.

Hvor Venstre siden 2001 har kunnet få Dansk Folkeparti til at stemme for alle økonomiske og teknokratiske reformer mod til gengæld at stramme udlændingepolitikken igen og igen, virker det til, at pendulet nu er svunget så langt ud til højre, at bevægelsen begynder at gå den anden vej.

Taktisk blufnummer

Nye stramninger er ikke længere en automatisk vindersag for de borgerlige partier, og da Dansk Folkeparti samtidig er skrumpet i styrke, har Lars Løkke kunnet drage et lettelsens suk.

Befriet for forventningen om at kunne vinde valget kan Venstres formand her i sine sidste dage som statsminister fabulere mere frit, og resultatet er et parti, som optræder tvetunget, skizofrent og flikflakkende på det altafgørende politikområde, som de borgerlige tidligere har kunnet vinde valg på.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, som selv risikerer at ryge ud af Folketinget, mener, at fremkomsten af Nye Borgerlige og Stram Kurs har »givet de andre partier et alibi for at sige fra«.

Og rigtigt er det i hvert fald, at radikaliseringen på den yderste højrefløj har medført en bemærkelsesværdig moderation blandt de borgerlige partier.

Selv udspillet om permanent grænsekontrol kan også vise sig kun at være på skrømt. Hvis Danmark formelt skal kunne gøre kontrollen varig, vil det nemlig kræve en ændring af selve Schengen-aftalen, som Lars Løkke om nogen ved kan blive et umuligt projekt.

Venstres egen ALDE-gruppe i Europa-Parlamentet går til valg her i de kommende dage på at forhindre grænsekontrol, og Venstres tidligere justitsminister Søren Pind behøver derfor ikke at hidse sig op – og skrive, som han gør, at »det er forstemmende, at dansk politik er kommet så langt ud, at Venstre vil etablere permanent grænsekontrol« – for når det kommer til stykket, vil ikke engang Løkke arbejde for at ændre Schengen-aftalen.

Udspillet om grænsekontrol er i bund og grund et taktisk blufnummer, der er designet til at fremstå som en indrømmelse til Støjberg-fløjen i en tid, hvor den politiske debat ruller den stik modsatte vej.

Venstres formand Lars Løkke har løsnet båndene på sig selv, og efterladt et parti i total vildrede.

Engang havde Venstre et slogan om, at ’Venstre ved du, hvor du har’. Det er lang tid siden. I dag er der ingen tilbage, der ved, hvor de har Løkke. Allermindst ham selv.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peder Bahne

Han har fået jobbet. Nu gælder det eftermælet og logen

"You can get it if you (really) want it"

Søren Kristensen

Det LLR mener er selvfølgelig, at grænsekontrollen også i fremtiden bør være permanent midlertidigt lukket. I øvrigt skal vi huske at man har et standpunkt til man tager et nyt og endelig er der ingen tvivl om hvor statsministeren står i udlændingespørgsmålet, det er ved siden at Inger Støjberg.

Poul Anker Sørensen

Lars Løkke viser jo bare partiet Venstre`s sande sjæl, som den ALTID har været.

Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Alvin Jensen, Werner Gass og Gert Romme anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Ingen ved længere, hvor de har Løkke i udlændingedebatten

Prøv og kig i nærheden af statsministertaburetten.

/O

Eva Schwanenflügel, Rikke Nielsen, John Andersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Carsten Mortensen

Hele banden er populister - fra højre til venstre.

Viggo Okholm

Leo Nygaard.
Lige et supplement ti omtalen af "ghettoloven" Jeg stemte i aftes nej til en Vollsmosepakke som er indgået med pistolen for brystet mellem kommunen og de to store boligorganisationer, men flertallet var alligevel klar, for det er pest eller kolera for et nej ville i store træk betyde at området skulle nedrives.så der kun ville være 25% familieboliger tilbage.l Det er hvad vores magthavere har bestemt med socialdemokrater og SF som garanter.Tragisk at menneskesynet er blevet til at mennesker,som ikke lige har nået det stade som passer magtens elite,kan flyttes efter forgodt befindende. Nu får vi en aftale i Odense som siger en ny bolig et andet stad(almen) for hver boligenhed der fjernes ned til de 40% .